Ruská Premier liga preview - 8. kolo

02.05.2008, 08:28, aktualizováno 03.05.2008, 08:20
Previews
Druhý Lokomotiv může doma proti Vladivostoku snížit ztrátu na vedoucí Kazaň. V dalších sobotních utkáních uvidí diváci souboje Tomsku s Grozným a Saturnu s FK Chimki...
Krylja Sovětov Samara - Amkar Perm  (pátek 13:00)
Páteční utkání Křídla Sovětů Samara – Amkar Perm otevře 8. kolo ruské Premier Ligy.

Proti Amkaru chtějí Křídla napravit zaváhání v minulém kole, kde nestačili na trápící se FK Chimki 0:1. Pro svěřence trenéra Leonida Sluckého byl zarážející fakt, že FK Chimki s jasně nejhorší defenzívou v soutěži udrželo čisté konto vůbec poprvé v této sezóně. Samara navíc nemůže počítat s Evgenij Savinem, který do klubu přestoupil právě s Amkaru, kluby se totiž dohodly na tom, že Savin do hry nezasáhne. Na marodce "Křídel" je běloruský fotbalista Alexej Skvernjuk, dále pak Kalačev a Taranov. Český fotbalista Jiří Jarošík ve středu poprvé po zranění trénoval, ale že zasáhne už do 8. kola je nepravděpodobné, na svůj debut v Samaře stále čeká. Momentálně Křídlům Sovětů Samara patří šestá pozice s tříbodovou ztrátou na svého nejbližšího soupeře.

V přístavním městě Permu panuje po sedmi odehraných kolech spokojenost, Amkar se drží na čtvrté příčce a patří mezi největší překvapení tohoto ročníku. V minulém kole si Amkar poradil s Šinnikem 2:0, ve vypjatém utkání byl vyloučen bulharský útočník Kušev, který se při oslavě gólu prezentoval nevhodnými gesty směrem k lavičce jaroslavlského mužstva, , proti Samaře tak nemůže nastoupit. Amkar jeho ztráta musí mrzet, Kušev je s třemi brankami nejlepším střelcem týmu. V zápase s Šinnikem si přivodil zranění Vitalij Grišin a do pátečního utkání se nestihne dát zdravotně do pořádku. Trenér hostů Miodrag Božovič je skeptický také nad startem útočníka Volkova.

Křídla Sovětů Samara odehrají v ruské lize jubilejní pětistý zápas, oslaví ho vítězstvím? V posledních čtyřech letech nedovolili Amkaru uhrát na domácím hřišti ani bod, v pátek 13:00 CET je ale nečeká lehký úkol, Amkar je tento rok na hřištích soupeřů třetím nejlepším mužstvem v soutěži.
Krylja S. - pravděpodobná sestava:
Lobos - Belozerov, Booth, Leilton, Beom Seok Oh - Kovba Adžindžal, Tichonov, Ivanov - Escobar, Salugin.
Amkar Perm - pravděpodobná sestava:
Gabulov - Gaal, Popov, Sirakov, Belorukov - Peev, Starkov, Dujmovič, Drinčič - Žiljajev, Sikimič.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 2.90 - 3.45
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rubin Kazaň - Spartak Moskva  (pátek 14:00)
Ve šlágru kola se utká Rubin Kazaň se Spartakem Moskva. Domácí v lize neztratili ani bod a mají ambice prodloužit famózní sérii proti úřadujícímu vicemistrovi. Spartak je pod tlakem, výsledkově ani herně se mu nedaří a kouč Stanislav Čerčesov musí spoléhat, že těžké utkání jeho svěřenci zvládnou, Čerčesova budoucnost na lavičce ruské velkoklubu je totiž v ohrožení.

Jako v pohádce si musí připadat hráči Rubinu Kazaň, v lize jsou první, navíc překonali letitý rekord Dinama v počtu za sebou jdoucích výher právě na jeho půdě. "Byl to druhý zápas Kazaně, který jsem viděl a můžu říct, že Rubin je uchazeč o titul. Fascinuje mě hra týmu Berdijeva, jsem nadšený, s jakou lehkostí porazili hlavního pronásledovatele na jeho hřišti. Rubin je perfektně organizovaný, fyzicky připravený, v obraně neprostupný – zkrátka tým bez slabých míst," nechal se slyšet bývalý fotbalista Spartaku Igor Šalimov. V cestě za osmým vítězstvím v řadě bude Rubin postrádat pro zranění jedničku Ryžikova, nahradí ho 33letý zkušený brankář Sergej Kozko. Dlouhodobými marody jsou Revišvili, Bucharov a Vasiljev. "Chceme prodloužit vítěznou šňůru proti našemu nejbližšímu soupeři Spartaku," nešetří odhodláním zkušený útočník Savo Miloševič. Poslední vzájemné měření sil mu dodává sebedůvěru, 25. srpna minulého roku Kazanští porazili Spartak 3:1.

Dvě výhry, čtyři remízy, jedna prohra a průběžné šesté místo v tabulce – výsledky Spartaku mají k ideálu daleko, moskevský klub se na každý bod natrápí a není divu, že se začíná spekulovat o odvolání Stanislava Čerčesova z trenérské lavičky Spartaku. "Hře Spartaku chybí improvizace a iniciativa," míní známý ruský fotbalový odborník Anatolij Byšovec. . Zlomenou klíční kost si ze zápasu s FK Moskva odnesl Sergej Paršivljuk a mimo hru bude přibližně měsíc, do hry nezasáhne ani Šiškin. V ohrožení je start kanonýra Pavljučenka, který má problémy s kolenem. První minuty za rezervu odehrál po dlouhém zranění záložník Kaliničenko, na marodce byl od listopadu. Za žluté karty stojí Fathi.

Podaří se Spartaku jako prvnímu celku v soutěži obrat Rubin o body? Brankář Kazaně Ryžikov tvrdí, že podobné otázky slýchává často a vůbec jej neznepokojují, břemeno v podobě prvního místa v tabulce klub nedělají problémy. "Ne, to vůbec. Naopak všichni jsou spokojení a přirozeně si to užíváme," řekl gólman domácích.
Rubin Kazaň - pravděpodobná sestava:
Ryžikov - Ansaldi, Tomas, Šaronov, Kvirkvelja - Baljajkin, Sibaja, Semak, Rjazancev - Karadeniz, Miloševič.
Spartak Moskva - pravděpodobná sestava:
Pletikosa - Jiránek, Stranzl, Kováč, Ivanov - Bystrov, Mozart, Titov, Maidana - Baženov, Welliton.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.00 - 3.35
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Šinnik Jaroslavl - Dinamo Moskva  (pátek 15:30)
Šinnik Jaroslavl se spolu s novým trenérem pokusí zaskočit favorizované Dinamo Moskva.

Na lavičce Šinniku skončil ve středu večer Sergej Juran, který byl odvolán především kvůli špatné disciplíně během zápasů a nepřesvědčivým výsledkům v prvních sedmi kolech. Funkcionářům jaroslavlského klubu došla trpělivost po prohře s Amkarem 2:0, Juran se ostře opřel do rozhodčího Lajuškina a obvinil ruské rozhodčí ze spiknutí, prý měl také provokovat během utkání hráče soupeře.

Šinnik se momentálně nachází na čtrnácté pozici s pěti body na kontě. Trenérský debut na lavičce A týmu tak zažije bývalý kouč rezervy Ivan Ljach. Šinnik může těšit rozhodnutí komise RFPL, která rozhodla, že terén na stadionu je ve způsobilém stavu a Šinnik může odehrát střetnutí s Dinamem na domácím hřišti. Za červenou kartu v minulém kole stojí Ricardo Silva, v karetním trestu je Kudrjašo. Zranění do hry nepustí Gorawského a Burčenka.

Do Jaroslavli přijede Dinamo Moskva podpořit více než dva a půl tisíce fanoušků. Hráči moskevského klubu se jim budou chtít odvděčit povinnými třemi body, kterými napraví zaváhání z minulého kola, kdy nestačili na vedoucí Rubin a po prohře 2:0 už ztrácí na čelo sedm bodů. Dinamo v posledních dvou kolech uhrálo pouze bod za remízu s FK Moskva 1:1. Do kádru Dinama se vrací Marcin Kowalczyk a není vyloučeno, že do hry zasáhne už proti nejbližšímu soupeři Šinniku. Na marodce je portugalský útočník Cícero a Ruslan Pimenov.

Naposledy se oba celky utkaly v ročníku 2006 (následující rok byl Šinnik v druhé lize). Dinamo doma jen remizoval 1:1, venku však zvítězilo 2:1, za Šinnik se trefil český fotbalista Martin Horák, který už v klubu nepůsobí. Výkop utkání Šinnik – Dinamo je naplánován na 15:30 CET.
Šinnik Jaroslavl - pravděpodobná sestava:
Stepanov - Basto, Popov, Semočko, Čerkes - Djordjevič, Bočkov, Laizāns, Bojarincev, Bočkov - Buznikin.
Dinamo Moskva - pravděpodobná sestava:
Šunin - Tanasijevič, Kolodin, Fernandez, K. Kombarov - D. Kombarov, Chochlov, Danni, Semšov - Genkov, Keržakov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.10 - 2.90 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Spartak Nalčik - FK Moskva  (pátek 17:30)
Spartak Nalčik je připraven obrat o body další moskevský celek, do Nalčiku přicestuje FK Moskva. Hosté na své první vítězství v soutěži stále čekají.

Hrdina Chomič chytil v druhé minutě nastaveného času penaltu Odemwingiemu a zajistil svému týmu cenný bod s favorizovaným Lokomotivem na jeho stadionu. Doma však Nalčik často klopýtá, své fanoušky rozradostnil jen jednou, třikrát prohrál. "Moskva se pomalu dostává ze špatné situace zpočátku sezóny. Myslím, že utkání bude velmi zajímavé, vždyť u obou týmů je přání zvítězit. Jsem přesvědčen, že musíme splatit dluh vlastním fanouškům za špatné domácí výsledky. Ale domnívám se, že naše hra jde nahoru. Pokrok se ukázal v průběhu této sezóny, od bezkrevného výkonu s Amkarem (0:2) do zápasu proti CSKA, kde se nám podařilo zvítězit," řekl trenér Jurij Krasnožan, který bude postrádat klíčového záložníka, Gogita Gogua totiž musel minulý týden po druhé žluté kartě pod sprchy.

Tomáš Čížek se po remíze se Spartakem Moskva 1:1 nechal slyšet, že je přesvědčen o tom, že FK Moskva začne vyhrávat. Tři body potřebují moskevští jako sůl, v kolonce vyhraných zápasů je totiž straší nula, zatím mají na svém kontě čtyři body za stejný počet remíz a jsou překvapivě na poslední příčce. Není proti divu, že zkušený ukrajinský lodivod Oleg Blochin nemá na lavičce čtvrtého týmu minulého ročníku ruské Premier Ligy nic jistého. Blochin nemůže počítat s nigerijským obráncem Okoronkwem, Ivanovem a Barrientosem, otazník visí nad startem Hubníka. Je možné, že do branky se postaví Amelčenko, Ževnov totiž vyrobil fatální chybu při inkasované brance proti Spartaku.

Vzájemná bilance FK Moskva a Spartaku Nalčik je vyrovnaná, v předminulé sezóně spolu dvakrát remizovali, v ročníku 2007 doma Nalčik zvítězil 1:0, venku zase stejným výsledkem prohrál. Utkání začíná v 17:30 CET.
Spartak Nalčik - pravděpodobná sestava:
Chomič - Amisulašvili, Džudovič, Jatčenko, Kisenkov - Kočubej, Mažukov, Geterjev, Ricardo - Dzachišev, Kažarov.
FK Moskva - pravděpodobná sestava:
Amelčenko - Jop, Stoica, Godunok, Kuzmin - Petr Bystrov, Čížek, Kalešin, Epureanu - Adamov, Bracamonte
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.40 - 2.90 - 2.85
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Saturn - FK Chimki  (sobota 12:00)
Podmoskevským derby mezi Saturnem a FK Chimki odstartují sobotní zápasy ruské nejvyšší soutěže. Obě mužstva se nacházejí v druhé polovině tabulky a především Saturn má daleko vyšší ambice.

K derby se vyjádřil obránce Saturnu Jan Ďurica. "Vyhrát tento zápas je velice prestižní a vynasnažíme se, abychom dosáhli podobného výsledku jako loni. (Saturn vyhrál 1:0 pozn. Redakce). Chceme navázat na výkon s Tomskem a ukázat přitom dobrou hru." Vítězstvím nad Tom Tomsk minulý týden Saturn přerušil čtyřzápasovou šňůru bez vítězství. Saturn, jak už je každým rokem tradicí, nevstoupil ani do tohoto ročníku oslnivě, s osmi body na kontě je až devátý, vedení klubu myslí na daleko lepší příčky. Na marodce Saturnu je Shilla a Jevsejev. Do hry se vrací duo Petráš a Jurčenko.

Hostující fotbalisté FK Chimki se v 7. kole dočkali premiérového vítězství v tomto ročníku, když porazili Křídla Sovětů Samara 1:0 a zároveň udrželi vůbec poprvé v této sezóně čisté konto. Právě defenzíva je achilovou patou Chimek je defenzíva, stihli inkasovat už sedmnáct branek, což je jasně nejvíc ze všech týmů v lize. Během týdne kouč Juščenko pracoval se svými svěřenci na zlepšení fyzické kondice, během toho týdne toho moc nenatrénovalo duo Blatnjak a Nastja Čeh, podle informací sport – express budou do sobotního utkání fit. Dobrou zprávou pro FK Chimki je fakt, že s týmem opět trénuje duo Eromoigbe, Jovanovič a Andrej Stepanov.

Minulou sezónu skončilo podmoskevské derby remízou 0:0 a výhrou Saturnu 1:0. Český brankář Antonín Kinský nechyběl v těchto zápasech v brance Saturnu, udrží čisté konto i v sobotním duelu?
FK Saturn - pravděpodobná sestava:
Kinský - Angbwa, Ďurica, Zelao, Igonin - Česnauskis, Al.Ivanov, Loskov, Karjaka - Jakubko, Topič.
FK Chimki - pravděpodobná sestava:
Berezovskij - Drozdov, Dancev, Trivunovič, Jovanovič - Blatnjak, Samusevas, Pilipčuk, N. Čeh - Antipenko, Nizamutdinov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.15 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Těrek Groznyj - Tom Tomsk  (sobota 14:30)
Těrek Groznyj přivítá na stadiónu Sultan Bilimchanov sibiřský Tom Tomsk. Hosté na své první body venku stále čekají.

V Pjatigorsku se připravoval Těrek Groznyj na blížící se duel s Tomskem, na tamějším stadionu trénoval na umělé trávě a to z toho důvodu, že v budoucnu bude na stadionu Sultan Bilimchanov položen umělý povrch a hráči si musí na tento druh trávníku zvykat.. Trenér Těreku počítá před soubojem s Tomskem ztráty, do hry nezasáhne Voronkin, Širko a Dudnik, třízápasový trest za červenou kartu dostal útoční Serdjukov, na hrotu ho tak nahradí Adijev. Minulé kolo Těrek nehrál, utkání proti Zenitu mu bylo odloženo, i přesto se nachází v první polovině tabulky, domácí zápasy před horkokrevným čečenským publikem se mu totiž zatím daří náramně, ze čtyř utkání na své půdě vyhrál hned tři.

Tomsku se v posledních týdnech nedaří, svěřenci Valerije Petrakova nebodovali dvakrát v řadě a navíc se nezmohli ani na gól. "Hrajeme špatně, opravdu špatně – to je objektivní důvod," nechal se slyšet trenér Valerij Petrakov. Především na cizích hřištích působím Tomsk odevzdaným dojmem, ve třech venkovních utkáních nebodoval a "pyšní" se záporným skóre 1:6. Celkově má sibiřské mužstvo na kontě sedm bodů. Hosté nepřijedou do čečenského hlavního města bez zraněného Vejiče a Mladenova.

Naposledy se utkal Těrek s Tomskem před třemi lety, v obou případech zvítězili hosté (0:1, 2:0).
Těrek Groznyj - pravděpodobná sestava:
Lika - Zabavnik, Džabrajlov, Romanovič, Iljev - Kulik, Essame, D. Lopez, Lahjalov, Kuzmičev - Adjev.
Tom Tomsk - pravděpodobná sestava:
Mandrykin - Bugajev, Catînsus, Jokič, S. Skobljakov - Strojev, Radosavljevič, Micčov, B. Adžindžal, V. Volkov - Maznov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.90 - 2.75 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Lokomotiv Moskva - Luč-Energija Vladivostok  (sobota 17:00)
Utkání s jasným favoritem uzavře sobotní program ruské Premier Ligy. Lokomotiv vyzve Luč – Energiji Vladivostok.

Smutným hrdinou 7. kola byl nigerijský útočník Odemwingie, v druhé minutě nastaveného času neproměnil pokutovým kop a byl hlavním viníkem toho, že Lokomotiv jen remizoval s outsiderem z Nalčiku. I tak je Lokomotiv v tomto ročníku zatím nejlepším moskevským celkem, drží se na druhé pozici za vedoucí Kazaní. V posledních dvou ligových duelech však přišel mírný útlum, "Lokomotivy" totiž získaly dva body za stejný počet remíz a nevstřelili ani branku. V dresu domácích nevyběhne do utkání marodící dvojice Pereira a N. Denisov, karetní trest se pro změnu dotkl Rodolfa.

Z dalekého Vladivostoku odcestovali v pátek 2. května do Moskvy fotbalisté Luče. Proti Lokomotivu se pokusí o překvapení, vždyť na půdě soupeřů dosud neuhráli ani bod. Luč – Energija se momentálně pohybuje ve spodních patrech tabulky a do těžkého utkání s Lokomotivem nemůže počítat s vykartovaným Vujovičem. Náladu ve Vladivostoku alespoň částečně zvedl brankář Marek Čech, opora zadních řad prohlásila, že chce na Dálném východě zůstat.

Luč – Energija by jistě chtěla navázat na poslední vzájemné měření sil, z Lokomotiv stadionu si minulý rok odvezli cenný bod za remízu 1:1.
Lokomotiv Moskva - pravděpodobná sestava:
Levenec - Janbajev, Sennikov, Asatiani, Spahič - Kociš, Gurenko, Torbinskij, Biljaletdinov - Odemvingie, Syčev.
Luč-Energ. - pravděpodobná sestava:
M. Čech - Novkovič, D. N. Smirnov, Šešukov, Černogajev - Bulyga, Damjanovič, Begovič, Lanko, Ševčenko - Tichonoveckij.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.30 - 4.40 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kazaň770014:221
2.Lokomotiv Moskva74218:314
3.Dinamo Moskva742111:714
4.Amkar Perm741210:413
5.CSKA Moskva73227:411
6.Krylja Sovětov Samara73139:710
7.Spartak Moskva724111:1010
8.Těrek Groznyj63036:109
9.FK Saturn72237:78
10.Zenit Sankt-Petěrburg61417:77
11.Spartak Nalčik72145:87
12.Tom Tomsk72145:97
13.Šinnik Jaroslavl71248:125
14.Luč-Energija Vladivostok71245:95
15.FK Chimki71248:175
16.FK Moskva70436:114
Zbývající zápasy
04.05. 17:00CSKA Moskva - Zenit Sankt-Petěrburg

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (5)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Kazan poosme vyhraje

Reagovat
M11

CSKA - Zenit... slagr jak vino

Reagovat
smazaný uživatel

Kazaň - Spartak

Reagovat
smazaný uživatel

Odloženo.

Reagovat
smazaný uživatel

0:3

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele