Reprezentace zůstává do ME bez manažera. Kompetence se budou dělit

21.02., 16:49, aktualizováno 21.02., 18:28
Aktuality
Čeští reprezentanti (© AFP)

Česká reprezentace nebude mít nejméně do léta a mistrovství Evropy manažera. Kompetence si rozdělí nový trenér národního týmu Ivan Hašek, jeho asistenti, vedoucí mužstva Michal Černý, předseda FAČR Petr Fousek, technický ředitel Erich Brabec a generální sekretář Martin Procházka. Na svém dnešním jednání o tom jednomyslně rozhodl výkonný výbor asociace.

Výběrem manažera byla pověřena pětičlenná pracovní skupina v čele s Fouskem podobně jako při jednáních o novém kouči. Vedení FAČR oslovilo bývalého kapitána národního mužstva Pavla Nedvěda, ten ale nabídku na začátku ledna odmítl. Nakonec skupina navrhla post manažera neobsadit s tím, že výkonný výbor si situaci vyhodnotí v červenci po evropském šampionátu.

"Na konci listopadu po odehrání kvalifikace a postupu na Euro jsme se primárně soustředili na výběr trenéra. Byli jsme připraveni i na výběr manažera, dva měsíce jsme strávili jednáním s Pavlem Nedvědem, který na poslední chvíli odřekl. V tu dobu už byla celá řada věcí rozjednána. Probírali jsme celou řadu jmen a nakonec jsme se shodli, že tahle varianta je momentálně nejlepší," řekl Fousek.

"Že funkci nebudeme obsazovat a že si agendu rozdělíme všichni, ať už funkcionáři nebo sportovní představitelé, mezi sebou. Chci zdůraznit, že v žádném případě není ohroženo zabezpečení naší účasti na Euru, chod přípravy, přípravná utkání, soustředění v Rakousku i samotné působení v Německu. Vše je zajištěné. Komunikace s hráči probíhá. Trenér a jeho asistenti intenzivně cestují, křižují Evropu sem a tam, jednají s hráči z tuzemských klubů. Vyhodnotíme si to po Euru v červenci," dodal šéf FAČR.

Výkonný výbor už dříve zavrhl variantu, že by pozici manažera dočasně zastával technický ředitel asociace Brabec. Asociace chtěla na volnou pozici přivést silnou osobnost. Fousek na konci ledna připustil, že jednání s adepty jsou složitější, než očekával.

"Když to řeknu bez specifikování jmen, dá se to rozdělit na dva okruhy. Byli kandidáti, o které jsme měli zájem a nakonec to z různých důvodů nedopadlo. Pak byli kandidáti, kteří avizovali svůj zájem sami. Ale s žádným to nebylo tak daleko jako s Pavlem Nedvědem. S ním to v podstatě bylo v předvečer dohody. Myslím, že teď je to uzavřená kapitola," řekl Fousek.

"Každá varianta má pro a proti, neexistuje boží varianta. Varianta Pavel Nedvěd byla nejlepší, bohužel nedopadla. Je tu ještě jeden faktor - nechtěli jsme, aby do toho někdo naskakoval se zpožděním. Když to přeženu, zvažovali jsme na jednu stranu silné jméno, ale na druhou stranu jsme chtěli i pracovitost a to, co by měl manažer odvádět," doplnil Fousek.

Nového manažera po Tomáši Pešírovi, který stejně jako kouč Jaroslav Šilhavý skončil po listopadovém postupu na Euro, by reprezentace případně měla nejdříve na podzim před startem čtvrtého ročníku Ligy národů. Není však vyloučeno, že pozice zůstane i dál neobsazena.

"Musím říct, že jsme se o té záležitosti radili i s FIFA a UEFA a konzultovali to s řadou zahraničních asociací. Modely jsou různé, zdaleka ne všude mají manažera. Tím nechci říct, že ho nebudeme mít. Nevylučuji žádnou variantu. Teď se soustředíme na to, abych funkčnost byla absolutní. Abychom tak, jak jsme si rozdělili kompetence, beze zbytku připravili mužstvo a vše co s tím souvisí na Euro. Pak vyhodnotíme, jak to fungovalo. Pokud bychom manažera jmenovali, tak nejdříve na podzim na Ligu národů," řekl Fousek.

Kompetence jsou podle něj rozděleny dobře. "Pochopitelně, že věc začíná od FIFA a UEFA a mezinárodní diplomacie. Teď je to jednání s UEFA, německým svazem, s asociacemi, s nimiž budeme hrát přípravná utkání. To máme ve spolupráci s generálním sekretářem. Pak celá řada organizačních záležitostí, to jsou přípravná utkání, kemp v Rakousku, to zase mají kolegové," řekl Fousek.

"Komunikace s hráči, to má samozřejmě logicky na starosti hlavně trenér. Protože je nový, je třeba, pokud to půjde, osobně se seznámit s co největším počtem hráčů ještě před prvním srazem. Myslím, že komunikace s hráči je jeho silná stránka, vkročil do toho s asistenty s velkým entuziasmem. Pak je samozřejmě zajištění logistiky v Německu. Není podle nás nic, na co by bylo zapomenuto," dodal Fousek.

Český tým do Eura odehraje čtyři přípravná utkání. Nejprve 22. března nastoupí v Norsku a o čtyři dny později přivítá Arménii. Na začátku června pak na kempu před šampionátem v Rakousku změří síly se soupeřem, kterého dosud FAČR nezveřejnila, a v generálce před mistrovstvím 10. června bude hrát doma se Severní Makedonií. Do Eura Češi vstoupí 18. června v Lipsku proti Portugalsku.

V příštích dnech FAČR oznámí přesné místo soustředění v Rakousku. "Vybírali jsme z pěti variant. Myslím, že místo je dobré. Co se týká jak zázemí, tak i sportovních možností, je to skutečně na úrovni, abychom se mohli dobře připravit," řekl Fousek.

Autor: ČTK

Komentáře (32)

Přidat komentář
PBLead

V pohodě, to zvládne ve volném čase odběhat Suk

Reagovat
Diablito

Tak stejně Pešír byl jen loutka od Součka

Reagovat
Sigma Olomouc

to byl i Franco Shel Hafi

Reagovat
Diablito

Jj přesně to si Souček říkal kolik kdo toho odehraje a on vždy 90

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Skleepy

Ušetří se jeden plat na maskotovi týmu, který by stejně neměl žádné kompetence.

Reagovat
ACSeRw!n

vyreseno

Reagovat
Greny

Já to klidně vezmu pokud jste nikoho nesehnali

Reagovat
Shevchenko

Takže vlastně uznali, že je to úplně o hovně pozice.

Reagovat
GrimeBaller98

Radsi bez manazera, nez aby tam byla ta krysa Pesir, co ve fotbale nic nedokazal a jako utocnik nedal v zivote vic jak 10 golu v sezone

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
doocetung

Spíš než ty góly je problém že je to egocentrický kretén

Reagovat
$$CaptainKokotko

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
mayday

Ty vole to nevím, jestli nepřeháníš. Ten dal 10 gólů možná tak za celou kariéru dohromady

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Salfovic

Lidí jak sraček a ještě by ti lemplové chtěli přibírat další

Reagovat
jenage

Deniska to zlvádne.

Reagovat
Mr.Mike

Aspon ze toho trenera nasli a nemusej se delit kompetence

Reagovat
doocetung

Už aspoň bookli hotel nebo se na to ještě vybírá pracovní skupina ? Já jen ať maj aspoň kluci po špílu kde složit hlavu

Reagovat
Mr.Dalby

Jo a první úkol v tý skupině bude, zda ten hotel vyberou přes Booking nebo Trivago...

Reagovat
$$CaptainKokotko

Jinak Kostl docela dobrý rozhovor na isport

Reagovat
Moshe Dajan

to je divné, že nikoho nesehnali...asi to měla být čestná pozice bez ohodnocení

Reagovat
Puskas

Spíše je to známka neschopnosti té party tam.

Reagovat
Bakary3

No on je Nedvěd ale prý fakt den před podpisem nebo tou oznamovací tiskovkou vysplouchnul.

Nebudu se ty neschopný party zastávat, ale tady to vypadá, že se zachoval jako kokot Pavlík

Reagovat
Kiss Me Polka!

tak do nebe volajici blbost už je jen vybrat zkorumpovaného Pavlíka..

Reagovat
Bakary3

Tak o tom žádná

Reagovat
Puskas

Dobře, ale od té doby uplynulo moře času. To i tehdy sázeli jen na jednoho koně?

Reagovat
Bakary3

Tak když zbýval jen podpis, tak asi nebylo o čem...

Reagovat
milan78

když to nikdo nechce, já bych to vzal

Reagovat
letitfly

Pozice, která měla být původně hrozně důlěžitá, Pešír měl nekonečný pravomoce...a nakonec jsme se po třech měsících shodli, že ji vlastně nepotřebujeme

Reagovat
LukKov

Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele