Ruská Premier Liga - souhrn 16. kola

31.07.2009, 19:04, aktualizováno 02.08.2009, 19:42
Komentáře a souhrny
Kazaň v pátek nenechala nic náhodě a Nalčik porazila 2:0. Nezaváhalo ani moskevské CSKA, které si veze tři body z Tomsku, Spartak doma rozdrtil Kubaň a FK Moskva veze všechny body z Grozného. Zenit remizoval na hřišti Saturnu, Amkar zvládl utkání se Samarou, kterou porazil 2:0, stejným výsledkem vyhrálo Dinamo Moskva na půdě Chimek.

Rubin Kazaň - Spartak Nalčik 2:0

31.07.2009 17:00

Góly: 37. Gökdeniz Karadeniz, 89. Alejandro Domínguez (pen.)

Rubin Kazaň vstoupil do druhé poloviny ruské ligy vítězstvím nad Spartakem Nalčik v poměru 2:0. Za domácí se trefilo duo legionářů Gokdeniz Karadeniz a Alejandro Domínguez.

Nalčik se stejně jako v předchozích duelech se silnými soupeři snažil hrát aktivně. Favorité z Kazaně tak zaujali taktiku outsiderů a hráli na brejky. Ve 31. minutě se domácí málem dostali do vedení, Gogua nacentroval na Kalimullina a ten, ačkoliv byl obklopen třemi obránci, mířil do tyče. Gól tak padl na druhé straně o šest minut později, Bucharov se snažil prosadit středem, v sólu ho atakoval Amisulašvili, sudí ponechal výhodu a na následnou dělovku Turka Karadenize byl brankář Radič krátký.

Druhý poločas byl klidnější, Rubin Kazaň hrál, co potřeboval a domácím se obraná tvrz mistra dobývala těžce. V šedesáté druhé minutě se na hřiště dostal miláček kazaňského publika Alejandro Domínguez, který nahradil střelce úvodní branky Karadenize. Toto střídání bylo důležité pro další vývoj utkání. V závěru zápasu běžel útočník Kazaně Bucharov sám na Radiče, který ho následně fauloval ve svém pokutovém území. Nařízený pokutový kop technicky vybavený Argentinec proměnil.

Více informací k zápasu

Tom Tomsk - CSKA Moskva 2:3

01.08.2009 11:30

Góly: 58. Goran Maznov, 67. Dmitrij Mičkov (pen.) - 27. Miloš Krasić, 30. Alan Dzagojev, 64. Ricardo Jesús

CSKA Moskva si odváží všechny tři body ze sibiřského Tomsku, na vítězství armády v poměru 3:2 se nejvíce podepsal Miloš Krasič, který branku dal a na dvě další přihrál.

V prvním poločase bylo o chlup aktivnější domácí mužstvo, góly však dávali fotbalisté CSKA. Ve 27. minutě našel Dzagojev krásnou dlouhou přihrávkou Krasiče a ten v nájezdu překonal Poljakova. O několik chvil později hosté vedli o dvě branky, Krasič s Dzagojevem si tentokrát vyměnili role a mladý Rus technickou střelou rozvlnil síť.

Před koncem prvního poločasu po obrovské chybě ve středu obrany CSKA mohli Tomiči zkorigovat, ale osamoceného Maznova vychytal Akinfejev.

Sebevědomě hrající CSKA psychicky srazil třináct minut po zahájení druhého poločasu Maznov. Makedonec z přímého kopu zaskočil jedničku červenomodrých Akinfejeva. Tomsk zvýšil na obrátkách a trenér Valerij Nepomnjaščij posílil ofenzívu o mladého Djadjuna. Sázka na ofenzívu se Sibiřanům nevyplatila, z brejku našel Krasič na zadní tyči Jesúse a Brazilec vstřelil svůj premiérový gól v této sezoně.

V 68. minutě se Tomsku opět podařilo snížit na rozdíl jediné branky. Ignaševič se stejně jako v minulém kole proti Spartaku, dopustil penaltového zákroku a exekutor Mičkov dal domácím naději. Na další gól už Tomsku nezbyly síly a zvýšit mohli moskevští po další brejkové situaci. Střídající Necid ale zvolil špatné řešení, když nevrátil míč skvěle postavenému Dzagojevovi a sobecky střílel sám. Nedal.

Více informací k zápasu

Spartak Moskva - Kubaň Krasnodar 4:0

01.08.2009 14:00

Góly: 21. Artur Tlisov (vl.), 53. Welliton, 60. Welliton, 88. Vladimir Bystrov

Spartak Moskva se pomstil Kubani za jarní porážku (0:1) a rozstřílel nováčka 4:0. Nejvýrazněji se gólově prosadil Brazilec Welliton, který s červenobílými podepsal nový kontrakt. Dal dvě branky a osamostatnil se na čele tabulky střelců.

Spartak se podle očekávání ujal iniciativy. Už ve 21. minutě svítil na světelné tabuli stadionu Lužniki stav 1:0. Standardní situaci Brazilce Alexe si do vlastní branky srazil smolař Tlisov. Po ztrátě Cariocy uprostřed pole mohlo být vyrovnáno, ale Draman chybu záložníka Spartaku nedokázal potrestat. Brzy podobnou příležitost nezužitkoval Traore.

Nedalo by se říct, že by Spartak v druhém poločase výrazně zvýšil aktivitu, nicméně nenápadně začal zvyšovat účet utkání. Akci, na jejímž začátku byl nevýrazný debutant Ibson, zakončil Welliton střelou pod břevno. Útočník Spartaku se zanedlouho dočkal druhé branky, když po rychle vedeném brejku červenobílých zakončil přihrávku Bojarinceva zleva s pomocí teče Zasejeva na vzdálenější tyč.

Valerij Karpin, vědom si středečního osmifinále poháru Ruska proti FK Moskva, stáhl ze hřiště své dva největší klenoty Wellitona a Alexe. Na hřiště se dostal debutant Žano Ananidze, který je považován za velký talent. Také Kuban střídal, kouč Ovčinnikov poslal do hry tři letní černošské akvizice. Poslední slovo v tomto duelu měl Spartak, který uzavřel pro Kubaň hrozivě vyhlížející skóre 0:4. Autorství poslední branky si přivlastnil Vladimir Bystrov.

Více informací k zápasu

Těrek Groznyj - FK Moskva 1:2

01.08.2009 18:30

Góly: 77. Šamil Lachijalov - 61. Zvonimir Vukić, 74. Edgaras Česnauskis

FK Moskva si veze veledůležité vítězství ze hřiště čečenského Těreku Groznyj 2:1 a drží se na třetím místě o bod za vedoucí Kazaní. O branky vítězů se postarali Vukič a Česnauskis, za domácí snížil Lachijalov.

Trenér FK Moskva Miodrag Božovič musel řešit vážné ztráty v sestavě, v útoku už nemohl počítat s Héctorem Bracamontem, který přestoupil právě do Těreku a na marodce měl duo Ževnov a Okoronkwo, Tarasov stál za karty.

Napříč absencím byli měšťané aktivnějším celkem a vytvořili si více gólových šancí. Třeba střela Dikana orazítkovala brankovou konstrukci gólmana Těreku Dikana.

Svou první vážnější příležitost v utkání si Těrek vytvořil na začátku druhého dějství, nebezpečnou přihrávku Petreho nestihl zakončit Lachijalov, který byl na hrotu hodně osamocen. A pak už na světelné tabuli svítilo 0:1 pro hosty, trefil se záložník Vukič po skvělé přihrávce Česnauskise.

Těrek hnalo za vyrovnáním bouřlivé domácí publikum, ale místo toho inkasovali jejich miláčci ještě jednou. Perfektní pas Samedova našel hlavu Česnauskise, Dikan si sice na míč sáhl, ale to bylo tak vše.

Jiskřičku naděje pro domácí vykřesal Lachijalov, který se uvolnil v pokutovém území FK Moskva a s pomocí teče Epureaneho překonal dezorientovaného Amelčenka, který v brance měšťanů nastoupil poprvé v této sezoně.

Více informací k zápasu

Amkar Perm - Křídla Sovětů Samara 2:0

02.08.2009 10:45

Góly: 20. Martin Kušev (pen.), 89. Jean Carlos

Křídla Sovětů pokračují ve stále prohlubující se krizi. Po ostudné prohře proti St. Patricks v předkole Evropské ligy nedokázala Samara vstřelit ani gól na hřišti Amkaru Perm a odváží si prohru 0:2. Samara nastoupila stále bez zraněného Jana Kollera, kterého na hrotu útoku nahradila posila z Rubinu Kazaň Roman Adamov. Naopak čerstvé posily domácích Edin Juzunovič a Dimitar Telkijski zůstali pouze na střídačce.

Domácí se v začátku sezony ohromě trápili, ale v posledních zápasech se pomalu začínají zvedat. To potvrdili i proti Samaře, když šli ve 20. minutě jako první do vedení. Po faulu brankáře Lobose na pronikajícího Žiljajeva se kopal pokutový kop, který s přehledem proměnil zkušený Martin Kušev. Ve 39. minutě se ze srovávacího gólu radoval hostující Adamov, jenže gól nebyl uznán kvůli evidentnímu ofsajdu.

Ve druhém poločase byla Křídla Sovětu aktivnější a domácí urputně bránili těsné vedení. To se hráčům Amkaru bezezbytku vydařilo a v 89. minutě navíc z protiútoku přidali druhý gól. Jean Carlos pronikl do otevřené obrany, kličkou obelstil brankáře Lobose a zakončil do prázdné branky.

Samara tak pokračuje v černé serii bez výher a domácí Amkar Perm se šťastnou výhrou dále odlepuje od spodku tabulky.

Více informací k zápasu

FK Chimki - Dinamo Moskva 0:2

02.08.2009 13:00

Góly: 34. Luís Aguiar, 89. Aleksandr Keržakov

Dinamo udolalo Chimki a stále udržuje kontakt se špičkou. K vítězství hostů přispěl výborným výkonem Luis Aguiar, který při svém debutu otevřel skóre.

V úvodu utkání byly více aktivnější Chimki, ale k většímu ohrožení branky hostů se nedostaly. Letní posila Dinama působila hodně nervózně a v první desetiminutovce nacházela pouze kopačky domácích fotbalistů. Poté přišla kontroverzní chvíle, když Alexandr Kokorin spadl v pokutovém území, načež uviděl žlutou kartu.

Aguiar se rozehrával a několikrát vystrašil domácí fanoušky, nejdříve neprorazil střelou z dálky, ale o pár chvilek později zajásal. Uruguayský fotbalista si vyměnil míč s Keržakovem a překonal gólmana domácích. Zdvojnásobit náskok modrobílých mohl Kirill Kombarov, jehož střelu perfektně vytáhl Berezovskij.

Druhému poločasu kralovali domácí, kýžený gól však nepřišel. Naopak velké příležitosti měli fotbalisté Dinama, kteří se snadno dostávali do brejků. Vidět byl Wilkshire s Kombarovem, ale trefil se někdo jiný. V úžasné formě hrající Alexandr Keržakov pečetil svým třetím gólem v řadě výhru hostů.

Více informací k zápasu

FK Saturn - Zenit Petrohrad 2:2

02.08.2009 15:15

Góly: 15. Dmitrij Kiričenko (pen.), 85. Ruslan Nachušev - 27. Sjarhej Karnilenka, 54. Roman Širokov

Zenit Petrohrad ve strhujícím závěru proti Saturnu v závěrečných minutách nešťastně ztratil zdánlivé vítězství. V prakticky domácím prostředí tak Zenit před více než třemi tisíci fanoušky z Petrohradu uhrál pouze remízu 2:2.

V Ramenskoje měl Zenit jediný cíl. Pokud chtěl udržet krok s čelem tabulky, musel Saturn bezpodmínečně porazit. Saturn však hosty zmrazil hned ve 14. minutě, když po chybě Križanace pronikl do pokutového území Aleksej Ivanov. Chorvatský obránce stačil Ivanova doběhnout, záložník Saturnu však po kontaktu s Križanacem upadl a sudí Karasjov nařídíl pokutový kop. Ten proměnil Dmitrij Kiričenko a poslal domácí do vedení.

Domácí byli Zenitu i nadále více než vyrovnaným soupeřem a šance byly na obou stranách hřiště. V 28. minutě dokázal Zenit srovnat, když se po rohovém kopu prosadil aktivně hrající Kornilenko. Běloruský útočník tak svým prvním gólem za Zenit srovnal stav na 1:1.

Ve druhém poločase byl Zenit aktivnější. Hráči agresivně napadali, lépe kombinovali a Zenit byl lepším mužstvem na hřišti. V 54. minutě se pak důraz vyplatil Aňukovovi, který vybojoval míč, pronikl do pokutového území a nabídl Širokovovi gólovou přihrávku. Možná rozhodující třetí gól do branky Saturnu mohl padnout v 70. minutě. Nádherný přímý kop Husztiho se však od břevna odrazil ven z Kinského branky.

V 83. minutě byl po potyčce s Fernandem Meirou za druhou žlutou kartu vyloučen domácí Kuzmičov a utkání se zdálo být rozhodnuto. O minutu později ale zmrazil hostující fanoušky Ruslan Nachušev. Ten dostal ve středu hřiště příliš prostoru a nádhernou ranou k tyči srovnal stav na konečných 2:2.

Více informací k zápasu

Lokomotiv Moskva - FK Rostov 2:0

02.08.2009 17:30

Góly: 41. Dinijar Biljaletdinov, 86. Dmitrij Syčev

Staronový trenér Lokomotivu Jurij Sjomin se dočkal prvního vítězství, jeho svěřenci porazili FK Rostov 2:0 a vytáhli se do první poloviny tabulky.

V 15. minutě Rostov potvrdil, že je v koncovce poslední zápasy žalostný, Lebeděnko v tisíciprocentní šanci selhal. Podobně obrovskou příležitost spálil i domácí útočník Dmitrij Syčev, ruský reprezentant z dorážky přestřelil prázdnou branku. Lokomotiv zvyšoval tlak a Rostov se bránil, aktivita přinesla domácím odměnu. Kapitán Dinijar Biljaletdinov otevřel z přímého kopu skóre.

Ve druhém dějství se Rostov snažil docílit vyrovnání, ale železničáři udeřili podruhé. V samotném závěru zvýšil na 2:0 Dmitrij Syčev.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kazaň1694329:1231
2.Spartak Moskva1693428:1330
3.FK Moskva1686219:830
4.CSKA Moskva1683525:1627
5.Dinamo Moskva1683519:1727
6.Zenit Petrohrad1666424:1724
7.Lokomotiv Moskva1657417:1622
8.Těrek Groznyj1656519:2221
9.Křídla Sovětů Samara1663715:1821
10.FK Saturn1655617:2120
11.FK Rostov1647510:1519
12.Amkar Perm1646615:2218
13.Tom Tomsk1645715:2017
14.Kubaň Krasnodar1636711:2315
15.Spartak Nalčik1618711:1711
16.FK Chimki16241013:3010

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (18)

Přidat komentář
smazaný uživatel

toz to okomentujem ne?

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

Alex, Welliton a Bystrov. Co k těm těmto borcům dodávat...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Necida v sestave CSKA predbehnul uz i Ricardo Jesus a strili goly....

Uz to s tim vasim "necidatorem" nevypada moc dobre.

Reagovat
smazaný uživatel

taky jsem si toho všiml ........ a tak trochu se mi potvrzuje co jsem předpovídal

Reagovat
smazaný uživatel

Tak prvni polovina sezony je pryc, tak sem zkusil vybrat nejlepsi hrace za jaro 2009.

BRANKARI:

Botviněv - Ryžikov - Ževnov

U brankaru bylo asi nejtezsi vybrat jenom par jmen z mnozstvi kvalitnich brankaru. Brankari jsou zatim letos ozdobou ligy a za formu v prvni polovine ligy se mi sem nevesla ani jednicka reprezentace Igor Akinfejev, nebo dalsi reprezentant Gabulov, kterej ohrome podrzel Dinamo treba v predkole LM na Celticu. Z vyberu vyzdvihnu penaltovyho maga Alexej Botviněva. Ten je obrovskou oporou Krasnodaru a ve znamkovani novinaru navic patri k vubec nejlepsim hracum cele RPL, prestoze loni delal jenom dvojku ceskymu brankari Kinskemu v Saturnu.

OBRANCI:

Aňukov - Ignaševič - Meira - Ščennikov - Šaronov

Do obrany se mi zase naopak tezko vybirali hraci, kteri by si to zaslouzili. Krome Petrohradske dvojice Aňukov-Meira se mi tezko hledali obranci do vyberu hvezd. Nakonec teda volba padla na dlouhodobe nejlepsiho ruskeho obrance Ignasevice, nestarnouciho Šaronova a na pravou stranu nadejneho mladika Ščennikova, ktery ma neotresitelnou pozici v zakladu hvezdneho CSKA.

ZALOZNICI:

Alex - Bystrov - Dzagojev - Kasajev - Kombarov D. - Samedov - Semak - Žirkov

Nejvetsi naval byl klasicky v zalozni rade. Alex se po prichodu do Spartaku stal mozna vubec nejlepsim hracem ligy a tahne Spartak do boje o titul. Naopak o nejlepsiho hrace na postu defenzivniho stitu liga letos prisla s odchodem Anatolije Tymoscuka, ktery v zaveru jara 2009 uz prilis nenastupoval - na jeho misto se tak dostal kapitan Rubinu Sergej Semak. Do famozni formy se po slabsi minule sezone dostal i Vladimir Bystrov ze Spartaku a prekvapenim ligy se stal mlady zaloznik Krasnodaru Alan Kasajev.

UTOCNICI:

Domingues - Keržakov - Vagner Love - Welliton

Lonskou nadvladu Vagnera Love na jare 2009 vystridal dalsi Brazilec Welliton. Welliton promarodil skoro cely lonsky rok, ale letos je zpet mozna v jeste lepsi forme nez letos a vede tabulku strelcu ruske ligy. Jako znovuzrozeny je i Aleksandr Keržakov, který se opět rozstřílel do reprezentacni formy a je oporou nejen Dinama, ale i ruske sborne. Zpatky v Rubinu ozil i argentinec Alejandro Domingues, jenom tesne se do vyberu nevesel cesky obr Jan Koller, ktery ma i letos paradni formu.

All stars:

Ryžikov - Aňukov, Meira, Ignaševič - Bystrov, Alex, Semak, Kasajev, Žirkov - Welliton, Keržakov

....jestli sem na nekoho zapomnel, urcite nekdo doplni

Reagovat
smazaný uživatel

Přihodím mojí ideální sestavu:

Ryžikov (Ževnov) - Aňukov (Nababkin), Okoronkwo (Epureanu), Šaronov (Stranzl), Andjelkovič (Ščennikov) - Bystrov (Samedov), Semak (Chochlov), Alex (Kasajev), Žirkov (D.Kombarov) - Keržakov (Domínguez), Welliton (Bracamonte).

Reagovat
smazaný uživatel

Akorat teda nevim nevim, jestli Okoronkwo, Epureanu a Stranzl byli lepsi nez Meira

Reagovat
smazaný uživatel

Epureanu nevím, ale Okoronkwo se Stranzlem myslím, že jo.

Reagovat
smazaný uživatel

A nejlepší hráč první poloviny soutěže podle mě Alex Raphael Meschini.

1. Alex

2. Welliton

3. Keržakov

Reagovat
smazaný uživatel

--------------------Ryžikov--------------------

Aňukov---Ignaševič---Meira---Ščennikov-

-----------Semak------Kasajev( )-

Bystrov----------Alex-----------Jurij---------

----------------Welliton-------------------------

Reagovat
smazaný uživatel

Welliton vs. Alex. To bude zajímavý souboj o korunku pro krále střelců.

Reagovat
smazaný uživatel

Pardon, Keržakov.

Reagovat
M11

Kerzakov Wellliton

Reagovat
smazaný uživatel

Tento týden by už měl být dotažen přestup Kasajeva do Kazaně. Zaráží mě, že větší zájem nejeví Zenit, o kterém Kasajev říkal, že je to klub jeho srdce a rád by se tam vrátil. Toho budou litovat.

Reagovat
smazaný uživatel

I když je možné, že Rubin má s Kubaněm nějakou dohodu, když jim v zimě pustili na hostování Chaguše.

Reagovat
smazaný uživatel

nevim jesi se mi to jenom zda, ale pride mi ze kerzakov dava vetsinu golu v polsednich 15 minutach

Reagovat
božský John

No sláva, už jsme potřebovali pořádně zahrát..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele