Ruská Premier Liga - preview 22. kola

19.09.2009, 09:15, aktualizováno 20.09.2009, 11:21
Previews
Rubin hraje v Tomsku a má šanci si znovu pojistit své vedení v tabulce. CSKA změří v moskevském derby síly s Dinamem, Zenit cestuje do Samary a Perm přivítá Těrek...
FK Chimki - Spartak Nalčik  (pátek 17:00)
Poslední Chimki hostí v předehrávce 22. kola ruské ligy předposlední Nalčik, mezi oběma týmy je sedmibodový rozdíl. Hosté z podmoskevské oblasti se už smiřují s druhou ligou, ale kavkazský Spartak je záchraně stále velmi blízko, podle všeho se rozhodne mezi ním, Amkarem Perm a Kubaněm Krasnodar.

Kouč Chimek Konstantin Sarsanija je podle svých slov připraven outsidera soutěže každou chvíli opustit, pokud ho k tomu vyzve vedení. Je ale nepravděpodobné, že by se tím podmoskevští nastartovali, objektivně totiž mají jasně nejslabší mužstvo v soutěži, které navíc kvůli obrovským změnám v kádru trpí na nesehranost. Takřka slepená domácí vítězství proti Saturnu a Permu dala Chimkám malou naději na zvrat nepříznivé pozice v tabulce, ale v následujících šesti ligových zápasech svěřenci Sarsaniji šestkrát prohráli a opět se topí na samém dně.

Situace hostů je mnohem příznivější. Nalčik v devatenáctém a dvacátém kole porazil Tomsk a Perm na jeho hřišti, na nesestupové příčky to ale pořád nestačí. Čtrnáctý Kubaň má před kavkazským Spartakem čtyřbodový náskok. Do karet hrají Nalčiku zkušenosti s bojem o udržení, které tým Jurije Krasnožana svedl už několikrát.

První letošní vzájemné utkání v Kabardino - Balkarii skončilo 0:0. Bod by se ale v pátek pro obě mužstva rovnal porážce. Oba týmy mají po jedné absenci, na domácí straně stojí kvůli diskvalifikaci Cvetkovič, na straně hostů bývalý hráč Chimek Pilipčuk.
FK Chimki - pravděpodobná sestava:
Berezovskij - Rotenberg, Ibragimov, Sansoni, Golovatenco - Blatnjak, Maximov, Kirillov, Romaščenko - Stevens, Antipenko.
Spartak Nalčik - pravděpodobná sestava:
Radič - Filatov, Amisulašvili, Džudovič, Jatčenko - Leandro, Mašukov, Geterijev, Ricardo - Kalimullin, Asildarov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 3.10 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Saturn - Spartak Moskva  (sobota 12:00)
Spartak Moskva si v lize minulé týdny zkomplikoval plány na titul, do hry o něj by ho mohlo vrátit případné vítězství na hřišti Saturnu.

Jinak výborně hrající Mimozemšťané si pod trenérem Gordějevem minulý víkend vybrali slabou chvilku, lídr ruské ligy Rubin Kazaň je rozstřílel 5:1. "Byli silnější, ale moji hráči udělali mnoho chyb," řekl po utkání Gordějev. Vemou si jeho svěřenci v sobotu ponaučení?

Spartak potřebuje naplno bodovat, aby se jeho ztráta na první Kazaň neprohloubila. Už teď je výrazná, na titul ztrácí červenobílí šest bodů. Současně si svěřenci Karpina musí hlídat i záda, na vrchol se derou ruští giganti CSKA, Lokomotiv a Zenit Petrohrad.

Samostatný odstavec si zaslouží Welliton. Ten v minulém kole v derby proti Dinamu (1:1) chtěl předstihnout v boji o míč gólmana Gabulova, ale situaci správně neodhadl a reprezentační jednička Ruska to odnesla zlomenou lícní kostí a přibližně půlrok si fotbal nezahraje. Brazilec si zato vysloužil tvrdou kritiku ze všech stran, disciplinární komise ho ale dodatečně nepotrestala.

Spartak Moskva má, jak už je v posledních týdnem zvykem, velkou marodkou. Zranění jsou Sajenko, Ibson, Maidana, Stranzl a Pletikosa. Utkání začíná ve 12:00 SEČ a před vyprodaným stadionem Saturnu ho bude řídit Vjačeslav Popov z Jekatěrinburgu.
FK Saturn - pravděpodobná sestava:
Kinský - Angbwa, Halilovič, Igonin, Nachušev - Ivanov, Němov, Loskov, Kuzmičev - Karjaka - Kiričenko.
Spartak Moskva - pravděpodobná sestava:
Džanajev - Paršivljuk, Jiránek, Filipenko, Makejev - Baženov, Carioca, Kovalčuk, Jakovlev - Alex - Welliton.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.85 - 3.10 - 1.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Rostov - Kubaň Krasnodar  (sobota 14:15)
V záchranářském souboji přivítá Rostov na svém stadionu Krasnodar. Domácí jsou relativně mimo sestupové ohrožení, a s každým bodem se přibližují vytoužené záchraně. Hosté jsou stále na poslední nesestupové příčce, dotírající Nalčik na ně ztrácí bod, má však o odehraný zápas více.

Rostov poté, co definitivně připravil o místo kouče CSKA Zica, nedokázal uhrát ani bod s dalším ruským velkoklubem. V Pitěru domácí Zenit potvrdil roli favorita a zaslouženě zvítězil 2:0. Přesto je klub od Donu stále ve středu tabulky a v tomto zápase je pasován do role favorita, chybět bude jen Hong Yong-Jo.

Fotbalisté Krasnodaru se nemohou dovolit ztrácet body, nestále na ně dotírá Spartak Nalčik. V minulém kole si hosté připsali důležitou výhru, když šťastnou brankou porazili Chimki, podmoskevský celek se tak zřejmě sestupu nevyhne. Z tribuny bude zápas sledovat zraněný Né, společnost mu bude dělat Ušenin.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.25 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lokomotiv Moskva - FK Moskva  (sobota 16:30)
Diváci na stadionu Lokomotiv budou svědky moskevského derby, které v posledních letech nabylo na důležitosti. FK Moskva se postupně propadá tabulkou a jedna z nejlepších obran v lize udržela za posledních pět zápasů čisté konto pouze jedinkrát. Zatímco železničáři neprohráli osm zápasů v řadě, udrží neporazitelnost i v tomto zápase?

Domácí hrají výborný fotbal a hlavně dokáží dotáhnout do vítězného konce i zápasy se slabšími celky, což byl donedávna problém. Probouzet se začíná, i kdysi obrovský talent ruského fotbalu Dmitrij Syčev. Uvidíme, jak se vypořádá s absencí Wágnerových pasů a centrů od Fininha, oba kanárci z důvodu zranění nenastoupí.

Na druhé straně barikády stojící měšťané, se pozvolna vytrácejí do středu tabulky. Největší jarní překvapení se už nemůže chlubit neprostupnou obranou, ani smrtící produktivitou. V tomto utkání nenastoupí opora domácích řad Epureanu a Rebko.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 3.20 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tom Tomsk - Rubin Kazaň  (neděle 09:45)
Rubin se po úvodní prohře v Lize mistrů na půdě Dynama Kyjev pokusí opět naladit na vítěznou vlnu v Tomsku proti místním Tomičům. Vítězstvím si svěřenci Kurbana Berdyjeva mohou upevnit průběžné první místo, v sobotu totiž klopýtl druhý Spartak Moskva.

Tom Tomsk bude mít dvojnásobnou motivaci. Nejen, že mají domácí Rubinu co oplácet, navíc se nebezpečně přibližují zóně sestupu, z posledních tří duelů získali Sibiřané pouze bod. Trenér Nepomnjaščij bude v sobotu postrádat zraněného Nemetha a Klimov.

Hosté si po lekci od Dynama Kyjev v Lize mistrů chtějí spravit náladu v domácí soutěži, které suverénně kralují. Případné vítězství může Rubinu na čele zajistit devítibodovým náskok, pronásledovatel Spartak Moskva podlehl Saturnu 1:2. V nedělním duelu však bude trenéru Berdyjevovi chybět tvůrce hry Alejandro Domínguez, Argentinec si z Ukrajiny přivezl drobné zranění.
Tom Tomsk - pravděpodobná sestava:
Parejko - Catynsus, D.A.Smirnov, Jokič, An.Ivanov - Charitonov, Djadjun, Mičkov, Skobljakov - Maznov, Dzjuba
Rubin Kazaň - pravděpodobná sestava:
Ryžikov - Kalešin, Šaronov, Navas, Ansaldi - Rjazancev, Sibaya, Semak, Gökdeniz - Kasajev - Bucharov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.55 - 3.30 - 1.70
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
CSKA Moskva - Dinamo Moskva  (neděle 12:00)
Ve šlágru kola hostí CSKA v moskevském derby Dinamo. Armějci mají co napravovat, v lize se nepohybují na místech podle svých představ a v Lize mistrů na úvod prohráli s Wolfsburgem 1:3.

Kouč Juande Ramos po povedené ligové premiéře proti Křídlům Sovětů Samara na tento úspěch nenavázal v Lize mistrů. V úterním souboji sestřelil Koně útočník Wolfsburgu Grafite. Snad jediným plusem byl výkon mladíčka Niky Pilijeva, který by mohl vyřešit starosti CSKA na levém křídle, než se vrátí Mark González.

Dinamo odehrálo moskevské derby už minulý týden proti Spartaku. V metropolitním souboji, který nakonec skončil smírně 1:1, byl vážně zraněn reprezentační gólman Dinama Vladimir Gabulov, tříštivá zlomenina lícní kosti po hrubém zákroku Wellitona jej na šest měsíců vyřadila ze hry. V brance hostů tak dostane příležitost mladík Anton Šunin. Pro Dinamo je to po dlouhodobém zranění opory zadních řad Denise Kolodina další špatná zpráva.
CSKA Moskva - pravděpodobná sestava:
Akinfejev - Odiah, V.Berezuckij, Ignaševič, Ščennikov - Krasič, Aldonin, Mamajev, Pilijev - Dzagojev - Guilherme.
Dinamo Moskva - pravděpodobná sestava:
Šunin - Kowalczyk, Fernandez, Tanasijevič, Granat - K.Kombarov, Chochlov, Wilkshire, Aguiar, D.Kombarov - Keržakov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 3.15 - 4.25
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Amkar Perm - Těrek Groznyj  (neděle 14:15)
Rašid Rachimov zažil v minulém kole na lavičce Permu úspěšnou premiéru na hřišti FK Moskva, které jeho mužstvo vyhrálo 2:0. Na cenný skalp z Moskvy se jeho svěřenci pokusí navázat proti Těreku Groznyj, Čečenci si před týdnem pro změnu s chutí zastříleli proti Tomsku.

Bodovat více potřebuje uralský Amkar Perm, který je namočen v sestupových vodách, hosté už nehrají prakticky o nic. Oba celky mají absence, domácí bude chybět jmenovitě Volkov, Fedoriv, Narubin, Drinčič a Grišin, hosté přiletí bez Bracamonteho a Zabavnika.
Amkar Perm - pravděpodobná sestava:
Usminskij - Sirakov, Bělorukov, Kalašnikov, Gaál - Pejev, Novakovič, Sokolov, Žiljajev, Jean Carlos - Kušev.
Těrek Groznyj - pravděpodobná sestava:
Dikan - Omeljančuk, Iliev, Haimovič, Cléber - Georgijev, Džabrajlov, Margaritescu, Gvazava, Gogua - Lachijalov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 2.65 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Křídla Sovětů Samara - Zenit Petrohrad  (neděle 16:30)
Závěr 22. kola ruské premier ligy obstará souboj domácích Křídel Sovětů se Zenitem Petrohrad, kterému se v posledních kolech odkrývá šance zabojovat o místo v první trojce ligy.

Do Samary se z Petrohradu vypravilo 18 vyvolených, mezi kterými chybí vykartovaný kapitán Zenitu Alexandr Aňukov a na poslední chvíli zůstali doma s drobnými zraněními i Radek Šírl a Alessandro Rosina. Domácí trenér Leonid Sluckij bude mít k dispozici všechny fotbalisty kromě záložníka Kalačova, který si odpykavá trest za žluté karty. V zakládní sestavě Samary se objeví oba čeští legionáři Jan Koller s Jiřím Jarošíkem.

Na jaře si Samara z Petrohradu odvezla dvougólovou prohru, kterou budou chtít hráči na domácím hřišti odčinit. Po letní krizi, kdy se Samara propadla ligovou tabuklu a vypadla z Evropských pohárů, nabírá opět hra Samary na obrátkách a Zenitu budou vyrovnaným soupeřem.

Utkání na stadioně Metallurg začíná v 16:30 středoevropského času pod taktovkou hlavního rozhodčího Alexandra Gvardise z Kaliningradu.
Křídla S. - pravděpodobná sestava:
Lobos - Bober, Bělozorov, Jarošík, Leilton - Ignatěv, Kulik, Adžindžal, O. Ivanov - Adamov, Koller
Zenit Petrohrad - pravděpodobná sestava:
Malafeev - Kim, Meira, Lombaerts, Hubočan - Semšov, Denisov, Zyrjanov - Bystrov, Huszti - Tekke
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.90 - 3.20 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kazaň21144347:1446
2.Spartak Moskva21124538:2240
3.CSKA Moskva21113732:2036
4.Lokomotiv Moskva2198428:2035
5.Zenit Petrohrad2197535:2234
6.FK Moskva2197524:1634
7.Dinamo Moskva2194822:2531
8.FK Saturn2185825:2929
9.Křídla Sovětů Samara2184924:2828
10.Těrek Groznyj2176826:3227
11.FK Rostov2168715:2026
12.Tom Tomsk2166918:2724
13.Amkar Perm21561020:3021
14.Kubaň Krasnodar21561015:3121
15.Spartak Nalčik21381018:2417
16.FK Chimki21241516:4310

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (9)

Přidat komentář
Logan

Kerzakove nebo nekdo kdo umite hodne dobre rusky ... nevite jak se rekne dymovnice? ja to nikde nenasel ...

Reagovat
smazaný uživatel

дымовая шашка nebo proste kratce hovorove дым ....proc to potrebujes?

Reagovat
smazaný uživatel

Premier Liga na hovno ...

Reagovat
smazaný uživatel

neprijde ti uz trapny psat to sem porad dokola kazdej tejden?

Reagovat
smazaný uživatel

čus, řekni visiterovi, že má už report o dnešním zápase na mejlu, díky

Reagovat
smazaný uživatel

Premier Liga se zvedá, škoda jen, že zde není taková konkurence... Občas někdo vyskočí, ale mají pouze 3-5 týmů, které mohou obstát v evropské konkurenci. Pak je tu nějaký střed tabulky, který je cca na úrovni našich střednědobě nejlepších týmů (Slavia, Sparta, Slovan, Baník, Boleslav, Jablonec, Teplice) a pak je tu ocásek ligy, který by mohl hrát o ligový střed v naší lize... Celkově mi zde ale chybý právě ta kvalitní druhá polovina tabulky aby mohla tato soutěž dosáhnout na ty nejlepší (Anglie, Španělsko, Itálie, Německo). Dle mého názory soutěže v Evropě (dle kvality mužstev, nikoliv atraktivity): Anglie, Španělsko, Itálie, Německo, Francie, Rusko, Nizozemsko ...

Reagovat
smazaný uživatel

samozřejmě před Nizozemsko by se asi ještě vklínila ukrajinská nejvyšší soutěž, i když tam nevyrovnanost je ještě větší...

Reagovat
Bakary3

Podle mě je před Nizozemskem Portugalsko, a to celkem jasně, jinak souhlasim

Reagovat
miky10

souhlas, jen bych možná uvažoval o německu před itálií

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele