Ruská Premier Liga - preview 37. kola

30.03.2012, 08:35, aktualizováno 01.04.2012, 08:42
Previews
Ve skupině o titul jsou dnes na programu dva důležité zápasy o poháry. Lokomotiv a Dinamo mohou stále pomýšlet na Ligu mistrů, Kazaň a Machačkala nyní bojují o Evropskou ligu, ale nejprestižnější soutěž taktéž není daleko. Ve skupině o udržení na sebe narazí sousedi v tabulce Amkar a Těrek.
O titul
Rubin Kazaň - Anži Machačkala  (neděle 14:15)
Ačkoli v Kazani nejsou zrovna extra podmínky pro fotbal a na stadioně Centralnyj už vůbec ne, fotbalový svaz uznal hřiště za způsobilé ke kopané. Domácí Rubin tak přeci jen doma přivítá hosta z Dagestánu, Anži.

Rubin má po zimní pauze zatím kolísavou formu. Berdyjevovi svěřenci střídají nevýrazné výkony s těmi lepšími. Ten lepší přišel v minulém kole na hřišti Zenitu Petrohrad, kde Tataři dokázali uhrát cenný bod. Nicméně důvod k jásotu rozhodně nemají. Střelec vyrovnávající branky Nelson Valdéz si v tom samém zápase přivodil ještě otřes mozku a přes týden s mužstvem netrénoval. Avšak vedení klubu doufá, že Nelson bude připraven k utkání nastoupit. Jeho gólový čich bude pro Kazaň důležitý, neboť Rubin má s vstřelenými góly problém a poháry se mu díky tomu vzdalují..

V Machačkale mohou být zatím spokojeni. Tým Guuse Hiddinka zatím v nadstavbové části prohrál pouze jednou a nahání kluby před sebou v honu na evropské poháry. momentálně to dělá 5 bodů na 2. CSKA, které zatím drží příčku zajišťující Ligu mistrů. Tým z jižního Ruska v minulém kole porazil svého geografického souseda, Kubaň Krasnodar. Po zlepšeném výkonu v 2. půli se skóre zastavilo na dvojce, domácí tak vyhráli 2:0. Anži v týdnu bylo na báze u Moskvy a připravovalo se. Ke střetnutí v Kazani bude již moci nastoupit kamerunský kanonýr Samuel Eto'o, který stál minule kvůli kartám.

Zápas začne v 14:15 CET a bude ho řídit pan Suchina z Malachovky.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.00 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Lokomotiv Moskva - Dinamo Moskva  (neděle 16:30)
Program 37. kola nejvyšší ruské soutěže bude zakončen v Čerkyzovském parku, kde se utkají dva rivalové z hlavního města. Ve formě hrající Lokomotiv doma přivítá uvadající Dinamo. Favorit je jasný.

Tento duel bude pro oba celky nesmírně důležitý. V případě zaváhání CSKA se můžou svěřenci portugalského stratéga Couceira dostat dokonce na druhé místo zaručující předkolo Ligy mistrů. Loko v minulém klole právě na hřišti svého moskevského rivala dokázalo zvítězit 0:2 a potvrdilo tak svou jarní formu. O branky se postarali forvardi Pavljučenko a Caicedo. Prvně zmíněný útočník v týdnu trénoval individuálně společně s Brazilcem Maiconem, neboť oba si přivodili nějaké menší šrámy, ale podle všeho by měli k dnešnímu zápasu nastoupit. To se však nepovede záložníkovi Tarasovovi, který společně s dvojkou Amelčenkem budou kvůli zranění sledovat utkání pouze z tribuny.

Dinamo je na tom zle. Mužstvo, které bylo po podzimu zralé na titul a mělo to z třetího místa k prvnímu blízko, se propadlo na místo páté a šestá Machačkala není daleko. Jediným světlým bodem je postup do semifinále národního poháru. To by mohla být vzhledem k ostatním celkům cesta do pohárové Evropy. Modrobílí v minulém kole vůbec nestačili na konkurenční Spartak a prohráli doma 1:3. Je tedy pravděpodobné, že moskevský klub ligu již vypustí a bude se soustředit na pohár. To potvrdil i kapitán Andrej Voronin, který prohlásil, že vítězství v Kuboku Rossiji bude pro tým jednoznačnou prioritou.

Utkání začne v 16:30 CET a bude ho řídit pan Nikolajev z Moskvy.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.30 - 3.20 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Kubaň Krasnodar - CSKA Moskva  (sobota 14:15)
Aktuální forma fotbalistů CSKA Moskva je po zimní pauze nepřesvědčivá. Pokud chtějí Armějci pomýšlet na mistrovský titul, musí ve 37. kole ruské Premier Ligy porazit domácí FK Kubaň Krasnodar.

Svěřence trenéra Leonida Sluckého ale nečeká procházka růžovým sadem. Jižané jsou takticky výborně připraveni, na jaře hráli vyrovnanou partii s každým týmem. CSKA navíc bude chybět do konce sezóny tvůrce hry Alan Dzagojev. Ten si v předchozím utkání proti Lokomotivu zlomil prst na pravé noze. Tím hůř, že na marodce je stále další kreativní hráč, japonský záložník Keisuke Honda.

Právě na absenci kreativního hráče, který by svými chytrými přihrávkami zásobil nejlepšího střelce Seydou Doumbiu, může CSKA doplatit. Jak už bylo zmíněno, Kubaň je v obraně nesmírně organizovaná.

CSKA Moskva potřebuje zabrat, druhé místo začíná být v ohrožení a vedoucí Zenit Petrohrad má naopak na titul sedmibodový náskok.

Hrozbou pro obranu hostů bude bezesporu vytáhlý útočník z Pobřeží Slonoviny Lacina Traore, v letošní sezóně nasázel Traore 15 branek, gólový skalp proti CSKA mu však stále chybí. Oba vzájemné zápasy v letošní sezóně skončily remízou. Nejprve 1:1, pak 0:0.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.50 - 3.10 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Spartak Moskva - Zenit Petrohrad  (sobota 16:00)
Šlágr 37. kola ruské Premier Ligy, zápas vzbuzující velký zájem fotbalové veřejnosti. Čtvrtý Spartak Moskva přivítá na stadionu Lužniki vedoucí Zenit Petrohrad.

O klíčového muže ofenzívy přišel před utkáním proti Zenitu Petrohrad trenér Spartaku Valerij Karpin. Útočník Emmanuel Emenike byl potrestán za to, že obscénním gestem reagoval na rasistické fanoušky Dinama zákazem startu do konce letošní sezóny. "Diskvalifikovat hráče za takovou věc je špatné rozhodnutí," nesouhlasí s rozhodnutím disciplinární komise RFS trenér Valerij Karpin. Tomu bude chybět i další elitní útočník, zraněný Brazilec Welliton. Na marodce jsou i Biljaletdinov, Zotov, Paršivljuk i Rodriguez. Kvůli kartám stojí Kirill Kombarov.

Zenit Petrohrad se blíží mistrovskému titulu, na druhý CSKA Moskva má sedmibodový náskok. Minulý týden ale pro svěřence trenéra Spallettiho nebyl zrovna úspěšný. Ve středu museli skousnout vyřazení z ruského poháru a v neděli doma jen remizovali s Rubinem Kazaň 1:1.

Proti Spartaku nenastoupí navrátilec z londýnského Arsenalu Andrej Aršavin, který měl lehkou autonehodu. Dlouhodobě je mimo hru Portugalec Danny, tvůrce hry Zenitu má zpřetrhané křížové vazy v koleni.

V letošních soubojích je úspěšnější Zenit Petrohrad. Doma porazil červenobílé 3:0, venku uhrál remízu 2:2.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.20 - 3.20 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Zenit Petrohrad361914370:3171
2.CSKA Moskva361713665:3964
3.Lokomotiv Moskva36189955:3463
4.Spartak Moskva361711856:3862
5.Dinamo Moskva361781156:4359
6.Anži Machačkala361611943:3459
7.Rubin Kazaň361513846:3158
8.Kubaň Krasnodar361591242:3554
O udržení
Amkar Perm - Těrek Groznyj  (neděle 12:00)
Nedělní program načne duel lepších celků ze skupiny o udržení. Perm hostí Těrek. Oba celky mají shodně 41 bodů.

Permjaci se vyhřívají na slušném 11. místě tabulky a na přímý sestup mají náskok 14 bodů a na baráž bodů 6. Tým Miodraga Božoviče v minulém kole uspěl na hřišti zatím výborného, leč doma nevýrazného Krasnodaru a brankou zimní posily Martina Jakubka vyhrál. O tom, že situace je v Permi dobrá, svědčí akce z týdne, kdy tým s fanoušky společně oslavil narozeniny kapitána Bělorukova. Outsider ligy je tedy v dobrém rozpoložení.

Těrek doma v minulém kole vybouchl s Volgou a po prohře 1:3 se mluví o tom, že zápas mohl být zmanipulován. To ale přenechme povolanějším. Tým trenéra Čerčesova je na tom stejně jako Amkar, hráči tedy můžou být v relativním klidu. Záchrana by se ambicioznímu týmu z Čečny neměla vyhnout. Dá se tedy očekávat klidný zápas.

Utkání začne v pravé poledne středoevropského času a bude jej řídit pan Turbin z Moskvy.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.10 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Volga Nižnij Novgorod - FK Rostov  (sobota 12:00)
Play off ruské ligy o udržení nabídne sobotní zápas mezi domácí Volgou Nižnij Novgorod a Rostovem. Terén na stadionu Lokomotiv má k ideálu daleko, ale komise ruského fotbalového svazu rozhodla o tom, že k sobotnímu zápasu je hřiště způsobilé.

Minulý týden byl pro Volgu ve znamení úspěchů. Ve středu si Volžané zajistili postup do semifinále ruského poháru přes Těrek Groznyj a stejného soupeře následně porazili v 36. kole Premier Ligy 3:1. Spekulace o tom, zda bylo utkání na hřišti Těreku ovlivněno či ne, přenecháme jiným. Faktem je, že Volga po změně stran podala diametrálně odlišný výkon a odvezla si z Achmat Areny tři body za vítězství 3:1.

Hlavní trenér Volgy Dmitrij Čeryšev si cenil kvalitního výkonu svého mužstva a především cenných bodů. Díky nim se jeho tým vzdálil přímému sestupu na sedm bodů. Důležitou roli proti Těreku sehrál zkušený záložník Andrej Karjaka, který vsítil svůj jubilejní stý gól v kariéře. "Bezprostředně po utkání jsem dostal od fanoušků Volgy dres s číslem 100. Na mé jubileum byli připraveni," potěšilo Karjaku.

FK Rostov v minulém kole porazil Spartak Nalčik 2:1 a počet vítězství v ruské Premier Lize zaokrouhlil na čísle 150. Rostovčané se vzdalují sestupovým vodám, a pokud se nestane nic neočekávatelného, měli by si prvoligovou příslušnost bez problémů udržet. Zatím je Rostov desátý s 42 body.

Znepokojující je klubová finanční situace, hráči prostřednictvím médií kritizují vedení Rostova nad Donem. Blatnjak, Radić i Živanović neviděli výplatu dlouhých osm měsíců. "Je pravda, že několika hráčům klub dluží. Peníze na platy hráčů od našich sponzorů jsme zatím neobdrželi. Ale děláme vše pro to, abychom tento problém rychle vyřešili," řekl generální ředitel FK Rostov Jurij Bělous.

Absence hlásí jen hosté. Diskvalifikován je Cocis a zranění nepustí do hry Bracamonteho, Kalačeva a Radiće. Letošní vzájemná bilance je vyrovnaná. Ve 4. kole vyhrála Volga 3:1, odvetný duel 19. kola vyšel lépe Rostovu, který si odvezl vítězství 1:0.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.38 - 3.00 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Křídla Sovětů Samara - FK Krasnodar  (sobota 16:30)
V utkání 37. kola ruské Premier Ligy "o udržení" hostí Křídla Sovětů Samara FK Krasnodar. Bodovat potřebují především domácí, jižané mají prvoligovou příslušnost pro příští rok na 99 procent zajištěnou.

Ani bod neuhrál Krasnodar v posledních dvou domácích zápasech, poloprázdný stadion v Kubani přihlížel prohrám svých svěřenců v poměru 1:3 nad Těrekem a 0:1 nad Permem. Týmu trenéra Slavoljuba Muslina to vadit nemusí, na 9. místě vévodí tabulce v play off o udržení s velkým náskokem na baráž nebo přímý sestup.

V sestupových vodách jsou naopak namočeny Křídla Sovětů. Mužstvo trenéra Andreje Kobeleva je na 13. místě zaručující baráž o udržení. Na přímý sestup má Samara šestibodový náskok. V posledních dvou ligových zápasech uhrály Křídla Sovětů 4 body. Prodlouží vítěznou sérii i po sobotním klání?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.20 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Spartak Nalčik - Tom Tomsk  (pátek 14:30)
Souboj předposledního s posledním otevře 37. kolo ruské nejvyšší soutěže. V záchranářském souboji přivítá Spartak Nalčik Sibiřany z Tomsku. Obě mužstva potřebují naplno bodovat, remíza je nic neřešící.

Jak kavkazskému Spartaku, tak i Tomsku pomalu uniká naděje na záchranu. Na "menší zlo" v podobě baráže o udržení ztrácí sedm, respektive osm bodů.

Domácí Nalčik má bídnou formu, po zimní pauze nezískal ani bod. Naposledy Spartakovci podlehli Rostovu 1:2. "V závěru sezóny, kdy se bojuje o udržení, je potřeba týmového ducha a samozřejmě dovednosti. V tom jsme stále pozadu," uvědomuje si hlavní trenér Nalčiku Sergej Tašujev. Nalčiku bude chybět útočník David Siradze, který se nechal minulý týden proti Rostovu hloupě vyloučit. Od disciplinární komise dostal čtyřzápasový trest.

V letošní sezóně vzešlo ze vzájemného měření sil vždy vítězně hostující mužstvo. V 5. kole vyhrál Tomsk na hřišti Spartaku 2:1, ale na Sibiři zase kraloval Spartak, který zvítězil 2:0.

Tomiči začali získávat body, otázkou je nezačali sbírat pozdě. V posledních třech mistrovských zápasech jich uhráli celkem pět, ale stále je to málo a sibiřský celek uzavírá tabulku Premier Ligy.

Tomsk favorizuje aktuální forma, ale nesmí se zapomínat na to, že Spartak Nalčik je na horké kavkazské půdě silný a dokáže porazit kohokoliv. Bude to nevyzpytatelný, o čemž svědčí i vyrovnaná vzájemná bilance. Z dvanácti zápasů vyhrál pětkrát Nalčik a šestkrát Tomsk. Jednou skončilo utkání nerozhodně. Na vítězství se bude hrát i v pátek, bod bude pro oba zklamáním.

Zápas začíná v pátek od 14:30 na stadionu Spartak. Řídit jej bude sudí Sergej Lajuškin z Petrohradu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.25 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
9.FK Krasnodar361391445:5048
10.FK Rostov361191638:5042
11.Amkar Perm3610111528:4341
12.Těrek Groznyj361181735:5241
13.Křídla Sovětů Samara368111724:4635
14.Volga Nižnij Novgorod361042230:4734
15.Spartak Nalčik36692130:4927
16.Tom Tomsk365112021:6226

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (13)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Snad se na sestupových místech už nic nezmění Samaře nebo Novhorodu bych naopak udržení se v (případné) baráži přál.

V druhé lize to bohužel zase vypadá na postup Vladikavkazu, moc tych to přál Yaroslavli

Reagovat
smazaný uživatel

bych ten postup přál Saransku , Jaroslavli, Sibiru , Brijánsku. ale to se mě asi těžko splní všechny 4

Reagovat
smazaný uživatel

Proč zrovna takovým "provinčním" klubům z Bryantsku nebo Saransku? Jako nic proti nim nemám, ale to by musly kromě Tomsku a Nalčiku sestoupij ještě dva kluby, v tom případě bych to viděl na Těrek a FK Krasnodar, ale to je nereálné...

Reagovat
smazaný uživatel

Proč Těrek a Krasnodar? To jsou fotbalové města, ambiciózní, pěkný fotbal, zajímaví hráči. Já jsem pro sestup Volgy, tam fotbal nikoho nezajímá, po počáteční euforii tam už nikdo nechodí. Žádná tradice, nic. Uměle nahoněný klub .

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud postoupí, jako že určitě, z druhé ligy Alania, bylo by v lize zase už moc klubů ze Severního Kavkazu, všechno to jsou navíc relativně malá města, což do budoucna pro rozvoj Ruské ligy není to nejlepší...Volgu tam taky vidět nemusím (i když mají větší návštěvnost, než třeba Dinamo - můžeš argumentovat stadionem..) a FK Krasnodar mi dost připomíná "projekt" FC Khimki před několika lety, hrajou nyní mozná zajímavý fotbal, ale neřekl bych, že to bude dlouhodobější záležitost.

Reagovat
smazaný uživatel

Radši mužstva z Kavkazu, kde je pro lidi fotbal číslem 1 než umělá hokejová města .

Reagovat
smazaný uživatel

Co je to "umělé hokejové město"? Myslím, že v Rusku je mnoho "ruských" milionových velkoměst, která by mohla/měla mít zastoupení v Premier lize, proč by mělo být tolik Kavkazkých "městeček" hrát první ligu? Protože je to politicky korektní?

Reagovat
smazaný uživatel

Je pravda, že FK Krasnodar narozdíl od Kubani není ve města populární, protože to je nový klub, ale zase na druhou stranu hrají sympatický fotbal.

Reagovat
smazaný uživatel

Proč bohužel Vladikavkaz?

Reagovat
smazaný uživatel

Novgorod vyhral na Tereku dost zahádným zpusobem na jednou dali 2 poločas 3 fíky ..a ještě co ti obranci dělali. onoje to logické, tomsk se dotohoval, tak potřebovli 3 body a měli je., bohužel tímto poslali Tomsk asi do 2 ligy.

Reagovat
smazaný uživatel

Sakra, proč jsem si na dvojku nevsadil, v preview mi to vyšlo, krásný kurz 4.33 .

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele