Ruská Premier Liga - souhrn 10. kola

23.05.2009, 13:58, aktualizováno 24.05.2009, 19:03
Komentáře a souhrny
Dinamo doma porazilo Zenit a předskočilo ho v tabulce. Spartak Moskva na domácím hřišti deklasoval Amkar Perm 5:1. Těrek Groznyj zvítězil nad Chimkami 2:0, stejným výsledkem dopadla i utkání mezi Kazaní a Lokomotivem a FK Moskva s Rostovem. Samara veze body z Nalčiku, Saturn hrál znovu 0:0, tentokrát doma s Tomskem. CSKA padlo v Krasnodaru...

FK Saturn - Tom Tomsk 0:0

23.05.2009 12:00

Góly: -

Podmoskevský Saturn podruhé na svém hřišti remizoval 0:0, tentokrát s Tomskem. Svěřenci trenéra Gordějeva se neradovali z gólu už měsíc, není proto překvapením, že se pohybují v pásmu sestupu.

Saturn chtěl dobrý výkon s Dinamem Moskva potvrdit i dnes, ale převahu měl Tomsk. Saturn v prvním poločase podržel několika skvělými zákroky český gólman Antonín Kinský, v krajním případě zachraňoval mimozemšťany na brankové čáře Loskov. Domácí zahrozili pouze po střele Kiričenka po efektivní patičce Jevsejeva, Parejko v brance Tomsku byl svým zákrokem proti.

V druhém dějství Saturn hru vyrovnal a měl vůbec největší šanci druhé pětačtyřicetiminutovky, to by však musel mít útočník Kiričenko lepší mušku, z šesti metrů hlavou mířil do míst, kde stál připravený Parejko. Ani v další šanci účastník Eura 2004 neuspěl. V závěrečných minutách přinesla vzrušení jen střela Karjaky, která mířila těsně nad břevno. Saturn tak remizoval s Tomskem 0:0.

Více informací k zápasu

Spartak Moskva - Amkar Perm 5:1

23.05.2009 14:30

Góly: 10. Welliton, 51. Alex Meschini, 80. Nikita Baženov, 86. Alex Meschini, 88. Welliton - 90. Ivan Starkov

Spartak Moskva v domácích Lužnikách rozstřílel Amkar Perm 5:1. Vysoké vítězství červenobílých režírovali především Brazilci, Alex i Welliton skórovali dvakrát. Druhý jmenovaný se navíc osamostatnil na čele tabulky střelců ruské Premier-Ligy.

Perm se individuálních chyb dopouštěl od prvních minut a už v desáté minutě byl potrestán. Welliton hlavou po centru Bystrova pohodlně skóroval. Záložník Spartaku Bystrov, který se v posledních týdnech vrací do formy, pak mohl skórovat sám, ale mířil do boční sítě.

Ostatně celý první poločas byl ve znamení převahy a neproměněných šancí nejpopulárnějšího klubu z Moskvy. Hosté však také nepůsobili odevzdaným dojmem, několikrát zahrozili z protiútoků.

Vedení Spartak v 51. minutě zdvojnásobil Alex, brazilský tvůrce hry červenobílých si naběhl na nadýchaný centr Bystrova a hlavou nekompromisně zakončil. Amkaru nepomohlo ani posílení ofenzívy, naproti tomu Spartak rozjel svůj gólový festival v poslední desetiminutovce.

Na jejím začátku zvýšil na 3:0 střídající Baženov a o další dvě branky se postarali pro Spartak nepostradatelní Brazilci. V 86. minutě rozvolnil síť nešťastného Narubina technickou střelou Alex, o dvě minuty později realizoval Welliton nájezd na gólmana Permu. Uralský klub klub v závěru alespoň snížil po brance Starkova, ale hráči Permu z této branky mít radost rozhodně nemohli, prohráli 1:5.

Více informací k zápasu

Rubin Kazaň - Lokomotiv Moskva 2:0

23.05.2009 17:00

Góly: 9. Sergej Semak, 47. Gökdeniz Karadeniz

Rubin Kazaň po přesvědčivém výkonu porazil Lokomotiv Moskva 2:0 brankami Semaka a Gökdenize. Železničáři navíc dohrávali o devíti, vyloučit se nechali Ďurica a Odemwingie, oba tak přijdou o nadcházející moskevské derby proti Spartaku.

V deváté minutě napálil Semak odražený míč za záda bezmocného Čecha, který kapituloval po 270 minutách. Ačkoliv Lokomotiv zaznamenal v posledních týdnech výsledkový progres, Rubin Kazaň je kvalitativně jinde než předchozí soupeři a bylo to znát. Ve 30. minutě mohl zvýšit Roman Adamov, ale mířil těsně nad branku Čecha. Adamov neuspěl ani v druhém případě o deset minut později, obehrál sice Čecha, ale dostal se z ideálního střeleckého úhlu. Na své léta sláva marně vzpomíná Syčev, své trápení ukázal v plné nahotě v dnešním utkání, několikrát řešil slibně se rozvíjející příležitost Lokomotivu vyloženě špatně.

Maminov během poločasové přestávky měl svým svěřencům co říct, ti si však očividně nevzali jeho slova pořádně k srdci. V 47. minutě ztratil záložník Loko míč, čehož využil Gökdeniz Karadeniz a přesnou ranou k tyči zvýšil na 2:0. Rubin Kazaň si za dvoubrankového vedení zápas užíval, a když se nechal po druhé žluté kartě za kop po odpískání vyloučit Ďurica, bylo rozhodnuto. Tím ale výčet vyloučených na straně Železničářů neskončil, slovenského obránce totiž za hrubý faul na Ryžikova následoval do sprch Peter Odemwingie. Hrát proti úřadujícímu mistrovi v devíti není žádná sranda, hosté ale mohli být rádi, že Kazaň snížila na obrátkách a utkání dovedla do poklidného konce.

Více informací k zápasu

Těrek Groznyj - FK Chimki 2:0

23.05.2009 17:00

Góly: 10. Andrej Kobenko, 68. Šamil Lachijalov

Těrek Groznyj porazil beznadějně poslední FK Chimki 2:0, na vítězství, které přišlo po šesti pro Čečence po šesti zápasech půstu, se nejvíce podílel záložník Šamil Lachijalov, jenž první branku připravil pro Kobenka a druhou sám dal.

Rozháraný úvod utkání přinesl další z řad chyb obrany Chimek, čehož využil Lachijalov a patičkou našel Kobenka, zimní posila z Kazaně se nemýlila. Těrek poté těžil z protiútoků, po jednom z nich propásl moment ke střele střelec první branky Kobenko.

Ve druhém dějství padla opět branka, opět jí dal Těrek a opět v ní měl prsty Lachijalov. Tentokrát přesnou trefou zasadil psychicky zdeptaným hráčům Chimek další ránu.

Více informací k zápasu

Dinamo Moskva - Zenit Petrohrad 1:0

24.05.2009 12:00

Góly: 84. Dmitrij Chochlov

Druhý výjezd Zenitu do Moskvy skončil druhou porážkou v řadě. Po prohře s Armějci si Petrohrad připsal na své konto i porážku 0:1 s dalším velkým rivalem Dinamem Moskva.

Zenitu už do konce sezony chybí třicetimilionová posila Danny, takže ho i dnes po výborném výkonu proti CSKA nahradil mladík Ionov a i tentokrát patřil k nejlepším na hřišti. Naopak Dinamo mělo k dispozici prakticky nejsilnější sestavu a překvapením tak bylo nasazení mladého Svěžova.

Letos poprvé slušně zaplněná Arena Chimki viděla poměrně slušný a rychlý fotbal, přesto si žádná ze stran nevypracovala vážnější gólovou příležitost. O něco více ze hry mělo domácí Dinamo, ale s přibývajícím časem byl aktivnější Zenit. Ten si však i přes větší aktivitu nedokázal vypracovat vážnou šanci.

Když už se zdálo, že utkání skončí nepopulární bezgólovou remízou, přišla rychlá akce Dinama po pravém křídle. Kiril Kombarov se v 84. minutě protáhl kolem Radka Šírla, odcentroval do pokutového úzémí a kapitán Chochlov na vzdálené tyči poslal domácí do vedení.

V nastaveném čase se do pokutového území protáhl Denisov, po konaktu s obráncem domácích padnul k zemi, ale hlavní sudí Eduard Malyj ho odměnil žlutou kartou za simulování. Ta byla pro Denisova druhou v zápase a zamířil tak předčasně do šaten.

Dinamo v posledních minutách, i za cenu několika žlutých karet, jednogólové vedení udrželo a připsalo si tak důležité tři body za vítězství nad Zenitem Petrohrad.

Více informací k zápasu

FK Moskva - FK Rostov 2:0

24.05.2009 12:00

Góly: 33. Aleksandr Samedov, 82. Martin Jakubko

Fotbalisté FK Moskva se po výhře 2:0 nad Rostovem vrátili mezi tři nejlepší týmy ruské Premier-Ligy. Měšťané neprohráli deváté utkání v řadě.

V souboji dvou vytříbených defenzív si vytvořili první příležitost domácí hráči, po přiťuknutí od Bracamonteho pálil těsně vedle Rebko. Hostující Rostov odpověděl centrem Andželkoviče, který zakončil Gatskan hrudí, gólman moskevských Ževnov byl připraven. Na těžkém terénu stadionu Eduarda Strelcova bylo k vidění hodně tvrdých faulů, ryze fotbalových věcí už bylo méně. Jednou z dalších výjimek byla šikovná přihrávka Lebeděnka, na kterou Akimov těsně nedosáhl.

V 34. minutě vybouchl poloprázdný stadion Eduara Strelcova nadšením, po zmatcích v pokutovém území Rostovu se k míči dostal Bracamonte, Argentinec nabil Samedovovi a ten z prvního doteku přesnou střelou k tyči rozvlnil síť.

Trenér nováčka Oleg Dolmatov během poločasové přestávky udělal dvě změny a jeho tým přešel k rozestavení se dvěma útočníky. Střídající Ahmetovič v 54. minutě vyslal vůbec první přímou střelu hostů v tomto utkání. S přibývajícími minutami o sobě dával vědět slovenský útočník Martin Jakubko, dvě příležitosti sice spálil, ale v té třetí si napravil reputaci. V 82. minutě Jakubko číhal na zadní tyči a přetažený míč hlavou usměrnil za záda bezmocného Geruse.

Hosté se ani nemohli nadechnout k závěrečnému tlaku, o pár chvil později totiž přišli o Rožkova, který dostal druhou žlutou kartu za loket do obličeje záložníka Česnauskise.

Více informací k zápasu

Spartak Nalčik - Křídla Sovětů Samara 0:1

24.05.2009 14:30

Góly: 44. Jiří Jarošík

Křídla Sovětů Samara si odvážejí cenné vítězství z půdy Spartaku Nalčik. Jedinou branku vsítil těsně před poločasovou přestávkou Jiří Jarošík. Po změně stran měli domácí několik vážných příležitosti, ale prosadit se nedokázali.

Na první ohrožení branky s gólovými parametry se čekalo do šestnácté minuty, z deseti metrů střílel útočník Parodi, který se vrátil po zranění, gólovou radost mu však uťal obranným zákrokem Jarošík. Postupem času hosté převzali otěže zápasů a začali ohrožovat branku Nalčiku, s dalekonosnou střelou Ivanova měl gólman Chomič hodně práce, vzápětí musel vytáhnout bravurní zákrok i proti hlavičce Kalačeva do dolního rohu své svatyně. Nebylo to zdaleka vše, Chomič řešil i střelu Taranova po rohovém kopu a nakonec se pod tlakem dopustil i chyby, když špatně vyběhl proti Kalačevovi, ten však odkrytou branku minul.

Volžané byli za svoji snahu odměněni minutu před poločasovým hvizdem. Na roh Kalačeva vyskočil nejvýše ze všech Jiří Jarošík a vsítil svou premiérovou branku v tomto ročníku ruské Premier-Ligy.

Spartak Nalčik inkasovaná branka vyhecovala k mnohem většímu úsilí. Lobos vyrazil míč Leandra mířící pod břevno, Bikmajev ve výhodné pozici špatně zpracoval míč, v 73. minutě gólmana Lobose málem zaskočil dalekonosnou střelou Kisenkov, ale Chilan míč přeci jen s námahou vyrazil. V 80. minutě na zadní tyči číhal Amisulašvili, ale k míči mu scházel krok. Po centru Bikmajeva si dal málem vlastní gól Koller a v třetí minutě nastaveného času v koncovce neuspěl ani Bikmajev. To je slušný výčet šancí, které si Nalčik ve druhém poločase vytvořil, Samara byla v této etapě utkání bezzubá.

Více informací k zápasu

Kubaň Krasnodar - CSKA Moskva 1:0

24.05.2009 17:00

Góly: 59. Andrej Topču

Kubaň Krasnodar neztratil recept na moskevské giganty a po Spartaku porazil i CSKA Moskva. Rozhodla o tom branka kapitána Topčiho z 54. minuty. Armádní klub tak nevyužil možnosti vrátit se do čela, na první místo se tak vrací Rubin Kazaň.

Ani silné CSKA Moskva nezabránilo Kubani, aby upustil na svém stadionu od své ofenzivní hry. K vidění byl ofenzivní fotbal na obou stranách. Do první šance se dostali hosté, Daniel Carvalho poslal exkluzivní pas k nohám nabíhajícího Vágnera, ten však s příležitostí naložil nejhůře, jak mohl. Právě tento moment dokonale charakterizoval dnešní výkon brazilské útočné hvězdy. V odpovědi se dostal kapitán Topči až moc blízko k vybíhajícímu brankáři Akinfejevovi. Za zmínku stojí také tvrdá střela Žirkova, kterou vyrazil na roh Botviněv.

Ve 28. minutě se nadechl k sólu Mamajev, následnou akci mladíčka zakončoval Vágner, ale gólman Botviňev reflexivním zákrokem zachránil svůj tým. Samotný Mamajev pak vyslal tvrdou střelu na Botviněva, ale gólman domácích byl ve střehu. Botviněv čaroval i nadále, pohotovou střelu Maazoua směřující do dolního rohu vytěsnil konečky prstů.

Po změně stran se ocitl ve vyložené šanci Kasajev, individuální akci Dramaniho ale zakončil do jednoho z obránců. Své zaváhání Kasajev napravil v 54. minutě, kdy se protáhl podél levé strany, předložil míč kapitánovi Topčimu a Akinfejev byl bez šance.

Trenér Zico se pokusil oživit hru nasazením uzdravených tahounů Dzagojeva s Krasičem a později i žolíkem Necidem. Srb Krasič se o několik minut později dožadoval penalty, ale místo pokutového kopu dostal žlutou kartu za simulování. V 84. minutě mohl křeč CSKA Moskva podtrhnout Topči, ale přečíslení tři na jednoho vzal na sebe a vybíhající Akinfejev ho zneškodnil. Kubaň to mohlo mrzet, ale protože si fotbalisté CSKA v samotném závěru vážnější šanci nevytvořili, žlutozelení si připisují další senzační vítězství nad favoritem.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kazaň1063121:521
2.CSKA Moskva1061318:819
3.FK Moskva1054110:419
4.Křídla Sovětů Samara1061310:719
5.Spartak Moskva1052318:917
6.Dinamo Moskva105149:916
7.Zenit Petrohrad1043315:1015
8.FK Rostov103527:714
9.Lokomotiv Moskva1034311:1113
10.Kubaň Krasnodar103346:912
11.Těrek Groznyj103349:1312
12.Tom Tomsk103346:1212
13.Amkar Perm101547:158
14.Spartak Nalčik101456:97
15.FK Saturn101455:187
16.FK Chimki100468:204

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (48)

Přidat komentář
madridcan

este dobre,ze som si to poistil

Reagovat
smazaný uživatel

Alex je génius. A Welliton útočí na krále střelců, pokud se nezraní, bude to famózní souboj o prvenství s Vágnerem.

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě bych dodal, že nepochopím, jak může stát hráč formátu Alexe pouhých pět mega.

Reagovat
smazaný uživatel

Je to fantastickej hráč. ALEEEEEEX

Reagovat
smazaný uživatel

Dnešní zápas Chimek mě přesvědčil, že toto mužstvo nemá žádnou šanci na udržení, ať si stále ambiciózní Sarsanija říká, co chce.

Rubin výborně. Lokomotivu nedali Tataři vůbec žádnou šanci...

Reagovat
smazaný uživatel

Teda to byla zase darda koukam

Reagovat
smazaný uživatel

To mela bejt reakce na spartak

Reagovat
smazaný uživatel

To ze Chimki letos absolutne nemaj sanci vedel na zacatku sezony snad kazdej krome Sarsaniji

Reagovat
Bennhy

co urobil Durica ze dostal hned po zltej cervenu?

Reagovat
smazaný uživatel

Vzdyt to mas napsany v reportu

Reagovat
Bennhy

Rubin Kazaň si za dvoubrankového vedení zápas užíval, a když se nechal po druhé žluté kartě za kop po odpískání vyloučit Ďurica, bylo rozhodnuto.

hej ja viem ale on dostal v 64. minute zltu a hned aj cervenu preto sa pytam, ze ci najprv dostal za faul a potom ho kopol alebo ako to bolo, neboj sa slepy nie som

Reagovat
smazaný uživatel

Jo takhle... no, prvni zlutou dostal v prvnim polocase za faul. Tu druhou za to zakopnuti ve druhy puli.

Reagovat
Bennhy

tak lebo na livesporte bolo Durica 64 zlta 65 cervena

Reagovat
honziss

Tak ten dnešní výsledek Lokomotivu mě vůbec nepřekvapuje, stejně tak jako hra. Jak už jsem se zmínil minulé kolo, Loko je herně úplně rozložená, nefunguje tam téměř nic. Proti Těreku vyhráli jen díky neschopnosti soupeře. Maminov má před sebou opravdu přetěžkou práci, jak trenérskou tak manažerskou, protože Rakhimov po sobě zanechal strašlivou spoušť.

Co ale opravdu nepochopím jsou ty červené karty, hráči si snad dali před sezonou sázku o to, kdo jich nasbírá nejvíc.

Reagovat
smazaný uživatel

Pět červených, to chce kumšt.

Reagovat
smazaný uživatel

spartak hraje hodně nevyrovnaně ale ted krása a dinamo zase doma vyhrálo

Reagovat
smazaný uživatel

A pak že útok "dvě věže" nemůže fungovat, FK Moskva je zářným příkladem, že ano.

Kde jsou ty časy, kdy si Zenit Petrohrad vytvořil za zápas dvacet gólovek, je to smutný pohled...

Reagovat
smazaný uživatel

Cas podekovat Advocaatovi a rozloucit se.... nemam slov. Jenom doufam, ze v lete uz Advocaat nedostane od vedeni prostredky aby prived dalsi svoje "hvezdy" a pokracoval v tom co ted...

Navic dubl Zenitu letos vali, hraci maj obrovskou chut do hry, CHTEJI hrat za ZENIT a ne za miliony gazpromu. Pryc se Semsovem, Dannym, Pogrebnakem, Tekkem a dalsima pochujistama. Konecne zase zacit pracovat s vlastnima mladejma hracema!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Sosnin, Starikov, Ignatovic... ani jednoho z nich DA nevyzkousi aspon na stridacku, posilat je na posledni minuty zapasu. Pritom o Sosnina se zajima Dynamo Kijev, Starikov jako stridajici hrac strili v dublu jeden gol za druhym a Ignatovic patri uz dlouho k nejlepsim. Dubl ted vali, je na druhym miste v lize, ale v Acku porad ta sama marnost...

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Wow, pěkně načechraný lobík. Ty sis asi Alexe jako fanda RPL hodně oblíbil, co?

Reagovat
smazaný uživatel

Alexe si musel oblíbit každý, kdo ho viděl hrát. Vůbec se nedivím, že v Internacionalu kvůli jeho odchodu uspořádali demonstraci.

Reagovat
Tomanatura

V Internacionalu ještě hrají hráčí jako Andres D´Alesandro, který je docela podobný. Zásobu hráčů mají výbornou

Reagovat
smazaný uživatel

JJ ale Alex tam byl jednoznačně největší hvězdou.

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli šel za těch 5 mega, tak se ani nedivím, dost pochybuju, že je Danny 6x lepší.

Reagovat
smazaný uživatel

http://www.youtube.com/watch?v=6P8TpCSIvLw Sestřih jeho momentů ve Spartaku, ale nejsou tam poslední čtyři zápasy.

Reagovat
smazaný uživatel

A Jarosik dava gol ovcomrdum....

Reagovat
M11

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Sirl konecne zase v zakladu...

Reagovat
smazaný uživatel

A stal se jedním z viníků inkasovaného gólu. Kombarov s ním pěkně cvičil.

Reagovat
smazaný uživatel

Tj... dozadu byl spatnej (ostatne jako vzdycky), ale dopredu mi prisel rozhodne lepsi nez Kim.

Reagovat
smazaný uživatel

no jo tak jedine na levou zalohu no...ale je to skoda minulou sezonu patril k nejlepsim ne?

Reagovat
smazaný uživatel

To jo. Ale na zacatku sezony byl tragickej, tak ho po jeho zraneni se Slovinskem nahradil Kim a hral lip.

Reagovat
smazaný uživatel

Kim, kterej se dostal na jeho misto v sestave, dneska nebyl k dispozici

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkně Jirka Doufám, že taky bude figurovat v plánech Franze.

Reagovat
smazaný uživatel

Kubaň se stává postrachem moskevských gigantů, po Spartaku a Lokomotivu si smlsl i na CSKA, tak se mi to líbí. Armějcům dělá velké problémy se namotivovat proti slabším celkům. Zatímco Samaru, Dinamo, Lokomotiv porážejí, prohráli už s Tomskem, Rostovem a Kubaněm.

Tragéd zápasu: Vágner Love. Hrál jak po nějakém flámu.

Hvězda zápasu: Alan Kasajev.

Nejlepší z poražených: Daniel Carvalho.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě nesmím zapomenout na vynikajícího Botviněva v brance Krasnodaru.

Reagovat
smazaný uživatel

Botvinev je vybornej, letos urcite zatim patri mezi nejlepsi brankare v lize.

Reagovat
smazaný uživatel

Navíc už chytil tři penalty...

Reagovat
smazaný uživatel

Ze ctyr

Reagovat
smazaný uživatel

Hmm tak CSKA naděluje body nováčkům... paráda

Reagovat
smazaný uživatel

Tjn, CSKA je letos zatim asi dobra nocni mura sazkaru ...vsechny silny soupere porazili a se vsema slabsima (oba novacci + Tomsk) prohrali.

Reagovat
smazaný uživatel

A v cesky lize prave bojuje Zenit Caslav o postup do prvni ligy - i v Petrohradu se o Caslavi vi

Reagovat
Arbiter

tak musí to zvládnout bodově a pak musí dostat vyjímku na stadion, takže až taková jistota to být nemusí...

Reagovat
Arbiter

Advocaat se už asi vidí v jiném angažmá, když Zenit hraje takhle...

Reagovat
smazaný uživatel

Gazzajev do Dynama Kyjev, Sjomin do Lokomotivu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele