Ruská Premier Liga preview - 16. kolo

02.08.2008, 08:31, aktualizováno 03.08.2008, 08:25
Previews
Kazaň si prochází menší krizí a čekání na výhru bude chtít ukončit ve Vladivostoku. Perm hodlá zaútočit na první místo zápasem s Nalčikem, CSKA Moskva se v magnetu dne střetne se Samarou a Těrek přivítá Saturn...
Tom Tomsk - Spartak Moskva  (sobota 13:00)
Tom Tomsk se utká proti Spartaku Moskva. Hosté se dají považovat za papírové favority, ale jejich momentální rozpoložení není zdaleka ideální.

Trenér Tomsku Miroslav Romaščenko bude hrát proti svému bývalému týmu, před příchodem do sibiřského celku totiž vedl rezervu Spartaku.

Spartak je v současné době pod velkým tlakem. Nepřízeň vlastních fanoušků, vyhazov Kaliničenka a Titova, to vše může hráče Spartaku ovlivnit.

Domácí nemůžou počítat se zraněným triem Jevsikov, Strojev a Mladenov. Na marodce Spartaku je stále tvůrce hry Alexandr Pavlenko a brazilský kanonýr Welliton. Otazník visí nad startem záložníka Kovalčuka.

Ve 2. kole tohoto ročníku se Spartak na vítězství s Tomskem hodně natrápil. Červenobílí v Lužnikách zvítězili nejtěsnějším možným rozdílem 1:0 díky brance Wellitona.
Tom Tomsk - pravděpodobná sestava:
Mandrykin – Stoica, Jokič, Vejič, Skobljakov – Кlimov, Каtynsus, Mičkov, Volkov, Charitonov – Širko
Spartak Moskva - pravděpodobná sestava:
Pletikosa – Paršivljuk, Jiránek, Stranzl, Šiškin – Bystrov, Kováč, Mozart, Мaidana – Pavljučenko, Prudnikov
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.80 - 3.10 - 1.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Zenit Sankt-Petěrburg - FK Moskva  (sobota 14:00)
Na stadionu Petrovskij hostí v rámci 16.kola Zenit Petrohrad moskevské FK. Zenit se tak střetne se čtvrtým moskevským týmem v řadě, v předchozích třech případech se vítězství nedočkal.

Po Lokomotivu, Dinamu a CSKA se může Petrohrad těšit na dalšího moskevského rivala – FK Moskva. Granátově-červení se i přes mohutné posilování nemůžou stále naladit na vítěznou vlnu. Fanoušci se sice namlsali vítězstvím 3:0 nad CSKA, ale hned v kole následujícím je vrátila na zem drtivá porážka 0:3 s Lokomotivem. Stadion Eduarda Strelcova je pro FK Moskva snad zakletý, v této sezóně na svém domácím stánku uhráli maximálně remízu. Rozhořčení fanoušci se jen těžko smiřují s tím, že jejich oblíbený klub, který měl podle prognóz prohánět špičku ruské Premier Ligy, je těsně nad pásmem sestupu.

Ve formě není ani Zenit. Jak už bylo zmíněno v úvodu, v posledních třech ligových duelech neochutnal vítězství. Holandský trenér Dick Advocaat se navíc jen těžko smiřuje s disciplinárními prohřešky svých oveček. Proti Dinamu byl vyloučen Fatih Tekke, proti CSKA zase Ivica Križanač. Proto sáhl populární kouč k trestům za zbytečné žluté karty. Trest nemine ani Alejandra Domingueze, který působil podrážděně, když krátce po poločase stažen ze hřiště.

Dick Advocaat si pochvaloval novou posilu do zadních řad Sebastiena Puygreniera z francouzského Nancy, proti FK Moskva však Francouz nenastoupí. "Nebude v základní sestavě. Po dovolené Puygrenier odehrál za Nancy jen jedno přátelské utkání, zatím má daleko do ideální kondice." Šanci s největší pravděpodobností dostane slovenský obránce Tomáš Hubočan, který v sestavě nahradí Križanače stojícího za červenou kartu. "Hrál půl hodiny a jevil se v nich dobře, jako v podstatě celý tým. Tomáš je ještě mladý hráč, ale počítáme s ním. Možná ho zahrnu do základní sestavy už proti FK Moskva," prohlásil Advocaat. Kormidelník úřadujícího mistra má na marodce Pogrebňaka a Lombaertse, svou zemi reprezentuje na olympijských hrách Kim Don-Jin. To vítěz zlatého míče z roku 1975 a kormidelník FK Moskva, Oleg Blochin, má na rozdíl od první poloviny soutěže k dispozici takřka kompletní kádr, zranění nepustí do hry jen nigerijského obránce Okoronkwa.

První utkání Zenitu a FK Moskva v tomto ročníku skončilo vítězstvím Zenitu. Petrohradský gigant po jednoznačném průběhu udolal "měšťany" 2:0. Výraznou měrou se na tom podílel hvězdný podhrot Andrej Aršavin, kterému se v duelech proti FK Moskva střelecky daří. V současnosti je však hvězda Petrohradu myšlenkami v zahraničním klubu. Čerstvě navíc padla možnost odejít do Tottenhamu, vedení Zenitu smetlo nabídku anglického klubu ze stolu. Zklamaný Aršavin tak zatím zůstává a přestupové tahanice se na jeho výkonech podepisují.
Zenit - pravděpodobná sestava:
Malafejev – Аňukov, Širokov, Hubočan, Šírl – Zyrjanov, Denisov, Тymoščuk – Аršavin, Fajzulin – Tekke
FK Moskva - pravděpodobná sestava:
Ževnov – Кalešin, Jop, Godunok, Kuzmin – Česnauskis, Ivanov, Rebko, P.Bystrov – Ricardo Lago – Maxi Lopéz
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.25 - 9.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Chimki - Dinamo Moskva  (sobota 16:00)
Podceňované Chimki se pokusí na stadionu Rodina zaskočit Dinamo Moskva, které každým kolem přibližuje prvnímu místu. Zajímavá je konfrontace dvou mladých trenérů. Sergeje Jurana na straně Chimek a Andreje Kobeleva na straně Dinama.

Chimki uzavírají prvoligovou tabulku a nic na tom nezměnilo ani vydřené vítězství se Spartakem Nalčik. Mužstvo inkasující nejvíce branek v soutěži teď čelí úderné ofenzívě, které velí Portugalec Danny. Trenér domácích Sergej Juran se bojí především silné záložní řady moskevských. Věří, že pokud Chimki eliminují zálohu favorita, výrazně zvýší své šance na bodový zisk.

Kvůli kartám do utkání nezasáhne slovenský útočník Martin Jakubko, šanci předvést se trenérovi dostane jeho kolega Antipenko. "Ano, Jakubko je diskvalifikován, což znamená, že v zápase s Dinamem dostanu prostor. Je to má další šance, pokusím se jí co nejlépe využít ve prospěch týmu," řekl robustní útočník Chimek pro Sport-Express.

Dinamo Moskva je jasným favoritem. Chimki se však odepisovat nedají, nejednoho favorita už v této sezóně obrali o body, navíc se prezentují dobrým fotbalem, jen body tomu chybí. Uhráli kupříkladu remízu s Lokomotivem a Spartakem, porazili Křídla Sovětů Samara a jen těsně prohráli s CSKA Moskva. Dinamo je však na koni, z posledních pěti ligových utkání vydolovalo dvanáct bodů a vyšvihlo se na třetí příčku. Do sestavy se po zranění vrací Alexandr Keržakov, který vynechal duel proti "svému" Zenitu.

První utkání v tomto ročníku ovládlo Dinamo, které porazilo Chimki 2:0. Obě branky padly v druhém poločase, trefil se Igor Semšov, výhru pojistil žolík Cvetan Genkov.
FK Chimki - pravděpodobná sestava:
Berezovskij – Danielson, Jovanovič, Şoavă, Kudrjašov – Rebeja, Sabitov, Pilipčuk, Dinejev – Antipenko, Nizamutdinov
Dinamo Moskva - pravděpodobná sestava:
Gabulov – Таnasijevič, Fernandez, Kolodin, Kowalczyk – К. Kombarov, Chochlov, Semšov, Danny, D.Kombarov - Keržakov
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.50 - 3.00 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Luč-Energija Vladivostok - Rubin Kazaň  (neděle 10:00)
Rubin Kazaň cestuje do dalekého Vladivostoku, kde se v rámci 16. kola střetne s tamní Luč-Energijí.

Podle předpokladů Vladivostok minulý týden nestačil na Spartak, tým chorvatského kormidelníka Zorana Vuliče prohrál 0:3. V závěru utkání se nechal vyloučit po penaltovém zákroku český brankář Marek Čech, v brance ho nahradí dvojka Muzika. Otazník visí nad startem Gvazavy, který si stěžuje na silnou bolest v kotníku.

Rubin nezvítězil již v šesti ligových zápasech v řadě, navíc 270 minut nerozvlnil síť v soupeřově svatyni. Góly se čekají od letní posily Romana Adamova, ten se však zatím adaptuje. Ve formě nejsou ani tahouni Sergej Semak a Gökdeniz Karadeniz. Trenér Rubinu Kurban Berdijev si myslí, že za posledními špatnými výsledky stojí tlak na jeho klub, který dosud neznal pozici lídra soutěže a zatčení sportovního ředitele Sajmanova. Kazaň se přesto nadále drží na první pozici. Otázkou však je, na jak dlouho. Ve výpravě Rubinu do Vladivostoku chybí defenzivní štít Macbeth Sibaya, který naplnil počet žlutých karet.

Ačkoliv nad Vladivostokem se přehnal tajfun, vedení ruského fotbalového svazu prohlásilo, že zápas Vladivostok – Rubin určitě nebude odložen. Stadion Dynamo má dlouhodobě špatný terén a nejedno mužstvo si na něj oprávněně stěžovalo. Rubin určitě čeká těžší utkání, než v posledním vzájemném měření sil, kdy na domácím stánku zvítězilo 1:0.
Luč-Energ. - pravděpodobná sestava:
Muzika - Černogajev, Novkovič, Leandro, Dacosta - Vujovič, Damjanovič, Kuzněcov, Dancev - Bulyga, Ševčenko.
Rubin Kazaň - pravděpodobná sestava:
Ryžikov - Ansaldi, Tomas, Šaronov, Salukvadze -Noboa, Semak, Rjazancev, Rebrov - Karadeniz, Bucharov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.80 - 3.10 - 1.90
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Amkar Perm - Spartak Nalčik  (neděle 14:00)
Ambiciózní Amkar Perm přivítá Spartak Nalčik. Pokud svěřenci Miodraga Božoviče zvítězí, můžou se posunout na první příčku v tabulce.

Vypadá to, že Amkar Perm pomalu nestačí s dechem. Poslední tři ligové duely pro něj znamenaly pouhé dva body. Především v posledních dvou utkáních proti Zenitu Petrohrad a Tomsku příliš nepřesvědčil. Čtvrtou žlutou kartu nasbíral Dujmovič, trenér Božovič s ním proto nemůže proti Nalčiku počítat. Naopak na lavičce Permu už bude sedět nová posila, brankář SKA Rostov Igor Usminskij.

Spartak Nalčik po skvělém vstupu po krátké reprezentační přestávce také ztratil dech. Z posledních třech zápasů získal ještě o bod méně než Amkar. Proti Permu má trenér Jurij Krasnožan starosti se složením zadní čtyřky, vykartované je duo Miodrag Džudovič a Dmitrij Jatčenko. "Všichni ostatní hráči jsou zdraví. Dnes ráno jsme přiletěli do Permu. Ačkoliv Džudovič nemůže proti Permu hrát, cestuje s námi podpořit tým. Kvůli jeho absenci se kapitánem stane Aslan Mašukov," řekl ředitel Nalčiku Vladimir Balov v rozhovoru pro RIA Novosti. Nalčik má Permu co vracet, naposledy s ním prohrál 0:1.
Amkar Perm - pravděpodobná sestava:
Narubin - Sirakov, Belorukov, Popov, Gaál - Peev, Drinčič, Grišin, Starkov - Volkov, Kušev
Spartak Nalčik - pravděpodobná sestava:
Chomič - Kisenkov, Vasin, Amisulašvili, Filatov - Gogua, Geterjev, Kalimullin, Samsonov - Mašukov, Siradze.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.05 - 4.35
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
CSKA Moskva - Křídla Sovětů Samara  (neděle 17:00)
Utkání CSKA – Křídla Sovětů Samara je jedním z taháků 16. kola ruské Premier Ligy. V základní sestavě Samary by neměli chybět dva Češi – Jiří Jarošík a Jan Koller. Zvláště pro prvního jmenovaného bude mít zápas speciální příchuť, v CSKA zažil nejpovedenější období své kariéry.

Jiří Jarošík hájil barvy CSKA v letech 2003 a 2004. V jeho barvách si udělal v Rusku velké jméno a svými výkony si řekl o angažmá v londýnské Chelsea. Teď se poprvé po opětovném příchodu do Ruska představí proti svým. První letošní vzájemné měření sil, které ovládlo CSKA (0:2), vynechal kvůli zranění.

CSKA a Křídla Sovětů Samara navzájem sousedí v tabulce. Domácí byli před startem 16. kola sedmí, hosté šestí. Vítěz tohoto duelu se tak bodově vzdálí svému protějšku a protože oba kluby chtějí okupovat přední příčky ruské Premier Ligy, dělají si zálusk na tříbodový zisk. Vyhrát však může jenom jeden.

Každým týdnem se do formy dostává Jan Koller. Český obr se hodně podepsal pod drtivé vítězství proti Saturnu. Na jednom gólu měl velký podíl, u dalšího zase asistoval. Teď ho čekají ostré souboje se zkušenými zadáky Ignaševičem nebo Berezuckým. "Jak nejlépe neutralizovat Kollera budu moct říct až poté, co se s ním potkám tváří v tvář na hřišti. Takže jsem ochoten mluvit na toto téma až po nedělním zápase v Lužnikách," řekl Alexej Berezuckij pro Sport-Express.

Obranu Křídel Sovětů by měl neustále zaměstnávat brazilský útočník Vágner Love. "Vágner Love je dobrý útočník, ale ujišťuji vás, že v CSKA jsou další skvělí fotbalisté, proti kterém to není lehké," varuje Jiří Jarošík.

Utkání proti CSKA přijde zraněný Skvernjuk a vykartovaný Oleg Ivanov. Armádní klubu už může počítat s Jurijem Žirkovem, kterému vypršel trest za žluté karty.
CSKA Moskva - pravděpodobná sestava:
Akinfejev - Odiah, Ignaševič, V. Berezuckij, A. Berezuckij - Krasič, Aldonin, Dudu, Žirkov - Vágner Love, Ricardo Jesus
Křídla S. - pravděpodobná sestava:
Lobos - Oh Bum Suk, Belozerov, Booth, Leilton - Bober, R. Adžindžal, Jarošík, Tichonov - Savin, Koller.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.50 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Těrek Groznyj - Saturn Moskevská oblast  (neděle 17:00)
Těrek Groznyj, který pod novým trenérem Vjačeslavem Grozným ještě neprohrál, hostí v kavkazském peklu Saturn.

Těrek v patnáctém kole remizoval s Šinnikem Jaroslavl 1:1, o vítězství přišel osm minut před koncem. Pro tým Vjačeslava Grozného to byla třetí remíza v řadě. Momentálně je Těrek na jedenácté příčce, v těsném závěsu za ním je jeho nadcházející soupeř Saturn. Vjačeslav Groznyj nemá k dispozici jen zraněného Dolgova.

Výsledky jako na houpačce má Saturn. Ve 14. kole deklasoval Šinnik 4:0, hned o týden později po stejném výsledku podlehl Křídlům Sovětů Samara. Pod vysokou prohru se fatální chybou u třetí branky podepsal český brankář Antonín Kinský, který s výpravou do Groznyj z neznámých důvodů neodcestoval. V sedmnáctičlenné nominaci naopak nechybí slovenský zadák Ján Ďurica, kterého trápilo vleklé zranění. O místo na lavičce Saturnu hraje trenér Gadži Gadžijev, podle Sovětského Sportu mu v případě prohry v Těreku hrozí odvolání.

Saturn má na Těrek dobré vzpomínky, ve 2. kole ho porazil 3:1. Dvakrát se trefil slovenský útočník Martin Jakubko, který už ale v Saturnu nepůsobí. V létě odešel do FK Chimki.
Těrek Groznyj - pravděpodobná sestava:
Lika - Zabavnik, Romanovič, Džabrajlov, Iliev - Kulík, F.Petre, Margaritesku, Lachijalov - Serdjukov, Panku
Saturn - pravděpodobná sestava:
Makarov - Jevsejev, Zelao, Gusin, Angbva - Al.Ivanov, Igonin, Němov, Karjaka - Kiričenko, Topič
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 2.80 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kazaň1585219:1129
2.Amkar Perm1583418:1127
3.Dinamo Moskva1583422:1727
4.Lokomotiv Moskva1566322:1524
5.Spartak Moskva1566327:2324
6.Křídla Sovětů Samara1557322:1422
7.CSKA Moskva1556419:1521
8.Spartak Nalčik1562716:1920
9.Zenit Sankt-Petěrburg1447322:1519
10.Tom Tomsk1554614:1919
11.Těrek Groznyj1453613:1818
12.Saturn Moskevská oblast1545615:1517
13.FK Moskva1537514:1716
14.Luč-Energija Vladivostok1526710:2012
15.Šinnik Jaroslavl1525815:2511
16.FK Chimki1525820:3411
Zbývající zápasy
16.07. 11:00Lokomotiv Moskva - Šinnik Jaroslavl (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Nevíte někdo, jesli se zápasy ruské ligy dají sledovat někde na netu? Konkrétně bych dnes rád viděl Petrohrad-FK Moskva

Reagovat
smazaný uživatel

Vetsina zapasu rusky ligy se da sledovat na online streamech, nebo hned po zapase pres torrenty, staci jenom pohledat

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
M11

Doufam ze to Zenit otoci

Reagovat
smazaný uživatel

Koller a Jarošík proti CSKA. To jsem na ně zvědavý.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele