Ruská Premier Liga - souhrn 9. kola

16.05.2009, 12:02, aktualizováno 17.05.2009, 19:06
Komentáře a souhrny
CSKA porazil Zenit a dostal se do čela tabulky. Samara po sérii nezdarů znovu naplno bodovala, když nejtěsnějším rozdílem zdolala Krasnodar. Body naopak ztratil Spartak, který v Tomsku jen remizoval, stejně jako Dinamo na Saturnu. Včera jasně vyhrál Lokomotiv, kdežto obhájce titulu Kazaň jen remizoval v Permu.

Amkar Perm - Rubin Kazaň 2:2

16.05.2009 10:00

Góly: 27. Jean Carlos, 42. Martin Kušev (pen.) - 20. Roman Adamov, 90+4. Sergej Semak

Kazaň překvapivě pouze remizovala v Permu, dělbu bodů navíc zařídil až v nastaveném čase kapitán Sergej Semak. Amkar, se tak nejen vyhoupl ze sestupového pásma, ale také se postaral o ještě větší náboj zápasu CSKA - Zenit, jehož případný vítěz může jít do čela tabulky.

Utkání ani nezačalo a uralský tým musel hýbat se sestavou, když se při rozcvičování zranil Grišin. Samotné utkání, pak bylo zejména v úvodu ukázkou střel ze střední a větší vzdálenosti, výjimkou tak byla pěkná akce Peeva - tu však zastavil skvělým obranným zákrokem Noboa.

První vážnější moment následoval téměř ihned, Drinčič nastřelil z rohu břevno. Zaskočení hosté se osmělil až v druhé desetiminutovce. Domiguéz potáhl míč a v pokutovém území našel Adamova, jenž se nemýlil. Úřadující mistr tak opět potvrdil svou úžasnou efektivitu a ujal se vedení. To však netrvalo dlouho, zimní posila Jean Carlos rozjásal publikum přesnou střelou do levého rohu branky Sergeje Ryžikova.

Za pár minut se radovali fanoušci Amkaru znovu! Hloupý faul Kvirkvelji, v pokutovém území potrestal kapitán domácích Martin Kušev, proměněným pokutovým kopem. Fotbalisté šli do šaten za šokujícího stavu 2:1.

Úvod druhého poločasu byl plně v režii hostů, ti však nedokázali využít dobrých příležitostí. Naopak na domácí straně se hrdinou utkání stal Sergej Narubin, který převedl skvělý výkon. Zahanbit se ale nenechal ani Ryžikov, který musel řešit několik těžkých situací zejména po protiútocích.

Když už to vypadalo, že fotbalisté Amkaru náskok uhájí, zužitkoval své zkušenosti kapitán hostí Sergej Semak a krásnou ranou zařídil hostům alespoň bod za konečnou remízu 2:2.

Více informací k zápasu

Lokomotiv Moskva - Těrek Groznyj 4:0

16.05.2009 12:15

Góly: 13. Peter Odemwingie, 52. Peter Odemwingie, 66. Denis Glušakov, 90. Jean Blaise Bouli (vl.)

Lokomotiv rozstřílel Těrek Groznyj 4:0 a potvrdil vzrůstající formu z posledních týdnů. Při chuti byl především útočník Peter Odemwingie, který do sítě Čečenců nasázel dvě branky. Hosté naopak pokračují v bídných výkonech, nevyhráli už šest kol v řadě.

Gólové představení Lokomotivu se začalo psát ve 13. minutě. Odemwingie po pasu Rodolfa vyhrál souboj s Bendzem a prostřelil chybujícího Dikana. Byl to vůbec první gól pro nigerijského kanonýra v tomto ročníku. Hostující Těrek působil odevzdaným dojmem a před branku Marka Čecha se dostával jen sporadicky, ve zbytku poločasu si tak červenozelení těsné vedení uhlídali.

Uběhlo několik minut druhého poločasu a skóroval opět Odemwingie. Špatné zprávy pro Těrek pokračovaly, rumunský útočník Pancu strčil do brankáře Čecha a byl vyloučen. V deseti hosté úplně rezignovali, do malé domů od Smirnova vběhl Glušakov a poklidně zvýšil na 3:0. Při chuti byl Odemwingie, ale nakonec se kýženého hattricku nedočkal. Poslední, čtvrtý gól do sítě čečenského mužstva totiž přidal vlastním gólem Bouli a korunoval tak tragické představení svěřenců trenéra Vjačeslava Grozného.

Více informací k zápasu

FK Rostov - Spartak Nalčik 1:1

16.05.2009 14:30

Góly: 90+2. Branimir Petrović - 24. Leandro

Derby o jižní Rusko nepoznalo vítěze, utkání ovlivněné řadou kontroverzních výroků nakonec skončilo remízou. Tu zachránil pro domácí Rostov v nastaveném čase střídající Petrovič.

Začátek zápasu provázelo mnoho nepřesností na obou stranách, trenéři naordinovali svým týmům opatrnou taktiku. Aktivnější Rostov zkoušel své akce vodit přes skvělého Osinova, kterému se však příliš nedařilo. Jindy dobrý exekutor rohových a přímých kopů, dnes neposlal ani jeden přesný centr.

A tak zahrozili hosté, kteří se z první vážnější šance dostali do vedení. Gólman Gerus překvapivě nezvládl nepřehlednou situaci uvnitř pokutového území, k míči se dostal Leandro, jehož zásluhou Rostov doma prohrával. Do konce poločasu se zkoušel prosadit kdysi velký talent ruského fotbalu Lebeděnko, jenže byl vždy zastaven, popřípadě za svůj herecký výkon odměněn žlutou kartou.

Druhý poločas plně ovládli domácí, již zmiňovaný Lebeděnko dělal hostujícím obráncům hodně vrásek na čele. Po samostatné akci se dokonce dostal až na dostřel Chomičovy branky, jenže hostující gólman včas zasáhl. Odchovanec Spartaku poté ještě několikrát podržel svůj tým, ale ani on nedokázal zabránit srovnání. To zařídil v nastaveném čase Petrovič, který v 63. minutě nahradil Astafejeva.

Více informací k zápasu

FK Chimki - FK Moskva 1:1

16.05.2009 17:00

Góly: 43. Jurij Kirillov - 57. Martin Jakubko

FK Chimki znovu odkládají první vítězství v tomto ročníku ruské Premier-Ligy. Proti FK Moskva neproměnil podmoskevský tým řadu šancí včetně penalty, oba týmy se tak rozešly po remíze 1:1. Za domácí otevřel skóre mladý Kirillov, hosté vyrovnali díky Jakubkovi.

Díry v poslepované obraně FK Moskva začaly vznikat od prvních minut. Po přihrávce Kožanova běžel sám na Ževnova ofenzivní eso Chimek Nizamutdinov, ale nedal. Záložník Samsonov o několik chvil později střílel do boční sítě. To ofenzíva FK Moskva zahrozila pouze jednou, proti dalekonosné střele Česnauskise se blýskl brankář Berezovskij.

Energické Chimki byla aktivnější, ale v koncovce chyběla svěřencům trenéra Konstantina Sarsaniji přesnost. Až krátce před koncem prvního poločasu si cestu mezi tři tyče našla střela 19letého Kirillova, který těžil z dobré práce Nizamutdinova.

Hosté ve druhém dějství přidali na obrátkách, své šance promarnil Bracamonte a tak se blýskl jeho útočný parťák Martin Jakubko. Vytáhlý slovenský fotbalista se prosadil zblízka po centru Rebka. Měšťané se dokonce mohli dostat do vedení, střela Tarasova orazítkovala břevno.

Byly to však Chimki,kdo byl ve zbývajících minutách blíže k vítězství. V 68. minutě po červeném zákroku Jopa se kopala penalta, sám postižený Nizamutdinov ale neproměnil. Hrdinou domácích se v závěru mohl stát střelec první branky Kirillov, ale z hranice pokutového území mířil mimo.

Více informací k zápasu

Tom Tomsk - Spartak Moskva 1:1

17.05.2009 10:30

Góly: 26. Aleksandr Charitonov - 34. Artjom Dzjuba

Spartak na Sibiři jen remizoval s Tomskem a čelo tabulky se mu opět o něco vzdálilo. Obě branky padly v prvním poločase, domácí dostal do vedení po pěkné akci Charitonov, červenobílí vyrovnali díky hlavičce Dzjuby. Ve druhém dějství sahal po vítězství Spartak, ale gól už nepadl.

Valerij Karpin zamíchal sestavou a jim připravený koktejl byl v Tomsku ze začátku utkání pod menším tlakem. Domácí útočník Maznov byl o centimetry pomalejší než vybíhající gólman Džanajev. Odpovědí hostů byl pokus Wellitona, jenže ani brazilský střelec neskóroval. O chvíli později se Spartak po faulu na Dzjubu dožadoval penalty, ale sudí Ivanov jejich prosby nevyslyšel.

Prvního gólu se fanoušci dočkali ve 24. minutě, v čase, kdy Spartak pomalu přebíral kontrolu nad utkáním. Charitonov si narazil s Kornilenkem, obehrál statické duo Fathi Jiránek a rozradostnil domácí publikum. Z vedení se Tom Tomsk neradoval dlouho, když Alex centrem našel hlavu Dzjuby a ten se v gólové pozici nemýlil. Na samém konci prvního poločasu mohli hosté vývoj utkání otočit úplně, ale nestalo se tak.

Druhý poločas se nehrál v bůhvíjakém tempu. Spartak vážněji zahrozil jen po rohu Alexe, který Brazilec málem zakroutil až do branky. V poslední desetiminutovce utkání chtěli červenobílí strhnout vítězství na svoji startu. Obránce Stranzl hlavou netrefil branku z dorážky po střele aktivního Wellitona. V 85. minutě utekl obraně Tomsku Welliton, ale svou střelu nasměroval do mít, kde stál připravený Parejko. Nakonec to mohl být Tomsk, kdo utkání dokázal dovést do vítězného konce. Maznovovi chyběly centimetry, aby stihl ostrý centr Kornilenka.

Spartak Moskva poprvé v této sezoně dokázal bodovat v utkání, kdy dostal úvodní gól. Svěřenci trenéra Karpina si však jistě představovali tříbodový zisk, konečná remíza 1:1 však celkem odpovídá dění na hřišti.

Více informací k zápasu

Křídla Sovětů Samara - Kubaň Krasnodar 1:0

17.05.2009 13:00

Góly: 52. Oleg Ivanov

Křídla Sovětů Samara po dvou ligových porážkách v řadě znovu zabraly a po celkem jednoznačném průběhu porazila Kubaň Krasnodar 1:0. Vítězství zařídil domácím bývalý hráč Kubaně Oleg Ivanov.

Samara se podle očekávání ujala otěží zápasu. Domácí na stadionu Metallurg mačkali Kubaň jako citrón, ale dlouho se nemohli v koncovce prosadit. Křídla místo vedoucí branky zahazovaly jednu šanci za druhou.

Kubaň Krasnodar byl za svou pasivitu po zásluze potrestán v 52. minutě. Bývalý hráč Krasnodaru Oleg Ivanov za pomocí teče Zasejeva překonal střelou z hranice pokutového území Botviněva. Po vstřelené brance se tým Leonida Sluckého zatáhl do obrany a žlutozelení za celé utkání nenašli recept, jak překonat obranný vál Samary.

Domácí Křídla navíc v průběhu druhého poločas kopaly penaltu po faulu na střídajícího mladíčka Ignatjeva, pokutový kop se ale Boberovi nepovedl. Domácí to však mrzet nemuselo, pasivní Kubaň si nedokázal za celé utkání vytvořit souvislejší tlak a dokonce ani vážnější příležitost. Konečný výsledek 0:1 je pro hosty ještě milosrdný.

Více informací k zápasu

FK Saturn - Dinamo Moskva 0:0

17.05.2009 15:30

Góly: -

Saturn po dvou blamážích v posledních dvou kolech odehrál velmi slušné utkání proti Dinamu Moskva. Český brankář ve službách podmoskevského klubu Antonín Kinský poprvé v této sezoně neinkasoval.

Špatné výsledky Saturnu v úvodních osmi kolech zapříčinily odvolání prezidenta Žiganova a následně i trenéra Röbera. Nový trenér Andrej Gordejev měl před sebou nelehký úkol, vzkřísit tým, který měl za poslední dvě kola skóre 0:9 proti silnému Dinamu Moskva.

Saturn působil oproti předchozím duelům mnohem organizovanějším a odhodlanějším dojmem. Jedinou vážnější šanci v prvním dějství si tak Dinamo vytvořilo díky střele Kowalczyka do břevna Domácí Saturn byl dokonce nebezpečnější, největší příležitost promarnil Kovel, když po centru Loskova mířil nad svatyni Gabulova.

Saturn měl hlad po třech bodech a na začátku druhé pětačtyřicetiminutovky zvýšil na obrátkách. Jen reflexivní zákrok Gabulova proti střele zkušeného Karjaky uchránil Dinamo od inkasovaného gólu. Fotbalisté Saturnu cítili, že Dinamo má v nohách náročné semifinále CSKA Moskva, ale v závěru utkání vítězství na svou stranu strhnout nedokázalo.

Více informací k zápasu

CSKA Moskva - Zenit Petrohrad 2:1

17.05.2009 17:00

Góly: 32. Moussa Maâzou, 85. Vágner Love (pen.) - 54. Igor Semšov

V bitvě dvou nejžhavějších kandidátů na titul rozhodla o vítězství CSKA nad Petrohradem sporná penalta v závěru utkání. Tu proměnilo útočné eso domácího klubu Vágner Love a zajistilo tak armádnímu klubu cenné tři body a posun do čela Premier-Ligy.

První desetiminutovka přinesla náznaky šancí. Na přihrávku obránce Zenitu Aňukova ke smůle hostů nedosáhl Pogrebňak, na domácí straně střílel z dobré pozice do obránce Vágner Love. Na první vážnější ohrožení branky se čekalo do 27. minuty. Ionov, který se překvapivě objevil v základní sestavě Zenitu, střelou z hranice pokutového území pořádně vystrašil domácí publikum, výborně však zasáhl Akinfejev.

Armějci zvýšili na obrátkách a zadáci Zenitu měli plnou hlavu starosti z jejího ofenzivního kvarteta. V 32. minutě Žirkov na levé straně obehrál nedůrazného Timoščuka s Aňukovem, přihrávkou pod sebe našel Maazoua a zimní posila z Lokerenu nedala Malafejevovi žádnou šanci.

Ve zbytku prvního poločasu se udály dvě šance na obou stranách. Nejprve po přihrávce Kima střílel mimo Zyrjanova a poté skvělou individuální akci Brazilce Carvalha zakončil Vágner Love do břevna.

Těsné vedení CSKA vydrželo do 56. minuty, v té době totiž Ionov unikl ofsajdové pasti a hlavičkou vybídl Semšova ke střele, zkušený záložník Zenitu následně překonal Akinfejeva.

Ke třem bodům mohl CSKA přiblížit Daniel Carvalho, svůj přímý kop zakroutil těsně vedle. Když se zdálo, že utkání spěje do remízového konce, odpískal sudí Suchina za ruku Timoščuka spornou penaltu. Kanonýr CSKA Vágner Love si při exekuci zkušeně počkal na pohyb Malafejeva a zamířil přesně do pravého koutu branky Zenitu.

Zenitu Petrohrad, jehož trenér Advocaat dal po druhé inkasované brance najevo, co si o verdiktu sudího myslí, pak nepomohlo v závěru ani nasazení Šírla s Tekkem. CSKA se díky cennému vítězství posunulo do čela, Zenit se naopak propadl na páté místo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.CSKA Moskva961218:719
2.Rubin Kazaň953119:518
3.FK Moskva94418:416
4.Křídla Sovětů Samara95139:716
5.Zenit Petrohrad943215:915
6.Spartak Moskva942313:814
7.FK Rostov93517:514
8.Lokomotiv Moskva934211:913
9.Dinamo Moskva94148:913
10.Tom Tomsk93246:1211
11.Kubaň Krasnodar92345:99
12.Těrek Groznyj92347:139
13.Amkar Perm91536:108
14.Spartak Nalčik91446:87
15.FK Saturn91355:186
16.FK Chimki90458:184

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (34)

Přidat komentář
honziss

Tak Odemwingie se konečně trefil. Jinak dneska s ním hraje v útoku Lokomotivu Minchenkov, což jen chválím Maminovovi.

Reagovat
smazaný uživatel

zázrak

Reagovat
smazaný uživatel

Maminov ani moc na výběr neměl, kdyby byl zdravý Syčev, tak samozřejmě hraje on.

Reagovat
honziss

Jojo, já až po zápase zjistil, že byl zraněný, nevím s kým jsem si ho spletl, ale když kamera zabrala lávku Loko, tak jsem byl přesvědčený že na ní sedí.

Reagovat
smazaný uživatel

Lokomotiv super, nabízí se srovnání s Guardiolou Ale ne, Těrek byl dneska hrozný, tak se ani nějak zvlášť nenadřeli. Pokud budou Čečenci v téhle bídě pokračovat, místo černého koně budou prohánět FK Chimki a Saturn v boji o udržení.

Reagovat
honziss

S tím srovnáváním Maminov - Guardiola bych ještě počkal. Vláďa přišel k Loko až v průběhu sezóny, nemohl si vybrat hráče atd. Takže až tak do roku poznáme co v něm je.

Nicméně jak jsem to dneska sledoval, Rakhimov napáchal ještě větší škody, než jsem čekal. Hráči vůbec nevědí co hrát, je to takové slepé nakopávání, chybí tomu myšlenka, nápad. Ta hra nemá žádný švih, nic o co by se mohla opřít. Je sice pravda, že chyběli Bilya, Torbinský nebo Dujmović, ale vše se na tohle svádět nedá. Maminov bude mít hodně práce..

Reagovat
smazaný uživatel

Tak loko koukam konecne zabralo ....po tom co se v minulym zapase tak natrapili a ptali se Maminova jak na Zizkove "a vam se ten fotbal libil pane Maminov"?

Reagovat
smazaný uživatel

Rostov dneska zklamal.

Reagovat
smazaný uživatel

Lokotka

Reagovat
smazaný uživatel

Jakubko...

Reagovat
smazaný uživatel

Ach jo, tatari v 94. minute urvou alespon bod ...ale vyborne Perm!

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak, chvalim ultras Loko, za asi 4 transparenty k tematu "fotbal pro fanousky"...opet to ale skoncilo neskutecnou cenzurou policie, zasahem milice a odchodem ultras ze sektoru ....jsem zvedavej co predvede tech 2600 kosmonautu dneska v Luznikach.

Reagovat
smazaný uživatel

v rusku jsou ještě lidové milice?

Reagovat
smazaný uživatel

CSKA - Zenit Petrohrad

sop://broker1.sopcast.com:3912/68115

Reagovat
Tsigi

CSKA

Reagovat
smazaný uživatel

Diky vymysleny penalte

Reagovat
Tsigi

nemůžu hodnotit celej mač neměl jsem čas viděl jsem asi půlhodinky a Zenit hrál příšerně takže boží mlýny.............

Reagovat
smazaný uživatel

No, je videt ze si ten zapas nevidel...

Reagovat
smazaný uživatel

Remiza by byla naprosto zaslouzena.

Reagovat
Tsigi

Hraje Zenit takhle často ? Já je viděl s Udine a teď zas tohle.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja nevim co ze zapasu si videl, takze nemuzu posoudit.

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak letos (prave od zapasu s Udine) je to zatim spatny...vykony nijaky S lonskou sezonou se to absolutne neda srovnat. Ale dneska, hlavne v druhym polocase, rozhodne Zenit horsi nebyl ani nahodou.

Reagovat
smazaný uživatel

Velký rozdíl je v tom, že vám teď chybí hráč jako Aršavin, Domínguez a Danny (když je ve formě). Příjde mi to v ofenzivní fázi strašně upracované, není tam hráč, kdo umí přejít jeden na jednoho.

Reagovat
smazaný uživatel

CSKA bylo o ten gól lepší, měli nebezpečnější útoky. Herně to bylo vyrovnané, v tom je Zenit vždycky dobrý, když si má přihrávat třicet metrů od branky.

Reagovat
smazaný uživatel

dneska jsem shledl prvni polocas, po dlouhe dobe jsem se dival na ruskou ligu a dluho se ani nepodivam.jestli toto byl slagr kola, tak nevim, jak vypadaji zapasy tymu ze spodu tabulky

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

nerikej, ze se ti ten fotbal libil? jestli jo, tak nevim, co si mam o tobe myslet

Reagovat
smazaný uživatel

Ano líbil a je mi úplně jedno, co si myslíš ty. Jsem rád, že úroveň utkání chválí ruské deníky i samotní aktéři.

Reagovat
smazaný uživatel

Ja zase nevim co si mame myslet o tobe... rozhodne jsou i lepsi zapasy (treba lonskej souboj na Petrovskym byl minimalne o tridu lepsi), ale spatnej rozhodne nebyl. Uz vubec abys tu musel delat takovy divadlo

Reagovat
smazaný uživatel

Asi nemá rád ofenzivní fotbal...

Reagovat
smazaný uživatel

Nevim no, utoky byly dneska u obou lehce bezzuby

Reagovat
smazaný uživatel

Spíš u Zenitu.

Reagovat
smazaný uživatel

ofenzivni fotbal rad mam, ale toto ofenzivni fotbal rozhodne nebyl

Reagovat
smazaný uživatel

chybet tu nebudes

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele