Ruská Premier Liga - preview 10. kola

23.05.2009, 08:23, aktualizováno 24.05.2009, 08:29
Previews
Ruská Premier Liga dnes pokračuje dalšími čtyřmi zápasy. Spartak Nalčik se trápí a z dosavadních zápasů vyhrál jen jednou. Dnes přivítá Samaru, která bude chtít navázat na své poslední vítězství nad Krasnodarem. Ten hraje doma s CSKA Moskva, jež by v případě plného zisku mohla ligu opět vést. Moskevské Dinamo hostí Petrohrad a FK Moskva hraje s Rostovem.
FK Saturn - Tom Tomsk  (sobota 12:00)
Poté, co byl Jürgen Röber propuštěn, odehraje Saturn svůj druhý zápas pod novým lodivodem Andrejem Gordějevem, který nejspíš povede podmoskevský tým až do konce sezony. Mimozemšťané hostí v desátém kole Tomsk.

Saturn se bude chtít odrazit od sestupových vod a po sérií proher a remíz jsou hráči odhodláni konečně naplno bodovat. Saturn se může opřít o poslední utkání s Dinamem, ve kterém předvedl velmi dobrý výkon. Pocity z kabiny komentoval finský záložník Alexej Eremenko takto: "Nálada se změnila, situace přestala být napjatá, nikdo nekřičí, nepanikaří"

Tom zatím válčí ve středu tabulky a v tomto duelu mu bude chybět útočník Anton Archipov. Čtyřiadvacetiletý útočník byl totiž potrestán klubem za to, že odmítl střídání a tím i svůj příchod na hřiště ve třetí nastavené minutě. Proto namísto útočníka Sergeje Kornilenka na hříště musel vyběhnout defenzivní záložník Norberth Nemeth. Podle informací Sport Express, se Archipov může ocitnout na přestupové listině.

V minulem roce oba zápasy mezi těmito týmy vyhráli mimozemšťané a to v poměru 2:0 doma a 0:1 v Tomsku. Tomiči dokázali porazit podmoskevský klub pouze jednou, na jaře roku 2005.

Saturn bude ve svých řadách postrádat zraněného Angbwu a diskvalifikovaného brazilského obránce Zelăoa, Tomi budou chybět zranění Kiselev a Filipenko.
FK Saturn - pravděpodobná sestava:
Kinský - Kovel, Malkov, Igonin, Nachušev - Ivanov, Nemov, Jevsejev, Loskov, Karjaka - Kiričenko.
Tom Tomsk - pravděpodobná sestava:
Parejko - Catînsus, Smirnov, Jokić, Ivanov - Klimov, Mičkov, Janotovskij, Charitonov - Kornilenko, Maznov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.00 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Spartak Moskva - Amkar Perm  (sobota 14:30)
Pět remíz a pět proher. Taková je historická bilance Amkaru Perm proti Spartaku Moskva. Na umělém trávníku v Lužnikách má tedy Perm jedenáctý pokus moskevského favorita konečně porazit. Tři body Amkar potřebuje, nadcházející účastník Evropské ligy se pohybuje ve spodních patrech tabulky a na vítězství čeká už přes měsíc.

Trenér Spartaku Valerij Karpin pravděpodobně opět sáhne k rozestavení se dvěma hrotovými útočníky, vedle Wellitona tak opět nastoupí Dzjuba. Vytáhlý šikovný se může opřít o střeleckou formu, trefil se v předminulém i minulém kole. Právě jeho poslední zásah znamenal pro červenobílé remízu 1:1 v Tomsku a odklad atakování předních pozic, Spartak je momentálně šestý.

Na postu pravého kvůli zraněním Makajeva a Paršivljuka opět nastoupí zkušený Denis Bojarincev. "Hraju všude, kde můžu být nápomocen, hlavní je, že můžu nastoupit," potvrdil Bojarincev pověst týmového hráče.

Fotbalisté Permu minulou sobotu ukázali, že pod novým lodivodem Dimitrovem fotbal hrát nezapomněli. Uralské mužstvo mistra z Kazaně přehrávalo a bod ztratilo až ve třetí minutě nastaveného času. Z Amkaru se tak pomalu namísto krále v defenzívě a mále produktivitě, stává přeborník v remízách, na svém kontě jich má už pět, což je spolu s Rostovem nejvýše v celé soutěži.
Aktuálně třináctý tým Premier-Ligy nemůže počítat s Miklosem Gaálem a Vitalijem Fedorivem, naopak zlomenina u Jeana Carlose se nepotvrdila a brazilská zimní akvizice může v sobotu hrát a se svými spoluhráči zkusit poprvé v historii ruské ligy porazit Spartak Moskva.
Spartak Moskva - pravděpodobná sestava:
Džanajev - Bojarincev, Jiránek, Stranzl, Rodriguez - Bystrov, Carioca, Alex, Sajenko - Welliton, Dzjuba.
Amkar Perm - pravděpodobná sestava:
Narubin - Sirakov, Bělorukov, Čerenčikov, Kalašnikov - Pejev, Drinčič, Novakovič, Starkov - Kušev, Žiljajev.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 3.70 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rubin Kazaň - Lokomotiv Moskva  (sobota 17:00)
Šlágr soboty ruské Premier-Ligy se uskuteční v Kazani, kde úřadující mistr Ruska Rubin nastoupí proti Maminovem vzkříšenému Lokomotivu.

Lokomotiv, ač je v tabulce stále na místech, kde by nechtěl být, zaznamenal pod mladým trenérem Vladimirem Maminovem výsledkový progres. Železničáři rostoucí formu podtrhli čtyřgólovou nadílkou, kterou darovali Těreku Groznyj. V sobotu však proti červenozeleným stojí soupeř jiného kalibru, Rubin Kazaň obhajuje titul a tento rok vypadá ještě silněji. Pro Maminova první ostrý test.

Domácí jsou aktuálně druzí, bod za vedoucím CSKA. Svěřence Kurbana Berdyjeva stálo první místo klopýtnutí na hřišti Permu, kde mistr zachraňoval alespoň bod v posledních vteřinách utkání. "Dnes jsme hráli opravdu špatně," řekl po utkání trenér Kazaně. Proti Lokomotivu si podobně nemastný - neslaný výkon Kazaň nemůže dovolit, k lepšímu výkonu by pomohl pomoct z karetního trestu navrátivší se obránce César Navas a uzdravení Rjazancev se Salukvadzem. Na marodce je stále dvojice Petr Bystrov a Vitalij Kalešin, nad účastí útočníka Bucharova visí otazník.

Lokomotiv má stále potíže se složením zálohy, mimo hru je reprezentační dvojice Dmitrij Torbinskij a Dinijar Biljaletdinov. Vzájemný respekt na obou stranách je očividný. "Čeká nás těžký zápas. Loko je silný a složitý soupeř. Před rokem nás porazil v Kazani. Mají mnoho dobrých hráčů, vysokou motivaci...," prohlásil záložník Kazaně Noboa. V podobném duchu se vyjádřil protějšek ze zálohy Lokomotivu Glušakov. "Bude to důležité střetnutí. Rubin proti nám prohrál minulou sezonu na domácí půdě, bude se chtít pomstít."
Rubin Kazaň - pravděpodobná sestava:
Ryžikov - Ansaldi, Navas, Šaronov, Kvirkvelija - Rjazancev, Sibaya, Semak, Gökdeniz - Domínguez, Adamov.
Lokomotiv Moskva - pravděpodobná sestava:
Čech - Janbajev, Baša, Rodolfo, Kuzmin - Kocis, Charles, Dujmovič, Glušakov - Syčev, Odemwingie.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.30 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Těrek Groznyj - FK Chimki  (sobota 17:00)
V tomto zápase přivítá dvanáctý tým z hlavního města Čečenska tým, který se nachází na posledním místě ruské Premier-Ligy. Zatímco Těrek čeká na vítězství od čtvrtého dubna, Chimki v dosavadním průběhu soutěže ještě neokusily, jak chutná vítězství.

K postavení svého týmu v tabulce se vyjádřil trenér Těreku Vjačeslav Groznyj: "Po prvních třech kolech se Těrek nacházel na prvním místě Premier Ligy. Mnozí pak z toho byli v euforii, že jsme připravení hrát v Lize mistrů. Nesmíme však mít hlavu v oblacích a musíme si uvědomit, že je něco takového zatím nemožné."

"Nutno ovšem podotknout, že máme hodně zraněných hráčů a podle fotbalových expertů díky chybám rozhodčích náš tým přišel o pět až deset bodů," dodal lodivod Těreku.

Tento zápas vynechá záložník Chimek Dragan Blatnjak. Sedmadvacetiletý fotbalista si jedenáctého května přivodil zranění ve dvacáté minutě zápasu se Spartakem Nalčik.

"Věděl jsem, že jde o důležitý zápas devátého kola s Moskvou, a i když jsem zraněný, poprosil jsem trenéry, aby mě zařadili na soupisku před zápasem pro případ, že bych musel pomoct týmu aspoň na deset až patnáct minut. Ale doktoři moji cestu do Grozného zakázali. V sobotu odlétám do Chorvatska kvůli rekonvalescenci a na devadesát procent jsem přesvědčen, že budu hrát proti Spartaku třináctého června," řekl Blatnjak.

Kromě Blatnjaka budou Chimkám chybět zranění Strelcov, Jovanovič, Trivunovič, Antipenko a Maksimov. Domácí Těrek je na tom, co se zranění týče, podobně špatně. Chybět budou kapitán Džabrajlov, Gvazava, Cléber a Lika. Distancovaný je útočník Daniel Pancu.

V minulém roce Těrek dokázal dvakrát porazit FK Chimki, byly to dosud jediné vzájemné zápasy těchto dvou klubů v Premier-Lize.
Těrek Groznyj - pravděpodobná sestava:
Dikan - Zabavnik, Iliev, Omeljančuk, Bendz - Petre, Guy, Smirnov, Vlasov - Georgiev - Prudnikov.
FK Chimki - pravděpodobná sestava:
Berezovskij - Golovatenco, Nastić, Zinovjev, Gapon - Samsonov, Cvetković, Kirillov, Pilipčuk - Kožanov, Nizamutdinov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.30 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dinamo Moskva - Zenit Petrohrad  (neděle 12:00)
Šlágr desátého kola ruské Premier-Ligy se odehraje na stadionu Arena-Chimki, kde domácí Dinamo Moskva hostí Zenit Petrohrad. Mezi těmito dvěma kluby se toho v posledních měsících odehrálo tolik, že vzájemná rivalita je vystupňovaná na nejvyšší možnou úroveň.

O zvýšené napětí mezi oběma tábory se postaral především Zenit Petrohrad. Dinamo rozboural magický trojúhelník nákupy Dannyho a Semšova, v posledním vzájemném měření sil navíc fanoušci Petrohradu urazili klubovou ikonu Lva Jašina transparentem "Zdechnul vám Jašin, zdechne Dinamo".

Oba týmy si rozhodně nemůžou pochvalovat aktuální formu. Dinamo je vinou špatných výsledků až osmé a Zenit Petrohrad po prohře proti CSKA Moskva klesl na páté místo. "Pro nás bude vítězství nad Dinamem velmi důležité. Z posledních třech zápasů jsme prohráli dva, to je nepřijatelné pro klub úrovně Zenitu," uvědomuje si trenér Dick Advocaat. Tomu bude nově chybět Kim Dong-Jin, na místě levého obránce by tak měl opět dostat příležitost Radek Šírl. Dalšími marody jsou Danny a Lombaerts, pro prvního jmenovaného sezóna skončila, Belgičan by se měl vrátit na fotbalové trávníky za dva týdny.

"Zenit je nevyzpytatelný, někdy hraje dobře, někdy špatně. Šance u obou týmů jsou stejné," míní obránce Dinama Denis Kolodin. Dinamo rovněž potřebuje bodovat, tým se potácí ve středu tabulky, což je na účastníka nadcházejícího ročníku Ligy mistrů málo. Domácím se vrací do kádru uzdravený Rumun Andrian Ropotan, útočník Cvetan Genkov je stále mimo hru a nad startem Kowalczyka visí otazník.

Zenit má Dinamu co oplácet, v minulé sezoně proti mužstvo kouče Kobeleva uhrál pouhý bod.
Dinamo Moskva - pravděpodobná sestava:
Gabulov - K.Kombarov, Kolodin, Fernandez, Granat - Kokorin, Chochlov, Wilkshire, Dimidko, D.Kombarov - Keržakov.
Zenit Petrohrad - pravděpodobná sestava:
Malafejev - Aňukov, Meira, Hubočan, Šírl - Denisov, Timoščuk, Zyrjanov - Ionov, Semšov - Pogrebňak.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.30 - 2.90 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Moskva - FK Rostov  (neděle 12:00)
Defenzivní souboj se skrývá v duelu FK Moskva - FK Rostov. Obě mužstva disponují zatím nejlepšími obranami v soutěži a drží se na překvapivě vysokých pozicích.

V minulém kole musel trenér FK Moskva Božovič v obraně improvizovat, protože na marodce měl trio Epureanu, Okoronkwo a Da Costa. Možná právě proto FK Moskva po nejhorším výkonu v sezoně s outsiderem zachraňovalo remízu 1:1 v poslední dvacetiminutovce. Každopádně první dva obránci se už dali zdravotně do pořádku, Da Costa se ještě nestihl zotavit z infekce. Spolu s diskvalifikovaným Jopem je Da Costa jedinou absencí FK Moskva před utkáním proti Rostovu.

Hosté po skvělých výkonech a vítězstvích proti ruským gigantům CSKA a Zenitu trochu zvolnili, s papírově slabšími celky Kubaň Krasnodar a Spartak Nalčik pouze remizovali po nepříliš přesvědčivých výkonech. Na stadionu Eduarda Strelcova porazil Rostov granátově-červené pouze jednou, v roce 2003 vysoko 3:0. Na tento výsledek bude muset Rostov navázat bez stopera Romana Lengyela, který pyká za čtyři žluté karty.
FK Moskva - pravděpodobná sestava:
Ževnov - Nababkin, Okoronkwo, Grigalava - Samedov, Tarasov, Rebko, Česnauskis - Jakubko, Bracamonte.
FK Rostov - pravděpodobná sestava:
Gerus - Astafjev, Rožkov, Živanovič, Andželkovič - Gatskan, Kulčij, Osinov, Lebeděnko - Hong Young Jo - Akimov.
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Spartak Nalčik - Křídla Sovětů Samara  (neděle 14:30)
Spartak Nalčik je až čtrnáctý, ale výkony svěřenců trenéra Krasnožana nejsou tak špatné, jak odpovídá postavení v tabulce. V této sezoně kavkazský klub nikomu nedal nic zadarmo a dá se očekávat, že na urputný boj se bude muset připravit favorizovaná Křídla Sovětů Samara.

Nalčik má na kontě pouhých sedm bodů, ale po podrobnější analýze výkonů domácího mužstva se dá lehce vyvodit závěr, že za své výkony by si zasloužil víc. Pro příklad nemusíme chodit daleko, v předminulém kole kavkazský Spartak neproměnil proti FK Chimki v samotném závěru penaltu, proti Rostovu zase přišel o vítězství v nastaveném čase.

V premiérovém stém utkání v ruské Premier-Lize může Spartak Nalčik navíc vstřelit jubilejní stou branku, zatím je na čísle 98.

Proti němu však bude stát výborně organizovaná Samara. Ta se po dvou klopýtnutích s CSKA a Zenitem Petrohrad opět naladila na vítěznou vlnu, když nedala šanci Krasnodaru. V Nalčiku ale čeká tým ambiciózního kormidelníka Leonida Sluckého o poznání těžší utkání, Křídla jsou mimo svůj chrám Metallurg poloviční.

Výčet absencí je na obou stranách vyrovnaný, Nalčiku bude chybět diskvalifikovaný Gogua a zraněný útočník Parodi, hosté přicestují bez Budylina (zranění kolena) a Bobera (stop za žluté karty). V Kabardino-Balkraii zatím Samara nikdy nevyhrála, neodešla však ani jednou poražena, na horké půdě Spartaku třikrát remizovala.
Spartak Nalčik - pravděpodobná sestava:
Chomič - Jatčenko, Amisulašvili, Džudovič, Kisenkov - Leandro, Mašukov, Geterjev, Berchaov - Koncevoj, Kalimullin.
Křídla S. - pravděpodobná sestava:
Lobos - Šiškin, Belozerov, Jarošík, Leilton - Kalačev, Adžindžal, Ivanov, Kulik - Savin, Koller.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 2.60 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Kubaň Krasnodar - CSKA Moskva  (neděle 17:00)
CSKA Moskva si před utkáním v Krasnodaru nepřipouští nic jiného než vítězství. Jakýkoliv jiný výsledek sesadí armádní mužstvo z čela tabulky, v sobotu se totiž Rubin Kazaň díky výhře s Lokomotivem dostal do čela. V jižním Rusku ale nečeká "koně" snadná práce, Kubaň Krasnodar zde před svým mohutně podporujícím publikem moskevské giganty Spartak a Lokomotiv, teď má spadeno na dalšího.

Armějce musí strašit i fakt, že v této sezoně mají problémy se slabšími celky. Pokud však k utkání přistoupí jako k duelu se Zenitem Petrohrad minulý týden, Kubaň by neměl klást větší odpor. Zvlášť, když se CSKA vrací ofenzivní esa Miloš Krasič a Alan Dzagojev. Trenér Zico tak má příjemné starosti, na jejich místech si totiž výborně počínalo duo Daniel Carvalho a Ouwo Maazou.

Na opačné straně zase panuje respekt plynoucí z historie vzájemných měření sil, Kubaň na premiérové vítězství proti modročerveným stále čeká.

Hostující CSKA před utkáním v Krasnodaru nehlásí žádné ztráty. Domácí ano, ze zranění se ještě nezotavil Marko Ne, záložník Alexej Skverňuk už alespoň přistoupil k lehčímu tréninku. Trest si stále odpykává hříšník Tichonoveckij.
Kubaň Krasnodar - pravděpodobná sestava:
Botviněv - Chaguš, Džinojev, Zasejev, Boaventura - Topči, Keita, Kasajev, Ušenin, Dramani - Traore.
CSKA Moskva - pravděpodobná sestava:
Akinfejev - Odiah, V.Berezuckij, Ignaševič, Ščennikov - Maazou, Mamajev, Aldonin, Žirkov - Dzagojev - Love.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 6.00 - 3.35 - 1.55
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.CSKA Moskva961218:719
2.Rubin Kazaň953119:518
3.FK Moskva94418:416
4.Křídla Sovětů Samara95139:716
5.Zenit Petrohrad943215:915
6.Spartak Moskva942313:814
7.FK Rostov93517:514
8.Lokomotiv Moskva934211:913
9.Dinamo Moskva94148:913
10.Tom Tomsk93246:1211
11.Kubaň Krasnodar92345:99
12.Těrek Groznyj92347:139
13.Amkar Perm91536:108
14.Spartak Nalčik91446:87
15.FK Saturn91355:186
16.FK Chimki90458:184

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (13)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Doufám, že se v souboji FK Moskva - Rostov dnes nebudou odehrávat žádné gólové hody...

Reagovat
smazaný uživatel

bude zase maazou v zakladu? nejak se jim rozehral..

Reagovat
smazaný uživatel

Maazou je celkem univerzalni, naskakuje ted v zakladu na kridle misto zranenyho Krasice.

Reagovat
smazaný uživatel

neuzdravil se ted nekdy nedavno? nebo si to pletu s dzagoevem..

Reagovat
smazaný uživatel

Krasic uz by mel bejt v poradku, ale uvidime jestli uz vybehne i v zakladu, netusim jak na tom je s dolecovanim.

Reagovat
smazaný uživatel

Krasič má konečně pořádnou konkurenci, Kalouda je oproti Maazouovi nic.

Reagovat
smazaný uživatel

Doufam ze Fk Moskva dnes zvitezi ten Rostov nemuze furt bodovat.Tip 2:0 oba Bracamonte.

Reagovat
smazaný uživatel

Proc by nemoh bodovat? Nehrajou spatnej fotbal pred sezonou se s nima na stred tabulky pocitalo.

Reagovat
smazaný uživatel

Spis Moskva me prekvapuje ze je tak vysoko, a v polocase zase vedou

Reagovat
smazaný uživatel

Jedem, derby proti musoram!!

Reagovat
smazaný uživatel

jak vubec hraje jarosik v obrane?

Reagovat
smazaný uživatel

Dobre

Reagovat
smazaný uživatel

Repre forma.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele