S prioritami vedení FAČR se neztotožňujeme, říkají zástupci F-evoluce

20.12.2023, 09:12
Rozhovory

F-evoluce, neboli Fotbalová evoluce, vznikla v roce 2020 s jasným cílem - dát dohromady některé význačné osobnosti českého fotbalu a proměnit způsob, jakým tento sport v Česku funguje. Do voleb o předsedu svazu vyslala F-evoluce Vladimíra Šmicera, ten ale nakonec těsně před koncem svou kandidaturu vzdal a F-evoluce podpořila Petra Fouska. S nadějí, že toužené změny přijdou i tak. Jenže po volbách se všechno změnilo, tedy alespoň ve vztahu Petra Fouska a lidí z F-evoluce. Je dnes Fotbalová evoluce stále aktivní? Povedlo se jí v českém fotbale něco změnit, anebo si ji zkušení šíbři povodili jako naivního dorostence? O tom je dnešní epizoda podcastu Livesport Daily, výjimečně se dvěma hosty, představiteli hnutí F-evoluce. Trenérem a pedagogem Antonínem Barákem starším a členem Sportovní rady FAČR Ondřejem Lípou.

"F-evoluce pořád funguje, pracujeme, rozhodně to není hnutí, které by skončilo. Spousta našich lidí je aktivních v jednotlivých komisích a orgánech, které pomáhají FAČR. Jsou to velmi kvalitní lidi. Ale samozřejmě vnímáme, že ta změna, jak jsme ji chtěli my, se určitě nepovedla. Je tam velký rozdíl mezi prioritami, jak jsme je vnímali my, a prioritami, jak je vnímá současné vedení. A my se s tím určitě neztotožňujeme," říká na úvod dnešního podcastu předseda F-evoluce Lípa.

"Do F-evoluce jsem vcházel s tím, že se dá zlepšit hodně věcí," vysvětluje Barák. "Věřil jsem, že se do fotbalového hnutí povede přivést mnohem silnější partnery, kteří s tím pomůžou. Ale doba ukázala, že český fotbal tak velkou důvěryhodnost stále nemá. Ze sponzorů se povedlo přivést málokoho. Z fotbalového prostředí je cítit jedovatost, toxicita, která vám časem bere energii," dodává Barák, který se v českém fotbale jako trenér pohybuje dlouhé roky.

V pondělní epizodě podcastu Livesport Daily jsme také řešili:

Proč se F-evoluci nepodařilo prosadit změny v českém fotbale?

Jak se staví k účasti svého člena a člena Výkonného výboru FAČR Tomáše Neumanna na akci v klubu Belmondo?

Naslouchá vedení FAČR své Sportovní radě?

Všechny díly Livesport Daily najdete také na oblíbených podcastových platformách - Apple Podcasts a Google Podcasts.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (30)

Přidat komentář
kilobyte

To jim to pořád ještě nedošlo? Prostě s nimi vyjebali. Použili je jako užitečné blbce a teď už jim jsou u prdele.

Reagovat
Puskas

Asi si to pořád nechtějí připustit.

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
Remt

Nicméně dobrý když se o tom takhle veřejně mluví.

Reagovat
kilobyte

Jo, je dobře, že se mluví o špatných podmínkách ve fotbalovém prostředí. Mohlo by to sjednotit lidi, kteří to s fotbalem myslí dobře a ti by mohli založit nějaké hnutí, které by to změnilo.

Reagovat
smazaný uživatel

Já fakt nechápu, to si opravdu mysleli, že když budou jen jako poradní orgán bez nějakých kompetencí, že je někdo bude poslouchat?

Reagovat
Remt

Je dobře, že se mluví o tom, že je Fousek kripl a vymrdává s lidmi kolem sebe

Reagovat
Blasphemer

Reagovat
ratusek

Reagovat
hornito

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Neon

Reagovat
Selänne

Reagovat
Rudy

Vse je jak ma byt. Humbuk na oko, splneno. Status quo zachovan, to je to hlavni. Funkce jsou rozdany. Komise zalozeny, dalsi setkani komise na Novy rok, misto konani St. Moritz. Nasledne vyhodnoceni pred volbou trenera, Aspen. Jen Smica je za idiota Pokud mu to dochazi

Reagovat
fabec1222

Prostě řekni na férovku, že s váma Fousek vyjebal a vy jste mu skočili na špek.

Reagovat
ratusek

To je kouzelné

Reagovat
ACSeRw!n

jj roztomily

Reagovat
Rustin Spencer Cohle

Klauni

Reagovat
ratusek

naproti tomu vznikají v tisku články, jak jde liga nahoru, jak se očišťuje a podobné nesmysly. Které tu navíc opakují i někteří uživatelé

Reagovat
kilobyte

Liga nahoru jde. Ale je to hlavně kvůli tomu, že se právě od FAČR odstřihli a řídí si to kluby sami.

Reagovat
Mass

Reagovat
ratusek

No záleží co jde nahoru. Ty tři kluby ano, ty jsou odskočené, čím dál víc. Zbytek si hraje to svoje

Reagovat
kilobyte

Tak ono nejde jen o kvalitu, ale třeba stadiony, návštěvnost. To se taky zlepšuje. I ten fotbal o většiny klubů vypadá podle mě lépe. Trávníky jsou na tom taky lépe a to se hraje více v zimě.

Reagovat
ratusek

No s tím trávníkem by vaši sousedi moc nesouhlasili

Reagovat
kilobyte

Tak oni vždycky nakonec mají to, za co kritizují ostatní.

roky nás kritizovali kvůli komunistům -> vlastní je komouši

roky ostatní kritizovali kvůli korupci -> jezdili na oranžovou a jejich ředitele soudí kvůli ovlivňování rozhodčích

roky si stěžovali na venkovní trávníky -> sami mají oraniště

roky si stěžovali, že jsme byli úspěšní v devadesátkách, protože byla korupce -> sami mají neúspěšnější období v éře Berbra

Reagovat
ratusek

Ajeje, to má potenciál na vlákno

Já se vyjádřím jen k tomu trávníku, že je zase v prdeli a to ho měnili vlastně před zápasem s náma. A vypadá to, že po sezoně nebo snad v průběhu jara ho budou měnit znovu

Reagovat
kilobyte

To bylo řečí, jak je to drahý a kvalitní trávník a že se chytne za pár dní. Přitom to mají beztak z Číny za pár drobných.

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Zephyr

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele