Ruská Premier Liga - preview 30. kola

29.11.2009, 08:45
Previews
O titulu je sice rozhodnuto, stále je ovšem o co hrát. Hned tři kluby bojují o účast ve třetím předkole Ligy mistrů a radovat se po dnešku bude jeden z trojice Zenit, CSKA a Lokomotiv. FK Moskva stále myslí na evropské poháry, Krasnodar zase živí naději na záchranu...
FK Rostov - Amkar Perm  (neděle 12:00)
FK Rostov sice zářil v první polovině ruské ligy, ale pak naprosto ztratil dech a v posledním kole se bude strachovat o holé udržení v nejvyšší soutěži, k jistotě mu stačí alespoň bod proti Amkaru Perm.

Amkar Perm před týdnem porazil beznadějně poslední FK Chimki a zajistil si záchranu, o kterou překvapivě bojoval od prvních kol. Jaký kontrast oproti minulé sezoně, kdy se uralský celek pod vedením Miodraga Božoviče dostal na historické čtvrté místo a zahrál si i evropské poháry. Jak se ukázalo, zimní odchod Božoviče do FK Moskva mužstvo hodně poznamenal a bulharský kouč Dimitar Dimitrov nedokázal na práci Černohorce navázat. Zlepšení přišlo až po odvolání Dimitrova, na lavičku usedl staronový kouč Rachimov a mužstvo dovedl k záchraně.

"Trenéra, kterého jsme měli na začátku sezóny, jsme ne zcela odhadli," přiznal prezident Amkaru Perm Valerij Čuprakov. Šéf Amkaru nakonec může být rád, že k odvolání nepopulárního trenéra sáhl včas. "Jen slova díků mám k trenéru Rachimovovi, který na naší žádost o převzetí Amkaru odpověděl souhlasem," dodal.

Zatímco Amkar hraje jen o kosmetické vylepšení v tabulce ruské ligy, Rostovu jde stále o hodně, vinou špatných výsledků v posledních měsících mužstvo z jihu Ruska kleslo až na čtrnácté místo a pokud prohraje s Permem a zároveň Kubaň porazí už mistrovskou Kazaň, Rostov po roce stráveném v nejvyšší soutěži spadne opět o soutěž níž. Trenér Dolmatov navíc bude muset řešit nepříjemnost na postu levého obránce, zranil se klíčový zadák Živanovič a dlouhodobě mimo hru je i brankář Venjamin Mandrykin.
FK Rostov - pravděpodobná sestava:
Gerus - Čerkes, Rožkov, Lengyel, Chochlov - Lebeděnko, Kulčij, Pavlenko, Gackan - Akimov, Ahmetovič
Amkar Perm - pravděpodobná sestava:
Usminskij - Sirakov, Bělorukov, Čerenčikov, Fedoriv - Pejev, Drinčič, Novakovič, Grišin - Volkov, Sikimič.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.75 - 3.15 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Zenit Petrohrad - Spartak Moskva  (neděle 12:00)
V nedělním šlágru posledního kola ruské ligy mezi Zenitem Petrohrad a Spartakem Moskva jde o třetí místo, to bude chtít získat na svou stranu domácí mužstvo, ale jakékoliv bodové zaváhání hraje do karet konkurentům Lokomotivu Moskva, případně CSKA Moskva.

Zenit Petrohrad v sobotu triumfoval v lize rezervních mužstev, ale mnohem větší prioritou pro svěřence kouče Davydova je nedělní uhájení třetího místa zaručujícího Ligu mistrů. Motivace bude jednoznačně na straně Zenitu, jelikož Spartak si druhé místo zajistil s předstihem a sesadit z něj ho už nikdo nemůže.

Zenitu bude na domácí půdě stadionu Petrovskij chybět Danny, Kim Don-Jin a čerstvě zraněný Ivica Križanac, hosté nastoupí bez dlouhodobých marodů Sajenka, Maidany a Pletikosy. Poslední jmenovaný se nedávno vyjádřil, že by ve Spartaku rád zůstal i v budoucnu, i když spekulace o jeho odchodu jsou poslední měsíce nepřetržité. "Chtěl bych zůstat ve Spartaku, nic mi zde nechybí. Stále si pamatuji, jak mi Spartaku pomohl v době, kdy mě koupil ze Šachtaru. Ale vše nezáleží na mě, ale trenéru Karpinovi," řekl Pletikosa žurnalistům Sovětskij Sport.

Speciální utkání bude hrát Vladimir Bystrov, ruský záložník se vrátil do Zenitu v létě ze Spartaku a jeho návrat stále nemůžou rozdýchat příznivci petrohradského klubu. Ti alespoň svou nevoli vůči rychlonohému křídlu v posledních zápasech umírnili, jelikož situace se začala stávat nezvladatelnou, fanoušci Zenitu se totiž kvůli hráči rozdělili na dvě poloviny - jedni jej milují, druzí nenávidí.
Zenit Petrohrad - pravděpodobná sestava:
Malafejev - Aňukov, Lombaerts, Meira, Šírl - Bystrov, Zyrjanov, Denisov, Huszti - Kežman, Tekke.
Spartak Moskva - pravděpodobná sestava:
Džanajev - Paršivljuk, Jiránek, Fathi, Kudrjašov - Jakovlev, Ibson, Kovalčuk, Baženov - Alex - Welliton.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.40 - 5.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Kubaň Krasnodar - Rubin Kaza�  (neděle 12:00)
Kubaň Krasnodar stále nevzdává naději, že se poprvé za svojí bohatou historii udrží v ruské Premier Lize, na domácím stadionu hostí Rubin Kazaň, který si v minulém kole zajistil obhajobu mistrovského titulu a nedělní duel podle všeho kvůli Lize mistrů vypustí.

Kubaň ztrácí na záchranu tři body, žlutozelení tak musí v posledním kole porazit Kazaň a zároveň doufat, že Rostov doma neuhraje ani bod proti Permu.

Prioritou hostů je jednoznačně Liga mistrů, kde se v přímém souboji o postup do osmifinále Rubin představí na půdě Interu Milán. Není proto divu, že kouč Kazaně Kurban Berdyjev bude šetřit většinu členů základní sestavy, namátkou by se zápasu neměli zúčastnit Ryžikov, Ansaldi, Šaronov, Semak, Karadeniz, Rjazancev, Domínguez, Bucharov a Noboa.

První vzájemné měření sil v této sezóně skončilo jednoznačným vítězstvím Rubinu v poměru 3:0, odveta však bude úplně o něčem jiném, Kubaň je doma mnohem silnější a navíc nastoupí proti torzu sestavy obhájce titulu.
Kubaň Krasnodar - pravděpodobná sestava:
Karjukin, Chaguš, Zasajev, Lagwielka, Boaventura - Draman, Bairyjev, Murešan, Skverňuk - Ševčenko, Traore
Rubin Kaza� - pravděpodobná sestava:
Revišvili - Kvirkevlija, Tomas, Popov, Kalešin - Baljajkin, Gorbaněc, Sibaya, P.Bystrov - Kasajev - Kabze
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.80 - 4.15 - 3.15
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Moskva - Dinamo Moskva  (neděle 12:00)
FK Moskva bylo blízko senzačnímu umístění v zóně evropských pohárů, ale minulý týden svěřenci Miodraga Božoviče překvapivě klopýtli doma proti Spartaku Nalčik a před posledním kolem musí vyhrát a zároveň spoléhat na klopýtnutí konkurentů v boji o evropské poháry.

Měšťané, pokud se umístí v první pětce, bude to asi největší šok v letošním ročníku ruské ligy. FK Moskva letos vstoupilo do sezóny bez přehnaných ambicí, ale čaroděj Miodrag Božovič vykouzlil z průměrného kádru boj o evropské poháry do posledního kola. Není divu, že o hráče FK Moskva bude v zimě obrovský zájem. Podle deníku championat.ru v lednu odejdou do Dinama Moskva Česnauskis, Samedov a Epureanu, Lokomotivu Moskva se pro změnu upíše Tarasov. Moskevští nicméně nezahálí ani v otázce příchodů, své opory, které podle všeho klub opustí, chtějí nahradit oporami Samary Jarošíkem, Belozerovem a Olegem Ivanovem, ve Spartaku si vyhlédli talentovaného útočníka Dzjubu...

Hosté z Dinama Moskva dohrávají sezónu z povinnosti, letošní sezóna se týmu kouče Andreje Kobeleva vůbec nepovedla a fanoušci už netrpělivě vyhlíží sezónu následující, do které má ambiciózní Dinamo vstoupit s řadou posil. Jedno je však jisté, klub v zimním přestupovém období opustí nejlepší střelec Alexandr Keržakov, ruský reprezentační útočník se podle všeho vrátí za osm milionů eur do Zenitu Petrohrad, kde je historicky nejlepším střelcem.
FK Moskva - pravděpodobná sestava:
Ževnov - Nababkin, Šešukov, Epureanu, Da Costa - Samedov, Tarasov, Rebko, Vukič, Česnauskis - Jakubko
Dinamo Moskva - pravděpodobná sestava:
Gabulov - Granat, Kolodin, Fernandez, Kowalczyk - K.Kombarov, Ropotan, Wilkshire, Aguiar, D.Kombarov - Kokorin
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 3.20 - 3.35
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Chimki - Lokomotiv Moskva  (neděle 12:00)
Chimki hostí Lokomotiv a karty jsou před tímto duelem rozdány naprosto jednoznačně, musel by se stát zázrak, aby domácí z vlastní půdy vytěžili nějaký bodový zisk. Rozjetý Lokomotiv si snad ani proti jasně poslednímu celku ruské ligy nemůže pocuchat ani vlásek.

Hrůzostrašnou sérii Chimek v této sezoně ruské ligy ukončí domácí duel s Lokomotivem, Podmoskevští prohráli šestnáct ligových duelů v řadě a potvrzují, že letos byli v nejvyšší soutěži velkým omylem. Jak se říká, bez peněz do hospody nelez, Chimki finance neměly a to se na jejich výsledcích očividně odrazilo.

Lokomotiv, pokud vyhraje, po dvou letech půstu si opět zahraje evropské poháry, avšak tým legendárního kouče - navrátilce Jurije Semina, míří výše, pokud Zenit proti Spartaku zaváhá a Lokomotiv porazí Chimki (čímž si jsou všichni jisti), posune se na třetí místo zaručující předkolo milionářské Ligy mistrů. Do sestavy domácích se vrací nejlepší střelec Dmitrij Syčev, kterému vypršel trest za žluté karty, mimo hru jsou naopak kvůli zranění Charles a Baša a diskvalifikovaný Kambolov.
FK Chimki - pravděpodobná sestava:
Berezovskij - Golovatenco, Ibragimov, Gapon, Zinovjev -Kožanov, Maximov, Logašov, Kirillov, Strakov - Antipenko
Lokomotiv Moskva - pravděpodobná sestava:
Guilherme - Kuzmin, Asatiani, Rodolfo, Janbajev - Odemwingie, Torbinskij, Dujmovič, Wagner, Gatagov - Syčev
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 16.00 - 6.50 - 1.12
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Spartak Nalčik - Těrek Groznyj  (neděle 12:00)
Duel, ve kterém jde pouze o kavkazskou rivalitu, tak by se dal charakterizovat souboj Spartaku Nalčik a Těreku Groznyj.

V duelu sousedů v tabulce bude mírným favoritem Spartak Nalčik, který má na rozdíl od hostů, velmi dobrou formu, Těrek totiž v lize nevyhrál od třetího října, kdy porazil zdecimované Chimki. Domácí naopak v posledních osmi soutěžních zápasech okusili hořkost porážky jen jednou.

Před sezónou měl Těrek pohárové ambice, ale pokud v neděli prohraje, může spadnout až na čtrnácté místo. "Jsem přesvědčen, že v příští sezóně se bude Těrek prezentovat lépe. Očividně chce tento tým dělat problémy lídrům soutěže," prohlásil sebevědomě dočasný trenér Těreku Šachin Dinijev.
Spartak Nalčik - pravděpodobná sestava:
Radič - Ferreira, Amisulašvili, Džudovič, Jatčenko - Leandro, Kisenkov, Geterijev, Siradze, Bikmajev - Asildarov
Těrek Groznyj - pravděpodobná sestava:
Dikan - Ucijev, Zabavnik, Iliev, Omeljančuk - Kacajev, Sadajev, Georgijev, Džabrajlov, Petre - Lachijalov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.50 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CSKA Moskva - FK Saturn  (neděle 12:00)
CSKA Moskva stále nevzdává naději, že si příští sezónu zahraje Ligu mistrů a sebevědomí moskevskému celku ještě narostlo po vítězství v derby v minulém kole proti Spartaku a obratu proti Wolfsburgu v Lize mistrů. Domácím v Lužnikách v cestě stojí podmoskevský Saturn prezentující se pohlednou hrou a výbornými výsledky.

Armějci jsou ve formě, příchod kormidelníka Leonida Sluckého potápějící se loď vzkřísil a CSKA se po vítězství v derby nad Spartakem posunulo na páté místo. Armáda ale chce víc a stále věří ve třetí místo zaručující Ligu mistrů, to by však museli zaváhat Zenit s Lokomotivem, což je nepravděpodobné. Především druhý jmenovaný tým má soupeře na závěr velmi jednoduchého, beznadějně poslední Chimki...

Domácímu celku budou chybět zranění González, Pilijev a Carvalho, naopak čtvrtá letošní žlutá karta byla zrušena Igoru Akinfejevovi a reprezentační gólman by měl stát v brance proti Saturnu. Mimozemšťané se nemají čeho bát, sezóna pod trenérem Gordějevem se jim nadmíru povedla a hůř než sedmí už skončit nemohou, takže v nedělním souboji nemají co ztratit, na rozdíl od domácích...
CSKA Moskva - pravděpodobná sestava:
Akinfejev - A.Berezuckij, V.Berezuckij, Ignaševič, Ščennikov - Krasič, Aldonin, Rahimič, Mamajev - Dzagojev, Necid.
FK Saturn - pravděpodobná sestava:
Kinský - Angbwa, Gračev, Zelao, Nachušev - Kuzmičev, Vorobjev, Sapeta, Němov, Karjaka - Kiričenko
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.85 - 6.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Křídla Sovětů Samara - Tom Tomsk  (neděle 12:00)
Rozlučka před domácím publikem na stadionu Metallurg čeká české duo Jiří Jarošík a Jan Koller, oba jmenovaní už dříve ohlásili, že klub z řeky Volhy po sezóně opustí a poslední ligové utkání ruské ligy proti Tomu Tomsk je pro ně vhodnou rozlučkou. Dají české ikony Samaře sbohem vítěznou tečkou.

"První dojmy ze Samary nebyly moc dobré. Chyběl mi domov, nerovné cesty, mnoho dívek s velkými lahvemi piva...Ale časem jsem si toto město oblíbil," prohlásil Jan Koller, který v této sezoně zatížil konta soupeřů devíti brankami. Nejen on a Jarošík v zimě opustí samarský tým, zájem je i o ostatní hráče a tížívá finanční situace Křídel, asi nedovolí uchovat i zbylé opory.

Hosté byli v průběhu sezóny na pokraji zániku, ale z problémů se překvapivě snadno dokázali dostat a před posledním kolem už mohou řešit jen bezvýznamnou otázku, zda se umístí na osmém, či desátém místě. Trenér Valerij Nepomnjaščij bude v posledním ligovém kole postrádat potrestaného Dzjubu a marodící trio Strojev, Nemeth a Ivanov.

První vzájemné měření sil v této sezóně skončilo šťastným vítězstvím Křídel Sovětů 1:0. Odveta je na programu v neděli od 12:00 SEČ a řídit jí bude sudí Alexej Jeskov.
Křídla S. - pravděpodobná sestava:
Lobos - Šiškin, Belozerov, Jarošík, Leilton - Kalačev, S.Ivanov, O.Ivanov, Ignatjev - Adamov, Koller.
Tom Tomsk - pravděpodobná sestava:
Parejko - D.N.Smirnov, Gultjajev, Jokič, Catynsus - Klimov, Mičkov, D.A.Smirnov, Kovalčuk, Charitonov - Maznov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.70 - 3.20 - 4.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kaza�29186559:2160
2.Spartak Moskva29174860:3155
3.Zenit Petrohrad29149646:2651
4.Lokomotiv Moskva29149640:2951
5.CSKA Moskva291541045:3049
6.FK Moskva29139738:2648
7.FK Saturn291361038:3845
8.Dinamo Moskva291161229:3639
9.Tom Tomsk291081128:3838
10.Křídla Sovětů Samara291061331:3936
11.Těrek Groznyj29961431:4433
12.Spartak Nalčik297111132:3132
13.Amkar Perm29881326:3632
14.FK Rostov297101227:3831
15.Kubaň Krasnodar296101323:4828
16.FK Chimki29242319:6110

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (39)

Přidat komentář
smazaný uživatel

oj, dnes Zenit-Spartak, na to se těším nejvíc. Владимир Быстров Бога !

Reagovat
nemanja

bystrov

Reagovat
smazaný uživatel

je jeden z nejlepších hráčů v RPL...a můj oblíbenec i když se zachoval jak ku*va k Zenitu a Spartaku

Reagovat
smazaný uživatel

kde se to dá sledovat??

Reagovat
smazaný uživatel

sopcast či pokud si platíš, tak na justine.tv

Reagovat
stas87

pojde to aj na bwine mozno

Reagovat
smazaný uživatel

Necidátor!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Tsigi

Necidovi přeju ještě jeden dneska 10 by bylo pěkný číslo

Reagovat
stas87

vaham ci podat na zenit 1...myslite ze spartak do nich nepojde naplno?ze nema o co hrat?inak este asi dam chimki-loko +2,5 branky

Reagovat
smazaný uživatel

já dal O2 na Spartak

Reagovat
stas87

nejako neveris zenitu??sice je ta rivalita oborvska ale....n´vm stale verim vo vyhru domacich myslim ze aj 1:0 bude stacit

Reagovat
smazaný uživatel

Věřím, o tom žádná ale i jejich věrnej fanoušek, co sem přispívá, tak by dal dvojku..Pokud jde o sportovní stránku, Spartak je teď ve větší formě než Pitěr

Reagovat
stas87

to mozno je ale piter ma motivaciu 3 miesto a predkolo lm...ak sa dobre nakupi treba do utoku(kerzakov)tak aj ta lm by mohla vyjst mozno je spartak o nieco lepsi ale uz nema o co hrat a preto ocakavam od domacich jasny ciel-3 body a pokial to bude mozne tak otvoreny futbal s mnozstvom sanci

Reagovat
smazaný uživatel

njn ale tam je to nahlodaný Lokomotivem, ti hrajou s chimki a pokud chce Zenit LM, tak by se de facto musel stát zázrak...

Reagovat
smazaný uživatel

Pls co rozhoduje o poradi pri rovnosti bodu?

Reagovat
smazaný uživatel

Zenit podle mě dnes vyhraje, rivalita je obrovská a Spartak nic nevypustí, ale přeci jenom domácí budou mít motivaci mnohem větší.

Ani bych se nedivil, kdyby Bystrov dnes nasimuloval penaltu, když hrál za Spartak, tak byl nato specialista.

Reagovat
smazaný uživatel

sopcast nejede, resp. chimki-Loko...Nemáte někdo odkaz na Zenit?

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

už sem to našel, to aktivovali až 5 minut po...

Reagovat
smazaný uživatel

Jéé, chytá Džanajev

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo to je ten plešatej řízek ze Spartaku, kterej tam je snad jen díky tomu, aby fauloval a prasil hráče Zenitu? Má 7 na dresu

Reagovat
smazaný uživatel

Bojarincev.

Reagovat
smazaný uživatel

ten vypadá, že už nemůže

Reagovat
stas87

parada fik do satne

Reagovat
smazaný uživatel

to jo a Džanajev či jak se menuje se zase moc nevyznamenal

Reagovat
smazaný uživatel

Spartak stál titul.....

Reagovat
stas87

tentoraz by som ho az zas tak nevinil..prebehli mu tam hraci ale suhlasim ze sa to dalo chytit

Reagovat
stas87

jeeeeesssssssssssss a je vymalovane

Reagovat
stas87

no nechat tam lombaertse takto samotneho

Reagovat
smazaný uživatel

pěkně

Reagovat
smazaný uživatel

tj Spartak se nějak nechytá

Reagovat
stas87

no pride mi ze sa nechxtaju hlavne v osobnych subojoch...zenit je proste tvrdsi

Reagovat
smazaný uživatel

Malafeev dobrej zákrok

Reagovat
stas87

no to precislenie 3 na 2 pred nejakymi dvoma minutami...ukazkovo zapasnute

Reagovat
smazaný uživatel

TOMSK škoda že jste tak nehráli uplně na žačátku

Reagovat
stas87

no torcha dramy na zaver...

Reagovat
stas87

tak nakoniec vyhra

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele