Ruská Premier Liga souhrn - 23. kolo

27.09.2008, 14:02, aktualizováno 28.09.2008, 20:16
Komentáře a souhrny
Rubin Kazaň klopýtl v cestě za titulem, když doma podlehl FK Moskva, na druhé CSKA však sedm kol před koncem má ještě sedmibodový náskok. Saturn Moskva remizoval s Amkarem Perm, Těrek Groznyj nejtěsnějším rozílem porazil Chimki.

Křídla Sovětů Samara - Dinamo Moskva 3:3

27.09.2008 12:00

Góly: 45. Anton Bober, 75. Jan Koller, 85. Jan Koller - 12. Jovan Tanasijević, 42. Fjodor Smolov, 90. Luke Wilkshire (pen.)

Jan Koller dvěma brankami málem zajistil Samaře tři body, ale Dinamo v třetí minutě nastaveného času dokázalo vyrovnat na 3:3 po diskutabilním penaltovém zákroku. Ve vyhecovaném utkání padly tři červené karty.

Dinamo, které přijelo na stadion Metallurg bez celé řady opor, se dostalo do brzkého vedení. Ve 13. minutě z rohového kopu se po zmatcích v pokutovém území Samary nejlépe zorientoval Fernandes a nacentroval na hlavu osamoceného Tanasijeviče, který překonal brankáře Lobose. Dinamo působilo lepším dojmem, Samara se spoléhala spíše na standardní situace, které směřovaly především na českého obra Jana Kollera. Zvýšit mohl v 15. minutě Igor Semšov, ale mířil těsně vedle.

Jan Koller dal o sobě poprvé výrazně vědět ve 24. minutě, když hlavičkoval do míst, kde byl připraven gólman Karčemarskas. Denis Kolodin, pověstný svou tvrdou střelou, málem překonal Lobose z přímého kopu, chilský gólman ale míč konečky prstů vytěsnil.

Mladíček Smolov, který je věkem ještě stále dorostenec, ve 40. minutě využil chyby Lobose, který mu nešťastně přihrál přesně na nohu a vsítil svou první branku v ruské Premier Lize. Dvoubrankové vedení však Dinamo neudrželo do konce poločasu, Leilton zatáhl míč po levé straně a jeho centr uklidil do branky Anton Bober.

Druhý poločas odstartoval dalekonosnou střelou Jana Kollera, kterou Karčemarskas jen vyrazil před nohy dobíhajícího Savina, nejlepší střelec Samary po kontaktu s Tanasijevičem upadl, ale místo penalty byl pískán útočný faul. Savin s rozhodnutím rozhodčího nesouhlasil, což dal hlasitě najevo a po druhé žluté kartě byl vyloučen.

Samara i v početní nevýhodě přehrávala svého soka, ale Dinamo působilo v obraně spolehlivě. Navíc z brejku málem zvýšil talentovaný Smolov, ale míč se mu nešťastně zamotal. Síly na hřišti se poté vyrovnaly, po druhé žluté kartě byl poslán pod sprchy Kirill Kombarov.

Jan Koller nedal obraně Dinama vydechnout, v 75. minutě se prosadil přes obranu, ale ve vyložené šanci ho vychytal Karčemarskas. Litevský gólman však o chvíli později přeci jen kapituloval, přesnou hlavičkou ho překonal právě Koller. Český obr byl při chuti, v 84. minutě po rohovém kopu Budylina poslal další přesnou hlavičkou svůj tým do vedení 3:2.

O tomto utkání se bude ještě dlouho mluvit i kvůli sporného rozhodnutí Bezborodova, který pískl triviální faul na střídajícího Dimidka a exekutor Wilkshire vyrovnal na konečných 3:3. Ještě předtím byl v dresu Křídel vyloučen Oh Bum Suk.

Více informací k zápasu

Šinnik Jaroslavl - Spartak Moskva 1:2

27.09.2008 13:00

Góly: 61. Roman Monarev - 21. Clemente Rodríguez, 39. Malik Fathi

Spartak se podruhé v krátkém časovém sledu utkal se Šinnikem Jaroslavl a opět zvítězil 2:1. Brankami se o to postarali Rodriguez a Fathi.

Oba týmy začaly aktivně, první branku vsítili domácí, dalekonosnou střelu Semočka chorvatský brankář Stipe Pletikosa odvrátil evidentně za brankovou čárou, ale Stanislav Sušina byl jiného názoru a gól neuznal. Byl to jen začátek, druhou branku Šinnik vsítil uprostřed druhého poločasu, ale Monarev byl v ofsajdu. Také Spartaku neuznal Sušina branku.

Ne všechny góly však rozhodčí neuznal. Ještě v prvním poločase Spartak vsítil dvě branky, ve 21. minutě napravil zaváhání v zakončení Baženova navrátilec z hostování Clemente Rodriguez. O dvacet minut později po centru Argentince Maidany skóroval Fathi.

V 61. minutě se Šinniku podařilo snížit na 1:2, přihrávku Bojarinceva usměrnil do sítě Monarev. Navýšit vedení Spartaku mohl Maidana, ale finální přihrávky mu jdou přeci jenom lépe, spálil totiž dvě velké příležitosti. Šinnik si vytvořil tlak, ale na pevnou obranu Spartaku neměl recept. Přesto svěřenci trenéra Laudrupa udělali chybu, která je málem stále tři body, ale útočník Chazov v koncovce neuspěl.

Spartak v náročném utkání porazil outsidera 2:1 a trenér Michael Laudrup si připsal první vítězství ruské ligy.

Více informací k zápasu

Lokomotiv Moskva - Zenit Petrohrad 0:3

27.09.2008 14:00

Góly: 18. Viktor Fajzulin, 61. Sébastien Puygrenier, 74. Alejandro Domínguez

Zenit si bez větších problémů poradil s Lokomotivem Moskva. Vysoké vítězství 3:0 režíroval především střídající Alejandro Domínguez, který jednu branku připravil a jednu sám dal.

Zenit nastoupil bez Andreje Aršavina, kterého nepustily do hry čtyři žluté karty, v sestavě ho nahradil Viktor Fajzulin. Svěřenci Dicka Advocaata, který dnes slavil své 61. narozeniny, se ujali otěží od prvních minut a bylo jen otázkou času, kdy vsítí úvodí branku. Podařilo se jim to v 17. minutě, Denisov vysunul Fajzulina a ten překonal českého brankáře Marka Čecha.

Zenit nadále útočil, hlavička útočníka Pavla Pogrebňaka lehce olízla břevno. Lokomotiv se do hry dostal až po inkasované brance, domácí přidali na agresivitě a hned to bylo znát. Pravda, převahu si nevytvořili a Zenit měl stále zápas ve své moci. Za zmínku stojí střela Torbinského, která vystrašila Malafejeva.

Aktivní byl Lokomotiv po změně stran, Glušakov pálil nebezpečně nad, jen vyrazit musel brankář Malafejev razantní střelu Syčeva. Odpor Lokomotivu zlomil až zadák Petrohradu Puygrenier, který se prosadil po výborně zahrané standardní situaci střídajícího Domíngueze. Argentinský útočník se poté převtělil do role zakončovatel a po vysunutí od Dannyho kapituloval Marek Čech potřetí.

Více informací k zápasu

Spartak Nalčik - Luč-Energija Vladivostok 2:2

27.09.2008 15:15

Góly: 59. Vladimir Kisenkov, 78. Rustem Kalimullin - 70. Igor Ševčenko, 88. Dario Damjanović

Spartak Nalčik sice v utkání proti Luč-Energiji Vladivostok dominoval, ale gól Damjanoviče z 88. minuty kavkazské mužstvo připravil o tři body.

Fotbal nevalné kvality se hrál prvních dvacet minut, nespokojení domácí příznivci však Nalčik později popohnali k lepšímu výkonu a pod tlakem dělali zadáci Vladivostoku chyby. Nalčik, ač měl několik dobrých příležitostí, jich ale nedokázal využít. Stoprocentní šanci měl na kopačce útočník Spartaku Nalčik Viorel Frunze, ale mířil vedle. Hosté byli opravdu neškodí a s takovým výkonem můžou na Premier Ligu rovnou zapomenout.

Výkon svěřenců Zorana Vuliče se nezlepšil ani v druhé půli. V 60. minutě kopal Nalčik penaltu, kterou sice neproměnil Kisenkov, ale v brance Vladivostoku zaváhl Stojkič a napodruhé už Nalčik síť rozvlnil. O deset minut později Vladivostok dokázal vyrovnat zásluhou útočníka Igora Ševčenka. V reakci trenér Krasnožan poslal na hřiště dva útočníky – Kalimullina a Felipeho. Právě první jmenovaný vrátil Nalčiku vedení.

Zdálo se, že Luč-Energija vyjde opět s prázdnou, po chybě obrany domácích vyrovnal na konečných 2:2

Více informací k zápasu

CSKA Moskva - Tom Tomsk 2:1

27.09.2008 17:30

Góly: 52. Alan Dzagojev, 57. Jevgenij Aldonin - 6. Anton Archipov

Fotbalisté CSKA Moskva otočili nepříznivý vývoj proti v početní nevýhodě hrajícímu Tomsku a po výhře 2:1 se vyhoupli na druhou příčku tabulky.

Lužniki zaskočil už v 6. minutě útočník Archipov, který využil velké chyby domácí obrany a reprezentačního brankáře Igora Akinfejeva razantní střelou překonal. Armádní muži v následujících třiceti minutách obléhali branku Tomsku, ale na pevnou obranu v čele s Vejičem nenacházeli recept. Hosté však inkasovali tvrdý direkt, ve 40. minutě postupoval sám na Parejka útočník Vágner Love a brankář Tomsku ho nešikovně fauloval a dostal spravedlivou červenou kartu. Ignaševič vzápětí z přímého kopu nastřelil břevno. Do konce poločasu Tomsk senzační vedení uhájil.

To, co nestihli Armějci v prvním poločase, se jim podařilo na začátku druhého dějství. Svou sedmou trefu v ruské lize oslavil Alan Dzagojev. Tomsk po vyrovnání ztratil kontrolu nad slibně rozehraným zápasem a o chvíli později už prohrával. Rohový kop se snesl přesně na nohu Aldonina a ten se nemýlil. Trenér hostujícího celku Valerij Nepomniasčij poslal na hřiště čerstvé duo Koncedalov a Charitonov, ale Tomsk si žádný tlak nemohl vytvořit a míč mělo na svých kopačkách především mužstvo CSKA. Náhradní brankář Rebrov, který je v Tomsku až trojka, se vytáhl proti nepříjemné střele Krasiče.

V závěru utkání trenér Gazzajev stáhl ze hřišti klíčového hráče Alana Dzagojeva, což znamená, že si byl jist vítězstvím. Koneckonců Tomsku byl v deseti naprosto neškodný, v druhém poločase si nevytvořil jedinou šanci.

Více informací k zápasu

FK Saturn - Amkar Perm 0:0

28.09.2008 13:00

Góly: -

Amkar remizoval na hřišti Saturnu a udržel bezprostřední kontakt s čelem tabulky. Na druhé CSKA Moskva v tuto chvíli Perm ztrácí pouze dva body.

Saturn v první půli držel míč častěji ve své moci, Amkar se soustředil na pečlivou obranu a spoléhal na rychlé brejky. Jako první zahrozil Igonin, jeho rána minula cíl. Následující minuty patřily Amkaru. Z prvních dvou šancí nic nebezpečného pro Kinského ještě nebylo, proti zakončení Fedorina ale český brankář musel vytáhnout povedený zákrok. V další nebezpečné šanci Grišin jen těsně nedosáhl na centr od jednoho ze svých spoluhráčů.

Na začátku druhé půle zazmatkoval Igonin, jeho minelu ale napravil Okoronkwo. Po přihrávce Karjaky byl poté sám před brankářem Topič, míč ale nedokázal propasírovat do sítě. V závěru byl hodně aktivní Karjaka, ani jedna jeho akce ale gólem neskončila, a oba týmy se tak o body podělily.

Více informací k zápasu

Rubin Kazaň - FK Moskva 0:1

28.09.2008 16:00

Góly: 40. Héctor Bracamonte

FK Moskva přerušil vítěznou šňůru Rubinu Kazaň, z hlavního města Tatarstánu si odváží tři body. Rozhodl o nich útočník Hector Bracamonte, který se trefil krátce před koncem poločasu.

Moskevské mužstvo nastoupilo v útoku s osamoceným Hectorem Bracamontem a v úvodu utkání bylo aktivnější. Brankář Rubinu Sergej Ryžikov se několikrát zapotil a zároveň sám nepůsobil nejjistějším dojmem. Jeho podcenění centru Samedova málem využil Česnauskis, který neskóroval do odkryté branky. Rubin s přibývajícím časem přidal na aktivitě a bývalý hráč FK Moskva Roman Adamov prověřil schopnosti gólmana Jurij Ževnova. Rubin podnikal rychlé útoky prostřednictvím klíčového hráče Gökdenize Karadenize. Turek dělal obraně FK Moskva velké problémy.

Nicméně díky jistého výkonu Ževnova a dobré práci obrany FK Moskva ustál tlak a k šoku domácích fanoušků otevřel skóre. Po centru Samedova překonal v pádu Ryžikova útočník Hector Bracamonte. Granátově-červení jen potvrdili, že venku jsou mnohem silnější. Vstřelená branka až moc uklidnila hráče FK Moskva, za což málem zaplatili tvrdou daň. Adamov po přetaženém centru Karadenize nastřelil hlavou tyč.

Začátek druhého poločasu vyšel FK Moskva podle plánu. Aktivní hrou nedovolili Rubinu dostat se do souvislejšího tlaku. Bylo očividné, že ukrajinský trenér Oleg Blochin v taktické bitvě porážel Berdijeva na celé čáře. Trenér Rubinu si moc nepomohl ani nasazením Bulharova, který hru příliš neoživil. FK Moskva působil lepším dojmem, Rubinu nic nedovoloval a navíc byl nebezpečný směrem dopředu.

Kazaň si přesto dokázala vytvořit závěrečný tlak, na přímém kopu veterána Savo Miloševiče si ale smlsl Bělorus Ževnov a hosté už vedení udrželi.

Více informací k zápasu

Těrek Groznyj - FK Chimki 1:0

28.09.2008 18:15

Góly: 61. Jean Blaise Bouli

Těrek Groznyj porazil neškodné FK Chimki 1:0. Za domácí mužstvo se trefil Jean Bouli.

Obrana hostů, oslabena o Jovanoviče, Radkova, Stepanova a diskvalifikovaného Kudrjašova, se úspěšně bránila nájezdům domácího Těreku, ale v útoku se FK Chimki prosazoval složitě. Obecně byl k vidění nekvalitní fotbal bez větších šancí na obou stranách.

Ve druhém dějství přidal Těrek na aktivitě a brankář Chimek Andrej Čičkin měl plné ruce práce. Dvakrát nebezpečně střílel kapitán čečenského mužstva Timur Džabrajlov a v druhém případě Čičkin jen vyrazil před nohy nabíhajícího Jeana Bouliho, který otevřel konto zápasu. Těrek dominoval nadále, Omeljančuk zakončoval nepřesně a poté zklamal domácí publikum i Serdjukov, protože nevyužil krásnou přihrávku z křídla.

Chimki byly neškodné, brankář Těreku Lika byl prakticky bez práce. Nepomohl ani příchozí Alexandr Antipenko, který se na hrotu s Jakubkem vůbec neprosadil. Slovenský reprezentant navíc až přehnaně často diskutoval s rozhodčím a byl jen zázrak, že neobdržel červenou kartu. Hosté se dokonce nedostali ani k závěrečnému tlaku a Těrek si bez problémů došel pro sedmé domácí vítězství v této sezóně. Chimki nevyužili možnost dostat se na první nesestupovou příčku a zůstávají stále patnácté.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kazaň23146332:1648
2.CSKA Moskva23118436:1841
3.Dinamo Moskva23117532:2440
4.Amkar Perm23116624:1639
5.Spartak Moskva2399536:3136
6.Křídla Sovětů Samara23810534:2134
7.Zenit Petrohrad2297640:2834
8.Lokomotiv Moskva2287727:2631
9.FK Moskva2378824:2629
Spartak Nalčik23851024:2629
11.Těrek Groznyj23841120:3328
12.Saturn Moskevská oblast2267920:2325
13.Tom Tomsk23741220:3225
14.Luč-Energija Vladivostok233101020:3419
15.FK Chimki23381224:4517
16.Šinnik Jaroslavl22361321:3515

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (27)

Přidat komentář
smazaný uživatel

hezky Honzo,tys dal tem sovetum kridla

Reagovat
smazaný uživatel

vyborne koller

Reagovat
smazaný uživatel

Koller hrál skvěle. Nejen, že dal dvě branky, ale byl pořád nebezpečný a šance vypracoval i pro spoluhráče. Obránci Dinama z něj byli evidentně zoufalí. Jak dal na 3:2, tak jsem si první myslel, že tam dali opakovačku, protože to byl gól jako přes kopírák. Dvakrát se prosadil hlavou.

Byl to velmi dobré a vyhecovaný zápas. Oba týmy chtěly vyhrát, ale více si to zasloužila Samara. Bohužel je o tři body připravil rozhodčí, který pískl v nastaveném čase vymyšlenou penaltu.

Reagovat
$dolar$

Njn Rusko co bys chtel

Reagovat
smazaný uživatel

Cožeto?

Reagovat
$dolar$

Tim jsem myslel tu penaltu...

Reagovat
smazaný uživatel

A zrovna dneska sem takovej zapas nemoh videt

Reagovat
smazaný uživatel

Ted na to koukam... a ten gol Smolova - no ten byl fantastickej

Reagovat
fantomas

Paráda Honzo.

Reagovat
M11

Reagovat
Tomanatura

Lokomotiv se zatím nemůže dostat za půlku

Reagovat
$dolar$

To je blby a to jim fandim Treba jim uplachne Odemwingie a neja´kyho golika da

Reagovat
smazaný uživatel

JJ, ale takových zápasů, které nakonec skončily prohrou či remízou, Zenit odehrál hodně.

Reagovat
smazaný uživatel

To se nedostane skoro nikdo kdo proti Zenitu hraje... a stejne pak o nejakej ten gol vic daj... Zatim je Lokomotiv ale neskodnej, jeste to chce pridat jeden

Reagovat
Tomanatura

Zrovna teďka měli první šanci. Zenti mi připadá, jako kdyby polevoval. Nedívám se moc na jeho zápasy, ale připadá mi to tak.

Reagovat
smazaný uživatel

Dneska nemaj takovou herni prevahu jako jindy (on ten zapas taky se ceka ze bude vyrovnanej a oba budou bojovat). Podle me se spis bojej, aby se nestalo to co v jinejch zapasech.... ze oni budou hrat a souper davat goly - takze davaj pozor i dozadu.

Reagovat
fantomas

Dobrej skok, ale stejně ji Širl dostal...

Reagovat
M11

Zenit

Reagovat
smazaný uživatel

Zenit tentokrat nic moc na koukani, ale konecne poradnej vysledek ....moc dulezity tri body z tohohle zapasu. Jinak, goly sice nesly uplne na vrub Marka Cecha, ale rek bych, ze Lokomotiv dneska vubec nepodrzel...

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyztak videosestrih z utkani a dalsi zajimavosti o Zenitu zde: fczenit.blog.cz

Reagovat
Shevchenko

Konečně. Honza i Zenit.

Reagovat
smazaný uživatel

nevíte někdo, která stanice vysílá CSKA?

Reagovat
smazaný uživatel

škoda tý pentle v nastavení, to by byl honza konečně hrdina

Reagovat
smazaný uživatel

Tjn, jeste ta pentle byla takova dost pochybna.... Samara si jasne zaslouzila vitezstvi, byli lepsi

Reagovat
smazaný uživatel

Rubin dneska (opet?) nepredved nic .... vitezstvi FK Moskva zaslouzeny. Doufam, ze se boj o titul jeste zdramatizuje.

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám, že zdramatizuje, nehrajou vyložený antifotbal, ale radši bych tam viděl CSKA Moskva. Zenit snad bude v první trojce a Samara v první pětce. Naopak Dinamo je ve sračkách, celý kádr se jim rozpadá a budou mít ještě co dělat, aby se dostali do Evropy, kterou bych jim přál, protože s 30 miliony eur budou silní.

Reagovat
Shevchenko

Jak to bude když se zruší Intertoto? Dva přímo do LM, třetí předkolo a čtvrtý a páty UEFA?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele