Preview Ligy národů - sobota 7.9.

07.09., 08:48
Previews
Jamal Musiala (© AFP)

Vstup do nového ročníku Ligy národů před sebou má zbývajících osmnáct týmů a mezi nimi nechybí česká reprezentace, která nastoupí v Gruzii. Německo čeká další souboj s Maďarskem, v akci budou i Nizozemci.

Liga A - skupina 3

Německo - Maďarsko

sobota 20:45

Němci se zatím v Lize národů moc nepředvedli, aspoň ne v pozitivním slova smyslu. Ještě žádný ročník nevyhráli a dokonce se ani nedostali dál ze skupinových bojů. Další šanci mají pod relativně novým koučem. Doma začnou proti náročnému soupeři, návštěvě z Maďarska.

Němci mají za sebou náročný rok. Byl to hodně turbulentní rok, který kvůli nepřesvědčivé hře a špatným výsledkům stál místo Hansiho Flicka. Svazové vedení ale nezůstalo nepřipravené a prakticky ihned vsadilo na dalšího muže z lavičky Bayernu Mnichov. Šanci dostal mladík Julian Nagelsmann, který vedl své mužstvo v hodně sledovaném domácím Euru. S ohledem na dosud nepřesvědčivé výkony se asi celkové vítězství od Němců neočekávalo, takže Nagelsmann zůstal jasným trenérem i po konci ve čtvrtfinále.

Teď je pro něj čas otočit stránku, i proto, že mnohé hlavní postavy daly národnímu dresu trvale sbohem. Týká se to osobností poslední dekády jako Thomas Müller, Manuel Neuer, Toni Kroos nebo Ilkay Gündoğan. A to už jsou vážné zásahy do struktury národního týmu. Takže Nagelsmann byl pověřen především v Lize národů najít vhodné nové adepty. Na svůj první start čeká Angelo Stiller, oporou záložní řady by se měl stát Aleksandar Pavlović.

Sedmatřicetiletý kouč zatím ve svých třinácti dosavadních utkáních prohrál třikrát a sedmkrát vyhrál. Jeho protivník Marco Rossi zatím předvádí s Maďarskem velmi zajímavou rošádu. Kvalifikoval se s ním na německé mistrovství Evropy, kde si ve skupinových bojích zajistil tři body ze stejného počtu zápasů.

Tím pádem mu těsně unikl postup do vyřazovací fáze, jen kvůli rozdílu ve skóre. Euro ukázalo, že Maďarsku se na velkých turnajích opravdu nedaří, vždyť v závěrečné fázi vyhrálo jen dva z osmnácti duelů. V kvalifikačních bojích ale Maďaři prohráli jen jednou z šestnácti utkání. V Lize národů čeká na zkušeného italského kouče plno práce, protože ve skupině se potká s Bosnou a především Nizozemskem. A ze skupiny postupují jen první dva týmy, třetí zůstává na svém místě a čtvrtý se propadá o kategorii níž.

Německo - pravděpodobná sestava:
Ter Stegen - Kimmich, Schlotterbeck, Tah, Mittelstadt - Gross, Pavlović - Musiala, Wirtz, Führich - Havertz

Maďarsko - pravděpodobná sestava:
Gulácsi - Botka, Orbán, M. Dardái - Bolla, A. Nagy, Schafer, Kerkez - Sallai, Szoboszlai - Varga

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.26 - 6.04 - 11.20

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Nizozemsko - Bosna a Hercegovina

sobota 20:45

Zatímco Nizozemci si vedli na posledním Euru výtečně a jen o vlas jim unikl postup do samotného finále, Bosna zklamala a opět se na Euro nedostala. A právě tyto dva týmy se proti sobě postaví v sobotu navečer, hostit je bude Philips Stadion v Eindhovenu.

Skupina 3 v Lize A nabízí několik zajímavých momentů a zápasů. Jsou v ní Němci, Nizozemci, Bosna a Hercegovina a také Maďarsko, které rozhodně nechce být jen do počtu. Oranjes by chtěli ukončit dlouhé čekání na nějakou významnější trofej a cílí právě na současnou podobu mezinárodní reprezentační ligy. V tu možná tajně doufali už na mistrovství Evropy v Německu, ostatně ve vyřazovací fázi nenatrefili na zrovna nejhorší soupeře. Nejprve rozdrtili Rumuny, následně vyprovodili i Turecko.

Pak už je ale čekala Anglie a s ní si nakonec i kvůli pozdní brance Ollieho Watkinse Oranjes neporadili. A tak Německo, kde se před šestatřiceti lety stali mistry, opustili těsně před finálovým kláním. Nebyla to špatná vizitka, nicméně herně Nizozemci zas tak nepřesvědčili a těžili zejména ze slabší poloviny losu. V Lize národů mají zatím druhé a čtvrté místo, trofej jako taková jim ovšem pořád schází.

Ani teď nemají Nizozemci možná nejsnazší skupinu, nicméně tentokrát platí, že do čtvrtfinále vede cesta z prvního i druhého místa, které by svěřencům trenéra Ronalda Koemana uniknout nemuselo. Nizozemsko teď nemůže počítat s Daleym Blindem, Martenem de Roonem nebo Georginiem Wijnaldumem, mimo hru je i Memphis Depay. O slovo se hlásí nová, mladší generace.

To je něco, co se děje trochu i v případě Bosny, nicméně ta v útoku nadále spoléhá na veterána Edina Džeka. Tenhle střelec se do historie zapsal už 65 reprezentačními góly. Po nezdaru v kvalifikaci, respektive v play-off o účast na finálové fázi ME, do níž se naopak dostala Ukrajina, skončil na lavičce Savo Milošević. Jeho místo zaujal Sergej Barbarez, který od června vedl svou zemi jen ve dvou přátelských kláních. S Italy i Anglií však prohrál a podobný osud je dost možná čeká i nyní.

Nizozemsko - pravděpodobná sestava:
Verbruggen - Dumfries, De Ligt, Van Dijk, Aké - Schouten, Gravenberch - Malen, Simons, Gakpo - Brobbey

Bosna a Hercegovina - pravděpodobná sestava:
Pirić - Radeljić, Ahmedhodžić, Katić, Bičakčić, Kolašinac - Gigović, Krunić, Tahirović, Hajradinović - Džeko

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.18 - 7.38 - 17.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Nizozemsko
0
0
0
0
0 : 0
0
Maďarsko
0
0
0
0
0 : 0
0
Německo
0
0
0
0
0 : 0
0
Bosna a Hercegovina
0
0
0
0
0 : 0
0

Liga B - skupina 1

Gruzie - Česko

sobota 18:00

Čeští reprezentanti sobotním zápasem v Gruzii vstoupí do nového ročníku Ligy národů. Svěřenci trenéra Ivana Haška si s týmem z postsovětské republiky zopakují nedávný souboj z mistrovství Evropy, kde s outsiderem jen remizovali 1:1. I tentokrát jsou mírným favoritem, soupeř ale doma prohrál jediný z posledních 13 zápasů a navíc ho požene vyprodaný stadion v Tbilisi pro 27 tisíc diváků.

V úterý Haškův celek zakončí zářijový program doma proti Ukrajině, zbylým týmem ve skupině je Albánie. České mužstvo se v Lize národů potřetí ze čtyř ročníků představí ve druhé výkonnostní úrovni, minule ještě pod předchozím trenérem Jaroslavem Šilhavým sestoupilo z ligy A. Gruzie naopak poprvé prošla do "béčka".

Liga národů nahrazuje přípravné zápasy a reprezentacím dává dodatečnou šanci zabojovat o účast na závěrečných turnajích. Čtvrtý ročník bude propojen s bojem o mistrovství světa v roce 2026. Čtyři nejlepší celky, které neuspějí v klasické kvalifikaci, se dostanou do play off o šampionát.

"Cíl, s kterým jsme k týmu přišli, je postup na mistrovství světa. A tohle je jedna z možností, jak se dostat do baráže o mistrovství světa. Takže pro nás je každý zápas naprosto klíčový, do každého chceme jít v plné palbě," uvedl Hašek.

Sobotní soupeře čeká první utkání v sezoně a od mistrovství Evropy. Český tým s dvěma porážkami a jednou remízou vypadl na turnaji už ve skupině. Gruzie naopak při premiérové účasti na velké akci postoupila do osmifinále, kde utrpěla debakl 1:4 od Španělska.

Ve vzájemném duelu v Hamburku měli Češi výrazně navrch, vyslali 11 pokusů na branku, přesto jen remizovali. Předtím se soupeři neutkali. "Čeká nás první ostrý zápas po Euru. Utkání bylo vyprodané během 10 minut, diváci o něj mají obrovský zájem. My se máme za co revanšovat, na Euru jsme s Gruzií nedokázali zvítězit. Pokusíme se vyhrát, i když nás čeká velmi náročný soupeř," řekl Hašek, který dnes slaví 61. narozeniny.

"Myslím, že zápas na Euru jsme neodehráli špatně. Jednoznačně jsme měli bodovat za tři. Styl hry Gruzie je takový docela jednoduchý, hrají na rychlé protiútoky, takže se připravujeme hlavně na tohle. Praktikovali to v podstatě ve všech zápasech, takže si myslím, že to měnit nebudou," přemítal útočník Patrik Schick, který se na Euru během utkání zranil a přišel o závěrečný duel ve skupině proti Turecku.

Gruzínci chtějí navázat na poslední výkony. Na Euru dokázali porazit silné Portugalce a doma od října 2021 podlehli jen Španělům. Hlavní hvězdou týmu je útočník Chviča Kvaracchelija z Neapole.

"Zápas s Českem byl pro nás tím nejtěžším ve skupinové fázi Eura. S fyzicky silným týmem jsme měli problémy. Víme, že jejich styl se nezmění a naši hráči jsou na to připraveni. Očekávám lepší reakci na hru soupeře," řekl francouzský trenér Gruzínců Willy Sagnol.

Český tým si dal za cíl vrátit se do elitní ligy A. Postup si přímo zajistí pouze vítěz skupiny, poslední celek naopak spadne o úroveň níž. Novinkou Ligy národů je play off. Týmy na druhých místech v divizi B se ve dvojzápasech utkají o postup proti mužstvům ze třetích příček ligy A. Celky z třetích pozic čeká boj o udržení proti zemím z druhých míst v lize C.

Zápas v Tbilisi začne v sobotu v 18:00 SELČ, v Gruzii je o dvě hodiny více. Hašek se bude muset oproti Euru obejít bez několika zraněných hráčů, vypadl mu například jeden z kapitánů Slavie obránce Tomáš Holeš. Na levém halfbeku by si mohl premiéru v reprezentačním A-týmu odbýt nováček Matěj Ryneš.

Gruzie - pravděpodobná sestava:
Mamardašvili - Dvali, Gvelesiani, Kašija - Kakabadze, Čakvetadze, Kiteišvili, Kočorašvili, Ločošvili - Mikautadze, Kvaracchelija

Česko - pravděpodobná sestava:
Kovář - Vitík, Hranáč, Ladislav Krejčí II - Coufal, Souček, Král, Ryneš - Provod, Hložek - Schick

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.32 - 3.41 - 2.31

Tip EuroFotbal.cz: 02

Více informací k zápasu

Ukrajina - Albánie

sobota 20:45

Albánie už dávno neplatí za trpaslíka a také na nedávném Euru ukázala, že se nebojí ani mnohem větších jmen. Teď míří do Čech, protože jejich prvním soupeřem je Ukrajina. A ta našla azyl právě na Letné, na stadionu pražské Sparty.

Ukrajina má s Albánií společnou jednu věc - od Eura nehrála jediný zápas, takže ji čeká premiéra. Tahle dvojice zajímá i českého fanouška, který kromě toho, že má možnost se dostat na stadion přímo, samozřejmě sleduje výsledky těchto dvou týmů s ohledem na fakt, že Češi jsou právě ve skupině číslo 1. Ukrajinci možná byli kdekým řazeni mezi černé koně Eura, jenže tahle předpověď se nenaplnila. Hrdý celek s možná největší motivací vyhrávat v celé Evropě totiž skončil vlivem mnoha okolností už ve skupině.

Hlavním problémem bylo střílení branek, neboť právě to rozhodlo o jeho konci. Všechny čtyři týmy totiž po konci skupinové fáze měly na kontě stejný počet bodů. Nejméně branek ale nastřílela Ukrajina a skončila na posledním místě. A to přesto, že alespoň na papíře má velkou palebnou sílu, ať už mluvíme o Sudakovovi, Mudrykovi nebo Dovbykovi s Cyhankem. Právě o nejlepšího kanonýra loňské sezony LaLigy se chtěl trenér Sergej Rebrov opírat, jenže nová posila AS Řím se v utkání s Juventusem zranila a odcestovala zpět do Věčného města.

Nedávné Euro se stalo teprve druhým velkým turnajem, na němž se Albánie za celou svou historii objevila. Měla nejtěžší skupinu, potkala se s Italy, se Španěly a Chorvatskem. A i když nepostoupila, získala si respekt díky odhodlání, nápadům a kreativní hře. To jsou atributy, které bude potřebovat i v Lize národů.

Ukrajina - pravděpodobná sestava:
Trubin - Konoplja, Zabarnyj, Matvijenko, Mykolenko - Stepaněnko, Zinčenko - Cyhankov, Sudakov, Mudryk - Jaremčuk

Albánie - pravděpodobná sestava:
Strakosha - Hysaj, Kumbulla, Ismajli, Mitaj - Asllani, Ramadani, Laci - N. Bajrami, Manj, Asani

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.79 - 3.43 - 5.15

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Česko
0
0
0
0
0 : 0
0
Ukrajina
0
0
0
0
0 : 0
0
Albánie
0
0
0
0
0 : 0
0
Gruzie
0
0
0
0
0 : 0
0

Liga B - skupina 2

Irsko - Anglie

sobota 18:00

V minulých měsících a letech se obě země pouštěly do křížku a výsledkem byla velmi často remíza. Ted už mají oba národy na svých lavičkách nové tváře, které formují nové týmy k obrazu svému. A Angličané budou i bez několika výtečných hráčů pro Iry představovat pořád velkou překážku.

Hrdá Anglie působí ve druhé výkonnostní skupině a je odhodlána udělat maximum pro to, aby se posunula o úroveň výš. Má k tomu příhodně rozdané karty, neboť zřejmě největším soupeřem pro ni budou právě Irové, jinak má ve skupině Řeky a Finy. Hráči Albionu se do budoucnosti dívají s velkým optimismem, protože po osmi letech skončila vláda Garetha Southgatea, jenž měl problémy zaujmout veřejnost herním projevem i výsledky. Anglická generace kolem Harryho Kanea pod jeho vedením prostě nedokázala vyhrát. V krátkém čase po sobě prohrála hned dvě velká finále.

Na nedávno skončeném mistrovství Evropy nestačila Anglie na Španělsko a brala jen druhé místo. Opět. A to se v Anglii prostě neodpouští, takže cyklus Garetha Southgatea přirozeně skončil. Ihned se začalo spekulovat o možných jménech, několikrát padlo i jméno Pepa Guardioly, ale na uvolněný trůn nakonec usedl (alespoň prozatím dočasně) někdejší záložník Lee Carsley. Tvůrce posledních zázraků s anglickou jednadvacítkou, který s ní nedávno porazil ve finále právě španělské mladíky.

A mladíci, které Carsley poznal během svého nedávného působení, pod ním zcela jistě dostanou šanci. To i proto, že hráči jako Bellingham, Watkins, Palmer nebo Foden tentokrát zůstali doma. Jeho protějšek Heimir Hallgrimsson jmenoval nováčky dva.

Právě jeho premiéra bude zřejmě tak trochu mimo pozornost největších médií na světě, přeci jen očekávání patří primárně Angličanům. Sedmapadesátiletý někdejší trenér Jamajky nebo Islandu se pokusí vrátit Irům národní hrdost a opatřit si první body. Laťku nebude mít příliš vysoko, protože jeho předchůdce v roli Stephena Kennyho vyhrál jen pouhých 11 utkání ze čtyřiceti! Hallgrimsson přebírá mužstvo, které za posledních deset utkání dokázalo vyhrát jen dvakrát. A už ve třech z minulých čtyř duelů neskórovalo.

Irsko - pravděpodobná sestava:
Kelleher - Coleman, O'Shea, Collins, Brady - Ogbene, Browne, Smallbone, O'Dowda - Ferguson, Idah

Anglie - pravděpodobná sestava:
Pickford - Alexander-Arnold, Stones, Maguire, Colwill - Rice, Mainoo - Saka, Eze, Gordon - Kane

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 7.06 - 4.15 - 1.51

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Řecko - Finsko

sobota 20:45

Řecko a Finsko jsou země, které si za posledních pár let vydobyly pověst defenzivně laděných týmů. Nicméně Finsko alespoň v tomto kalendářním roce začíná měnit tenhle diskurz, Řecko jde naopak do Ligy národů s novým koučem.

Řecko poslední dobou zrovna neuchvacuje a dokonale o tom svědčí fakt, že když se naposledy utkalo s Novým Zélandem, přišlo se na něj podívat přesně 197 fanoušků. A ano, museli jsme to číslo kontrolovat z vícero zdrojů. Pravda, bylo to jen přípravné utkání, ale stejně to byla návštěvnost tak mizerná, že to nezaplatilo ani elektřinu puštěnou po dobu zápasu. Řecko muselo v krátké době polykat hodně nepříjemnou skutečnost, že se nedostalo na Euro v Německu. Na poslední chvíli ho v play-off slavně vyřadila Gruzie, která předtím na takovém turnaji nikdy nebyla.

Trenér Gus Poyet po této nepříjemné zkušenosti skončil u kormidla mužstva, které se vždy pyšnilo velmi vášnivou a burcující diváckou atmosférou. Jeho řemeslo teď ve vlastní verzi ordinuje novým svěřencům trenér Ivan Jovanović, který má před sebou jasný úkol - vylepšit bilanci Řecka, které potřebovalo dokonce tři pokusy na to, aby se vymanilo z Ligy C a postoupilo do "béčka".

Hned na úvod narazí na Finsko, s nímž se potkává poměrně pravidelně a často minimálně doma vítězí. Trenér Markku Kanerva chce opět uspět, což ve finských možnostech znamená nespadnout. Od roku 2018, kdy se Finsko dostalo do Ligy B, ještě ani jednou nesestoupilo. Na mistrovství Evropy jsme Finy neviděli, o což se postaral Wales, jenž nad nimi v play-off vyhrál. Faktem přesto zůstává, že Finsko vyhrálo rovnou sedm z posledních třinácti venkovních soutěžních utkání.

Řecko - pravděpodobná sestava:
Tzolakis - Rota, Mavropanos, Koulierakis, Tsimikas - Mantalos, Pelkas, Bakasetas - Masouras, Pavlidis, Tzolis

Finsko - pravděpodobná sestava:
Hradecky - Alho, Tenho, Ivanov, Uronen - Kamara, Schüller - Lod, Pohjanpalo, Antman - Pukki

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.64 - 3.70 - 6.03

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Anglie
0
0
0
0
0 : 0
0
Finsko
0
0
0
0
0 : 0
0
Irsko
0
0
0
0
0 : 0
0
Řecko
0
0
0
0
0 : 0
0

Liga C - skupina 4

Faerské ostrovy - Severní Makedonie

sobota 15:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.64 - 3.22 - 1.94

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Arménie - Lotyšsko

sobota 18:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.68 - 3.82 - 5.34

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Arménie
0
0
0
0
0 : 0
0
Faerské ostrovy
0
0
0
0
0 : 0
0
Severní Makedonie
0
0
0
0
0 : 0
0
Lotyšsko
0
0
0
0
0 : 0
0

Liga D - skupina 2

Moldavsko - Malta

sobota 18:00

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.00 - 2.98 - 4.85

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Moldavsko
0
0
0
0
0 : 0
0
Malta
0
0
0
0
0 : 0
0
Andorra
0
0
0
0
0 : 0
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (3)

Přidat komentář
Lojd

OT: Pouzivate nekdo nejakej slusnej addon na Kodi na fotbal? Idealne kde bezi i Chance liga?

Reagovat
AnthonyR

Dnes souboj Zafeiris vs Kamara

Reagovat
herbage

Proti Irům góly Rice a Grealish

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele