Ruská Premier Liga souhrn - 26. kolo

25.10.2008, 14:01, aktualizováno 27.10.2008, 18:59
Komentáře a souhrny
Rubin Kazaň doma jasně porazil Samaru a udělal další krok směrem k zisku mistrovského titulu. Sedmibodové manko po výhře nad Dinamem drří CSKA. Důležité body mají Chimki, o záchranu bojuje i Jaroslavl. Spartak doma nedal šanci Těreku. Perm doma remizoval s Lokomotivem, Zenit ztratil v Tomsku, v moskevském derby remizovalo FK se Saturnem.

FK Chimki - Luč-Energija Vladivostok 3:1

25.10.2008 12:00

Góly: 56. Jegor Titov, 68. Aleksandr Antipenko, 76. Vule Trivunović - 30. Leandro

Hráči Chimek si díky skvělému druhému poločasu připsali důležité vítězství a vzdálili se tak od sestupového pásma. Naopak Vladivostok je stále předposlední, za ním je už jen Šinnik, který má dva zápasy k dobru.

Velmi důležité utkání začaly oba celky opatrně, mírně aktivnější byli domácí. Jejich tlak však k žádnému vážnějšímu ohrožení Poljakova nevedl. Naopak poté převzal iniciativu Vladivostok, ale žádnou ze svých příležitostí neproměnil. Velmi citelně scházel nejlepší střelec týmu Igor Ševčenko.

Přesto se hosté dostali po půlhodině do vedení, trefil se Brazilec Leandro po chybě zadáka Kudrjašova. Aktivitu pak pochopitelně převzali domácí, ale inkasovaný gól je hodně znervóznil. Slovenský útočník Jakubko, na kterého směřovala většina míčů, se do žádné vyložené šance nedostal. Nutno podotknout, že ani tak zásluhou dobré obrany Vladivostoku, jako spíše neschopností záložní řady Chimek.

Divák se v prvním poločase jistě nudil, avšak hráči Chimek mu vše vynahradili ve druhé půli. Na jejím začátku udělal domácí trenér hned několik změn, Nastju Čecha nahradil Şoavă a Nizamutdinova vystřídal Alexandr Antipenko.

Domácí po přestávce přišpendlili svého soupeře u jeho pokutového území a brzy se dočkali vyrovnání. Dragan Blatnjak centroval a hlavou skóroval Jegor Titov. Ani to však domácí neuspokojilo, hosté si nestačili vzpamatovat a už prohrávali, po deseti minutách na hřišti se trefil Antipenko. Naopak na druhé straně se snažili vyrovnat hosté, ale šance si nevytvořili a konečnou podobu výsledku 3:1 dal nakonec šestnáct minut před koncem nikým nehlídaný Trivunović.

Více informací k zápasu

Rubin Kazaň - Křídla Sovětů Samara 3:0

25.10.2008 12:00

Góly: 34. Cristian Ansaldi, 47. Aleksandr Bucharov, 66. Christian Noboa

Kazaň dokázala vyhrát nad Samarou doma 3:0, domácí tak udělali další důležitý krok k titulu. Hostům se naopak začínají vzdalovat evropské poháry.

Začátek utkání vyšel Samaře, ale první kdo vystřelil na branku byl Rubin Kazaň. Na druhé straně mohl hlavou poslat hosty do vedení Jan Koller, ale jeho hlavička mířila nad. Byla to jediná větší příležitost českého obra, obránci Rubinu ho totiž pečlivě strážili. Domácí měli šancí více, ale Rebrov ani Bucharov neuspěli. Do konce prvního poločasu se však dočkali. Na začátku i konci akce byl Argentinec Cristian Ansaldi, který po krásné individiuální akci rozvlnil síť.

První poločas tak vyhráli domácí, navíc diváci se rozhodně nenudili. Na začátku druhé půle oba trenéři jednou vystřídali, domácí trenér stáhl ze hry Rjazanceva , jehož nahradil Kobenko. Oproti tomu na druhé straně nahradil Tichonov Adžindžala.

Ani toto střídaní však hostům nepomohlo, ve 47. minutě totiž znovu inkasovali, šťastným střelcem byl Bucharov. Asistenci si na své konto připsal Noboa. Tento gól hosty zlomil, poté si dokázali vypracovat už jen jedinou šanci, kterou navíc Savin zahodil. Všechny otazníky byl odstraněny v 65.minutě, z přímého kopu se trefil krásně do horního rohu branky Noboa a uzavřel tak gólový účet utkání. Poté se již nic stěžejního nestalo, domácí tak můžou slavit další důležité vítězství.

Více informací k zápasu

Spartak Moskva - Těrek Groznyj 3:1

25.10.2008 14:00

Góly: 45. Aleksandr Pavlenko (pen.), 58. Nikita Baženov, 61. Radoslav Kováč - 74. Vladimir Kuzmičov

Spartak dokázal udolat na vlastním stadionu Těrek, navíc i diváci si díky čtyřem brankám přišli na své. Moskevský klub se posunul čtvrté místo, zatímco Těrek je prozatím na jedenácté pozici.

Před zápasem trenér Těreku prohlásil, že jeho tým má velkou naději na zisk bodů. A ani úvod zápasu ho rozhodně nemohl vyvést z omylu. Hostující hráči byli v defenzívě pevní a v ofenzívě nebezpeční, i když finální fáze jim neklapala. Spartak měl o poznání větší šanci než Těrek, Baženov hlavou nastřelil tyč. Uplynula půlhodina a muselo se střídat, hlavami se srazili Maidana a Zabavnik. Zatímco slovenský legionář utkání dohrál, Maidana ne. Příchozí Sajenko se stal hrdinou, když pro svůj tým zařídil penaltu. V pokutovém území byl totiž sražen Omeljančukem, následný pokutový kop proměnil Pavlenko a poslal tak svůj tým těsně před přestávkou do vedení.

Na začátku druhého poločasu udělali oba trenéři po jedné změně. Domácí poslali do hry Kovalčuka, který nahradil Prudnikova. Na druhé straně byl stažen Vlasov, na hřišti se naopak objevil Essamé. Ani toto střídání hostům nepomohlo, domácí totiž přidali další branku, trefil se Baženov. Ruský reprezentant elegantně obešel gólmana hostí a uklidil míč do prázdné branky. To však domácím nestačilo, po dalším faulu v blízkosti pokutového území se kopala standardní siituace. Centr našel Fathiho, ten prodloužil na Kováče a český reprezentant hlavou zvýšil už na 3:0. Hosté už dokázali jen korigovat, trefil se Kuzmičev. Domácí tak poprvé v lize vyhráli doma pod vedením trenéra Laudrupa.

Více informací k zápasu

Šinnik Jaroslavl - Spartak Nalčik 2:1

25.10.2008 16:30

Góly: 48. Roman Monarev, 67. Dmitrij Kudrjašov - 44. David Siradze

Šinnik dokázal otočit zápas s Nalčikem a stále si uchovává naději na udržení v první lize. Zatímco hosté nejenom prohráli, ale přišli i o vyloučeného Amisulašviliho.

Na začátku utkání byli lepší domácí, kteří měli více ze hry. V obrovské příležitosti se ocitl Polovinčuk, jeho střelu však dokázal Chomič vyrazit. Domácím poté již po několikáté v sezoně uškodili rozhodčí, když neuznali gól Monareva po přihrávce Bojarinceva. Střelec prý byl v době přihrávky v ofsajdu.

A tak udeřilo na druhé straně, skóroval Siradze po přihrávce Gogui. První poločas tak překvapivě vyhráli hosté, kteří byli horším týmem. Naopak domácí neproměnili mnoho brankových příležitostí.

Na začátku druhého poločasu se domácí hnali za vyrovnáním, a také se ho dočkali. Nádherně se akrobatickým způsobem trefilMonarjov, gólman Chomič byl bez šance. Šinnik ve svém tlaku stále nepolevoval, avšak do větší šance se nemohl dlouho dostat. Z dálky to proto zkoušel Bojarincev, ale mířil nad branku.

Domácí však nakonec strhli vedení na svou stranu, když se po přihrávce již zmiňovaného Bojarinceva trefil Kudrjašov. V závěru utkání se již žádná branka nepadla, přesto o zajimavé okamžiky nebyla nouze, v 90. minutě byl totiž vyloučen obránce hostů Amisulašvili. Domácí tedy uhájili vítězství 2:1.

Více informací k zápasu

Amkar Perm - Lokomotiv Moskva 0:0

26.10.2008 10:45

Góly: -

Nuda. Stručná charakteristika dění v Permu, kde se domácí Amkar utkal s Lokomotivem Moskva. Výsledek 0:0 ostatně hovoří za vše.

První poločas byl pro všechny zklamáním, oba týmy očividně zapomněly, proč přišly na fotbalové hřiště. Stálá přerušení neustále kouskují tempo utkání, spousta nepřesností v útoku. V takových utkáních se alespoň čeká, že týmy budou hrozit ze standardních situací, ale ani ty jim nešly.

Druhé dějství proběhlo pod taktovkou hostů, kteří se pokoušeli o rychlý přechod do útoku. Loko bylo nebezpečné ze středu i ze stran. Šanci měl Biljaletdinov, ale na brankáře Amkaru Sergeje Narubina nevyzrál. Běžela 78. minuta a příležitost měl i Amkar, po centru Žiljajeva netrefil hlavou z dobré pozice záložník Popov. Z následného protiútoku měl po akci Odemwingieho další šanci Biljaletdinov, ale odkrytou branku netrefil. Konečný stav 0:0 vypovídá o dění na hřišti.

Více informací k zápasu

Tom Tomsk - Zenit Petrohrad 1:1

26.10.2008 13:00

Góly: 23. Goran Maznov - 20. Viktor Fajzulin

Zenit herně nepřesvědčil v Tomsku a odvezl si pouze remízu 1:1. Hosty dostala do vedení šťastně tečovaná střela z kopačky Viktora Fajzulina, Sibiřané odpověděli trefou Gorana Maznova.

Trenér Dick Advocaat šetřil krajní beky Aňukova s Šírlem, v sestavě je nahradili Ricksen a Kim. V sestavě ještě chyběli vykartovaní kapitán Tymoščuk a Širokov. Zenit však nehledě na četné změny v sestavě vstoupil do utkání tradičně aktivně. Převzal kontrolu nad míčem a přišpendlil Tomsk k pokutovému území. Ve 20. minutě Zenit otevřel skóre, teč zadáka Vejiče po střele talentovaného záložníka Fajzulina zaskočila Mandrykina, který neměl šanci reagovat.

Tomsk se chtěl proti favoritovi vytáhnout a díky agresivní hře a rychlému dostupování se mu to dařilo. Zenit byl v útoku překvapivě nenápadný. Udeřili tak domácí, vyrovnání přinesl závar v pokutovém území petrohradského mužstva, po kterém Skobljakov našel centrem Gorana Maznova a Makedonec druhou brankou v tomto ročníku rozradostnil domácí publikum.

Nástup do druhého dějství měl Zenit dobrý, Tomsk se za polovinu dostával sporadicky. Probudil se i Andrej Aršavin, který první poločas prakticky prostál. Šava geniální patičkou vybídl Tekkeho do šance, ale Turek pohrdl a udělal z Mandrykina hrdinu. Z dorážky střílel bídně Zyrjanov. Kormidelník hostů Advocaat chtěl toporný fotbal Zenitu změnit a na hřiště poslal v 68. minutě dvojici Dominguez a Pogrebňak. Druhý jmenovaný je miláčkem domácího publika, právě z Tomsku přišel do Zenitu Petrohrad.

Ještě předtím se Zenit dožadoval penalty po ruce Radosavljeviče, hlavní rozhodčí Kajumov sice dal úřadujícímu mistrovi ruské ligy za pravdu, ale pomezní rozhodčí byl jiného názoru a penalta se nekopala.

Tomsk dokonce mohl strhnout vedení na svou stranu z dvou protiútoků, ale pochvalu si vysloužil Vjačeslav Malafejev, který na dlouhé pasy za obranu stihl včas vyběhnout. V závěru Zenit obléhal pokutové území domácích, ale brankář Mandrykin měl svůj den a překonat se nenechal.

Více informací k zápasu

FK Moskva - FK Saturn 0:0

26.10.2008 15:30

Góly: -

Podobně jako souboj Permu s Lokomotivem, ani tento zápas diváky příliš nenadchnul. Moskevské derby tak aspoň okořenila červená karta pro domácího Okoronkwa, která padla již v prvním poločase.

Velmi nudný, tak by se dal označit první poločas. Diváky zvedla ze sedaček pouze červená karta pro Isaaca, který brutálně fauloval hostujícího hráče těsně před pokutovým územím. Z toho pramenila dobrá příležitost, kterou však zahodil Karjaka. Za zmínku pak stojí jen šance Topiče, kterou chorvatský útočník neproměnil.

První poločas tak skončil bez branek.

Naopak druhý poločas byl zajímavější, v úvodu měli více příležitostí domácí. Tu největší spálil Argentinec Bracamonte. Poté se mohla ujmout spolupráce Ivanova s Bystrovem, bohužel pro domácí jen "mohla". A když gólem neskončila hlavička Samedova a na druhé straně ani střela Okoronkwa, skončilo utkání 0:0.

Více informací k zápasu

Dinamo Moskva - CSKA Moskva 1:3

27.10.2008 17:00

Góly: 87. Luke Wilkshire - 7. Sergej Ignaševič, 58. Vágner Love, 70. Jurij Žirkov

Moskevské derby Dinamo – CSKA skončilo jasným vítězstvím hostujícího celku 3:1. Armějci potvrdili skvělou formu a stále živí naději na titul. Za CSKA se trefili Ignaševič, Vágner Love a Dzagojev, domácí mužstvo snížilo po střele Wilkshira.

Trenér Dinama Andrej Kobelev překvapil svého dobrého přítele Valerije Gazzajeva s hrou na dva útočníky, vedle Keržakova se postavil mladý Kokorin. Hostující trenér sestavu, oproti duelu s La Coruňou v Poháru UEFA, neměnil.

Úvod utkání přinesl šok pro domácí diváky. Přímý kop vyhlášeného exekutora Ignaševiče zaskočil brankáře Karčemarskase a Armějci od sedmé minuty vedli 1:0. Oba týmy se hnaly do útoku přibližně stejně, avšak na fotbalistech CSKA bylo patrné, že jsou ve větší pohodě a jejich akce tím pádem byly nebezpečnější.

Brazilec Vágner Love měl po centrech ze stran od křídelních hráčů Žirkova a Krasiče dvě dobré příležitosti, ale aktuálně nejlepší střelec se zatím zastřeloval. Po centru talentovaného Dzagojeva měl na hlavě druhou branku v utkání Ignaševič, ale mířil nepřesně.

Postupem času se Dinamovci probouzeli a před brankou Akinfejeva bylo rušno. Své šance ale neproměnili Semšov, Chochlov a Kokorin. Těsně před koncem poločasu se skvěle uvolnil Vágner Love, ale Dmitrij Kombarov jej na poslední chvíli dokázal zpacifikovat.

V 58. minutě na sebe vzal odpovědnost hostující záložník Krasič, prosadil se přes obranu Dinama a poslal nadýchaný centr na Vágnera, kterému stačilo jen nastavit hlavu. Brazilec vsítil svou třináctou branku v probíhajícím ročníku ruské ligy. Zpátky do hry mohl modrobílé dostat mladičký útočník Kokorin, ale jeho přízemní střelu vytěsnil Akinfejev konečky prstů na tyč.

Štěstí neměl v koncovce ani Keržakov, který dvakrát v dobré pozici minul. Obrovskou příležitost pak spálil střídající útočník Genkov, když po stříleném centru ze strany ze dvou metrů minul branku. A tak udeřilo potřetí CSKA, Dzagojev v šestnáctce Dinama vysunul Žirkova a ten střelou pod břevno nedal Karčemarskasovi žádnou šanci.

Nutno poznamenat, že takový stav si Dinamo nezasloužilo, zaslouženého snížení se v závěru dočkal po spolupráci s Genkovem Australan Wilkshire, který svými střelami už v předchozích minutách zaměstnával Akinfejeva.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kazaň26176340:1657
2.CSKA Moskva26148445:2150
3.Dinamo Moskva26128635:2844
4.Amkar Perm26118725:2041
5.Spartak Moskva261010639:3340
6.Zenit Petrohrad25109651:3239
7.Křídla Sovětů Samara26911636:2538
8.Lokomotiv Moskva2598828:2835
9.FK Moskva26810827:2834
10.Spartak Nalčik26861227:3330
11.Těrek Groznyj26861221:3630
12.Saturn Moskevská oblast25691021:2527
13.Tom Tomsk26761321:3427
14.FK Chimki26581330:4823
15.Luč-Energija Vladivostok263111222:4520
16.Šinnik Jaroslavl25461524:4018

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (34)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tak Rubin uz si (bohuzel) asi nenecha vzit titul a Samare se (bohuzel) zacinaj vzdalovat evropsky pohary.... naopak Chimki dneska vyborne vykrocily k zachrane. Po mizernym prvnim polocase v druhy puli zabrali a naprosto zaslouzene vyhraly 3:1

Reagovat
herbage

No buď rád, alespoň Samara nebude dotírat na Zenit

Reagovat
smazaný uživatel

...tak bude dotirat Spartak - a to uz radsi opravdu tu Samaru Mame zapas k dobru a verim, ze jeste o treti misto se Zenit popere. Dulezitej bude vzajemnej zapas doma s Dinamem. Kde mimo jine poprve nastoupi Kerzakov na stadionu Petrovskij poprve v dresu soupere...

Reagovat
smazaný uživatel

CSKA zabralo pozdě...

Reagovat
One-Real

Doufám, že se Chimki už kvůli tomu novému stadionu (pokud se nemýlím) a kvůli Titovovi zachraní...

Ansaldi ...

Reagovat
smazaný uživatel

Kolik celků spadne?2?

Reagovat
smazaný uživatel

jo

Reagovat
Slejdy

kovac heh

Reagovat
Slejdy

kovac heh

Reagovat
Slejdy

omg melo byt jednou

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli zápas Šinnik - Nalčik nebyl podmázlý, spekulovalo se o tom a nedivil bych se.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

V zapase Sinniku s Nalcikem dal fantastickej gol Roman Monarjov .... jestli to opravdu miril na branu, tak to teda ziram

http://www.youtube.com/watch?v=jNlhinMxSG8

Reagovat
One-Real

Krásná střela, ještě jednou .

Reagovat
GEGE

Nadhera

Reagovat
smazaný uživatel

Chimki vyhrály tak to je super krok k záchraně v první lize!Vladivostok se neudrží po tok když prohráli zrovna v Moskvě.Super Chimki

Reagovat
Shevchenko

Tak kolik Zenit spálil šancí?

Reagovat
smazaný uživatel

Moc jich neměl, tentokrát to bylo herně hrozné.

Reagovat
smazaný uživatel

Spatne, spatne, spatne.... dneska bylo vsechno spatne .....a kdyz uz se nedarilo, tak aby to bylo jeste horsi,tak pomezni odvola jasnou penaltu

Jinak hra po kridlech tragicka. Sirl s Anjukovem strasne chybeli a Kim s Ricksenem byli TOTALNE marny.... Takhle se o treti misto nebojuje. Musime zabrat priste.

Reagovat
smazaný uživatel

Advocaat to s tou sestavou nedal, Zenit není v pozici, aby si mohl dovolit šetřit hráče.

Reagovat
smazaný uživatel

To teda ne .... navic, kdyz kvuli kartam chybel jeste Tymoscuk.

Reagovat
Radin

že by Zenit bez Ligy Mistrů příští rok?:-(

Reagovat
Radin

Naštěstí pro Zenit zítra Dinamo ztratí všechny body,typ 1:2

Reagovat
smazaný uživatel

Byl jsi blízko. CSKA potvrdilo skvělou formu.

Reagovat
Tomanatura

Ten Vágner je klasa Jeden z nejlepších útočníků.

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda, že je Dunga trapný ignorant.

Reagovat
Tomanatura

Bohužel Vagner by hrál skoro ve kterémkoliv týmu na světě

Reagovat
smazaný uživatel

kolko tymu postupuje do CHampions L?

Reagovat
smazaný uživatel

Prvni dva primo, treti do predkola.

Reagovat
smazaný uživatel

Stačilo ho odkázat na tabulku, která je v článku.

Reagovat
smazaný uživatel

kerzak0v diky myslel som si ale nebol som si isty

Reagovat
smazaný uživatel

neni nekde tabulka asistentu (ted mam na mysli jako kdo ma nejvic asistenci)

Reagovat
smazaný uživatel

diky

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele