Protesty fanoušků se vyplatily: Bundesliga zůstane bez investorů

21.02., 19:11
Aktuality
Fanoušci protestující proti vstupu investorů (© AFP)

Německá fotbalová liga (DFL), jež sdružuje 36 klubů první a druhé Bundesligy, vzdala plány na vstup investorů do německého fotbalu. DFL to oznámila po svém dnešním mimořádném zasedání ve Frankfurtu nad Mohanem. Proti plánům v posledních měsících protestovala část fanoušků, kteří narušovali průběh zápasů.

"Úspěšné pokračování tohoto procesu se vzhledem k současným událostem nezdá možné. Ani i když velká většina souhlasí s nutností strategického partnerství," uvedl předseda dozorčí rady DFL Hans-Joachim Watzke, šéf Borussie Dortmund. Rozhodnutí bylo přijato jednomyslně.

DFL doufala, že získá zhruba miliardu eur za to, že zahraničnímu investorovi poskytne část zisků z televizních práv. Posledním zbylým zájemcem o investici byla společnost CVC, poté od vyjednávání odstoupila americká společnost Blackstone.

Plány na vstup zahraničních investorů vyvolaly protesty skupin fanoušků, kteří se obávali stále větší komercionalizace německého fotbalu. Příznivci upozorňovali na hrozbu, že investoři se pokusí ovlivňovat časy výkopu zápasů nebo že budou tlačit na to, aby se některé duely hrály mimo Německo. DFL to však popřela. "Tohle je pro německé fotbalové fanoušky dobrý den," řekl agentuře SID mluvčí fanouškovské skupiny "Unsere Kurve".

Fanoušci narušovali v minulých týdnech ligové zápasy například házením tenisových míčků na hřiště nebo autíčky či letadly na dálkové ovládání. V Hamburku zase o přestávce připevnili k brankovým tyčím tlusté zámky na kolo. Před několika lety si zase němečtí příznivci vymohli zrušení nepopulárních dohrávek v pondělí večer.

Autor: ČTK

Komentáře (79)

Přidat komentář
Sigma Olomouc

Reagovat
vladino10

Niekto kto to sledoval, čoho sa ti fans bali? Ak to bolo miestami kde by sa hralo a časmi, nestačilo by to ukotvit v zmluvách nech sú všetci v pohode?

Reagovat
smazaný uživatel

Taky by mě zajímalo, protože jestli to bylo kvůli strachu ze změny času zápasů (wtf) nebo přesunu zápasů mimo Německo (kde v Evropě se to děje?), tak je to totálně směšný.

Reagovat
Benfica

Tak napriklad minimalne spanielsky a italsky superpohar sa hra v saudskej arabii

Reagovat
thewall

Reagovat
smazaný uživatel

ok Sherlock

Reagovat
Posledni Kovboj

take the L picko

Reagovat
smazaný uživatel

? Reálně sleduju všechny zápasy a dění okolo Realu, takže by bylo extrémně těžké a v podstatě nemožné si nevšimnout, že se Superpohár hraje v Arábii. Nudná reakce od tebe.

Reagovat
cologneFC

Kde v Európe sa to deje? Španielsko, Taliansko, Turecko… Stačí?

Časy zápasov sú pre nás dôležité. Ak si fanúšik od TV, tak tebe to môže byť jedno. Mne nie je jedno či cestujem na zápas v sobotu poobede alebo v pondelok večer.

Reagovat
smazaný uživatel

Ligové zápasy ve Španělsku, Itálii a Turecku se hrají mimo tu zemi? To asi ne, jenom Superpohár, na který narážíš, a ten se týká pár top klubů, takže proč by to mělo vadit? Je to jeden zápas ročně a drtivá většina týmů, jejichž fanoušci protestovali, se ho nikdy účastnit nebude.

Reagovat
cologneFC

Pozri, protestovali všetci, aj fanúšikovia Bayernu. Chodía na všetky zápasy, povzbudzujú, stojí ich to veľa peňazí. Žijú dennodenne so svojim klubom. A keď sa ich mužstvo dostane do finále, tak ho neuvidia? To akože vážne?

Reagovat
smazaný uživatel

Dobře, to je validní argument, mně osobně se to taky nelíbí (byť to beru spíš jako takový přátelák než cennou trofej, v předsezóně týmy taky odjíždí do zahraničí). Ale k těm časům zápasů - cestovat v týdnu kvůli poháru nebo EL ti taky vadí? Nebo když je vložené kolo Bundesligy?

Reagovat
cologneFC

Európu nevieme ovplyvniť, keďže tú súťaž neriadia nemecké kluby. A vložené kolá vadia, vadia veľmi.

Reagovat
Rudnevs

EL je snád niečo iné, nie? Ale aby sa nemecký superpojár hral niekde u Araba, to kde sme?

Reagovat
Benfica

Reagovat
Breze

Boja sa, ze by sa timto krokom otvorila pandorina skrinka a investori by potom postupne preberali moc v kluboch a BL na ukor fanusikov - ze by to napriklad z dlhodobeho hladiska viedlo aj k zmene pravidla 50+1.

Reagovat
cologneFC

Časy a miesta zápasov boli v tomto až ďaleko vzadu. To v tej zmluve ukotvené aj bolo, že investor do toho zasahovať nemôže. Mohlo sa do budúcna stať, že peniaze od investorov mohli byť zle investované (stačí pozrieť na Schalke, HSV, atď.) a potom by samozné kluby, aby prežili, boli nútené prekračovať svoje červené čiary a sami by kvôli vyšším výnosom museli meniť časy zápasov. A do tohto rizika sme ísť nechceli.

Ale to je iba jeden z veľkého množstva dôvodov (mnohé sú oveľa závažnejšie), že prečo sme boli proti. Najviac všetkých hnevalo, že DFL svojim hlasovaním oklamala fanúšikov a celý nemecký futbal.

Inak tento týždeň som o tom hovoril vo VAR podcaste, pusti si. Snažil som sa to vysvetliť čo najlepšie.

Reagovat
vladino10

Nie som úplne podcastovy, radšej čítam, ale... skúsim teda vo fitku alebo v robote diky

Reagovat
cologneFC

Reagovat
čutalista

Můžu poprosit o ten podcast? Já je neposlouchám, ale jestli je tam informace, co mě zajímá, rád si jej pustím. Díky

Reagovat
cologneFC

Oni majú aj platenú sekciu a bohužiaľ je to v tej platenej sekcii.

Reagovat
Rudnevs

Ono to bolo spravené strašne narýchlo a v podstate “násilnou” demokraciou na nátlak niektorých veľkých klubov a funkcionárov a hoc sa sľubovalo, že žiadne finále pohára v Saudskej Arábii (napr.) nebude, žiadna takáto zmluva podpísaná nebola a vlastne kto vie či by bola uskutočniteľná, každopádne na to, aby sa to zrealizovalo, by ten proces musel celý prebehnúť trochu inak, transparentnejšie. Takto hrozilo, že napriek v podstate demokratickému modelu, ktorý v nemeckom futbale panuje, stratia fans svoju moc, keďže ich zástupcovia sa rozhodli proti ich vôli, čo by bol v podstate zlý “precedens” pre ďalšie takéto prípady (napr. kebyže sa rozhodnú zrušiť 50+1). Tam šlo aj o to zachovanie tej “demokracie”.

Ale teda, rešpekt. Úprimne sa priznám. Nečakal som, že tenisáky a reťaze na bránkach nakoniec niečim naozaj pohnú. Vlastne skvelá reklama na nemecký futbal. V lete túto tému DFL vytiahne zrejme znovu a budú to vyťahovať, dokým sa to nakoniec neuzná, ale snáď to bude v inej forme a po inom procese, s ktorým bude aspoň čiastočne skutočne spokojná väčšina.

Reagovat
Breze

Najvacsi problem bol to, ako to preslo. Musi to byt transparentnejsie a volba by nemala byt tajna, minimalne ten Hannover bol velmi podozrivy. V kazdom pripade, ale nemecky futbal potrebuje spravit nejake zmeny a reformy, lebo im znacne uchadza vlak. Fanusikovia budu zo strachu v podstate prakticky proti kazdej zmene, ale neda sa fungovat stylom "co ak to investor zle investuje?" A co ak by to investor dobre zainvestoval? Mohli by z toho profitovat vsetky kluby a cela liga. Takto jediny klub aj s nejakymi ambiciami je Bayern.

Reagovat
cologneFC

Ale načo potrebuješ investora, ktorý ti zoberie časť z predpokladaného vysokého zisku? Ty si tiež nezoberieš pôžičku na auto, lebo sused má lepšie auto ako ty. Nemecké kluby sa musia snažiť fungovať v zelených číslach, to je jediná cesta k trvalej udržateľnosti a ekonomickej sile. To je našim cieľom. Nie úspechy za každú cenu.

Reagovat
Breze

Pretoze ten investor by ti mohol pomoct k znacne vyssim ziskom. To s tym autom je blby priklad, lepsi by bol pozicka pre firmu na expanziu, pricom tu pozicku splatis buducimi ziskami a zaroven si tym z dlhodobeho hladiska zabezpecis vyssie prijmy - nieco, co by si bez tej pozicky nedosiahol alebo mozno dosiahol, ale trvalo by to ovela dlhsie. Vstup investora by neznamenal, ze kluby nebudu fungovat v zelenych cislach.

Reagovat
cologneFC

To je jedna strana mince. Druhá strana je taká, že zle investuješ a zadĺžiš sa.

Reagovat
kilobyte

Jenže to je v případě půjčky. Investor právě nese část rizika, za což má pak nějaké slovo v rozhodování. Pokud se bojíš zadlužení, tak je právě investor lepší varianta než jet na vlastní triko s půjčkou.

Reagovat
cologneFC

Zmluva bola nastavená na určitú čiastku, ktorá je investorovi garantovaná. Ak by boli výnosy vyššie, tak dostane 8% z tej čiastky.

V každom prípade sme neverili DFL a ich slovám o nezasahovaní zo strany investora. Pretože už niekoľkokrát sme videli, že DFL niečo hovorí a iné robí. A dať slovo investorom v rozhodovaní o našej lige je pre nás no go.

Reagovat
kilobyte

Tak já to myslel všeobecně. Samozřejmě, že tě může investor ojebat a nebo chtít změnit tvoji firmu/projekt někam, kam nechceš. Ale to neznamená, že investor = špatný. Co se týče výdělku, tak pokud tě investor neojebe, tak na tom většinou vyděláš. Protože investor žije právě z toho, že dokáže ždímat prachy. Horší je to spíše s tím, co udělá s tvojí firmou/produktem.

Takže podle mě je zbytečné se bát, že by se kvůli tomu BL, nebo kluby zadlužili. S příchodem investora by určitě vydělali. Jediná otazník je v těch změnách, které by měly zvýšit zisk.

Reagovat
cologneFC

V podstate súhlasím so všetkým až na to, že sa netreba báť investora a kluby sa nezadĺžili. V 2. lige je niekoľko zadĺžených klubov po príchode investorov.

No a samozrejme my tie zmeny, ktoré majú priniesť zisk odmietame. To sme mohli tie zmeny urobiť už dávno aj bez investorov. A zvýšiť tým zisk. Ale to nie je cielom nemeckých klubov.

Reagovat
kilobyte

Chyby, které vedou ke zadlužení, můžeš udělat i bez investorů. Když se necháš ojebat investorem, tak je i docela reálné, že bys stejně dopadnul blbě i bez něj. Prostě investor není spása, která funguje sama o sobě. Příchod investora se musí důkladně promyslet a prověřit. Je lepší žádný investor než špatný investor.

Časem se asi do BL stejně nějaký investor dostane a nějaké změny budou muset přijít. Pokud dokáže BL najít dobrého investora, kterého si dobře prověří, tak to může dopadnout dobře.

Reagovat
vladino10

Reagovat
Bayern +

Reagovat
cologneFC

Tu si dovolím nesúhlasiť, hlavne s prvým odstavcom. Pretože tu ťa práve investor môže tlačiť do vecí, ktoré by si bez neho nerobil.

My nie sme striktne proti investorom, kľudne môžu prísť. My si chceme udržať plnú právomoc ohľadom rozhodovania o lige. Pretože akonáhle o tom bude rozhodovať niekto iný, tak bude pozerať na svoje záujmy a nie na záujmy ľudí na tribúnach. Už som to písal viackrát, záujmom nemeckých klubov nie sú úspechy za každú cenu a vysoké zisky.

Reagovat
kilobyte

Tak investor není "půjčka". Je to partner, který ti dá finance a pomůže ti s rozvojem a za to chce část zisku. Ve výsledku by na tom měli vydělat oba.

Snažit se fungovat v zelených číslech (používá se v černých číslech) je sice pěkné, ale otázka není jak fungovat, ale jak toho docílit. Což je trochu složitější než jen mít příjmy větší než výdaje.

Reagovat
cologneFC

S posledným odstavcom súhlasím.

Reagovat
Salfovic

Oproti komu jim ujíždí vlak? Oproti Francii, Itálii či Španělsku? Ani omylem.

Reagovat
Bayern +

Oproti Anglicku. Vždy by si si mal brať príklad od najlepších. To platí aj vo všeobecnosti.

Reagovat
andrew96

Do Anglie chodí nejlepší hráči. To ale není všechno a nadělá to z PL ve všech ohledech automaticky nejlepší ligu.

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
cologneFC

Ale ciele klubov Anglicku sú úplne odlišné. Majitelia chcú čo najväčší zisk alebo čo najlepší sportwashing. V Nemecku majú kluby iné ciele.

Reagovat
Rudnevs

Okrem Hannoveru, Schalke je taktiež dobrý prípad. Axel Hefer zastáva dva posty (Schalke plus Tipico) a ako riaditeľ Tipica z toho mohol vyťažiť (ich dcérska spoločnosť mala záujem ten podiel kúpiť), preto zahlasoval takto. Že tým doslova poškodí vlastný klub (druholigisti by z koláča dostali výrazne menšie porcie a tým by sa len roztvorili nožnice), to ho asi nezaujímalo. Idiot.

Reagovat
cologneFC

Reagovat
Bayern +

Reagovat
smazaný uživatel

"Vlastne skvelá reklama na nemecký futbal"

No úžasná, přerušené zápasy a neukázněnost fanoušků, to je tahák pro všechny diváky. I hráči z toho museli být nadšení.

Reagovat
Neutron

Tak bol to protest, nie?

Reagovat
smazaný uživatel

Nezaujaté fanoušky protest imo nezajímá.

Reagovat
Neutron

Neviem, ja som nezaujaty a nejak sa necitim pohorseny ale hej viem ako to myslis

Reagovat
Rudnevs

Moju priateľku napríklad bavilo iba to hádzanie tenisákmi

Reagovat
PBLead

Jak se chtěl pochlubit...

Reagovat
Rudnevs

To by bol flex mozno par rokov dozadu, ked som bol tinedzer. Ale ako dospely clovek je to uplne normalna vec.

Reagovat
RickNash

Ke tvoje přítelkyně pes?

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
PBLead

Reagovat
PISTOLERO

Krátkozraké. Fanoušky zase nemusí zajímat nezaujatí gaučáci.

Reagovat
Benfica

Reagovat
Rich

Reagovat
Salfovic

To je dobře, to hlasování byla korupce v přímém přenosu.

Reagovat
Bastaron

Dobře jim tak, snad bude Bayern dál o to víc dominovat.

Reagovat
cologneFC

Veď toto by Bayernu nijako neuškodilo, tieto peniaze mali ísť iba v minimálnom množstve do klubov.

Reagovat
Martin9719

Až by se dalo říct, že zvítězila přímá demokracie.

Reagovat
Kiss Me Polka!

Reagovat
Jan Horáček

Nevím, zda protesty byly nebo nebyly oprávněné, nerozumím tomu.

Ale je zajímavé, že když někdo něco houkne na hráče, je nalezen na kamerách a dostanete doživotní zákaz vstupu na fotbal (jako nedávno v Udine) a ještě jde pomalu do basy, přitom tady se masově házely předměty na hřiště a nikde jsem nečetl, že by za to byl někdo postižen.

Reagovat
cologneFC

Keď sa to hádže z kotla, tak nemajú šancu ťa nájsť na kamerách. 99% ľudí, ktorí sa zúčastňujú týchto akcií majú na hlvách kukly. A tiež by zväz uškodil sám sebe keby trestal takéto masové protesty.

Reagovat
Salfovic

To je ta výhoda mas. Kdyby na hráče houkali všichni, tak s tím taky hovno udělaj.

Reagovat
kilobyte

Tak je logický, že protest se bere více benevolentně než rasistické urážky. Přeci jenom ty lidi nechtěli nikoho ublížit. A nějaké postihování zákony a pravidly by ty protesty jen zhoršilo. Dokud se protesty nebo demonstrace nezneužívají k něčemu jinému, než k čemu jsou určeny, tak není důvod je trestat.

Reagovat
cologneFC

Reagovat
ACSeRw!n

neco houkne myslis nadavani do negru ?

Reagovat
Jason_

Nechápem tých fanušikov , ved to mohlo ukončiť dominanciu bayernu, to jedine je dôležite pre prospech bundesligy...

Reagovat
cologneFC

Nemohlo. Nič by sa na domonancii Bayernu nezmenilo.

Reagovat
db18

Reagovat
LukKov

Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
db18

Reagovat
Ronaldo.com

Reagovat
bayern987

Reagovat
DidusIneptus

Favorit z Osnabrücku na body nedosáhl

Reagovat
DidusIneptus

Překvapivé vítězství Lauternu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele