Protesty mají dopad na dění v Bundeslize, mají šanci uspět, říká expert Vaculík

16.02., 09:55
Rozhovory
Meisterschale (© AFP)

Tenisové míčky a hopíky na hřišti nebo cyklistické zámky na sítích branek. To všechno je v posledních kolech hojně k vidění v německé Bundeslize a výrazně se to podepisuje i na délce zápasů, které se občas musí enormně nastavovat. Proti čemu vlastně němečtí fotbaloví fanoušci protestují a jak se stalo to, že se spousta z nich vydala na válečnou stezku proti vedení vlastního klubu? O tom si v pátek v podcastu Livesport Daily povídáme s bundesligovým expertem serveru Eurofotbal a fanouškem německého fotbalu Ondřejem Vaculíkem.

"Sleduju Bundesligu už skoro patnáct let a nic podobného jsem tam nikdy neviděl," říká na začátek Vaculík. "Jde opravdu o masivní protesty, má to obrovský dopad na samotné dění na hřišti. O víkendu v zápase Union - Wolfsburg byly protesty tak velké, že zaznělo varování od rozhodčího, že by mohl být zápas ukončen a první poločas se pak nastavoval o 21 minut. Opravdu se už můžeme bavit o tom, jestli jsou některé zápasy regulérní," dodává bundesligový expert.

Proč se to celé děje? "Jde o to, že kluby si prostřednictvím organizace DFL, která řídí německou ligu, schválili vstup investora, který si může koupit osmiprocentní podíl ze zisku z marketingových práv. Do německého fotbalu to sice může přinést víc peněz, ale na to fanoušci neslyší a obávají se například toho, že oním investorem bude firma, která je majetkově propojena s režimem v Saúdské Arábii. To je pro většinu fanoušků zcela nepředstavitelná věc," vysvětluje Vaculík příčinu protestů.

"Hlasování, které o možnosti vstupu investora rozhodlo, proběhlo v prosinci. Dnes už ale některé kluby připouštějí variantu, že by se hlasování mohlo opakovat, i proto, že se objevují různé nejasnosti. Třeba ředitel Hannoveru údajně hlasoval proti vůli většiny členů svého klubu. Jsem zvědavý, jak to dopadne, ale osobně si myslím, že fanouškům se povede donutit kluby, aby se otázka nového hlasování skutečně otevřela," uzavírá Vaculík.


V páteční epizodě Livesport Daily jsme také řešili:

Je v ohrožení typicky německé pravidlo 50+1?

Čeho se fanoušci v Německu nejvíc obávají?

Co všechno si kluby od možného vstupu investora slibují?

Všechny díly Livesport Daily najdete také na oblíbených podcastových platformách - Spotify, Apple Podcasts a Google Podcasts.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (60)

Přidat komentář
Moshe Dajan

Dezoláti

Reagovat
cologneFC

Kto?

Reagovat
Rudnevs

Volici Fica, SNS, Hlasu a podobnych sraciek

Reagovat
cologneFC

Do bodky súhlasím

Reagovat
md92

My s SPD, ANO, Rajchlem, Trikolorou atd půjdeme nejspíš za rok a půl ve vašich šlépějích. Bohužel.

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Sigma Olomouc

Ještě dříve

Reagovat
DonAndres

... průzkumy hovoří jasně, no, ANO s SPD posilují, ale já chci být optimistou. Haštaření Pirátů a STAN v 5kolce tomu sice moc nepomáhá, ale zvolí-li vláda ofenzívu po stylu Rakušana, kterej to aktuálně dělá tak, jak nejlépe může, tak i přes schválenou korespondenční volbu tam třpytka naděje je. Sice malá, ale je.

Reagovat
Imos

proč i přes korespondenční volbu?

Reagovat
Martin9719

Protože to je jejich jediná naděje jimi prezentovaná tak, že v zahraničí lidi vlastně nemůžou volit.

Reagovat
Kiss Me Polka!

co to meles? navic jsi to nepochopil

Reagovat
Martin9719

Další..

Reagovat
Kiss Me Polka!

co další? neumíš číst ani se vyjádřit jasně

Reagovat
Imos

Cože? je naprostá ostuda, že jsme jeden z posledních států v evropě co není schopný zařídit korespondenční volbu pro lidi co pracují a studují v zahraničí a i pro ty co v zahraničí normálně žijí ale jsou češi

Reagovat
Mass

Proč jen pro lidi v zahraničí? Já chci taky volit korespondečně.

Reagovat
Imos

Jasně, jestli to fakt vymyslí jen pro zahraničí a ne plošně tak to zbabrali docela, ale nic to nemění na tom že je jen dobře aby to už bylo

Samozřejmě je blbost aby to nemohlo fungovat i doma

Reagovat
Cotton

Korespondenční volba, byť je samozřejmě správná, toho moc nezmění. Počet takhle volících lidí bude malý.

Reagovat
Mass

Jak může být správná, když je jen pro lidi v zahraničí?

Reagovat
Cotton

Protože lidi v zahraničí mají možnost volit komplikovanější, tak se jim jí stát snaží usnadnit.

Reagovat
Mass

Tak stejným způsobem by to mohla usnadnit i lidem v ČR ne? Proč tedy nemůžou volit korespondečně všichni?

Reagovat
DonAndres

Reagovat
Imos

přesně, ještě k tomu

Reagovat
Martin9719

Reagovat
DonAndres

Reagovat
Mass

Ofenzíva po stylu Rakušana to je ta série komedií kterou kdysi provozovala tv Nova a jmenovalo se to Kotel? No jestli na tohle skákaj jejich voliči tak si s SPD nemaj co vyčítat.

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
DonAndres

Ono nedělat nic je vlastě lepší. Mysli si co chceš, úspěch to už má a mít bude

Reagovat
Mass

Ono je lepší dělat to co máš, než píčoviny.

Reagovat
Imos

Reagovat
vladino10

Reálne by som povedal, že ste v tomto asi len pár rokov dozadu- vášho Fica už nahradil fiala, avšak po jeho odchode sa vám váš fico asi vráti. Takisto ste si za prezidenta zvolili vašu caputovu ochvilu neskôr ako my...

Takže...ale zas verím, ze aj keby sa babis vráti k moci, tak na taky extrém ako fico mat nebude.

Reagovat
bayern987

A koho má konzervativní člověk na Slovensku volit?

Reagovat
fenixLFC

vzdelanie. pretoze konzervativec na slovensku je v drvivej vacsine pripadov nacionalisticky panbickar

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Rudnevs

SaS. Príde mi, že ako asi jedinej strane im ide predovšetkým o zlepšenie ekonomiky Slovenska, čo by pričom mal byť hlavný program každej (!) strany, keď sa pozrieme na to, ako sa nám tu žije, aké máme hdp, koľko zarábajú ľudia a koľko stoja potraviny. Nevravím, že je to konzervatívna strana, je skôr liberálna, ale nepríde mi, že by ten liberalismus hrotili tak ako PS, ktoré chápem, že nemusí byť každému pochuti. A pokiaľ by niekoho napadlo, že “však to neni odpoveď na danú otázku”. No, neni. Pretože si nemyslím, že je správne byť vyslovene konzervatívnym človekom. Nemyslím si, že prílišný konzervatizmus ani prílišný liberalizmus je správnym riešením, preto by sa aj “konzervatívny človek” mal zamyslieť a uvedomiť, že väčšinou je správna nejaka zlatá stredná cesta a nie nasilu pretlačovať konzervatívne hodnoty, ktoré ti v konečnom dôsledku aj tak budú totálne na nič, keďže sú len zámienka politických strán na to, aby sa dostali k moci a presadzovali si vlastné záujmy na úkor právneho štátu.

Reagovat
vladino10

No, sulik nie je každému po chuti a ma nálepku povalaca vlád. + stretka s kocnerom atď a reálne sa zúčastnil na protestoch proti vlastnej vláde so slovami "šiel som okolo"

Matovic bol kreten, ale ani sulik neni uplne normalny. Nemá potenciál vyhrať voľby po tom všetkom.

A PS? Absolútne zbytočne tlačia lgbt, pričom poltiicky to nemá ziadny zmysel. Na Slovensku to co chcú tak či tak aspoň 20 rokov neprejde, tj. to je absolútne zbytočná agenda. Voličov im akurát tak odplasi, ale nepridá- lebo lgbt je niečo prečo sa nerozhodnes že budeš niekoho voliť. Ale je to téma, pre ktorú ich zo svojho hľadáčika vylucis.

Mali dat do.programu na začiatok registrované partnerstva, to by bol reálny cieľ, ktorý by neodpudil možno aj nie úplne na 100% liberálneho voliča a ľuďom, ktorým ozaj záleží na lgbt by aj tak neostalo nič iné ako voliť PS.

Ale ísť do veci ako majú v programe oni, na Slovensku, sú úplne zbytočné stratené hlasy voličov, ktorí nechcú Fica a sú dajme tomu "slabsie" veriaci.

Reagovat
St. Pauli

To je dobry postreh.

Reagovat
Čenda

velmi pěkně, díky za postřeh.

Reagovat
Rudnevs

Vlastne súhlas s oboma bodmi. Presne to je dôvod, prečo sa SaS nevolilo, ľudia zrejme nevideli dostatočnú víziu stability vlády s SaS. Žial si to sami pokazili tým predošlým pádom vlády, večné vojny medzi Sulíkom a Matovičom bohužiaľ zabránili väčšiemu úspechu tejto strany, čo je podľa mňa škoda, pretože stále mi to príde ako najmenšie zlo. Tuším od jari Sulík odstupuje z postu predsedu SaS, teraz tam bude zrejme Gröhling. Páčia sa mi v poslednej dobe aj niektoré názory Alojza Hlinu, ktorý bol predtým v KDH, takže to by bolo možno aj niečo pre “konzervativnejšieho” voliča. Možno do budúcich volieb budú mať znovu lepšie šance.

PS tak isto súhlas. Ten potenciál je obrovský, ale nechápem prečo si sami kládli polená pod nohy programom postaveným na tak kontrovernej téme, ktorá ti viac voličov odradí ako priženie. Ja súhlasím, že žiadna strana neni dokonalá a v podstate si to opozícia prehrala sama, ale napriek tomu, že má každý svoje muchy, stále mi to proste nevychádza na toho Fica. Voliť Fica kvôli chybám ostatných strán je asi ako dobrovoľne si streliť guľku do hlavy, pričom druhá možnosť bola rozbiť si koleno. Bohužiaľ tá propaganda je veľká a mnoho ľudí si to proste neuvedomuje.

Reagovat
vladino10

No...smeru asi nema moc kto zobrať voličov. Ale to PS keby okresa ten super progresívny a aktuálne nenaplnitelny program, tak určite mohli niečo zobrať hlasu a možno olanu.

Voliči hlasu väčšinou nie sú úplný antisystem, len proste "ved ten Peter je taky slušný, pekne pôsobí a nechce na školách pridať tretie WC pre nebinarnych".

A proste...kresťan západoslovenského typu by nejaké to registrované partnerstvo utiahol, ale...ale oni v tom programe mali reálne veci ktoré by možno odstrasili aj ludi co si o sebe mysleli, že sú liberáli

Plus posledná vec - simecka môže byť múdry a superschopny, ale komunikačne a charizmou sú fico, pele alebo kalinak milové kroky pred ním. A yo je vo svete, kde je forma dôležitejšia ako obsah obrovský problém.

Reagovat
Rudnevs

Poznam vela volicov Hlasu, uplne normalnych ludi, ktori im proste len verili, pretoze Pellegrini predsa od smeru odisiel a je to prijemny chlapik atd., presne ako ako vravis. Mnohi ludia aj dufali, ze so smerom nevytvori koaliciu, on to sam hadam aj povedal. No ale myslim, ze to bolo od zaciatku jasne a akurat tak so vsetkymi vyjebal. Ja sam som volil PS ciste z pragmatickych dovodov - bol to skor hlas proti Smeru nez hlas za PS, rozhodne nebol som stotozneny v plnom zneni s tym az prilis liberalnym programom. Nakolko to vsak bola jedina strana, ktora mohla Smer ohrozit, tak som sa aj tak rozhodol takto. Saska mala primalo percent uz v prieskumoch, tam bolo jasne ze z toho nic nebude.

Reagovat
Imos

Reagovat
vladino10

No, čo znamená byť konzervatívny? to je asi prvá otazka

Reagovat
uff

Absolútny súhlas.

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat
Rudnevs

Fuu tak na toto sa tesim, to bude snad prvykrat podcast, ktory si aj naozaj vypocujem Som zvedavy na Ondrejov hlas

Reagovat
cologneFC

vy ste sa ešte nestretli?

Reagovat
Werkrider

Ja začínam Rudnevsa podozrievať, že je AI, múdry jak google, ale furt sa vyhovára na učenie a nikto ho nikdy nevidel.

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
Rudnevs

Rudnevs studuje pravo, preto sa stale musi ucit. A vdaka studiu prava zistil, ze rozhodne mudry ako google neni, je naopak celkom sprosty Inak s Ondrom sa sledujeme na Twitteri. Raz by som s vami vsetkymi moc rad siel na nejaky zapas, momentalne ale proste nie som v situacii, ze by som si mohol planovat nejake vylety. Zial.

Reagovat
St. Pauli

At se dari. A nekdy navi!

Reagovat
Martin9719

Reagovat
Hyrax

At se ve studiu dari

Reagovat
Rudnevs

Díky

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Werkrider

Tak pokud se mi za poslední dobu noční můry vyhýbali, tak ta představa v závěru rozhovoru byla doslova hororová.

Reagovat
andrew96

Ale notak, přestaň být tak skeptický.

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
Condrella27

Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele