Ruská Premier Liga - preview 9. kola

16.05.2009, 08:06, aktualizováno 17.05.2009, 08:06
Previews
Trápící se Saturn bude chtít pod novým trenérem odčinit svou mizérii proti Dinamu Moskva. CSKA se po zaváhání Kazaně může po utkání se Zenitem ujmout vedoucí pozice soutěže. Krasnodar jede do Samary a Tomsk hostí moskevský Spartak.
Amkar Perm - Rubin Kazaň  (sobota 10:00)
Rubin Kazaň cestuje na Ural, aby se v sobotu utkal s trápícím se Amkarem Perm. Domácí může těšit alespoň fakt, že minulý týden dali poprvé v sezoně více než jednu branku, proti Těreku se totiž dvakrát trefil probuzený střelec Martin Kušev. Na jeho góly bude Amkar spoléhat i v sobotním utkání.

Amkar Perm má vedle střelecké nemohoucnosti už nějakou dobu problémy se složením obrany, na levé straně defenzivní linie tak musí zaskakovat záložník Vitalij Grišin. Mimo hru jsou zadáci Gaál a Fedotov. Aktuálně třináctý tým Premier-Ligy v minulém kole sehrál povedenou patrii v čečenské metropoli Groznyj, z místního Těreku si odvezl bod za remízu 2:2.

Na současného lídra z Kazaně však výkon proti Těreku nemusí stačit. Rubin svou typickou hrou v posledních kolech válcuje jednoho soupeře za druhým, Saturnu dal bůra a Tomsk doma rozstřílel 4:0. Cestu za upevněním prvního místa v tabulce trenéru Berdyjevovi komplikují četné absence. Kromě zraněných Bucharova, Kalešina, Rjazanceva a Bystrova se v základní jedenáctce Ruby neobjeví kvůli kartám pilíř zadních řad Navas. Španěla by měl ve středu obrany nahradit chorvatský internacionál Tomas.
Amkar Perm - pravděpodobná sestava:
Narubin - Sirakov, Belorukov, Čerenčikov, Grišin - Pejev, Novakovič, Drinčič, Kalašnikov - Volkov, Kušev.
Rubin Kazaň - pravděpodobná sestava:
Ryžikov - Popov, Tomas, Šaronov, Ansaldi - Noboa, Sibaya, Semak, Karadeniz - Domínguez, Adamov.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.20 - 3.15 - 1.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Lokomotiv Moskva - Těrek Groznyj  (sobota 12:15)
Lokomotiv pod trenérem Maminovem uhrál v posledních dvou kolech čtyři body a v podobném duchu chce pokračovat v následujících kolech, v devátém kole před ním stojí překážka v podobě Těreku Groznyj. Výsledková i herní krize, která sedla na čečenské mužstvo pasuje Lokomotiv do role jasného favorita.

"Náš úkol se nemění, musíme se dostat mezi nejlepší tři," řekl prezident Loko Nikolaj Naumov, který věří, že krize mužstva byla jen dočasná a vše teď spěje k lepšímu. Pod kormidelníkem Maminovem sice mírné zlepšení nastalo, ale nutno dodat, že současné výkony by Železničářům ke splnění náročných cílů nestačilo. Proti Těreku Groznyj, který už pět kol nevyhrál, má Lokomotiv možnost udělat další malý krůček.

Domácím však bude chybět několik klíčových hráčů. Mimo hru je Torbinskij, Biljaletdinov, nepravděpodobný je start Dujmoviče a Syčeva. Aby toho nebylo málo, stop za červenou kartu má obránce Baša. Hosté přicestují do Moskvy bez Džabrajlova a Omeljančuka, šrámy má Gvazava, Smirnov a Cléber, situace však není natolik vážná, aby nemohli v sobotu nastoupit.
Lokomotiv Moskva - pravděpodobná sestava:
Čech - Janbajev, Ďurica, Rodolfo, Kuzmin - Kocis, Dujmovič, Ivanov, Glušakov - Syčev, Odemwingie.
Těrek Groznyj - pravděpodobná sestava:
Dikan - Zabavnik, Cléber, Iliev, Miščenko - Petre, Smirnov, Georgijev, Vlasov - Lachijalov - Pancu.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.55 - 3.20 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Rostov - Spartak Nalčik  (sobota 14:30)
Příjemné překvapení úvodních osmi kol FK Rostov čeká po utkání s Kubaněm (0:0) další derby o jižní Rusko. Tentokrát se Spartakem Nalčik. Hosté v minulém kole remizovali taktéž 0:0, třech bodů však byli podstatně blíž než Rostov, v závěru totiž kopal penaltu obránce Amisulašvili. Neproměnil.

Rostovu se vrací po třech týdnech marodění důležitý člen záložník řady Branimir Petrovič, na marodce je tak pouze Nenad Slivič. Hostujícímu trenéru Krasnožanovi chybí útočník Parodi, jemuž končí hostování v červnu a diskvalifikovaný Gogita Gogua. Vzájemná bilance obou celků je vyrovnaná, dvakrát vyhrál Nalčik, jednou Rostov a jednou se rivalové z jihu Ruska rozešli smírně.
FK Rostov - pravděpodobná sestava:
Mandrykin - Astafjev, Rožkov, Lengyel, Andželkovič - Gatskan, Kulčij, Hong Young, Osinov, Lebeděnko - Akimov.
Spartak Nalčik - pravděpodobná sestava:
Chomič - Jatčenko, Džudovič, Amisulašvili, Filatov - Leandro, Mašukov, Geterjev, Bikmajev, Džachmišev - Koncevoj.
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Chimki - FK Moskva  (sobota 17:00)
Poslední FK Chimki stále čekají na své premiérové vítězství v sezoně, nejžhavější kandidát na sestup se pokusí zaskočit favorita tohoto duelu FK Moskva.

FK Chimki spíše než výkony na hřišti budí zájem podivnými událostmi mimo trávníky. Po anonymním telefonátu brankáři Romanu Berezovskému, kterého někdo chtěl přesvědčit, aby ovlivnil utkání třetího kola s Rostovem, se v souvislosti s podmoskevským klubem spojuje prohlášení trenéra Sarsaniji na tiskové konferenci k remízovému utkání ve Spartaku Nalčik. "Rozhodčí řekl jednomu z našich hráčů, že pokud soupeř neskóruje, bude kopat penaltu. A odpískal ji na poslední chvíli, jedná se o velmi zajímavého sudího."

Chimkám se vrací do obrany uzdravený klíčový obránce Miodrag Jovanovič. Seznam marodů je ale stále početný, jsou na něm Strelcov, Trivunovič, Rotenberg a Maximov.

V sobotu může FK Moskva rozšířit svou ligovou neporazitelnost na osm zápasů, od nešťastné prohry s Dinamem svěřenci Miodraga Božoviče uhráli patnáct bodů a sluní se na krásném čtvrtém místě. Proti Chimkám navíc mají velkou šanci své postavení v tabulce vylepšit, do tohoto utkání je připraven nastoupit uzdravený slovenský reprezentant Jakubko, naopak start dvou opor Samedova a Okoronkwa je nepravděpodobný.
FK Chimki - pravděpodobná sestava:
Berezovskij - Kirillov, Golovatenco, Nastič, Zinovjev - Samsonov, Pilipčuk, Budjanskij, Cvetkovič, Blatnjak - Nizamutdinov.
FK Moskva - pravděpodobná sestava:
Ževnov - Šešukov, Epuranu, Jop, Grigalava - Stavpev, Rebko, Tarasov, Česnauskis - Jakubko, Bracamonte
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.75 - 2.90 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tom Tomsk - Spartak Moskva  (neděle 10:30)
Tom Tomsk, otřesený nedávným debaklem s Kazaní, hostí Karpinem vzkříšený Spartak Moskva. Ten v osmém kole sehrál dosud své nejlepší utkání v této sezoně, Saturn Moskevská oblast deklasoval 4:0.

V klidném středu tabulky se nacházející Tomsk sice byl Rubinu Kazaň minulé pondělí vyrovnaným soupeřem, dostal však lekci z produktivity. Konečný výsledek 0:4 byl pro Sibiřany krutý, následující utkání proti Spartaku napoví, nakolik to podlomilo jejich psychiku.

Spartak je na tom se sebedůvěrou přesně opačně, stejným výsledkem totiž zesměšnil odevzdaný Saturn. Dvěma góly se blýskl kanonýr Welliton, který byl spolu s krajním záložníkem Bystrovem nejlepším hráčem červenobílých. Spartak se tímto vítězstvím vyšvihl na šesté místo, a když porazí i Tomsk, bude třetí. Pro moskevské hovoří vzájemná bilance, s Tomskem neprohráli už čtyři roky.

Spartak bude postrádat obránce Makajeva a Paršivljuka, domácí budou bez zraněného Filipenka a vykartovaného Ivanova.
Tom Tomsk - pravděpodobná sestava:
Parejko - Jokič, Katynsus, Smirnov, Skobljakov - Klimov, Mičkov, Janotovskij, Charitonov - Maznov, Kornilenko.
Spartak Moskva - pravděpodobná sestava:
Džanajev - Bojarincev, Jiránek, Stranzl, Rodriguez - Sajenko, Carioca, Alex, Bystrov - Dzjuba, Welliton.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.70 - 2.95 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Křídla Sovětů Samara - Kubaň Krasnodar  (neděle 13:00)
Stadion Metallurg hostí utkání devátého kola ruské Premier-Ligy mezi domácími Křídly Sovětů Samara a FK Kubaň Krasnodar. Samara si po dvouzápasové šňůře proher proti favorizovanému CSKA a Zenitu Petrohrad, bude chtít zpravit náladu na nováčkovi, který venku ještě nevyhrál.

Trenér Samary Leonid Sluckij nemusí řešit žádné nové absence, na marodce je pouze Budylin, kterého na postu pravého obránce výborně zastupuje host ze Spartaku Roman Šiškin. Domácí se po dvou prohrách v řadě propadli do poklidného středu, při vyrovnanosti ligy je zpátky mezi nejlepší může dostat případné vítězství proti zelenožlutým.

Ti přicestují do města u řeky Volhy bez bývalého hráče Samary Skverňuka, který se stále zotavuje z operace zpřetrhaných vazů v koleni, a distancovaného Tichonoveckého.
Křídla S. - pravděpodobná sestava:
Lobos - Šiškin, Belozerov, Jarošík, Leilton -Bober, Kulik, Adžindžal, Kalačev - Savin, Koller.
Kubaň Krasnodar - pravděpodobná sestava:
Botviňev - Chaguš, Džinojev, Zasejev, Boaventura - Topči, Keita, Kasajev, Ušenin, Haminu - Traoré.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.60 - 3.10 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Saturn - Dinamo Moskva  (neděle 15:30)
Saturn přivítá v moskevském derby Dinamo a určitě nebude chtít navázat na poslední dva zápasy, které "mimozemšťanům" vůbec nevyšly. I hosté nebudou vzpomínat na poslední utkání v dobrém, když výhru nad městským rivalem CSKA ztratili během čtvrthodinky.

Domácí jsou ve velké krizi, klub během tří dnů odvolal jak prezidenta, tak i trenéra. A zatímco bývalý prezident Boris Žiganov je nahrazen Igorem Jefremovem, nástupce německého trenéra Jürgena Röbera se stále hledá. Do zápasu však nepůjdou hráči Saturnu ochuzeni jen o hlavního trenéra, ale chybět bude i obránce Angbwa.

Dinamo naopak nesžírají vnitřní problémy, ale spíše smůla. V minulém zápase domácí sedmdesát minut vedli, poté však vyrovnal český ostrostřelec Necid. Domácí si kalich hořkosti vypili do dna po zbytečné Keržakovově chybě. Ruská megahvězda tak bude mít o motivaci postaráno a proti oslabené obraně " mimozemšťanů" by mohla několikrát skórovat. Zvláště když hostům bude chybět jen dlouhodobě zraněný Ropotan.
FK Saturn - pravděpodobná sestava:
Kinský - Jevsejev, Malkov, Zelao, Nachušev - Ivanov, Nemov, Igonin, Loskov, Karjaka - Kiričenko
Dinamo Moskva - pravděpodobná sestava:
Gabulov - Kowalczyk, Kolodin, Fernandéz, Granat - D.Kombarov, Wilkshire, Chochlov, Dimidko, K.Kombarov, - Keržakov
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.15 - 2.80 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
CSKA Moskva - Zenit Petrohrad  (neděle 17:00)
Nejprestižnější duel mezi Moskvou a Petrohradem se skrývá v utkání CSKA Moskva - Zenit Petrohrad. Jde v něm také o první místo, pokud CSKA vyhraje, předskočí vedoucí Kazaň. Zenit by se v případě tříbodového zisku na mužstvo z Tatarstánu bodově dotáhnout. Ruské El Clásico, jak toto utkání před zápasem nazval Zico slibuje útočný fotbal, ofenzivní pojetí totiž zdobí oba celky.

CSKA Moskva má v nohách náročné středeční semifinále domácího poháru, ve kterém armějci vyřadili Dinamo Moskva až po penaltovém rozstřelu. "Fyzický stav mých hráčů mě ani trochu neznepokojuje. Do neděle se dáme určitě dohromady. Vrásky mi však přidělává psychický stav Maazoua. Náš fotbalista těžce nesl urážky v souvislosti s jeho barvou kůže ve středu od fanoušků Dinama. Musel jsem ho dokonce neplánovaně nahradit," řekl trenér CSKA Zico pro deník Sport-Express.

Zico bude postrádat své dvě ofenzivní esa, Miloš Krasič a Alan Dzagojev jsou totiž na marodce. Není jisté, kdo je v sestavě nahradí. Maazou je po slovním útoku rasistů psychicky dole a stále se s fyzičkou trápící Carvalho odehrál ve středu 120 minut.

Vágner Love před utkáním rozdává úsměvy na všechny strany, právě na jeho nepopíratelné schopnosti se bude CSKA spoléhat. "Nazýval bych CSKA ruskou Barcou. Když se nám daří, jen těžko nás někdo zastaví," prohlásil nejlepší střelec uplynulého ročníku ruské Premier-Ligy, který je po zranění opět ve formě.

Zenit Petrohrad v osmém kole porazil Křídla Sovětů 2:0, přesto nemůže být trenér Dick Advocaat spokojen s tím, jak se věci v posledních týdnech, potažmo dnech mají. Zenit rozhodně nepodává výkony, jaké by podávat měl. Po blamáži v Rostovu tahal proti Samaře za kratší provaz a jen díky individuálním schopnostem Dannyho utkání vyhrál. Portugalec si však v přípravě na CSKA poranil koleno a podle prvních prognóz se na trávníky minimálně několik týdnů nepodívá.

Na marodce Zenitu jsou vedle Dannyho dva obránci Lombaerts s Križanacem. Minimálně jeden z nich by se v neděli hodil, protože slovenský zadák Hubočan po zranění hraje teprve své druhé utkání, v tom prvním navíc moc nepřesvědčil. Aby toho nebylo málo, se zdravotními problémy se potýká kapitán Anatolij Timoščuk.

Nakonec pro Zenit jeden statistický strašák, v Lužnikách mužstvo z Petrohradu nevyhrálo už dlouhých jedenáct let...
CSKA Moskva - pravděpodobná sestava:
Akinfejev - Šemberas, V.Berezuckij, Ignaševič, Ščennikov - Maazou, Mamajev, Aldonin, Žirkov - Carvalho - Vágner Love.
Zenit Petrohrad - pravděpodobná sestava:
Malafejev - Aňukov, Hubočan, Meira, Kim - Tymoščuk, Denisov, Zyrjanov - Fajzulin, Semšov - Pogrebňak.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 3.00 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kazaň852117:317
2.CSKA Moskva851216:616
3.Zenit Petrohrad843114:715
4.FK Moskva84317:315
5.Spartak Moskva841312:713
6.FK Rostov83416:413
7.Křídla Sovětů Samara84138:713
8.Dinamo Moskva84048:912
9.Lokomotiv Moskva82427:910
10.Tom Tomsk83145:1110
11.Těrek Groznyj82337:99
12.Kubaň Krasnodar82335:89
13.Amkar Perm81434:87
14.Spartak Nalčik81345:76
15.FK Saturn81255:185
16.FK Chimki80357:173

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
smazaný uživatel

dneska se těším na šlágr kola CSKA-Zenit...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele