REYES BUDE V ARSENALU KRÁLEM!

24.08.2004, 13:45
Aktuality
Arséne Wenger má na nákup hráčů do Arsenalu, jak se říká, "dobré oko". Ale když v lednu koupil ze Sevilly José Antonia Reyese, mnozí jen udiveně kroutili hlavou a zdálo se jim, že je to obrovský risk, dát tolik peněz za mladého a nezkušeného fotbalistu. Dnes je jasno: objevil se další diamant na náhrdelníku "gunners"!

José Antonio Reyes se narodil 1. září 1983 v Utrera (Sevilla) a byl hráčem Sevilla FC od roku 1994. Před příchodem do "A" týmu prošel od "alevin", "infantil", "kadete" až do rezervy ligového celku. Zajímavostí je, že díky svému talentu a výborné hře nehrál za juniory a v 15 letech podepsal svou první profesionální smlouvu nejen s klubem, ale také s firmou KELME, se kterou obnovil kontrakt na dalších 5 let před svým příchodem do Arsenalu.

30. ledna 2000, tedy v den, kdy uplynulo 16 let a necelých 5 měsíců od jeho narození, nastupuje jako náhradník ke svému prvnímu ligovému zápasu na stadiónu Romareda. Stává se rovněž hráčem národního týmu do 16 let a s "béčkem" Sevilla postupuje do třetí ligy "Segunda B", když tvoří útočný hrot spolu s Antoňitem. V srpnu 2001 podepisuje další profesionální smlouvu, na 7 roků, s dodatkem o jeho ceně: 36 miliónů eur. V srpnu 2001 se dočkal a proti Barceloně vybíhá na hrací plochu jako hráč od zahajovacího hvizdu. Odvahu jmenovat ho do základní jedenáctky měl trenér Joaquin Caparros. A přesně o 3 týdny později se raduje ze své první branky v Primera división. Bylo to 16. září proti Espanyolu na stadiónu Montjuic. V první sezóně odehrál 29 utkání a dal 8 branek, což mu zajistilo nominaci do národního týmu, postupně do 19 a 21 let. S "devatenáctkou" se pak v srpnu 2002 stává mistrem Evropy, jeho spoluhráčem byl také Fernando Torres.

V dalším roce svého ligového působení přidává 9 branek a hraje ve 34 zápasech. Stává se jedním z nominovaných do reprezentace, v srpnu 2003, a postupně hraje proti Portugalsku, Ukrajině a Arménii, které dává 11. října své první dvě "repre" branky.

A pak již přichází jeho přestup do Arsenalu, kde se v necelých jedenadvaceti letech stává prvním Španělem, který vyhrál Premiership! Poté, co v létě s Wengerem dlouho smlouval o podmínkách svého působení v Arsenalu, se hned v úvodním zápase s Manchesterem United představil v tom nejlepším světle. "Každé utkání je důležité, ale to dnešní pro mne znamenalo start do mé první kompletní sezóny na ostrovech!", řekl po vítězství 3:1. A tak v Arsenalu se dnes všichni těší na hru dvojice Henry - Reyes, která by se podle plánů Wengera měla stát postrachem nejen na anglických ligových trávnících, ale po celé Evropě.

Příznivci gunners si již Reyese oblíbili právě tak, jako Henryho a Vieiru. Samotný Wenger byl překvapen tím, jak rychle se Reyes adaptoval a přiznává, že ho koupil v lednu, ale s myšlenkou na sezónu 2004/05. "Když jsem v lednu přišel do Anglie, neměl jsem ponětí o tom, jak tvrdá je liga v této zemi. To poznamenalo moji psychiku v úvodu mého působení zde. Ale postupem času jsem si zvyknul a závěrem ročníku jsem již hrál v pohodě."

Reyese poznamenalo také opomenutí při nominaci na EURO 2004, ale o to s větším elánem se pustil do přípravy s Arsenalem. Dával pravidelně góly, hrál s radostí a chutí. A první tři oficiální zápasy pak daly za pravdu všem, kteří ho již dnes řadí mezi nejlepší evropské útočníky. Branka Manchesteru, branka Evertonu a doslova GÓÓÓL v jednom z divácky nejatraktivnějších utkání, které zcela jistě vstoupí do fotbalové historie, proti Middlesbrough (5:3).

Reyes se mohl stát, ještě před příchodem do Arsenalu, posilou Realu Madrid. Ale dnes již vůbec nelituje a naopak je spokojen se svým rozhodnutím a v Londýně se mu líbí. Dennis Bergkamp o něm říká: "Rychle si zvykl na styl hry Arsenalu. Má cit pro narážečky a hledání volných spoluhráčů. Kam si nabíhám, tam mě s míčem hledá a skoro vždy najde. Je to velmi dobrý fotbalista. Ten pravý pro Arsenal!"

Jen málo fotbalistů slyší z úst trenéra nebo majitele klubu již po pár měsících slova o tom, že peníze vložené do jeho přestupu byly perfektní investicí. Reyes mezi ně patří...

"Reyes" znamená ve španělštině "králové". Je velice často používáno ve zkratce pro "Svátek Tří králů", 6. ledna, kdy se ve Španělsku tradičně dostávají vánoční dárky. José Antonio Reyes dostal zcela jistě těch fotbalových darů požehnaně. A věren svému jménu je dnes rozdává nejen 6. ledna, ale po celý rok.

Autor: Vilém Hodr

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele