Preview Ligy národů - pondělí 9.9.

09.09., 10:13
Previews
Didier Deschamps (© AFP)

Pro šestnáct týmů dnes skončí zářijová reprezentační pauza a ozdobou programu by mělo být střetnutí Francie s Belgií. Itálie bude měřit síly s Izraelem, v akci budou i Turecko, Slovinsko nebo Norsko.

Liga A - skupina 2

Francie - Belgie

pondělí 20:45

Francie vyhrála nad Belgií třikrát za sebou a v pondělí večer se pokusí na tuto sérii navázat. Svěřence Didiera Deschampse dopředu požene i výsledek prvního duelu nového ročníku Ligy národů, před vlastními fanoušky nezvládli souboj s Itálii a potřebují napravit prohru 1:3.

Země Galského kohouta přitom měla skvělý start, už po dvanácti vteřinách otevřel skóre Bradley Barcola a zaznamenal nejrychlejší trefu v historii francouzské reprezentace. Itálie se ale do kolen srazit nenechala, krátce po změně stran vedla 2:1 a patnáct minut před koncem přidala ještě pojistku.

"Tým je mladý a někteří dnes debutovali. Změnil jsem naši obranu, protože bylo na čase dát příležitost více hráčům. Vím, že jsem trochu riskoval, když jsem na hřiště neposlal základní sestavu. Bohužel to našemu výkonu uškodilo. V příštím zápase ale nebudu tuto vizi měnit," uvedl po prohře Deschamps.

"Tato porážka bolí každého. Musíme se však vždy dívat na fakta, bez ohledu na okolnosti. Gratuluji Itálii k triumfu, my jsme udělali několik chyb, ale musíme je hodit za hlavu, v pondělí nás čeká Belgie," uzavřel francouzský kouč.

Francie už před duelem proti Itálii zaznamenala řadu ztrát a z původní nominace vypadli Wesley Fofana, Ferland Mendy, Aurélien Tchouaméni a Loïc Badé. Další nepříjemnost přišla před několika hodinami, vinou zranění lýtka se od reprezentace odpojil záložník Warren Zaïre-Emery, podle posledních zpráv pak dostane volno Mbappé.

Belgie se s Francií naposledy střetla v osmifinále letošního evropského šampionátu a musela zkousnout hodně hořkou porážku. Na ukazateli skóre dlouho svítily dvě nuly, než přišla 85. minuta a v ní vlastní branka Jana Vertonghena.

Na lavičce belgické reprezentace šéfuje Domenico Tedesco a za jeho působení se do národního týmu odmítá vrátit Thibaut Courtois, který má s koučem neshody. V nominaci na zářijové duely Ligy národů chybí i další stálice jako Romelu Lukaku nebo Leandro Trossard, start se přesto povedl a Rudí ďáblové porazili Izrael 3:1, hned dvakrát se do listiny střelců zapsal Kevin De Bruyne.

Utkání mezi Francií a Belgií uvidí fanoušci v Lyonu a duel nakonec nebude řídit původně delegovaný polský sudí Szymon Marciniak, který Les Bleus naposledy pískal ve finálovém utkání na světovém šampionátu v Kataru. UEFA podnikla změnu, duel nakonec svěřila do rukou německého arbitra Tobiase Stielera.

Francie - pravděpodobná sestava:
Maignan - Koundé, Saliba, Konaté, T. Hernández - Kanté, Manu Koné - Dembélé, Griezmann, Barcola - Kolo

Belgie - pravděpodobná sestava:
Casteels - Castagne, Faes, Theate, De Cuyper - Onana, Tielemans - Bakayoko, De Bruyne, Doku - Openda

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.87 - 3.77 - 4.34

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Izrael - Itálie

pondělí 20:45

Itálie i přes mizerný úvod porazila Francii a ven cestuje rovněž ve svém druhém vystoupení v letošní Lize národů. Tentokráte se představí v Budapešti, tamní Bozsik Aréna funguje jako dočasný azyl národního týmu Izraele.

Italům se nevydařil letošní evropský šampionát a hodně nepovedený byl i jejich start do duelu ve Francii. Už po dvanácti vteřinách rozvlnil síť Bradley Barcola, tak rychle země z Apeninského poloostrova ještě nikdy neinkasovala, přesto vyhrála 3:1.

"Ještě jsem nebyl připravený, ani jsem si pořádně nenavlékl rukavice. Neudělali jsme to rozumně, protože jsme měli míč, mohli jsme počkat. Ale zareagovali jsme dobře. Inkasovat tak brzy bylo těžké, ale kluci zůstali klidní, soustředili se na to, co jsme trénovali. Hráli dobře s míčem, což bylo pro výhru podstatné," řekl po zápase brankář Gianluigi Donnarumma.

"Všichni okamžitě reagovali, snažili se dodat týmu sílu a klid. Pak hráli to, co jsme potřebovali, takže dvojnásobné pozitivum. Bylo důležité zůstat soudržní i po neúspěšném úvodu, protože při takovém tlaku vás může každá situace přivést k šílenství. Věci, které se vám dějí, pramení z vaší hlavy, z vašich obav a z toho, co si myslíte, že je nemožné dosáhnout. Proto byla naše mentální síla dvojnásobná," přidal se trenér Luciano Spalletti.

Italské reprezentaci bude dlouhodobě chybět vážně zraněný Gianluca Scamacca a vinou operace nosu se k týmu nepřipojil Nicoló Barella. Další ztrátu představuje Riccardo Calafiori, obránce Arsenalu má potíže s lýtkem a přestože by se nemělo jednat o nic vážného, požádali Kanonýři o návrat do Londýna.

Izrael a Itálie se příliš často nepotkávají a v pondělí se bude jednat o jejich první vzájemné měření sil po sedmi letech. Obě reprezentace se naposledy potkaly v kvalifikační skupině o postup na MS 2018 a v obou případech se radoval apeninský favorit - doma vyhrál 1:0, v Izraeli o rok dříve 3:1.

Izraelci minulý týden nestačili na Belgičany a podlehli jim 1:3. Svým způsobem doplatili na přestavbu národního týmu, trenér Ben Ben Shimon dal šanci neokoukaným tvářím a v základní sestavě se objevili jenom čtyři fotbalisté, kteří na svých kontech mají dvouciferný počet reprezentačních startů. Chyběl například kapitán Eli Dasa, pásku na rukáv díky tomu poprvé navlékl Manor Solomon.

Izrael - pravděpodobná sestava:
Gerafi - Shlomo, Nachmias, Gandelman - Jehezkel, Lavi, Peretz, Gropper - Solomon, Gloukh - Khalaili

Itálie - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Di Lorenzo, Buongiorno, Bastoni - Cambiaso, Ricci, Tonali, Frattesi, Dimarco - Raspadori, Retegui

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.00 - 5.45 - 1.33

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Itálie
1
1
0
0
3 : 1
3
Belgie
1
1
0
0
3 : 1
3
3
Francie
1
0
0
1
1 : 3
0
Izrael
1
0
0
1
1 : 3
0

Liga B - skupina 3

Norsko - Rakousko

pondělí 20:45

Několik vynikajících fotbalistů úspěch na mezinárodní scéně nezaručuje a už několik let se o tom přesvědčuje reprezentace Norska. Ta marně čeká na postup na velkou akci, špatně vedle toho začala i nový ročník Ligy národů.

Norové minulý týden jenom remizovali v Kazachstánu, soupeři nedali ani jeden gól a pod velký tlak se ve vlasti dostal především trenér Stale Solbakken. Fanoušci a média mu vyčítají mrhání potenciálem kádru, do něhož patří největší hvězdy Premier League jako Erling Haaland a Martin Ødegaard nebo druhý nejlepší střelec minulé sezony španělské ligy Alexander Sørloth. Optimismus nebudí ani výsledky, Norsko vyhrálo jenom jeden z letošních pěti zápasů.

Spokojenost v tuto chvíli nesrší ani z rakouského tábora a může za to i remíza 1:1 ve Slovinsku. Svěřenci Ralfa Rangnicka si tak nespravili chuť po konci na mistrovství Evropy, v základní skupině zanechali velmi dobrý dojem a do osmifinále proti Turecku šli v roli favorita, dvakrát ovšem neuhlídali stopera Meriha Demirala a po nezdaru 1:2 vzal za své jejich čtvrtfinálový sen.

Norsku bude během celého podzimu chybět Oscar Bobb, křídelník Manchesteru City si v srpnu zlomil nohu, musel na operaci a mimo hru bude zhruba čtyři měsíce. Velké změny v sestavě v porovnání s duelem proti Kazachstánu se očekávat nedají, do základní sestavy se zřejmě posune Sander Berge, místo by mu měl uvolnit Patrick Berg.

Rakušané mají více absencí, po vážném zranění si na návrat ještě počká David Alaba a zdravotní potíže mají rovněž Kevin Danso a Michael Gregoritsch. Po dlouhém zvažování se naopak pro pokračování na mezistátní scéně rozhodl útočník Marko Arnautović.

Norsko a Rakousko se naposledy potkaly před čtyřmi lety v rámci Ligy národů, na severu Evropy se radovali Rakušané (2:1) a doma uhráli remízu 1:1. Pondělní měření sil dostal na starosti černohorský sudí Nikola Dabanović.

Norsko - pravděpodobná sestava:
Nyland - Ryerson, Ostigard, Hanche-Olsen, Wolfe - Myhre, Berge, Odegaard - Sorloth, Haaland, Nusa.

Rakousko - pravděpodobná sestava:
Pentz - Mwene, Posch, Wöber, Prass - Seiwald, Laimer, Sabitzer - Schmid, Arnautović, Baumgartner.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.33 - 3.47 - 3.04

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Slovinsko - Kazachstán

pondělí 20:45

Slovinsko se před dvěma měsíci těšilo velkému úspěchu, vedle něhož lehce zapadl fakt, že tato země přestala vyhrávat. Svěřenci trenéra Matjaže Keka nezvítězili šestkrát za sebou a tuto sérii hodlají ukončit proti Kazachstánu.

Slovinci se letos po dlouhých letech představili na velké akci a na evropském šampionátu zanechali velmi dobrý dojem. V Německu zaznamenali čtyři nerozhodné výsledky, prošli ze základní skupiny a s turnajem se loučili po osmifinálovém dramatu proti Portugalsku, který v jejich neprospěch rozhodl nepovedený penaltový rozstřel.

Remízou pak zahájili rovněž nový ročník Ligy národů, když se před vlastními fanoušky podělili o body s Rakouskem. Po proměněné penaltě Benjamina Šeška přitom vedli, Rakušané ovšem dokázali rychle odpovědět, konečný výsledek 1:1 zařídil Konrad Laimer.

Hlavním cílem Kazachstánu v jeho skupině bude udržení Ligy B a tuto misi začal velmi dobře. Mladý výběr trenéra Stanislava Čerčesova minulý týden hostil Norsko, neinkasoval a získal cenný bod za remízu 0:0. Outsider bude mít svému soupeři co oplácet, oba týmy se střetly loni v rámci kvalifikace na mistrovství Evropy a pokaždé se radovalo Slovinsko, v obou případech vyhrálo 2:1.

Čerčesov dává šance nezkušeným hráčům a reprezentační pozvánky dostávají například Islam Chesnokov nebo Ramazan Orazov. I z tohoto důvodu se dá omluvit série porážek s Řeckem, Lucemburskem, Arménií a Ázerbájdžánem, kterou ukončila až zmiňovaná remíza proti Norsku.

Do domácí sestavy by se měl vrátit Jan Oblak. Brankář Atlética Madrid vinou nemoci vynechal souboj s Rakouskem a mezi tyčemi ho zastoupil Matevž Vidovšek, nyní je dlouholetá opora znovu fit.

Slovinsko - pravděpodobná sestava:
Oblak - Brekalo, Drkušić, Bijol, Janža - Stojanović, Čerin, Elšnik, Lovrić - Šeško, Šporar.

Kazachstán - pravděpodobná sestava:
Shatskiy - Bystrov, Kasym, Marochkin, Alip, Vorogovskiy - Orazov, Tagybergen, Zaynutdinov, Chesnokov - Aymbetov

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.35 - 4.83 - 10.10

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Rakousko
1
0
1
0
1 : 1
1
Slovinsko
1
0
1
0
1 : 1
1
3
Norsko
1
0
1
0
0 : 0
1
Kazachstán
1
0
1
0
0 : 0
1

Liga B - skupina 4

Černá Hora - Wales

pondělí 20:45

Walesu se nepovedly poslední zápasy, nyní potřebuje hodit vše za hlavu a náladu si vylepšit v Lize národů. Skupinu začal domácí remízou s Tureckem (0:0), nyní cestuje do Černé Hory.

Ostrovní země v březnu sahala po postupu na evropský šampionát, v semifinále baráže smetla Finsko a ve finále měřila síly s Polskem. Vyrovnaný duel proti hratelnému soupeři dospěl až k penaltovému rozuzlení a v tom měli pevnější nervy Poláci.

Zklamání si vybralo daň i během další reprezentační pauzy, když přišla remíza 0:0 s trpaslíkem z Gibraltaru a následně debakl 0:4 od Slovenska. Po těchto výsledcích začala jednat tamní asociace a propuštěn nakonec byl trenér Rob Page, jehož povinnosti převzal Craig Bellamy.

Dobrá nálada nepanuje ani v táboře Černé Hory a může za to série tří po sobě jdoucích porážek. V červnu svěřenci Roberta Prosinečkiho podle očekávání podlehli Belgii a Gruzii, minulý týden pak padli 0:2 na Islandu.

V domácí sestavě by se měl objevit i u nás velmi dobře známý Vladimir Jovović, s 59 reprezentačními starty na kontě nejzkušenější fotbalista, jehož má kouč Prosinečki aktuálně k dispozici. Walesu naopak schází Daniel James, křídelníka Leedsu United trápí zraněný stehenní sval.

Historie vzájemných zápasů není příliš pestrá a pro poslední záznam si musíme dojít třináct let zpět, kdy Wales doma v rámci kvalifikace o postup na mistrovství Evropy vyhrál 2:1. Napravil tak rok starý nezdar z Černé Hory, která vyhrála i přátelský souboj z roku 2009.

Utkání bude mít na starosti rozhodčí Georgi Kabakov a z Bulharska budou i jeho asistenti, těchto rolí se zhostí Martin Margaritov a Diyan Valkov.

Černá Hora - pravděpodobná sestava:
Mijatović - Vukčević, Tuci, Rubežić, Radunović - Marušić, Eraković, Brnović, Jovović, Osmajić - Krstović

Wales - pravděpodobná sestava:
Ward - Roberts, Rodon, Davies, N. Williams - H. Wilson, Ampadu, J. James - Johnson, Ramsey, Thomas

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.70 - 3.12 - 2.20

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Turecko - Island

pondělí 20:45

Turecko a Island se potkávají poměrně často a k dalšímu měření sil dojde v pondělí večer, před vlastními fanoušky budou favority čtvrtfinalisté letošního evropského šampionátu.

Turci zanechali na turnaji v Německu velmi dobrý dojem a s elitou by se rádi měřili rovněž v Lize národů, k čemuž potřebují vyhrát na první pohled hratelnou skupinu s Islandem, Walesem a Černou Horou. Vstup z jejich pohledu nebyl ideální, i když remíza z Walesu (0:0) není žádnou velkou ztrátou.

Vítězně naopak začali Islanďané, kteří si v domácím prostředí poradili s Černou Horou. Ve 39. minutě otevíral skóre Jón Dagur Thorsteinsson, třináct minu po návratu z kabin dal výsledku konečnou podobu Orri Steinn Óskarsson. Ostrované tak alespoň částečně dali zapomenout na zklamání z konce března, kdy nezvládli finále playoff o postup na ME a podlehli Ukrajině.

Domácím ve druhém vystoupení určitě nepomůže Barış Yılmaz, útočník minulý týden inkasoval červenou kartu a odpykává si disciplinární trest. Trenér Vincenzo Montella pak bude netrpělivě čekat na zprávy od lékařů ohledně dvou klíčových postav týmu - Arda Güler má potíže s lýtkem a pozitivní informací je to, že se nejedná o nic vážného. Stoprocentně fit pak není ani Hakan Çalhanoğlu, rovněž záložníka Interu Milán limituje svalové zranění a proti Walesu kvůli němu naskočil až na závěrečnou půlhodinku.

Turecko a Island se potkají poprvé po necelých pěti letech, předtím spolu ale hrály opakovaně a úspěšnější byl Island. Turci ho v šesti případech dokázali porazit jen jednou, v zatím posledním utkání se v listopadu 2019 zrodila bezbranková remíza.

Zápas se bude hrát na Gürsel Aksel Stadı v Izmiru a zastoupení bude mít i Albánie. Jako hlavní rozhodčí byl delegován Enea Jorgji, s praporky v rukou mu na pomezí budou asistovat krajané Denis Rexha a Ridiger Çokaj.

Turecko - pravděpodobná sestava:
Gunok - Celik, Ayhan, Soyuncu, Bardakci, Muldur - Calhanoglu, Kokcu, Yuksek, Yildiz - Guler

Island - pravděpodobná sestava:
Valdimarsson - Sampsted, Hermansson, Gretarsson, Tomasson - Anderson, Gudmundsson, Thordason, Thorsteinsson - G. Sigurdsson - Oksarsson

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.57 - 4.23 - 5.84

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Island
1
1
0
0
2 : 0
3
2
Wales
1
0
1
0
0 : 0
1
Turecko
1
0
1
0
0 : 0
1
4
Černá Hora
1
0
0
1
0 : 2
0

Liga C - skupina 2

Kypr - Kosovo

pondělí 18:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.41 - 3.34 - 1.94

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Rumunsko - Litva

pondělí 20:45

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.27 - 5.51 - 12.40

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Rumunsko
1
1
0
0
3 : 0
3
2
Kypr
1
1
0
0
1 : 0
3
3
Litva
1
0
0
1
0 : 1
0
4
Kosovo
1
0
0
1
0 : 3
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
Pepesma

Wout Faes

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele