Problém match fixingu je u nás velký a byl dosud opomíjen, říká Jančík

25.08.2023, 10:25
Rozhovory

Vymyšlenou penaltu z utkání Admiry Praha proti béčku Českých Budějovic viděl v tomto týdnu asi každý český fotbalový fanoušek. Pozadí zápasu bude řešit policie, ale klíčová otázka je - šlo o ojedinělý případ nebo jsou podobné věci v nižších patrech českého fotbalu k vidění častěji? Co je to match fixing a proč s ním máme v Česku extrémní problémy? O tom je dnešní díl s bývalým novinářem MF DNES Miloslavem Jančíkem, který o match fixingu psal jako jeden z prvních v Česku už v roce 2018.

"Společnost Sportrada, která vyhledává podezřelé zápasy a dává o nich zprávu národním svazům, identifikovala v roce 2022 v Česku 56 podezřelých sportovních událostí, většina z nich byla ve fotbale. To nás řadí na druhé místo mezi všemi zeměmi, kde se tento ukazatel sleduje. Tahle statistika nejlépe ukazuje, jak závažný tenhle problém u nás je," předkládá Miloslav Jančík jasná čísla, která ukazují, že víkendové extempore sudího Patáka zdaleka nebylo v rámci českého sportu ojedinělou záležitostí.

A co vlastně match fixing je? "Všichni známe ovlivňování zápasů kvůli sportovnímu prospěchu. Tady jde ale o něco jiného, o sportovní sázky. Ti organizátoři se nevystavují žádnému nebezpečí, na zápasy totiž nechodí a všechno řeší přes internet. A velmi často to ani nejsou Češi, ovlivňování zápasů zajišťují mezinárodní gangy," vysvětluje Jančík.

Po skandální penaltě v zápase Admiry Praha proti béčku Dynama České Budějovice se o této problematice hodně mluví, ale je vůbec nějaká naděje, jak ji vyřešit? Podle Jančíka ano, ale chce to systematickou práci.

"FAČR navenek nevyvíjí žádnou viditelnou aktivitu, která by vedla k tomu, že tyto zápasy budou potírány. Řeší se tu problém z Admiry, vidíme tvrdé reakce, ale jsou tu desítky dalších zápasů, které nikdo neřeší. Připadá mi to teď jako divadlo navenek," myslí si Jančík. "Každý fotbalový svaz dnes musí mít svého Integrity Managera, člověka, který by se měl zabývat jen tím, aby zápasy probíhaly čistě. Tam, kde to funguje pořádně, nedělá ten člověk nic jiného a věnuje se pouze této činnosti. U nás na FAČRu má tento člověk na starosti asi tři další agendy, takže není možné, aby jeho výsledky byly stejné, jako jsou v jiných zemích," uzavírá Jančík.

V aktuální epizodě podcastu Livesport Daily jsme také řešili:

- jak je možné, že v Česku stále řídí zápasy sudí namočení v korupčních kauzách?

- co by měl FAČR v prevenci match fixingu dělat?

- kolik podvodníci nabízí hráčům za způsobení penalty?

Celý díl dalšího Livesport Daily najdete i na - Apple Podcasts a Google Podcasts.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (7)

Přidat komentář
vceradnesazitra

Noco, ten fotbal se sám neudělá. Občas je třeba tomu štěstíčku jít naproti

Reagovat
ratusek

Klasika. Všichni všechno ví, ale neřeší se to a začneme na to upozorňovat a řešit to, až se to takhle provalí

Reagovat
Neri04

...a do par tydnu to vseho vysumi a pojede se dal ve stejnem duchu.

Reagovat
Manik...

Reagovat
ratusek

Reagovat
Seydou Doumbia

Byla by nuda, kdyby někteří nevěděli předem jak zápas skončí

Reagovat
noustres

Hlavně je vo čem povídat.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele