Ruská Premier Liga - preview 6. kola

25.04.2009, 08:44, aktualizováno 26.04.2009, 08:58
Previews
CSKA se dnes může bodově dotáhnout na vedoucí Samaru, pokud doma porazí FK Rostov. Nalchik se na druhém konci tabulky pokusí o své první tři body proti Permu. Svou hubenou bilanci úspěchů bude chtít rozšířit také Krasnodar, který hostí Lokomotiv Moskva.
Rubin Kazaň - Spartak Moskva  (sobota 12:00)
Vídat Kazaň na prvním místě ruské ligy se stalo zvykem v minulé sezóně, obhájce titulu ale nevyklidil pozice ani v tomto ročníku. Po pěti odehraných kolech je klub z řeky Volhy opět lídrem, ve šlágru šestého kola se ho pokusí sesadit Spartak Moskva posilněný o návrat úspěšného kormidelníka Olega Romanceva.

Kazaň svými výkony v úvodních pěti kolech zapůsobila, mužstvo vypadá ještě kompaktněji než minulý rok a právem mu patří vedoucí pozice o bod před druhým CSKA. Spartaku Moskva navíc Tataři před týdnem poslali jasné varování, když porazili moskevské Dinamo 3:0. Výraznou měrou se o na tom podílel "znovuzrozený" Alejandro Domínguez, který byl u všech tří branek Kazaně.

Právě na výborně zahrávané standardní situace dlouhovlasého Argentince by si měli fotbalisté Spartaku Moskva dávat pozor, jejich bránění totiž dělá červenobílým velké problémy. V tomto ohledu by mohl přinést zlepšení navrátilec Oleg Romancev, který na lavičce Spartaku slavil devět ligových titulů a teď přichází v roli poradce trenéra, aby nezkušenému Valeriji Karpinovi pomohl v počátcích trenérské kariéry. Do Kazaně ale Romancev s týmem neodcestoval, vítězného ducha Spartaku bude oživovat především na tréninkové základně v Tarasovce.

Nezkušenému trenérovi Karpinovi, který v klubu zároveň plní funkci generálního ředitele, vyšel debut na lavičce osmého celku uplynulého ročníku ruské ligy na výbornou. Spartak s několika změnami v sestavě (tou nepřekvapivější je zařazení gólmana Džanajeva na úkor ostříleného Chorvata Pletikosy) porazil nevyzpytatelný Těrek Groznyj 2:0. "Chtěl bych poděkovat fanouškům Spartaku, že si po bolestivé porážce v ruském poháru přišli na stadion a mohutně podporovali tým. Je to naše společné vítězství," radoval se po utkání Karpin.

Spartak Moskva přicestoval do Kazaně kromě již zmíněného Romanceva také bez obránců Paršivljuka a Rodriguéze, oba si přivodili svalová zranění. Naopak domácím se marodka vyprazdňuje, po zranění už naplno trénuje trio Salukvadze, Rebrov a Kalešin, s tréninkem pomalu začíná po dvouměsíční absenci zaviněné zraněním kolena zkušený gólman Kozko.

Spartak, kterému se venku tento rok nedaří a proti silným celkům tabulky obzvlášť, bude chtít navázat na své poslední představení v hlavním městě Tararstánu, minulou sezonu tady překvapivě hladce zvítězil 3:0. Přestože před utkáním má všechny trumfy v kapse Kazaň, fotbal je nevyzpytatelný a v Rusku obzvlášť...
Rubin Kazaň - pravděpodobná sestava:
Ryžikov - Kalešin, Navas, Šaronov, Ansaldi - Rjazancev, Sibaya, Semak, Karadeniz - Domínguez, Bucharov.
Spartak Moskva - pravděpodobná sestava:
Džanajev - Makajev, Stranzl, Jiránek, Fathi - Bystrov, Carioca, Alex, Bojarincev - Welliton, Dzjuba.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.00 - 2.90 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Zenit Petrohrad - FK Chimki  (sobota 14:30)
Hrozba kontumace visela nad Zenitem Petrohrad po utkání s Lokomotivem Moskva, kdy měli petrohradští na hřišti nepovolený počet legionářů, nakonec vše vyřešila pokuta a svěřenci Dicka Advocaata jsou před duelem s papírovým outsiderem FK Chimki na čtvrté místě.

Zenit Petrohrad remizoval na hřišti Lokomotivu 1:1, ale spíše než samotné utkání vzbudil pozornost fakt, že Dick Advocaat poslal na hřiště v 81. minutě sedmého legionáře Fatiha Tekkeho. Disciplinární komise ruského fotbalového svazu vzala v úvahu fakt, že nepochybil jen Zenit. Za porušení limitu totiž dosud nebyly v pravidlech konkrétní postihy, navíc Tekkeho na hřiště neměl vůbec pustit rozhodčí. Konečná pokuta 500 tisíc rublů je správným řešením, nicméně ne všichni s trestem souhlasí. Například Lokomotiv už podal odvolání...

"Jsem překvapen, že chtějí podat protest," divil se trenér Zenitu Dick Advocaat. Holandský trenér ale nyní směřuje všechny své myšlenky na nadcházejícího soupeře. "Hodně potřebujeme tři body, protože v posledních dvou zápasech jsme ztratili čtyři."

V sobotu možná Advocaat nepošle do hry svůj klenot mířící v létě do Bayernu Mnichov Anatolije Tymoščuka, podle ruského deníku Sport-Express chce, aby si mužstvo pomalu začalo zvykat na hru bez svého kapitána. Pokud budou informace Sport-Expressu pravdivé, příležitost v základní sestavě dostane Igor Denisov, který přestože je v ruském národním týmu klíčovým hráčem, v Zenitu pouze střídá.

Na FK Chimki má špatné vzpomínky slovenský obránce Tomáš Hubočan, který si v únorové generálce proti tomuto soupeři zlomil klíční kost. Hubočan už sice naplno trénuje, ale postrádá herní praxi a jeho nasazení v sobotním utkání nepřichází v úvahu. Marodka Zenitu tak nyní čítá dvě jména - Radka Šírla a Nicolase Lombaertse.

Na stadionu Petrovskij se objeví tvář fanouškům Zenitu Petrohrad dobře známá, bývalý sportovní ředitel Konstantin Sarsanija nyní bude stát proti svým, od této sezóny totiž vede FK Chimki.

Na hře Chimek je znát, že ve finančních problémech topící se klub prošel v zimě kvůli utahování opasků velkými kádrovými změnami. FK Chimki jsou poslední s pouhým jedním uhraným bodem, špatní v defenzívě, toporní v útoku. Aby toho nebylo málo, trenér Sarsanija bude postrádat nejlepšího střelce klubu v minulé sezoně Nizamutdinova, toho v sestavě nahradí po zranění se zotavující se Antipenko. Dále jsou na marodce skromného ruského klubu Strelcov a Samsonov.
Zenit Petrohrad - pravděpodobná sestava:
Malafejev - Aňukov, Križanac, Meira, Kim - Denisov, Tymoščuk (Semšov), Zyrjanov - Fajzulin, Danny - Pogrebňak.
FK Chimki - pravděpodobná sestava:
Berezovskij - Jovanovič, Trivunovič, Rotenberg, Kirakosjan- Nikoforov, Budjanskij, Zinovjev, Maximov, Blatjnak - Antipenko.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.20 - 5.35 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dinamo Moskva - Křídla Sovětů Samara  (sobota 14:30)
Sobotní šlágr šestého kola ruské ligy nabídne duel Dinama Moskva proti Křídlům Sovětů Samara. V dresu hostujícího celku nebude chybět české duo Jiří Jarošík a Jan Koller. Na adresu druhého jmenovaného minulou sezonu trenér Dinama Andrej Kobelev pronesl památnou větu: "Znáte Kollera, z něho jde strach, jenom když se k němu přiblížíte, natož jít s ním do souboje."

Koller dal tehdy Dinamu Moskva dva góly a dost možná šlo o jeho nejlepší zápas v Rusku, Samara přesto nevyhrála, na domácím trávníků přišla v nastaveném čase o vítězství brankou z přísně nařízené penalty.

Sobotní duel dvou ofenzivně laděných celků slibuje zajímavý fotbal. Údernost Dinama ale značně otupuje absence největší hvězdy Alexandra Keržakova, který se stále nezotavil ze zranění. V minulém kole na hřišti Kazaně bylo vidět, že schopnosti bývalého střelce Zenitu Petrohrad Dinamu chyběly, moskevský celek prohrál s úřadujícím mistrem jednoznačně 0:3 a klesl na páté místo. Modrobílým bude chybět také marodící rumunský záložník Andrian Ropotan, jehož návrat na fotbalové trávníky se odhaduje na konec května.

Hosté přijedou do Moskvy bez zraněného krajního obránce Budylina, jinak je mužstvo trenéra Leonida Sluckého kompletní.
Dinamo Moskva - pravděpodobná sestava:
Gabulov - Tanasijevič, Kolodin, Fernández, Granat - K.Kombarov, Chochlov, Wilkshire, Dimidko. D.Kombarov - Kokorin.
Křídla S. - pravděpodobná sestava:
Lobos - Šiškin, Belozerov, Jarošík, Leilton - Taranov, Kulik, Andžindžal, Kalačev - Savin, Koller.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.95 - 2.90 - 3.95
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Těrek Groznyj - FK Saturn  (sobota 17:00)
Ambiciózní Těrek přivítá v posledním sobotním utkání Saturn, domácím nevyšly poslední dva zápasy a propadli se na osmé místo, hosté jsou na tom v tabulce ještě hůř, okupují třináctou pozici.

V čečenské metropoli vládnou po pěti odehraných kolech smíšené pocity. Ačkoliv tým po úvodních třech kolech vedl ligovou tabulku, dvě prohry vše rychle změnily. Tým z Grozného nejprve udolal úřadující mistr z Kazaně, v minulém kole si pak úspěšný debut na lavičce Spartaku připsal Valerij Karpin.

Neúnavné fanoušky Těreku, tak alespoň může těšit návrat několika hráčů, z marodky se vrací Džabrajlov, klíčový záložník Florentin Petre a útočník Zaur Sadajev. Naopak stále ze hry je dlouhodobě zraněný Lika, chybět tak bude společně s vykartovaným Miščenkem.

Hosté jsou na tom, alespoň co se týče momentální formy, obdobně. "Mimozemšťané" naplno nebodovali také dva zápasy a rychle se blíží sestupovým vodám. Svěřencům trenéra Jurgena Röbera by mohly pomoct bohaté zkušenosti záložníka Dmitrije Loskova, ten ale k utkání po několikaměsíční absenci způsobené zraněním kotníku, ještě nebyl nominován.
Těrek Groznyj - pravděpodobná sestava:
Dikan - Zabavnik, Iliev, Cléber, Bendz - Kobenko, Georgiev, Gvazava, Petre - Lachijalov, Prudnikov.
FK Saturn - pravděpodobná sestava:
Kinský - Angbwa, Igonin, Zelao, Nachušev - Kuzmičev, Eremenko, Jevsejev, Karjaka - Topič, Kiričenko.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.85 - 2.90 - 4.45
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Moskva - Tom Tomsk  (neděle 12:00)
Reprízou čtvrtfinále ruského poháru bude pokračovat 6. kolo nejvyšší ruské soutěže mezi domácím FK Moskva a Tomskem, do role favorita jsou pasováni měšťané, oba celky však od sebe dělí pouhý bod.

Po středečním duelu může být více spokojeno FK Moskva, které dokázalo otočit skóre a nakonec postoupit do dalšího kola. Pro hosty navíc mluví další faktory jako domácí prostředí a hlavně zlepšená forma. Chybět navíc bude pouze vykartovaný Tarasov.

Naopak, hosté ze Sibiře nemohou být spokojeni, ačkoliv vedli, z duelu odcházeli poraženi. V neděli budou mít fotbalisté Tomsku šanci na odvetu, chybět budou pouze Kiselev, maďarský záložník Nemeth se stihl uzdravit.
FK Moskva - pravděpodobná sestava:
Ževnov - Nababkin, Okoronkwo, Epureanu, Da Costa - Samedov, Rebko, Šešukov, Vukič, Česnauskis - Bracamonte.
Tom Tomsk - pravděpodobná sestava:
Parejko - Catînsus, Smirnov, Jokić, Ivanov - Mičkov, Radosavlevič, Klimov, Skobljakov, Charitonov - Maznov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.35 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CSKA Moskva - FK Rostov  (neděle 14:30)
CSKA doma přivítá nepříliš atraktivně hrající Rostov, který má v úvodu ligy slušnou formu. Domácí se už také oklepali z šokující prohry s Tomskem a pokud vyhrají můžou jít dokonce do čela tabulky.

V posledním ligovém zápase dokázali Armějci rozdrtit slabé Chimki, hlavním hrdinnou utkání se stal rychlonohý záložník Krasič. Ten nasázel hattrick a vyšvihl se tak na vedoucí pozici v tabulce kanonýrů.

Naopak v ruském poháru zařídil výhru CSKA Tomáš Necid, který možná potopil trenéra Rachimova. Český útočník by tak měl dostat důvěru i proti nováčkovi soutěže, na lavičce si tak bude muset počkat Nigerec Maazou. Ten by si mohl teoreticky popovídat s Lovem, který se vrací po zranění a není vyloučeno, že se ho Zico rozhodne šetřit. Domácí trenér bude postrádat pouze dlouhodobě zraněného Ramóna.

Naopak hosté po výborném úvodu, jakoby ztrácejí dech. Naplno mužstvo vedené Olegem Dolmatovem nebodovalo již dva zápasy za sebou. Teď navíc hosty čeká nejlepší ofenzíva ligy, vědom si je toho i zkušený trenér Dolmatov. "CSKA patří k nejlepším a nejprofesionálnějším celkům ligy. Mají velmi šikovné a rychlé hráče jako jsou Žirkov, Dzagojev a Krasič. Navíc se vrací další výborný ofenzivní hráč Vágner Love! Armějci budou určitě patřit k favoritům soutěže."

Hosté nebudou moci počítat s důležitými hráči základní sestavy - Gaţcanem a Yong - Joem.
CSKA Moskva - pravděpodobná sestava:
Akinfejev - Odiah, Berezuckij, Ignaševič, Ščennikov - Krasič, Alodnin, Mamajev, Žirkov - Dzagojev - Necid
FK Rostov - pravděpodobná sestava:
Mandrykin - Čerskes , Lengyel, Rožkov, Andjelković - Astafjev, Kulčij, Slivić, Petrovic, Lebeděnko - Ahmetović
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Spartak Nalčik - Amkar Perm  (neděle 16:00)
V neděli se proti sobě postaví dva týmy s vůbec nejhorší ofenzívou v ruské lize. Spartak Nalčik a Amkar Perm v úvodních pěti kolech rozvlnili síť pouze jednou. Budou fanoušci svědky na góly chudé nudy nebo se střelci obou celků "zblázní"?

Spartak Nalčik nevstoupil do sezóny podle představ a s dvěma uhranými body je předposlední. Kormidelník Jurij Krasnožan, který odmítl zprávy, že vyjednává s Lokomotivem Moskva, ale nepodléhá skepsi a po mimořádné schůzi, která v týdnu v klubu proběhla, se vedení shodlo, že trestat hráče nepřichází v úvahu. "Jsem nepřítelem takovýchto kroků," prohlásil Krasnožan pro deník Sport-Express.

Podle uznávaného trenéra špatně hrající ofenzívě Nalčiku chybí útoční tahouni Parodi a Kalimullin. "Doufám, že brzy budou zpět. Jejich agresivita nám hodně chybí." Je pravděpodobné, že do nedělního utkání nezasáhne ani jeden.

Amkar Perm má podobné problémy, může se však opřít o lepší defenzívu a fakt, že mu jeden gól stačil na vítězství. V minulém kole svěřenci Dimitara Dimitrova porazili nováčka Kubaň Krasnodar 1:0 a vyhoupli se na jedenácté místo. Přesto nemůžou být v Permu spokojeni, v létě čeká klub z Uralu Evropská liga a s takovými výkony by určitě díru do světa neudělali. "Já osobně mám ze hry proti Krasnodaru smíšené pozici. Jsem nešťastný, protože můžeme hrát lépe, ale na druhou stranu spokojen s vítězstvím," řekl tahoun Permu Georgij Pejev.

Bulharský lodivod Dimitrov bude postrádat Gaála, Fedorova a náhradního gólmana Usminského.
Spartak Nalčik - pravděpodobná sestava:
Chomič - Kisenkov, Džudovič, Amisulašvili, Kisenkov- Leandro, Mašukov, Geterjev, Bikmajev - Koncevoj, Felipe.
Amkar Perm - pravděpodobná sestava:
Narubin - Sirakov, Čerenčikov, Belorukov, Grišin - Pejev, Novakovič, Drinčič, Jean Carlos - Volkov, Kušev.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 2.80 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Kubaň Krasnodar - Lokomotiv Moskva  (neděle 17:00)
Lokomotiv, jehož trenéru Rašidu Rachimovovi jde zřejmě o krk, se v Krasnodaru postaví proti domácímu FK Kubaň. Svěřenci trenéra Ovčinnikova budou chtít navázat na vítězství v druhém kole proti jinému moskevskému gigantovi Spartaku.

Zastavme se u domácího kormidelníka Ovčinnikova, bude koučovat speciální utkání. Právě v Lokomotivu prožil nejlepší léta své bohaté gólmanské kariéry, teď své mužstvo postaví proti svým. "Vzhledem k tomu, že jsem v Lokomotivu strávil téměř patnáct let, je normální, že stále fandím tomuto klubu. Ale mám teď svůj tým a budeme hrát na vítězství," řekl Ovčinnikov.

Ovčinnikov nemůže být s momentální situací ve svém bývalém klubu spokojen, zelenomodří se krčí ve druhé polovině tabulky se šesti uhranými body v pěti zápasech. Právě on může zapříčinit, aby se věci v jednom z nejslavnějších ruských klubů daly do pohybu. Pokud Lokomotiv v neděli opět klopýtne, může i zdrženlivému vedení klubu dojít trpělivost.

Fanouškům železničářů došla trpělivost ve středečním utkání ruského poháru, ve kterém jejich miláčci doma podlehli CSKA 0:1 a přišli tím o poslední možnost, jak se dostat do evropských pohárů.

Do sestavy Loko se s největší pravděpodobností vrátí útočník Peter Odemwingie, který se potýkal se zdravotními problémy. V obraně hostů bude chybět v předchozím ligovém duelu proti Zenitu (1:1) vyloučený Baša.
Kubaň Krasnodar - pravděpodobná sestava:
Botviňev - Chaguš, Džinojev, Zasejev, Boaventura - Topči, Ušenin, Keita, Haminu - Kasajev - Traoré.
Lokomotiv Moskva - pravděpodobná sestava:
Čech- Janbajev, Ďurica, Rodolfo, Kuzmin - Glušakov, Dujmovič, Ivanov, Biljaletdinov - Syčev, Odemwingie.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.20 - 2.90 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kazaň53208:111
2.CSKA Moskva531110:210
3.Křídla Sovětů Samara53116:210
4.Zenit Petrohrad52307:39
5.Dinamo Moskva53025:69
6.FK Moskva52214:28
7.Spartak Moskva52126:57
8.Těrek Groznyj52123:47
9.Tom Tomsk52122:47
10.FK Rostov51312:26
11.Amkar Perm51311:16
12.Lokomotiv Moskva51316:86
13.FK Saturn51134:84
14.Kubaň Krasnodar51132:64
15.Spartak Nalčik50231:52
16.FK Chimki50143:111

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (16)

Přidat komentář
smazaný uživatel

"Pokud budou informace Sport-Expressu pravdivé, příležitost v základní sestavě dostane Igor Denisov, který přestože je v ruském národním týmu klíčovým hráčem, v Zenitu pouze střídá."

...neni to preklep? tam by spis melo bejt Semšov ne? ....jinak Tymoscuk mozna nenastojupi kvuli tomu, ze jel do Istanbulu predavat pohar UEFA a superpohar. Ale udajne by snad moh stihnout dorazit.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo jo chybička se vloudila, samozřejmě Igor Semšov.

Reagovat
smazaný uživatel

Terek a Zenit X

Reagovat
smazaný uživatel

Co te vedlo k plichte Zenitu se slabouckejma Chimkama?

Reagovat
smazaný uživatel

pač tomu on nerozumí....jinak kazan nic moc

Reagovat
smazaný uživatel

Zacali dobre, prvnich 20 minut hrali paradne a byli jasne lepsi... zbytek prvni pule uz to byla bida no..

Reagovat
smazaný uživatel

Alex proti Rubinu famozni vykon .... Spartak v nem muze mit jednoho z vubec nejlepsich zalozniku v lize.

Bez Laudrupa se Spartak zda se rozehral k tomu co se od nej s letosnima vybornejma posilama cekalo. Budou promlouvat do boje o titul

Reagovat
smazaný uživatel

Myslíte, že dá Koller gól? Dalo by se i vsadit

Reagovat
smazaný uživatel

Uz bys vyhral

Reagovat
smazaný uživatel

kua, proč mi nikdo neporadil

Reagovat
smazaný uživatel

Koler je i ve svém pokročilém věku výbornej utočník

Reagovat
smazaný uživatel

koukám, na petrovskyj konečně hezkej trávník

Reagovat
smazaný uživatel

Tak oproti tem ostatnim zapasum jo ...ale furt je to hruza. V cervnu bude komplet novej

Reagovat
smazaný uživatel

tywe, to je ale xicht na té titulce....

Reagovat
Riijkark

nemusis nam tu dokola predvadet, jak si vymastenej

Reagovat
smazaný uživatel

hraje necid? popripade nevite jak?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele