Pyrotechnika na stadionech? Řešením by mohlo být organizované odpalování

06.09., 21:33
Aktuality
Fortuna Arena (© Slavia Praha)

Rozvolnění pravidel pro použití pyrotechniky na fotbalových stadionech není namístě, možným řešením by mohlo být organizované odpalování pyrotechniky řízené profesionály. Na dnešním jednání se na tom shodli ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se zástupci policie, Ligové fotbalové asociace a Fotbalové asociace ČR (FAČR). Asociace se s ministrem zabývaly také zlepšováním pořadatelských služeb na stadionech. O jednání v tiskové zprávě informoval mluvčí ministerstva vnitra Adam Rözler.

Asociace se s ministrem zabývaly také zlepšováním pořadatelských služeb na stadionech. O jednání v tiskové zprávě informoval mluvčí ministerstva vnitra Adam Rözler. K jednání přímo s představiteli klubů Rakušana vyzval předseda představenstva pražské Slavie Jaroslav Tvrdík.

Pravidla pro bezpečné používání pyrotechniky nyní podle ministerstva vnitra vylučují bezpečné užití petard a podobných výrobků fanoušky. "Stačí se podívat, jaké podmínky pro použití takzvané zábavní pyrotechniky určují samotní její výrobci. Uzavřený stadion s obrovskou koncentrací lidí, včetně dětí, prostě není místem, kde se takové věci mají používat. Obrázky úrazů, k nimž v důsledku odpalování pyrotechniky v davu lidí došlo, jsou nejvýmluvnějším argumentem," uvedl Rakušan.

Fotbalové asociace podle ministerstva také nadále pokračují ve zlepšování pořadatelských služeb při zápasech. FAČR dokončila projekt tzv. licencovaného stewardingu, který zajistí, aby zabezpečení na stadionech vykonávaly agentury, které by k tomu měly licencované a proškolené pracovníky. Na školení by se spolu s asociací podílely také ministerstvo vnitra a policie. Fotbalové asociace podle ministerstva dále dokončují přípravu pravidel, podle kterých by například mohly být odstraněny ploty mezi sektory diváků a nahrazeny například posílenou pořadatelskou službou.

Za schůzku svolanou na poslední chvíli a "tak trochu bez respektu" k 32 profesionálním fotbalovým klubům a danému problému označil dnešní jednání šéf fotbalové Slavie Tvrdík. Rakušana na sociální síti X vyzval ke schůzce s vedením Ligové fotbalové asociace. "Bez přímé diskuse s představiteli klubů se řešení dá najít opravdu těžko. Věty o stadionech bez mříží a plotů nesmírně vítám, jen bych rád, aby se tento problém posunul co nejdříve z deklarací do realizační praxe přímo na stadionech," napsal Tvrdík.

Ministerstvo také podle Rözlera připravuje aktualizaci dohody o spolupráci mezi úřadem, policií a asociacemi tak, aby mohla být novelizována buď před jarní částí sezony, nebo před následující sezonou.

Autor: ČTK

Komentáře (75)

Přidat komentář
Puskas
Reagovat
Kepy_FCB

na to jim každej sere

Reagovat
HSV1887

Presne tak

Reagovat
eder

Pyrotechnika na fotbal nepatří, běžte s tím do prdele!

Reagovat
kilobyte

Proč si teda dává FAČR do upoutávek pyro?

Reagovat
Damis

Život bez hudby jak fotbal bez pyra

Reagovat
GabrielBatistuta

*piva ????

Reagovat
didosh

Reagovat
Salfovic

Alespoň dokud nebude pyro bez kouře a smradu.

Reagovat
Salfovic

re:

Reagovat
icemike

Reagovat
El Cid z City

Vožralejm nebo zfetovanejm dementům, zvláště pokud mohou být poblíž děti, pyro do ruky nepatří.

Reagovat
eder

Souhlas, ale nikdo jiný o pyro nestojí...

Reagovat
PL28

No ještě Jarda, ale jen aby si na tom pohonil PRko co zase nezprostředkoval a nezařídil

Jinak mě víc děsí to odstranění plotů. Dokud nebudou padat přísný tresty za bordel na stadiónech, tak je něco takovýho úplně mimo. Nehledě na to, že ty kotle jsou většinou daleko od sebe, takže kdo to odskáče když někdo překoná i tu posílenou pořadatelskou službu? Normální fanoušci co se jdou podívat na fotbal.

A vůbec jde o princip. To že tam naseres víc policajtů, psů, kamer, hasičů..to je jako řešení?

Reagovat
eder

Už to tu zaznělo mockrát, ale Anglie si s tím poradila. A to tam ve "zlatých časech" rowdies probíhala na stadionech skutečná válka. Tak proč by si s tím nemohl poradit i Balkán nebo i Peltystán...

Reagovat
JarousFCB

Reagovat
ratusek

Anglie si s tím poradila tak, že se to jen přesunulo ze stadionu o kousek dál

Reagovat
fcb+mufc

Přesně tak,máš pravdu.

Reagovat
eder

Ano, ale o to přeci šlo. Dnes tam můžou chodit na fotbal i rodiny s dětmi.

Reagovat
doNny

A tady nemůžou?

Reagovat
eder

Můžou, pokud máš malé děti, zkus je někdy vzít na nějaké exponované derby.

Reagovat
doNny

Na ta exponovaná derby chodím už spousty let a i když dítě nemám, v mém okolí je spousta kamarádů, co ty děti berou. A věř nebo ne, chuligánum jsou děti, se symboly největšího soupeře úplně u zadku... A podívej se také na fotky, videa. Tam ta pyrotechnika není organizovaná? V drtivé většině se o tom ví dopředu, co tam bude i v jaké minutě. A větší tábory opravdu nedají světlici kde komu do ruky... Jde o jejich prezentaci, stejně tak chuligánum o rovnocenné soupeře...

Reagovat
eder

Připouštím, že od těch dob, kdy jsem chodil na českou ligu se mohlo leccos zlepšit, ale v té době bych rozhodně děti na fotbal nebral. Teď už chodím jen na "okres" a tam naštěstí k excesům a násilí nedochází (až na vzácné výjimky).

Reagovat
rufus

Takze si jen potvrdil, ze o tom vubec nic nevis, ale presto ses musel vyjadrovat.

Reagovat
eder

Já jsem se vyjadřoval k situaci v Anglii a o té toho vím vcelku dost, podrobně jsem se jí zabýval. Českou ligu sice dlouho nenavštěvuji, ale problémy a zranění tam zjevně přetrvávají.

Reagovat
didosh

Cobto meleš? Jaké problémy?

Reagovat
mrtvej ofsajd

Reagovat
didosh

Reagovat
didosh

Reagovat
guzman

Reagovat
doNny

skutečná válka

Reagovat
delfin

Pejsek je řešení.

Reagovat
Profesor Ikebara

Ne, to jen sochaři, jako jsi ty.

Reagovat
Profesor Ikebara

..suchaři..

Reagovat
Axelrose

To běž říct do jakéhokoliv kotle.

Ale tak by sis strachy posral gatě, co?

Na dálku umí urážet každý dement, tak v tom pokračuj.

Reagovat
doNny

Reagovat
El Cid z City

Těm dementům něco vykládat? To fakt nemá smysl.

Reagovat
Salfovic

Mělo by to podobný smysl, jako jít na mítink ANO a přesvědčovat tam lidi o tom, že je Babiš fakt zmrd.

Reagovat
eder

Reagovat
Axelrose

Přesně

Reagovat
didosh

Proč si lidi myslí, že v kotlu jsou jen dementi s 8 třídami ZŠ?

Reagovat
El Cid z City

To je na delší diskuzi,ale v davu se každý jedinec mění na dav a jeho rozum jde stranou...Roky zkušeností, když ty lidi vidíš, třeba když vystupujou z vlaku, a můžeš si je docela podrobně prohlédnout- neupravení,samá piča kunda, jenom schání cigára a chlast,špatnej chrup, často chybí zuby, vyžilé existence..špinavý..no nevim, asi většina z nich nebude štepit atom.

Reagovat
Čenda

Reagovat
eder

Díky za podporu, víceméně jsi potvrdil má slova.

Reagovat
Profesor Ikebara

Kdysi jsem viděl film Demolition man. Úspěšně se přibližujeme životu v té budoucnosti. Děkuji nechci! Bohužel je spousta takových, i zde, kteří se nemohou dočkat. Někdo prostě potřebuje, aby mu nějaký polopitomec říkal, jak má žít a co vše nesmí. Stačí jen v TV vyhlásit poplach a už vědí, že musí zůstat doma zavření a nakoupit si zásoby. Je mi takových upřímnè líto.

Reagovat
mistr129

Reagovat
El Cid z City

Já se těším na anarchii, budeš s pyrem první, ktefej to schytá devítkou do hlavy a nikdo mi kurva nebude říkat, co se nesmí.

Reagovat
Profesor Ikebara

Hmmm, další drsňák. Pochybuju, že takový jedinec jako ty, umí něco jako je devítka používat.

Reagovat
El Cid z City

chlapče, chlapče, je to jako umět hrát člověče nezlob se, vopravdu na tom nic není.

Reagovat
John Obi Mikel

Skvělý film Ale zbytečně plašíš

Reagovat
inferno08

Vždyť i v tom filmu byli lidé, co žili postaru mimo ten vševidoucí systém. Pravda, povětšinou se zdržovali v kanálech, ale to by pro tebe neměla být taková změna...

Reagovat
Mass

Reagovat
mrtvej ofsajd

Reagovat
delfin

Reagovat
icemike

Reagovat
didosh

Reagovat
naheCZ

Pyro není zločin pyro na stadion patří Bačkové, Matznerové, Rakušanové, běžte všichni do prdele. Dělá to atmosféru, dělá to zážitek, nikomu to sakra nevadí. Trestejte jen dementy, co to hází mezi ostatní lidi.

Reagovat
Salfovic

Kouř a smrad nikomu nevadí

Reagovat
PBLead

strašnej hnus, já to třeba dýchat nechci

Reagovat
inferno08

Tvl já nechci přerušování hry jen kvůli pár dementům, co stříkají ze světýlek... Ještě navíc to přerušení přijde většinou, když je hra nejvíc zajímavá. Už si nevzpomenu, co to bylo za zápas, tuším že se Slávií, když plzeňský kotel odpálil pyro ve chvíli, kdy Viktorka bušila do Slávie a potřebovala vyhrát. Tenkrát to tam musel jít uklidňovat nasranej Šádek... To bylo fakt nejlepší no

Reagovat
Mass

Kterej že to byl zápas, kde by Viktorka bušila do Slavie?

Reagovat
inferno08

Já si to tak přesně nepamatuju, ale každopádně to je tenhle zápas:

https://isport.blesk.cz/clanek/fotbal-1-liga-rocnik-2017-18/318859/plzen-dostala-pokutu-za-chovani-fanousku-platit-bude-i-sparta-a-zlin.html

Akorát koukám, že to bylo 13. kolo, já myslel, že už se rozhodovalo o titulu někdy ke konci sezony. Po tomhle zápase měla Plzeň náskok na prvním místě o 13 bodů před druhou Olomoucí

Reagovat
naheCZ

To je demence fanoušků, že to odpálí tak, že se jim to nehodí.

Reagovat
eder

Dement je ten, kdo propaguje pyro. Slušného člověka, kterého zajímá primárně fotbal, to akorát tak vyrušuje...

Reagovat
Profesor Ikebara

No jo, plzeňský jelito, to mi mělo být hned jasný. Stále mi nešlo do hlavy, že může být někdo tak jednoduchý. Od teď už budu vědět, že se od tebe nedá čekat něco normálního.

Reagovat
inferno08

Hele já vím, že jsi něco na pomezí trolla a idiota, ale co přesně je špatného na tom, co jsem napsal?

Reagovat
Benfica

Pyro na štadióny patrí, a pyro používané na zápasoch je napokon kategória, ktorá má veľmi nízke riziko (F1), prípadne nízke riziko (F2).. zasa nerobte z dymovníc niečo čo niekomu odtrhne ucho.. jediná vec je to, že treba trestať vhadzovanie na ihrisko, prípadne na iné časti štadióna kde sú ľudia.

Reagovat
didosh

Reagovat
Martin2626

Feuer frei!

Reagovat
Mass

Organizované a kontrolované odpalování je dobrá cesta, pokud už teda někteří majitelé a provozovatelé stadionů touží po tom, to pyro tam mít. A následné skutečné tvrdé tresty (nejen finanční pokuta, ale zavření části stadionu, zákazy vstupu pro pyraře) pro ty, kteří budou odpalovat mimo, za riskování zdraví návštěvníků. Něco za něco. Bylo by to rozhodně lepší než současný stav, kdy se pyro odpaluje živelně, provozovatelé stadionů nad tím přivírají oči a pokuty si kluby platí zápas co zápas, protože nejsou ani 10%, co vyberou na vstupném.

Reagovat
eder

"Chuligánské skupiny se často ani neztotožňují s fotbalovým klubem, ale pouze se svou skupinou. Hooligans berou zápas jako záminku k vyvolání nebo organizování násilného střetu s jinou chuligánskou skupinou. V některých případech můžeme přímo pozorovat prvky organizovaného zločinu. Status „fotbalového chuligána“ umožňuje dodat mladým mužům, kteří mají jinak nízké šance uspět ve škole nebo v práci, pocit osobní důležitosti prostřednictvím respektu, který si v rámci chuligánství získají ve svém okruhu známých."

Všechny tyhle kotlové primitivy bych narval do mišelinky tahat pneumatiky...

Reagovat
Mass

Ten, kdo tohle napsal, touží pomocí publikování podobných stereotypních názorů, a který jinak neuspěl ve škole a v práci, získat pocit osobní důležitosti prostřednictvím respektu, který si v rámci žurnalistiky získal v okruhu svých známých?

Reagovat
didosh

Reagovat
Grupma

Zdroj?

Reagovat
O.Giroud

To už radšej ananás na pizzu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele