Ruská Premier Liga - preview 30. kola

22.11.2008, 09:17
Previews
V Rusku v sobotu končí soutěžní ročník 2008, který ovládla Kazaň. O titulu a sestupujících je již rozhodnuto, v posledním kole se tak bude hrát o Pohár UEFA. Do toho má našlápnuto Samara s českými internacionály Janem Kollerem a Jiřím Jarošíkem, hodně důležitý bude souboj Spartaku Moskva se Zenitem Petrohrad...
Rubin Kazaň - Lokomotiv Moskva  (sobota 12:00)
V rámci 30. kola ruské Premier Ligy se utká Kazaň s Lokomotivem. Domácím už o nic nejde, titul si zajistili již před několika koly. Naopak hosté musí vyhrát, pokud si chtějí zahrát v příští sezoně evropské poháry, na páté místo ztrácí pouze jeden bod. Přesto jim ani výhra nemusí stačit.

Domácí můžou být rádi, že o titulu nerozhodovala poslední kola. Ačkoliv hráči Rubinu hlásali, že ani na úplném konci sezony nepoleví, z posledních dvou utkání nezískali ani jeden bod. Nejprve přišla krutá porážka před domácím publikem od Těreku, poté výprask v Moskvě od CSKA.

V Kazani se však neřešila jen špatná forma mužstva, nýbrž i možné posily. Jednou z nich by mohl být záložník Dinama Igor Semšov, ten má ve smlouvě výkupní klauzuli na osm milionů euro. Navíc novopečený ruský mistr není jediný, kdo by chtěl do týmu tohoto ruského reprezentanta. Mluví se především o zájmu Zenitu.

Naopak Lokomotiv má stále o co hrát, pokud vyhraje, může se posunout na pátou příčku, která by mu zajistila účast v evropských pohárech. Hostům však do karet nehraje snad vůbec nic. Nejenom, že se klíčové utkání odehraje v Tatarstánu, ale trenér Rachimov bude dokonce postrádat osm hráčů. Jmenovitě nemůžou nastoupit Levenec, Minčenkov, Guillermo, Torbinskij, Spahic, Jefimov, Janbajev, Syčev, zatímco domácím bude chybět jen vykartovaný Noboa.

I v Moskvě se mluvilo o případných posilách, nejvíc se skloňovalo jméno Denise Bojarinceva. Kapitán sestupujícího Šinniku se již několikrát vyjádřil ve smyslu, že druhou ligu hrát nebude a je tak pravděpodobné, že klub opustí. Zamířit by mohl právě do Lokomotivu.

Utkání začíná ve 12:00 CET a řídit jej bude Stanislav Suchina.
Rubin Kazaň - pravděpodobná sestava:
Ryžikov - Ansaldi, Šaronov, Popov, Kvirkvelija - Kobenko, Sibaya, Semak, Rebrov - Karadeniz, Adamov.
Lokomotiv Moskva - pravděpodobná sestava:
M. Čech - Kambolov, Rodolfo, Baša, Sennikov - Gurenko, Mujiri, Glušakov, Biljaletdinov - Kocsis, Odemwingie.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.55 - 3.20 - 2.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Moskva - Luč-Energija Vladivostok  (sobota 12:00)
Moskva se chce svým fanouškům alespoň trochu rehabilitovat za špatné výsledky v této sezoně, v posledním kole ruské Premier Ligy hostí sestupující Luč-Energiji Vladivostok.

Nejlépe deváté může skončit FK Moskva, což je pro klub, který vyhlašoval útok na pohárové mety, opravdu málo. V zimě se tak dají očekávat četné změny, možná i na trenérském postup. Oleg Blochin totiž nemá nic jistého. V týdnu prodloužil s granátově-červenými kapitán Dmitrij Godunok, který bude tvořit kostru mužstva i v příští sezoně.

Rozprodej čeká nepopulární ruský klub z Vladivostoku. Luč má finanční problémy, které bude řešit odchody nechtěných hráčů i opor. V minulém kole si navíc Vladivostok utrhl pořádnou ostudu. Remíza 2:2 proti slavnému Spartaku sice zaslouží uznání, kalí ho však fanouškem vhozená láhev na náhradního brankáře červenobílých Soslana Džanajeva. Disciplinární komise ruského fotbalového svazu udělila Luči vysokou pokutu 200 tisíc rublů.

V prvním kole Vladivostok remizoval s FK Moskva 1:1. Sobotní utkání bude řídit sudí Nikolaj Ivanov. Výkop je naplánován na 12:00 SEČ.
FK Moskva - pravděpodobná sestava:
Ževnov - Kuzmin, Godunok, Nababkin, Da Costa - Čížek, Ivanov, Bystrov, Rebko, Strelkov - Bracamonte.
Luč-Energ. - pravděpodobná sestava:
Poljakov - N.Smirnov, Kristič, Pavljuček, Michejev - Leandro, Kuljomin, A.Smirnov, Bulyga, Strelcov - Ševčenko.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.45 - 3.90 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Spartak Moskva - Zenit Petrohrad  (sobota 12:00)
Jeden z ruských velikánů možná příští rok nebude startovat v evropských pohárech. Ve šlágru 30. kola svedou přímý souboj o Pohár UEFA Spartak Moskva a Zenit Petrohrad. První vzájemné měření sil v této sezoně skončilo 0:0, tento stav ale v sobotu ani jednomu mužstvu nebude moc vyhovovat.

Utkání patří mezi nejrizikovější v Rusku, mezi fanoušky obou celků panuje velká nevraživost a není proto divu, že metro, okolí stadionu Lužniki a samotný stadion bude pod zvýšeným dohledem bezpečnostních sil.

Proti svému bývalému mužstvu nenastoupí záložník Spartaku Vladimir Bystrov, který má poraněné vazy v koleni a sezona pro něj skončila. Dalšími marody v dresu červenobílých jsou obránce Sergej Paršivljuk, záložníci Ryžkov s Mozartem a brazilský útočník Welliton. Návrat naopak hlásí Ivan Sajenko. "Pro mě je zápas proti Zenitu vždy speciální. A toto utkání nebude žádnou výjimkou. Je to poslední zápas a musíme vyhrát," burcuje své spoluhráče kapitán Radoslav Kováč.

Kolem Zenitu bylo celý týden rušno. Domácí remíza s Dinamem Moskva (1:1) Zenitu ještě více zhořkla poté, co několik fanoušků Petrohradu vytáhlo Transparent "Zdechnul váš Jašin, zdechne Dinamo". Celé Rusko bylo urážkou své legendy pohoršeno a Zenit byl potrestán jedním domácím utkáním bez diváků a tučnou pokutou. "Je nám líto, že Zenit kvůli hloupému žertu několika fanoušků připravil o zápas 22 tisíc diváku," stojí v prohlášení Zenitu, který rozhodnutí přijal s pokorou a nebude se proti němu odvolávat.

Bez českého levého obránce nastoupí v sobotu Zenit, Radek Šírl o ostře sledované utkání přijde kvůli osmé žluté kartě proti Dinamu, v sestavě ho nahradí Kim Dong Jin. Kvůli zranění nenastoupí ani ikona klubu Vladimir Radimov, zkušený záložník po sezoně ukončí kariéru a možná se stane sportovním ředitelem. Únava trápí portugalskou hvězdu Dannyho, který ve středu plnil reprezentační povinnosti a připsal si jednu branku proti Brazílii, jeho Portugalsko však prohrálo vysoko 2:6.

Trenér Zenitu Dick Advocaat předpověděl přesný výsledek utkání "zápas skončí 0:2," řekl úspěšný kormidelník. Jestli je dobrý tipér, to teprve uvidíme.
Spartak Moskva - pravděpodobná sestava:
Pletikosa - Šiškin, Jiránek, Fathi, Rodriguez - Baženov, Kováč, Pavlenko, Maidana - Prudnikov, Dzjuba.
Zenit Petrohrad - pravděpodobná sestava:
Malafejev - Aňukov, Križanac, Lombaerts, Kim Dong Jin - Zyrjanov, Tymoščuk, Denisov - Danny, Aršavin - Tekke.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.95 - 3.05 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Saturn Moskevská oblast - Spartak Nalčik  (sobota 12:00)
V přímém souboji o jedenácté místo hostí Saturn MO Spartak Nalčik. Fanoušci budou mít vstup na utkání zdarma.

Saturn už vyhlíží příští sezonu, ročník 2008 si moskevský klub za rámeček určitě nedá. Začíná se tak rozjíždět kolotoč možných odchodů i příchodů. Prezident Saturnu Boris Žiganov v rozhovoru pro oficiální stránky uklidnil fanoušky ohledně budoucnosti českého gólmana Antonína Kinského. "S Kinským jsem nedávno mluvil a souhlasil s prodloužením kontraktu nejméně o rok. To znamená, že v Saturnu bude hrát minimálně do konce roku 2010," řekl Žiganov. Německý lodivod Jurgen Röber může počítat s duem Nachušev a Ďurica, oba trápily zdravotní problémy, kvůli kterým vynechali minulé kolo proti Samaře (0:0), ale už jsou v pořádku a připraveni nastoupit od první minuty.

Spartak Nalčik byl před sezonou pasován do role outsidera ruské ligy, ale především díky skvělé práci uznávaného trenéra Jurije Krasnožana neměl se sestupovým pásmem žádný kontakt a držel se v klidném středu tabulky. Proti Saturnu může hrát uvolněně a sílu mu dodává první vzájemné měření sil, které vyhrál 2:1.
Saturn - pravděpodobná sestava:
Kinský - Petráš, Ďurica, Zelao, Angbwa - Ivanov, Igonin, Nemov, Karjaka - Kovel, Topič
Spartak Nalčik - pravděpodobná sestava:
Radič - Kisenkov, Vasin, Amisulašvili, Jatčenko - Samsonov, Mašukov, Geterjev, Gošokov - Kalimullin, Siradze.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.50 - 5.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dinamo Moskva - Tom Tomsk  (sobota 12:00)
Dinamo se loučí se svým stadionem proti Tomsku, příští sezonu bude hrát na novém stadionu konkurenčního klubu FK Chimki. Stadion Dinama čeká složitá rekonstrukce a na rozloučenou mají fanoušci vstup zdarma. Vedení Dinama žádá příznivce, aby během utkání uctili památku legendárního brankáře Lva Ivanoviče Jašina, kterého v minulém kole urazili fanoušci Zenitu Petrohrad.

Dinamo si na hřišti Zenitu Petrohrad remízou 1:1 zajistilo třetí příčku a historicky první start v Lize mistrů. Naproti tomu Tomsk cíl také splnil, zachoval si prvoligovou příslušnost.

Po úspěšné sezóně čekají Dinamo změny. Odchod z klubu ohlásil veterán Alexandr Točilin. "Chci hrát, proto nastal čas pro odchod," prohlásil. Otazník visí nad další budoucností pilířů zálohy Dmitrije Chochlova a Igora Semšova. "Tento dotaz bude zodpovězen až po třicátém kole," řekl generální ředitel moskevského Dinama Dmitrij Ivanov. Také s příchodem do Dinama je spjato několik jmen, mluví se o příchodů útočníků Jonathana Legeara (Anderlecht) a Romana Adamova (Rubin Kazaň). Prvního jmenovaného přirovnal jeho krajan a obránce Zenitu Nicolas Lombaerts k bývalé hvězdě Dinama Dannymu.

Tomsk se po příchodu uznávaného odborníka Valerije Nepomnjaščiho zvedl a nedostal se do kontaktu s pásmem sestupu. Také na Sibiři se vyhlíží zimní přestupové období. Brankář Mandrykin, který bude v sobotu chybět kvůli karetnímu trestu, neprodlouží v Tomsku hostování a vrátí se do CSKA Moskva. Podpisu nového kontraktu není nakloněn zadák Hrvoje Vejič, který má podle nejnovějších zpráv nakročeno do Hajduku Splnit. V klubu nebude možná pokračovat ani duo Kabanov a Širko. Naproti tomu další gólman Sergej Parejko prodloužil s klubem do roku 2010 a na dobré cestě je podpis nových smluv s Mičkovem a Tarasovem.
Dinamo Moskva - pravděpodobná sestava:
Gabulov - K. Kombarov, Fernandes, Tanasijevič, D. Kombarov - Wilkshire, Chochlov, Semšov - Kokorin, Genkov, Keržakov.
Tom Tomsk - pravděpodobná sestava:
Parejko - Katynsus, Jokič, Stoica, Skobljakov - Klimov, Janotovskij, Tarasov, Mičkov - Maznov, Širko.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.65 - 8.15
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Křídla Sovětů Samara - Těrek Groznyj  (sobota 12:00)
Křídla Sovětů Samara s útočníkem Janem Kollerem atakují evropské poháry, pátou příčku si můžou zajistit v duelu proti již o nic nehrajícímu Těreku Groznyj. Jejich pozornost také bude směřovat na výsledek utkání Spartak Moskva - Zenit Petrohrad.

"U nás jde vše podle plánů. Znepokojuje nás jen velký počet zraněných. Navíc tým opustili reprezentanti a necestovali zrovna blízko. Booth letěl do Jihoafrické republiky, Escobar do Kolumbie a Oh Bum Suk do Jižní Koreje. To nám nedodává optimismu. Každopádně je naším úkolem zajistit si šesté místo. A vše je v našich rukách. Vítězství v posledním kole nám to místo garantuje. Jestliže nevyhrajeme, jednoduše nemá cenu se dívat na výsledky ostatních zápasů," prohlásil populární trenér Samary Leonid Sluckij. Bývalý trenér FK Moskva, který je v hledáčku CSKA, nemůže počítat se zadákem Kalačjovem a záložníkem Ivanovem.

Těrek se s předstihem zachránil v ruské Premier Lize a kormidelníkovi Vjačeslavu Groznému tak byl automaticky prodloužen kontrakt. Těrek je v tabulce na pěkném desátém místě a patří k příjemným překvapením tohoto ročníku. Příjemné ale naopak nejsou vzpomínky čečenského mužstva na svého nadcházejícího soupeře, v prvním kole utrpělo doma vysokou porážku 0:3.
Křídla S. - pravděpodobná sestava:
Lobos - Oh Bum Suk, Booth, Belozerov, Leilton - Bober, Jarošík, Adžindžal, Tichonov - Savin, Koller.
Těrek Groznyj - pravděpodobná sestava:
Lika - Zabavnik, Omeljačuk, Džabrajlov, Iliev - F.Petre, Lachijalov, Essame, Kuzmičjov - Margaritesku, Serdjukov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.25 - 5.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Amkar Perm - FK Chimki  (sobota 12:00)
Amkar Perm je jednou z největších senzací ročníku 2008, ve 29. kole si skromný klub zajistil čtvrtou příčku zaručující Poháru UEFA a v duelu proti zachráněným Chimkám tak mužstvu z Permu o nic nejde.

Amkar se může v poklidu soustředit na příští sezonu. Prvořadý cíl klubu je udržet trenéra a důležité hráče. S trenérem Božovičem je klub prakticky dohodnut, ale někteří hráči chtějí pryč, konkrétně Grišin s Dujmovičem. Smutnou zprávu také je vážné zranění důležitého záložníka Drinčiče, pro kterého sezona kvůli přetrženému křížovému vazu skončila, hráč podstoupil úspěšný chirurgický zákrok v Německu.

V Chimkách se v týdnu děly věci. Ze své funkce byl odvolán generální ředitel Michajl Ščeglov a po nástupu Andreje Gromova se začalo spekulovat i nad odchodem trenéra Sergeje Jurana. V médiích tak padla zmínka o možných nástupcích na uvolněné trenérské místo, mezi uchazeči jsou Valerij Petrakov, Anatolij Byšovec a Sergej Oborin. Za Jurana se však postavili samotní hráči, kteří věří, že ukrajinský kormidelník, který dotáhl mužstvo k záchraně, nakonec zůstane. Proti Amkaru nenastoupí zkušený záložník Jegor Titov, který si delší čas stěžuje na bolesti končetin. Dalšími marody jsou Radkov a Stapanov. Diskvalifikován je střelec záchranářské branky v duelu proti Nalčiku Nastja Čeh.
Amkar Perm - pravděpodobná sestava:
Narubin - Sirakov, Čerenčikov, Belorukov, Fedorov - Peev, Dujmovič, Novakovič, V. Grišin - Žiljajev, Kušev.
FK Chimki - pravděpodobná sestava:
Berezovskij - Danielson, Samusevas, Gabriel, F. Kudrjašov - Sabitov, Pilipčuk, ?, Dinejev - Nizamutdinov, Jakubko.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.50 - 3.80 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Šinnik Jaroslavl - CSKA Moskva  (sobota 12:00)
CSKA si zajistilo stříbrnou medaili, naproti tomu jeho nadcházející soupeř Šinnik Jaroslavl se po roce stráveném v nejvyšší soutěži opět vrací do druhé ligy. Podle informací tiskové kanceláře Šinniku přicestuje do Jaroslavle až 5000 tisíc fanoušků CSKA.

Obranu Šinniku nebude strašit jasně nejlepší střelec ruské ligy Vágner Love. Brazilec sice rozhodl minulé kolo proti Rubinu Kazaň hattrickem, ale při oslavě druhého gólu uviděl žlutou kartu, a protože byla čtvrtá, sezona pro něj skončila. V posledním kole se v sestavě Armějců objeví i budoucí naděje, na hrotu bude operovat polský útočník Dawid Janczyk. Trenér Valerij Gazzajev slíbil, že po utkání vydá oficiální stanovisko o své budoucnosti na lavičce úspěšného moskevského klubu.

Finančními problémy sužovaný Šinnik uzavírá tabulku ruské Premier Ligy a po roce se opět vrací do Pervyj Divizion. Trenér Sergej Pavlov, který nedovedl mužstvo k záchraně, však přislíbil, že příští sezonu Šinnik povede. Naproti tomu zraněný kapitán Denis Bojarincev v klubu určitě pokračovat nebude, velký zájem o jeho služby projevil například Lokomotiv Moskva.
Šinnik Jaroslavl - pravděpodobná sestava:
Pravkin - Oleksič, Djordjevič, Ricardo, Polovinčuk - Bočkov, Ušenin, Laizans, Gorawski - Buznikin, Chazov.
CSKA Moskva - pravděpodobná sestava:
Akinfejev - A. Berezuckij, Ignaševič, V. Berezuckij, Grigorjev - Krasič, Mamajev, Aldonin, Žirkov - Dzagojev - Janczyk.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 7.00 - 3.90 - 1.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kazaň29186543:2460
2.CSKA Moskva29168553:2356
3.Dinamo Moskva29149639:2951
4.Amkar Perm29139728:2148
5.Zenit Petrohrad291112656:3645
6.Křídla Sovětů Samara291112642:2545
7.Spartak Moskva291111742:3644
8.Lokomotiv Moskva29128935:3144
9.FK Moskva298111031:3635
10.Těrek Groznyj29981225:3835
11.Saturn Moskevská oblast297111125:2932
12.Spartak Nalčik29871429:3831
13.Tom Tomsk29781423:3729
14.FK Chimki29691433:5127
15.Luč-Energija Vladivostok293121424:5021
16.Šinnik Jaroslavl29471824:4819

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

ВПЕРЕД ЗА ПИТЕР!!!.... zapas o vsechno

Reagovat
Tomanatura

Kůrňa, koukám na Zenit a je to dobrý zápas!

Reagovat
smazaný uživatel

wohoooo!

Reagovat
Tomanatura

Kazaň není správný mistr, to ani náhodou

Reagovat
Tomanatura

Johohohóóó

Reagovat
smazaný uživatel

Lombaerts a Danny..... .... portugalec dneska dva goly, jeden gol pripravenej a spousta dalsich akci, vytecnej

Reagovat
smazaný uživatel

Zenit to zvládl:)...Danny se ukázal:)

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.youtube.com/watch?v=AGlVeykpOxc

pekny preview k dnesnimu zapasu Spartaku se Zenitem

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele