Rodingerovi chybí v nominaci Hladký, na nečekaná jména brankářů by ale ukázal také

05.09., 13:58
Aktuality
Gólmanské trio na aktuálním reprezentačním srazu. (© Česká reprezentace)

Nominace reprezentačních brankářů většinou příliš vzrušení nepřináší. V minulých letech často nebyl problém tipnout si, jací tři gólmani se v národním týmu objeví. Minimálně o dvou pak bylo jasno prakticky vždycky. Před zápasy Ligy národů s Gruzií a Ukrajinou ale trenér Ivan Hašek (60) musel řešit nečekaný rébus. Zranění, nebo minimální herní vytížení z nabídky vyřadily hned pětici českých brankářů, realizační tým proto musel vsadit na neokoukané tváře.

Jednička z posledních srazů Jindřich Staněk léčí poraněné rameno. Vítězslav Jaroš v Liverpoolu plní nevděčnou roli týmové trojky a stálice poslední pětiletky Tomáš Vaclík, Jiří Pavlenka a Tomáš Koubek jsou bez angažmá.

Při hledání gólmanů, kteří vytvoří tým s Matějem Kovářem tak trenéři museli stočit zrak do české ligy, kde si vyhlédli dva reprezentační nováčky. V Baníku ukázali na Jakuba Markoviče a z Hradce do národního týmu vytáhli Adama Zadražila. Nečekaná jména, vzhledem k akutní personální krizi ale opodstatněná.

"Kdybych měl teď na základě formy vybrat v lize dva kluky, byli by to právě oni," řekl bývalý ligový brankář a nynější trenér Hostouně Dominik Rodinger. "Jejich nominace je i určitá shoda náhod a štěstí, ale je to všechno podpořeno jejich výbornou formou. Byli prostě ve správnou chvíli na správném místě," dodal.

Minimum zkušeností

Překvapivě složená trojice v součtu odchytala jen 170 reprezentačních minut. O všechny se postaral Kovář, který si premiéru v národním týmu odbyl v březnu proti Arménii a poté zasáhl také do zápasů s Maltou a Tureckem.

"Jedou kluci s dobrou aktuální formou a minimem reprezentačních zkušeností. Při pohledu na brankářskou nominaci to trochu svádí k tomu si myslet, že se v reprezentaci změnilo myšlení a přístup," všiml si Rodinger.

"Trenéři občas musí balancovat na tenké hraně. Buď pozvou zkušeného borce s nízkým aktuálním vytížením, nebo kluka, co zkušenosti úplně nemá, ale zase je v permanenci. Teď se rozhodli pro druhou možnost, jejich volba má ale vždycky dvě strany a nikdy neuspokojí všechny," dodal bývalý gólman Bohemians nebo Slovanu Bratislava.

Se Zadražilem a Markovičem do národního týmu přišel svěží vítr. Hradecký gólman před premiérovou pozvánkou odchytal pouze 23 ligových zápasů, Markovič pak méně než dvojnásobek.

I proto je s podivem, že místo opět nezbylo na Václava Hladkého. Třiatřicetiletý gólman po skvělé sezoně v Ipswichi sbírá minuty v druholigovém Burnley, kde se pravidelně střídá s anglickým mistrem Evropy do 21 let Jamesem Traffordem a navazuje na výkony z minulého ročníku. Hned při své premiéře na severu Anglie se dokonce blýskl čistým kontem.

"Absence Václava Hladkého mě zarazila. Pro něj to musí být až frustrující. Má za sebou skvělou sezonu, v Burnley nastupuje a na něj se ani v personální krizi nedostalo. Přitom by se chtělo říct, kdy jindy, když ne teď. Zajímalo by mě, jak se k tomu staví on sám," uvedl Rodinger.

Jednadvacítka má přednost

O nominaci si v úvodu sezony řekl také Antonín Kinský. Jednička pražské Slavie v úvodních šesti ligových kolech dostala jediný gól a s pěti nulami vládne ligovým brankářům. Vzhledem k důležitosti zápasů ale Kinský zůstal v jednadvacítce, která hraje o postup na červnové mistrovství Evropy.

"Tonda by si místo v áčku určitě zasloužil, vzhledem k situaci, ve které jednadvacítka po nevydařeném startu kvalifikace je, ale zatím zůstal dole. Když se podíváme na kádr, tak zjistíme, že trenér Suchopárek nominoval to nejsilnější, co mohl. Proto je správně, že jede i Tonda. Má fazónu jako blázen, jeho čas v áčku tak určitě ještě přijde," myslí si Rodinger.

Při pohledu na kalendář reprezentačních akcí zjistíme, že v říjnovém bloku jednadvacítku čekají poslední dva kvalifikační zápasy a v listopadu případná baráž. Kinský tak pravděpodobně zůstane v mládežnickém výběru minimálně do konce roku. Nabízí se proto otázka, jak budou vypadat další dvě nominace trenéra Haška.

"Markovičovi se Zadražilem může aktuální situace pomoct i v budoucnu. Vítězslav Jaroš v Liverpoolu z pozice trojky moc zápasů nedostane. Další kluci jsou bez angažmá a Jindřich Staněk na podzim určitě chytat nebude. Je proto dost možné, že nominace zůstane stejná i na dalších srazech," zamyslel se Rodinger.

To, že by se gólmani z české ligy dostali do zápasu, ale příliš neočekává. "Vzhledem k tomu, kolik toho Matěj v reprezentaci zatím odchytal, si myslím, že půjde do obou zápasů on. Trenéři si ho budou chtít připravit do budoucna," prozradil svůj pohled na věc bývalý brankář.

Jestli jeho tip vyjde se ukáže už v sobotu, kdy národní tým na startu nové sezony vyzve v Tbilisi nepříjemnou Gruzii.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: eFotbal.cz / Lukáš Svoboda

Komentáře (26)

Přidat komentář
kattos

Tak u Hladkého je ten důvod asi protože prostě ten věk no, ale zase pravda že jestli pak na zápasy kvaldy bude vlastně z těch golmánů co se čeká že budou mezi těma co by se toho měli ujmout (Kovář, Kinský případně ten Staněk Jaroš nebo Horníček) chytat jen ten Kinský a ten se zraní, tak pak to fakt lepit někým takovým je dost o hubu asi jako pojistka že tam Hladký není je fakt zvláštní.

Z těch ale mladých golmánů teda co vybral mi příjde že chybí Adam Stejskal z Tirolu, na úkor jednoho z nich si ho tam dovedu představit. Mladší a zápasů v první lize má více

Reagovat
Kucka

To je good point, pokud kvalda začíná na jaře, tak je to all-in na Kováře, kterého si teď Hašek bude chtít sehrát s obranou v LN. Staněk se bude vracet po zranění, Kinský bude bez startu v áčku a Jaroš v tu dobu bude někde na hostování možná?

Reagovat
Losinho

Hladký sedí v Champu a je mu 33 tvl

Reagovat
Lojd

to si clovek rika, co mu museli rict v tom Ipswichu, kdyz sel radsi do Burnley, kde dela stejne dvojku. To mu museli snad nabidnout nejakou neplacenou roli trojky, ne? Nebo jako co by mne donutilo jit delat dvojku do Champu, kdyz bych mohl delat dvojku v Premier League?

Reagovat
Fodbalysta

Na mě to spíš dělá dojem, že si řekl o raketu, protože měl dojem, že teď je ten čas a oni mu to nechtěli dát.

Reagovat
Salfovic

Ale kolik ta raketa mohla být? 50 tisíc týdně? Když člověk vidí tu jejich novou díru, tak mu to měli dát. S prachama problém evidetně nebyl, viz jejich přestupy.

Reagovat
Fodbalysta

Upřímně netuším ani kolik bral předtím, ale co jsem slyšel jeho rozhovory, sám říkal, že z toho chce vytěžit maximum. Asi ta jeho touha chytat PL nebyla zas tak velká oproti tomu ještě něco vydělat. Pak se nabízí otázka, jestli má v Burnley o tolik lepší peníze než měl nebo jen "musel vzít co zůstalo".

Reagovat
mayday

No určitě to tak bylo. Překombinoval to.

Reagovat
Bohemak12

On bude nějakej divnej. Tvrdil, že by nešel dělat dvojku do Arsenalu, tak šel pro jistotu dělat dvojku do champu

Reagovat
Kucka

Reagovat
Losinho

Hlavně by v tý PL nakonec možná i chytal

Reagovat
Bakary3

Reagovat
Fodbalysta

Pokud nejel alespoň v roli trojky na Euro(za odměnu), tak teď už mi nedává žádný smysl ho tam tahat. I když lidsky bych mu to přál.

Reagovat
zelda

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Hurrikane

V nominaci už je jeden brankář, který nechytá. Proč tam cpát dalšího?

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Rodinger opět za blbce.

Reagovat
Fodbalysta

Tak u těch kluků Rodinger, Folprecht je vidět, že to jsou jeho kámoši a přejí mu to. Já svých pár kamarádů fotbalistů taky vždycky cpal do repre i když nebyla moc šance.

Reagovat
Salfovic

Jasně, budeme bràt do repre čtyřiatřicetiletého nováčka, který dělá dvojku v Champu

Reagovat
John Obi Mikel

"Kdybych měl teď na základě formy vybrat v lize dva kluky, byli by to právě oni," řekl bývalý ligový brankář a nynější trenér Hostouně Dominik Rodinger.

Jsem si říkal, že si ho z ligy nepamatuju a on má podle EF akorát 1 start za střížkovskou Bohemku

Reagovat
Thelvin
Reagovat
John Obi Mikel

Díky za odkaz, přečtu

Reagovat
Ranger65

Tohle už je opravdu na palici že ani teď není Vašek Hladký v repre , v tomhle bude něco jiného protože ten už tam měl být roky , natož teď když je takováhle krize

Reagovat
PalibrkUros

Jaká krize proboha živýho??

Reagovat
Snatus

Co vůbec Koubek, Pavlenka a Vaclík? Jsou nějaké spekulace, kam půjdou? Čekal jsem, že v téhle chvíli už něco budou mít podepsaného.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele