Rozdíl v individuální kvalitě byl obrovský, řekl slávista Zima po prohře s Lille

21.08., 08:32
Aktuality
David Zima (© SK Slavia Praha)

Obránce David Zima po porážce 0:2 v úvodním venkovním utkání závěrečného 4. předkola Ligy mistrů připustil, že mezi fotbalisty Slavie a Lille byl především v individuální kvalitě obrovský rozdíl. Podle třiadvacetiletého českého reprezentanta si by Pražané měli vzít ze zápasu velké ponaučení a pracovat, aby se na podobnou úroveň také někdy dostali. Navzdory dvoubrankovému manku ale Zima novinářům řekl, že před odvetou stále věří v obrat a postup do hlavní fáze soutěže.

"Na hřišti byla cítit jejich obrovská individuální síla na všech postech, je to skutečně velký rozdíl. Lille je top tým z francouzské ligy, který patří do Ligy mistrů. Pokud ji chceme hrát i my, musíme být schopni takové týmy porážet," citoval Zimu klubový web z rozhovoru s novináři.

Jeho celek po prvním poločase držel v domácím azylu Lille ve Valenciennes bezbrankový stav, ale po změně stran po rychlých akcích dvakrát inkasoval. "Bylo to po kvalitě soupeře. Těžko se už tomu na posledních pár metrech zabraňuje, kolikrát je to o jednom kroku a o tom, jestli to hráč trefí nebo ne," podotkl Zima.

"Jsou to top hráči s obrovskou kvalitou v driblinku. Na této úrovni jsou ale všichni hráči takoví, takže jsme to očekávali. Domácí drželi míč, takže jejich útočníci nebyli unavení z bránění. Měli hodně sil na útoky, což nám situaci ztěžovalo. Byli odpočatí a mohli jít do soubojů jeden na jednoho naplno," doplnil Zima.

Duel proti čtvrtému týmu uplynulé sezony francouzské ligy bral jako velkou zkušenost. "Všichni jsme z videí věděli, že nás čeká velká kvalita. Do zápasu jdete vždy s tím, že to zvládnete, máte nějaké sebevědomí. Po úvodním hvizdu ale vidíte realitu a skutečnost, jak to dopadne. Bohužel jsme prohráli, ale musíme si z toho vzít ponaučení," řekl Zima.

"Nasbírali jsme další zkušenosti. Pro nás je obtížné přejít na takový styl fotbalu z české ligy, kde většina týmů hraje v bloku. Na vlastní kůži jsme pocítili úroveň, na kterou bychom se měli chtít dostat. Musíme trénovat, makat naplno a neusnout na vavřínech. To, že v lize vyhrajeme o tři nebo čtyři góly, nic neznamená. Musíme mít na paměti, že v Evropě se hraje úplně jiný fotbal," podotkl Zima.

Jeho tým potřebuje příští středu v domácí odvetě dotáhnout dvoubrankové manko, jinak se do vysněné hlavní fáze soutěže neprobojuje. "Máme stejnou výchozí pozici jako (na jaře v Evropské lize) proti AC Milán. Určitě je to pořád otevřené. Je to podobné, jako když jsme doma vyhráli 3:1 nad Unionem a jeli na odvetu do Belgie," srovnával Zima s předchozím úspěšným předkolem proti Saint-Gilloise.

"Bude to o první brance. Kdo ji dá, tomu se šance výrazně zvýší. Pokud skórujeme my, dostaneme se do velkého tlaku a fanoušci nás poženou. Pokud první gól dostaneme, situace se pro nás zkomplikuje. Zápas doma může být úplně jiný. Můžeme soupeře překvapit, dát tři góly a postoupit," dodal Zima, který se vrátil do Slavie v zimě z FC Turín.

Autor: ČTK

Komentáře (43)

Přidat komentář
Bakary3

Tak Slavia prohrála se skoro reálem Madrid, tak to není ostuda...

Tady je odpověď na to, že Jindra dělá tým pro poháry a že v nich má pořád motivaci, že liga ho asi nebaví a snad záměrně nasazuje blbou sestavu, nebo co.

Chorý supr Kauf, za takový prachy, do poháru proti silným soupeřům, kdy nejsi v tlaku, nepoužitelný.

Reagovat
ratusek

Teď si vynesl kletbu EF a Chorý vystřílí v odvetě LM

Reagovat
Pablos

Křídla jsou hrozný (vyjma Juráska) na tu lepší úroveň... tady je fakt obrovskej rozdíl se Spartou, která se na to zaměřila, protože je to velmi důležitý post... to je jak kdyby to hrála furt s Peškem.

Reagovat
delfin

Provod většinou bývá výbornej, Diouf je excelentní nákup o tom se nemá smysl bavit. A pak Masopust a Schranz, ti dva včera dobře nezahráli, vlastně by mě zajímalo, proč hrál Schranz zprava. Jurásek dopředu a hlavně střela dobrý, ale zase toho tolik neodbrání, asi proto nehrál od začátku. Docela by mě zajímalo, jak by to vypadalo, hrát otevřenější partii, tu asi uvidíme doma.

Reagovat
Pablos

Provod byl včera dobrej, resp. svoje si odehrál, tam zase něják problém nebyl moc, to je fakt

Reagovat
Bakary3

Provod je box to box, ne křídlo.

Diouf a maso jsou beci/ wingbeci, schranz je hrot.

Jediný normální a moderní křídlo do tohohle systému je jen Jurásek, přesto Jindra bude hrát pořád tuhle sracku.

Reagovat
Miguel19

Proto Jindra na křídla nehraje.

Reagovat
Pablos

A Provod se Schranzem hráli asi co ? Úplně ty stejné prostory jako Birma a Haraslín ...oni totiž křídla nepilujou jen lajnu, když ti jí hrávají i wingbeci ...ale sbíhají často do středu.

Reagovat
Nieuwendyk

Reagovat
10adam

Co je to za kokotinu s tím Realem?

Reagovat
Pablos

Čeká nás komplexní tým, postavením hráčů trochu jak Real Madrid, řekl Trpišovský

Reagovat
10adam

Děkuji, ale už to radši nebudu komentovat, musel bych použít ve spojení s trpišem to nehezké slovo z předchozího příspěvku

Reagovat
10adam

A jak dopadl ten blázen, pro kterého jsi před pár dny požadoval u Kilyho ban? Už jsem ho pár dnů neviděl

Reagovat
Pablos

Kily ho zabanovat už nemohl (odebrali mu tuto možnost ), ale je fakt že jsem ho tu od té doby taky vlastně neviděl Jenže on je ten typ, že se tu zase ukáže třeba s jiným nickem... jak už to vlastně dělá několik let.

Reagovat
10adam

Díval jsem se a účet má asi ještě aktivní, tak snad už ho to přestalo bavit

Reagovat
ratusek

Vždyt ten Martin něco tu píše pičoviny pořád (ten sparťanský, ne z Plzně

Reagovat
Pablos

Tenhle blb jo... ale řeč je o fotbalenista (nebo tak něják)

Reagovat
Sosi

Uu se nedavaji bany?

Reagovat
Pablos

To asi dávají... ale už je nedává Kily.

Reagovat
Lemond Laws

Asi upřímně... EL bude ideální. Jako takovou krizi bych to neviděl.

Už postup do 4.předkola z nemistrovské části je úspěch.

Ten rozdíl byl včera bohužel velký, ani mě ten fotbal nebavil

Reagovat
Seydou Doumbia

fotbal právě že bavil dost

Reagovat
Pablos

z pohledu fanouška Lille by mě to bavilo, pořád jen na soupeřově straně

Reagovat
Seydou Doumbia

nejsem jejich fanoušek, ale přál jsem jím no

Reagovat
Nieuwendyk

správně.

Reagovat
delfin

Mě to taky bavilo.

Reagovat
Pablos

Trošku mi to připomnělo AS Řím... tam taky Slavia dělala sparing partnera jenom, vyhodnotili si to, že to bylo špatný a namotivovaný jim doma oplatili stejnou mincí. Jasný byla to už skupina a takové trochu podcenění od AS se od Lille neočekává i pro ně je to klíčový zápas sezóny... ale naděje tam je, pokud si to vyhodnotí stejně a né stylem, že Lille je moc dobrý a že na ně nemají asi.

Reagovat
kilobyte

Tak AS už měl jistý postup a navíc to byla "jen" EL. Motivace hrát LM je úplně něco jiného, navíc se hraje o postup do skupiny. Pro Lille je to taky zápas podzimu.

Reagovat
delfin

A proto Mou tak jančil, že se nechal z AS vyhodit.

Reagovat
kilobyte

Jo, Mourinha to hodně sebralo. Chtěl i kvůli tomu skončit s trénováním.

Reagovat
Pablos

No já to zmiňuji

Reagovat
icka

Pokud by nějak Slavia dala rychlý gól, tak by možná šance byla.

Reagovat
Pablos

Reagovat
Sigma Olomouc

Zrovna Zima by mohl vyprávět

Jo, celém zápas byli na naší polovině. Snad tam v odvetě dají Tecla a ten vystřílí postup

Reagovat
_Franklin_

Jo hoši, už nejste tak silný jak jste před pár lety zpatky ted vas zvalcuje i Lille

Reagovat
dave30

Píšeš o Lille, jako by to měli být nějací nazdárci. V posledních 6 letech špičkový tým L1, který dokonce jako jediný sebral titul bezkonkurenčnímu PSG.

Reagovat
Bucky

Zase by se slušelo říct, že kromě té titulové sezóny nebyl klub od té doby ani jednou v TOP3. Od titulu už je taky potkalo i 10. místo v lize. Nazdárci to nejsou, ale špičkovým týmem bych je taky nenazval. Špičkový tým je ve Francii jeden a to je PSG. Pak bych viděl Marseille a až za nimi jsou týmy jako Lille, Rennes nebo Monako, co se tak nějaký motají kolem pohárových příček. Ve Francii v podstatě nic jako konzistentní špička není. Pro Lille mluví hlavně silné období 3-4 roky zpět, kdy udělali titul a následně zvládli postoupit ze skupiny LM. Tam byla ale okamžitá stopka a sezóna skončila 10. místem v lize, takže to bylo hodně něco za něco.

Reagovat
dave30

Jak píšeš. 10. místo bylo v sezóně po titulu, kdy nezvládli kombinaci s LM. Jinak za těch 6 sezón 1., 2., dvě 4. a 5. místo...

Reagovat
Seydou Doumbia

aktuálně je to tým na úrovní 4-5. místa v ligue 1...jedou v omezeném rozpočtu celkem solidní pecky, ale žádné terno to taky být nemělo, slavku však přejeli solidně...dobře čechům tak, to je za ty kecy o farmářské lize, co je potom česká liga

Reagovat
Mass

Výrazy jako farmářská liga většinou používají fandové Premier League. Z nějakýho mě nejasnýho důvodu je v britský označení farmer nebo peasant braný pejorativně.

Reagovat
ratusek

počkej on tady fakt někdo nazval Ligue 1 jako farmářskou ligu?

Reagovat
Seydou Doumbia

tak pod zápasem s lille ne, ale jinak nedělej že to nečteš každý týden všude po všech sekcích od všech fanoušků (a ti fanoušci jsou stejně češi co fandí nějakým spardam,slaviim,plzním), nejsou to jen fans bars, live a podobných

Reagovat
Jackmaker1989

Ja verim ze ich Slavia este zlomi. Slovan s nimi hral vyrovnane a vonku tusim prehral o gol ked hrali o jedneho menej. Slavia ma vyssiu kvalitu ako Slovan

Reagovat
Calgary_CZ

Nevím jestli zlomí, ale doufám, že se o to ještě poperou a minimálně je pořádně potrápí. Záležet bude na začátku. Pokud do toho vstoupí dobře a ideálně se podaří dát gól, tak stále není hotovo.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele