První výhra Čechů v Lize národů: Šulcova dravost, ukrajinská atmosféra a Schick na lavičce

10.09., 23:10
Aktuality
Tomáš Souček a Pavel Šulc (© AFP)

Česká reprezentace alespoň částečně odčinila sobotní výbuch v Gruzii 1:4. Doma v Praze porazila ve druhém utkání Ligy národů Ukrajinu 3:2. Dvěma góly se na triumfu podílel záložník Pavel Šulc, jeden ze šesti nových hráčů v základní sestavě Česka, který patřil k nejlepším na hřišti. Co dalšího duel ukázal?

Šulc přinesl góly i pohyb

Nejpovedenější tah trenéra Ivana Haška. Do týmu přinesl Šulc svěžest. Neustále byl v pohybu, nabízel se. Chtěl, aby ho spoluhráči vyhledávali. Pokaždé byl na správném místě a dokázal toho využít. Poprvé chytře dohrál Černého střelecký pokus, podruhé se zase dobře zorientoval v pokutovém území při odraženém balonu. Byly to přitom jeho první trefy za národní tým.

Ukrajinská atmosféra

Utkání navštívilo 18 722 diváků, z toho minimálně polovina, možná i víc, byli fanoušci Ukrajiny. Ti svým hráčům vytvořili takřka domácí prostředí. A když Vladyslav Vanat vyrovnal v prvním poločase na 1:1, Eden bouřil. Mělo to však i stinné stránky. Mezi českými a ukrajinskými fanoušky vznikaly v sektoru za brankou konflikty a pořádek musela zjednávat pořadatelská služba.

Přechod na čtyřku

Trenéři řízli nejen do základní sestavy, ale změnili i výchozí rozestavení. Česko si tak poprvé od březnového testu s Norskem vyzkoušelo čtyřčlennou obrannou formaci. Na lavičce zůstali Robin Hranáč i David Zima. Stoperskou dvojici vytvořili Martin Vitík a Ladislav Krejčí. Jistěji však vypadal mladší z obránců. Krejčí v prvním poločase svým zaváháním málem poslal Ukrajince do zakončení. Minusem bylo, že se oba vyžlutili už do 48. minuty.

Schick jen na lavičce

Říká se o něm, že má parametry světového útočníka. Proto nebývá zvykem vidět Patrika Schick na lavičce náhradníků. Tedy pokud je zdravý a plný sil. Když nebudeme brát v potaz přátelské zápasy, kdy si trenéři zkouší různé hráče, chyběl útočník Leverkusenu v základní sestavě ze sportovních důvodů poprvé od října 2018, kdy v Lize národů proti Slovensku dostal přednost Michael Krmenčík. V úterý se Schick dostal na hřiště až v 80. minutě, kdy už Češi vedli 3:1.

Mudrykova rychlost dělala potíže

O víkendu nebyl ukrajinskému výběru k dispozici, ale v Praze už Mychajlo Mudryk figuroval v základní sestavě. A především jeho blesková rychlost dělal Čechům problémy. Nestíhal ho Vladimír Coufal ani ostatní sprinteři. Za taktické fauly se na něm vyžlutili Martin Vitík i Černý. Navíc po jeho centru z rohu Ukrajinci v prvním poločase trefili břevno. V 72. minutě se protáhl kolem Vitíka a málem vyrovnal.

Autor: Livesport.cz / Jakub Dvořák

Komentáře (5)

Přidat komentář
h8_sfatto

ze Slavie může hrát za repre jen Provod ...

Reagovat
Moshe Dajan

Reagovat
HV

Přijde mi neuvěřitelné, jak se hráči vyjadřují k atmosféře, že je v tom lidi nechali, že jsou naštvaní, že to je neakceptovatelné. To si normálně dělají prdel. Po tom výbuchu v Gruzii a včerejším jednom dobrém poločase mají ještě tu drzost se vyjadřovat negativně k fanouškům, jak kdyby přejeli Němce a Nizozemce? Fakt hrůza, co se kolem repre zase děje…

Reagovat
kattos

Reagovat
zelda

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele