Ruská Premier Liga preview - 25. kolo

18.10.2008, 09:16, aktualizováno 19.10.2008, 08:48
Previews
CSKA Moskva stále věří titul, nebezpečný Amkar Perm proto musí porazit. Vysoké ambice má i Dinamo, je bod za armádním klubem a dnes zajíždí do Grozného. Do pohárů chtějí i Křídla sovětů. Tým, který spoléhá na formu Jana Kollera, změří síly s FK Moskva, Lokomotiv hostí Chimki.
Luč-Energija Vladivostok - Tom Tomsk  (sobota 10:00)
Luč-Energija Vladivostok se pere o udržení, přiblíží se mu po utkání se sibiřským Tomskem?

Vladivostok má udržet v nejvyšší soutěži "Zachránce z Oděsy" Semjon Altman, který se do Ruska vrací po sedmnácti letech, tehdy vedl Dinamo Moskva. Altman nahradil Chorvata Zorana Vuliče, který skončil po debaklu 1:8 na hřišti Zenitu Petrohrad. "V týmu je mnoho problémů, které je potřeba vyřešit hned. Velmi velký rozdíl je mezi fotbalisty, kteří nastupují a nenastupují," všiml si novopečený kormidelník Luče. Proti Tomsku ho čeká křest ohněm, domácí fanoušci si nic jiného než tři body nepřipouštějí.

Trenér Valerij Nepomniasčij tvář sibiřského mužstva zlepšil , přesto Tomsk v posledních dvou kolech nezískal ani bod. Proti CSKA ani Lokomotivu však nepropadl, ba noopak. Po 24 odehraných kolech má Tomsk na sestupové příčky osmibodový náskok a může být před utkáním ve Vladivostoku v klidu. "V posledních zápasech jsme měli hodně gólových šancí, ale štěstí se od nás odvrátilo. Myslím si, že s příchodem Valerije Nepomniačiho se hra změnila k lepšímu," souhlasí zadák Valerij Katynsus. Během týdne musel Tomsk řešit jednu velkou nepříjemnost, trenér FK Voločanin Vladimir Kosogov totiž mužstvo nařkl z uplácení v ročníku 2004. Podepíše se tato událost na hráčích?

Na dálný východ přicestuje Tomsk bez tria marodů Mladenov, Kolesnikov a Jevsikov. Poslední vzájemné měření sil skončilo remízou 1:1.
Luč-Energ. - pravděpodobná sestava:
Stojkič - DN Smirnov, Leandro, Pavljuček, Kristič - Vujovič, Damjanovič, Gvazava, Dancev - Bulyga, Igor Ševčenko.
Tom Tomsk - pravděpodobná sestava:
Parejko - Katynsus, Jokič, Vejič, Skobljakov - Klimov, Tarasov, Radosavljevič, V. Volkov - Maznov, Archipov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.50 - 5.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Šinnik Jaroslavl - Rubin Kazaň  (sobota 12:30)
V sobotním utkání Šinnik Jaroslavl – Rubin Kazaň se proti sobě postaví týmy z opačných pólů tabulky. Zatímco hosté neohroženě kráčí za titulem, ztráta Šinniku na nesestupové pozice se každým kolem prohlubuje.

Šinnik na lavičce povede trenér Sergej Pavlov, který silně přemýšlel o rezignaci po prohře v 24. kole na hřišti FK Moskva, ale nakonec se po setkání s guvernérem města a prezidentem klubu rozhodl zůstat. Šinnik uzavírá tabulku ruské ligy a pomalu míří do Pervyj Divizion, navíc se musí prát i s nepřízní rozhodčích, kteří mu v posledních dvou duelech neuznali tři regulérní góly."Možná to je pouze náhoda, ale stalo se toho už příliš mnoho. 'Vražda' Jaroslavle, to není naše verze, jak se tvrdí v celé zemi." řekl generální ředitel Šinniku Alexandr Rožnov.

V sobotu čeká Šinnik těžké utkání proti vedoucímu Rubinu. Outsider se však může opřít o překvapivý výsledek z první poloviny soutěže, s Rubinem totiž uhrál cennou remízu 1:1, zajímavé je, že za hosty se trefil Denis Bojarincev, tahoun Šinniku a bývalý hráč Rubinu, který se možná do hlavního města Tatarstánu v zimě vrátí. "Proti Rubinu nás čeká velmi důležité utkání. Možná, že na Šinnik se bude hledět jako na outsidera. Ale podstata se nemění, body potřebujeme stejně jako Rubin. Podle mého názoru ještě mnohem více," uvedl Rožnov.

Sedmibodový náskok mají fotbalisté Rubinu Kazaň na čele ruské ligy, o senzačním titulu pochybuje málokdo. "V každém utkání potřebujeme vyhrát. Zda můžeme získat ve zbývajících šesti kolech osmnáct bodů? Teoreticky je to možné, budeme se snažit," věří obránce Rubinu Alexej Popov po výhře nad Spartakem Nalčik. Rubin nastoupí bez dlouhodobě zraněného brankáře Kozka a obránce Kvirkveliju. Hráči Kazaně, kteří se vrátili z reprezentačních srazů, jsou v pořádku.
Šinnik Jaroslavl - pravděpodobná sestava:
Pesjakov - Semočko, Djordjevič, Ricardo, Polovinčuk - Gorawski, Laizans, Kudrjašov, Bojarincev - Buznikin, Chazov.
Rubin Kazaň - pravděpodobná sestava:
Ryžikov - Salukvadze, Šaronov, Tomas, Ansaldi - Noboa, Sibaya, Semak, Rebrov - Karadeniz, Bucharov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 8.00 - 5.40 - 1.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Spartak Nalčik - Zenit Petrohrad  (sobota 14:45)
Favorizovaný Zenit Petrohrad se představí na půdě "kavkazského Spartaku". Mužstvo z Petrohradu má svému nadcházejícímu soupeři co oplácet...

Dne 9. července šokoval Spartak Nalčik vyprodaný Petrovskij Stadion. V 11. kole v sedmigólové přestřelce porazil Zenit Petrohrad 4:3. "Nebojíme se Zenitu, i když hraje velkolepý fotbal. Ano, porazili jsme Zenit v první polovině. Ale z toho máme žít nadosmrti? Už jsme na to zapomněli. Tím spíš, že vítězství bylo šťastné a Petrohrad v té době nebyl v optimálním rozpoložení," pronesl úspěšný kormidelník Nalčiku Jurij Krasnožan. Hrdina zmiňovaného utkání, opora zadních řad Amisulašvili (vsítil vítěznou branku), o utkání přijde kvůli kartám.

Do Zenitu si rýpl jeho kmenový hráč Oleg Samsonov. "Angažmá v Nalčiku mi dalo více než v Zenitu," pronesl, ale o návratu talentovaný fotbalista stále sní... Podle svých slov se od jeho mužstva žádný ofenzivní koncert očekávat nedá. "Samozřejmě, že hra ze zajištěné obrany je nejlepším receptem na Zenit. A nejen na Zenit, ale i na další útočné týmy."

V Zenitu se nejvíce mluví o budoucnosti trenéra Dicka Advocaata, který se stále nerozhodl, zda setrvá na lavičce úřadujícího mistra ruské ligy. "V tuto chvíli existuje několik otázek, které musím projednat s vedením klubu," řekl pro oficiální stránky Zenitu.

Některé opory Zenitu mají v nohách těžké reprezentační zápasy a ze srazů se vrátily jen pár dní před utkáním proti Nalčiku a trápí je únava. O výhře však Advocaat nepochybuje. "Zbývá nám sedm zápasů a my musíme vyhrát všechny. První na naší cestě je Nalčik." Nizozemský kormidelník se může opřít o skvělou formu hvězdy Andreje Aršavina. "Aršavin vstřelil nádhernou branku proti Finsku, doufám, že zítra bude hrát na stejné úrovni. Jak můžete vidět, Andrej se vrací do své nejlepší formy," pochvaluje si trenér.

Zenit nastoupí v výjimkou stále zraněného Belgičana Lombaertse v kompletním složení. K duelu nebyla nominována pětice Gorškov, Radimov, Kim Don Jin, Hubočan a Lee Ho.
Spartak Nalčik - pravděpodobná sestava:
Chomič - Jatčenko, Džudovič, Filatov, Kisenkov - Gogua, Mašukov, Geterijev, Gošokov, Samsonov - Kalimullin.
Zenit Petrohrad - pravděpodobná sestava:
Malafejev - Aňukov, Širokov, Puygrenier, Šírl - Zyrjanov, Tymoščuk, Denisov - Danny, Aršavin - Pogrebňak.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 8.10 - 4.00 - 1.35
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Saturn Moskevská oblast - Spartak Moskva  (sobota 17:00)
Moskevské derby Saturn – Spartak zkrášlí 25.kolo ruské Premier Ligy. Oba týmy mají na lavičce nové, zahraniční trenéry, kteří už mají v hlavách spíše nadcházející sezónu. Hostující Spartak však ve zbývajících duelech nemůže polevit, pokud si chce zajistit poháry i v příštím roce.

Němec Jurgen Röber se po krátké adaptaci odhodlal také k čistce v kádru, propustil zkušeného ukrajinského fotbalistu Husina, který byl pravou rukou předchozího trenéra Gadžiho Gadžijeva. "Je to arogantní a nelidské," postěžoval si na adresu vedení Saturnu. Nicméně na adresu Röbera převládají spíše pozitivní reakce, Němec mění hru Saturnu od základů a fanoušci si od toho v příští sezóně slibují velké věci. Tato sezóna je pro ambiciózní klub velkým zklamáním, dvanácté místo v tabulce se nečekalo ani v těch nejhrůznějších snech.

V sobotu hostí Saturn neoblíbený Spartak, rivalitu ještě zvýšilo poslední vzájemné měření sil, kdy Spartak vyhrál 1:0 díky penaltě v závěrečných minutách. V minulosti byli "mimozemšťané" béčkem Spartaku, chodili k nim hráči, kteří se v kádru červenobílých neprosadili. Po vleklém zranění se na trávníky vrací Slovák Peter Petráš a chce Spartak konečně porazit. "Čeká nás zápas se Spartakem, každý z týmu chce dosáhnout vítězství. Za ten čas, který jsem strávil v Rusku, jsem ještě Spartakovce neporazil. Rád bych chtěl tuto mezeru zaplnit," prohlásil Petráš. Němec Röber může počítat také s Finem Alexejem Eremenkem, který sice obdržel pozvánku do reprezentace, ale kvůli zranění duely s Ázerbájdžánem a Ruskem neodehrál. Na marodce jsou Gerk, Shilla, Vorobjov a Hadžijev, karty nepustí do hry slovenského reprezentanta Ďuricu.

Sedmý Spartak v minulém kole nestačil na konkurenta o evropské poháry Křídla Sovětů Samara a situaci v ligové tabulce si hodně zkomplikoval, od dánského lodivoda Michaela Laudrupa se ve zbývajících kolech očekává, že mužstvo dotáhne na pohárové příčky, úkol to však nebude vzhledem k nabité konkurenci, vůbec jednoduchý.

Speciální utkání čeká útočníka Spartaku Nikitu Baženova, který do Spartaku přišel právě ze Saturnu. "Jsem velice vděčný Saturnu, ale teď se pro mě staly zápasy proti takovému týmu běžnými. Z týmu, ve kterém jsem hrál, jen pár hráčů zůstalo, tým se zcela změnil – vedení i hráči. Takže se v klidu připravuji jako na ostatní zápasy," řekl Baženov pro rádio Majak.

Spartak se musí poprat z rozsáhlými absencemi. Proti Srbsku se zranil rakouský obránce Martin Stranzl a duel vynechá. Pro Wellitona a Ryžkova už sezóna skončila, první jmenovaný by možná stihl nastoupit, ale Spartak nechce nic riskovat a nechá Brazilce se v klidu připravit na příští ročník. O duel přijdou i tři hříšníci Bystrov, Mozart a Fathi. První dva jmenovaní pykají za červené karty, Malik Fathi obdržel v minulém kole čtvrtou žlutou kartu. Dobrou zprávou je návrat Martina Jiránka do obrany Spartaku.
Saturn - pravděpodobná sestava:
Kinský - Petráš, Zelao, Nachušev, Nemov - Al.Ivanov, Igonin, Loskov, Karjaka - S. Okoronkvo, Topič.
Spartak Moskva - pravděpodobná sestava:
Pletikosa - Šiškin, Dědura, Jiránek, Rodriguez - Sajenko, Kováč, Pavlenko, Maidana - Baženov, Prudnikov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.90 - 2.85 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Těrek Groznyj - Dinamo Moskva  (neděle 12:00)
Těrek Groznyj hostí na stadionu Sultana Bilinchanova Dinamo Moskva, které je stále oslabeno o několik klíčových hráčů.

Těrek v posledních dnech musí řešit také mimofotbalové záležitosti. Trenér FK Voločanin Vladimir Kosogov totiž klub nařkl z uplácení v ročníku 2004. Podle tiskového oddělení Těreku Groznyj je Kosogov jen další z řady neznámých trenérů, kteří se chtějí zviditelnit smyšlenými senzacemi. Kdo má pravdu? To se fanoušci možná už nikdy nedoví...

V tabulce jedenáctý Těrek má na marodce jen obránce Dolgova. Na domácím hříšti v této sezóně čečenské mužstvo porazilo týmy jako Spartak Moskva, Lokomotiv nebo CSKA. Smlsne si na dalším moskevském celku?

Marodka Dinama se pomalu vyprazdňuje, což je dobrá zpráva pro lodivoda Andreje Kobeleva, který své svěřence táhne mezi nejlepší tři, momentálně je Dinamo právě třetí dva body před dotírajícím Amkarem Perm. Trest za červenou kartu si odpykal záložník Kirill Kombarov a je připraven nastoupit, uzdravilo se také důležité trio Chochlov, Keržakov a Genkov. Individuálně trénovalo duo Gabulov a Granat, s jistotou nenastoupí Smolov, Točilin, Kolodin a Siseru. Otazník visí nad starty Kowalczyka a Dimidka.

"Všechny zbývající duely budou velice obtížné, protože chceme podstoupit boj o medaile. Bude to psychicky i fyzicky náročné, teď je pro nás každé utkání v závěru soutěže velmi důležité a zároveň obtížné," prohlásil Dmitrij Kombarov pro oficiální stránky Dinama.
Těrek Groznyj - pravděpodobná sestava:
Lika - Zabavnik, Džabrajlov, Iliev, Omeljančuk - Bendz, Kulik, Margaritesku, Kuzmičov - Bouli, Serdjukov.
Dinamo Moskva - pravděpodobná sestava:
Karčemarskas - Kowalczyk, Tanasijevič, Fernandes, Klimavičjus - K. Kombarov, Wilkshire, Chochlov, Semšov, D. Kombarov - Keržakov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.10 - 3.00 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
CSKA Moskva - Amkar Perm  (neděle 14:00)
Ve šlágru 25.kola ruské Premier Ligy bude k vidění duel druhého s čtvrtým. CSKA změří síly s Amkarem Perm.

V předchozích pěti kolech CSKA pokaždé zvítězilo. Během posledních 338 minut neinkasoval gólman Amkaru Sergej Narubin jedinou branku. Každý s týmů se tak může něčím pochlubit. Včetně dobré hry. Ale ve stabilitě výkonů zaostávají oba. U Amkaru je po skvělém startu střídavě oblačno, CSKA se probudilo až v druhé polovině ruské ligy. Teď oba týmy od sebe dělí čtyři body. Po 25. kole se může bodový odstup CSKA navýšit, nebo naopak ne. Statistiky (Amkar ještě nikdy neporazil CSKA) a aktuální forma hovoří ve prospěch CSKA.

CSKA navzdory tomu, že Rubin Kazaň šest kol před koncem suverénně vládne ruské lize, stále věří v titul. "Já si například myslím a nejsem ještě přesvědčený, že Rubin zůstane do konce sezóny v první trojici," prohlásil Jevgenij Aldonin, který o tom, že se CSKA kvalifikuje do Ligy mistrů, nepochybuje. V současné chvíli ani nemá důvod, drtivá většina hráčů armádního klubu je ve formě. Nicméně někteří tahouni reprezentovali své země, budou mít dostatek sil na Amkar?

Trenér Valerij Gazzajev nemá na marodce jediného hráče, může tak na hřiště poslat nejsilnější možnou sestavu. Amkar je v opačné, mnohem nepříjemnější situaci. O utkání proti CSKA může přijít až šest hráčů. Kvůli žlutým kartám nenastoupí Drinčič. Zahari Sirakov a Miklos Gaál jsou na marodce. Podle hlavního trenéra Miodraga Božoviče je visí otazník nad starty Kalašnikova, Volkova a Starkova.
CSKA Moskva - pravděpodobná sestava:
Akinfejev - Odiah, V. Berezuckij, Ignaševoč, A. Berezuckij - Krasič, Šemberas, Aldonin, Žirkov - Dzagojev - Vagner Love.
Amkar Perm - pravděpodobná sestava:
Narubin - Afanasjev, Belorukov, Čerenčikov, Fedorov - Peev, Novakovič, Dujmovič, Grišin - Žiljajev, Kušev.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.35 - 4.10 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Křídla Sovětů Samara - FK Moskva  (neděle 14:15)
Křídla Sovětů mají v duelu proti FK Moskva výhodu domácího prostředí, ale vyhráno určitě nemají. Je totiž obecně známo, že FK Moskva je venku mnohem silnější než doma.

Samara se bude spoléhat především na skvělou formu útočníka Jana Kollera, který byl experty deníku Sport-Express vyhlášen nejlepším hráčem ruské ligy v měsíci září. "Novináři v ruském tisku často píšou, že fotbal Samary je primitivní, protože hráči hledají v útoku pouze Kollera. Ale neřekl bych, že je to pravda, máme různé taktiky a varianty, jak útočit," oponoval Koller, který si angažmá v Samaře a přístup lidí nemůže vynachválit.

Křídla i díky němu srdnatě bojují o evropské poháry, v lize si po výhře na hřišti Spartaku v minulém kole zajistili šestou příčku. Trenér Leonid Sluckij bude postrádat jen Kalačeva, který je do konce sezóny kvůli zranění mimo hru. Záložník Escobar už naplno trénuje, ale proti FK Moskva nastoupí nanejvýš na několik minut.

Nepříjemné starosti má před víkendovým utkáním trenér FK Moskva Oleg Blochin. Bystrov, Melešin, Krunič a Čížek do duelu nezasáhnou. Vrací se zadák Vitalij Kalešin, který nenastoupil v posledních dvou zápasech "občanů".

Větší motivaci má před utkáním jednoznačně Samara, která bojuje o evropské poháry, naopak FK Moskva už sezónu dohrává, pohárová ani sestupové starosti totiž klub, který vznikl teprve v roce 2004, nemá.
Křídla S. - pravděpodobná sestava:
Lobos - Oh Bum Suk, Booth, Belozerov, Budylin - R. Adžindžal, Bober, Jarošík, Oleg Ivanov - Savin, Koller.
FK Moskva - pravděpodobná sestava:
Ževnov - Kuzmin, Šešukov, Godunok, Da Costa - Samedov, Kalešin, Rebko, A. Ivanov, Česnauskis – Bracamonte.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.15 - 4.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lokomotiv Moskva - FK Chimki  (neděle 17:00)
Stadion Lokomotiv bude dějištěm utkání domácího Lokomotivu Moskva proti FK Chimki. Oba týmy potřebují body, Železničáři stále nevzdali možnost kvalifikovat se do evropských pohárů příští rok, cílem Chimek je záchrana v nejvyšší soutěži.

Rčení "můj dům, můj hrad" u Lokomotivu neplatí, netrpěliví fanoušci marně vyhlíží domácí vítězství, z kterého se neradovali pět zápasů v řadě. "Venku jsme třikrát v řadě zvítězili, ale doma jsme nevyhráli už sto let a to je neuspokojivé. Přišel čas," burcuje kapitán mužstva Dinijar Biljaletdinov.

Není proto divu, že Lokomotiv je v tabulce až osmý, o evropských pohárech může pomalu začít jen snít. Kritizovaný trenér Rachimov nemůže počítat s pilíři základní jedenáctky. Rodolfo a Torbinskij se zotavují po operaci. Mimo hru jsou také mladíček Minčenkov, brankář Levenec a smolař Pereyra, který se opět zranil. Pelizzoli má navíc problém s ramenem, branku Lokomotivu bude opět hájit Marek Čech, který jako jeden ze tří zkušených gólmanů nemá zdravotní potíže.

Chimki potřebují k záchraně každý bod a dá se očekávat, že v nedělním utkání si oba týmy nedají nic zadarmo. Hosté navíc po sobotní remíze Luče vycítili šanci dostat se na nesestupové pozice. Kormidelník Sergej Juran s jistotou nepošle do hry trio Jovanovič, Stepanov a Radkov. První dva jsou zranění, Radkov je v karetním trestu.
Lokomotiv Moskva - pravděpodobná sestava:
Čech - Janbajev, Rodolfo, Baša, Sennikov - Kocis, Maminov, Glušakov, Biljaletdinov - Odemvingie, Syčev.
FK Chimki - pravděpodobná sestava:
Čičkin - Trivunovič, Samusevas, Gabriel, Golovatenko - Sabitov, Pilipčuk, Titov, Dinejev - Antipenko, Jakubko.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.65 - 3.40 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kazaň24156335:1651
2.CSKA Moskva24128438:1944
3.Dinamo Moskva24127534:2543
4.Amkar Perm24117624:1640
5.Zenit Petrohrad23107648:2937
6.Křídla Sovětů Samara24910535:2137
7.Spartak Moskva2499636:3236
8.Lokomotiv Moskva2397728:2634
9.FK Moskva2488826:2732
10.Spartak Nalčik24851124:2929
11.Těrek Groznyj24851120:3329
12.Saturn Moskevská oblast23671021:2525
13.Tom Tomsk24741320:3325
14.Luč-Energija Vladivostok243101121:4219
15.FK Chimki24381325:4717
16.Šinnik Jaroslavl23361422:3715

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Samara se bude spoléhat především na skvělou formu útočníka Jana Kollera, který byl experty deníku Sport-Express vyhlášen nejlepším hráčem ruské ligy v měsíci září.

Reagovat
smazaný uživatel

tak snad jim tam pár gólů Koller zase přidá..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele