Salahův rekord a Haalandova odpověď: 1. kolo Premier League v kostce

20.08., 18:41
Názory a komentáře
Mohamed Salah (© AFP)

Čekání na začátek nového ročníku anglické nejvyšší soutěže skončilo. Během úvodního prodlouženého víkendu se dařilo aspirantům na titul i jejich ofenzivním klenotům. Erling Haaland z Manchesteru City skóroval proti Chelsea, Bukayo Saka z Arsenalu zapsal gól a asistenci a shodnou bilancí se pyšnil také Mohamed Salah z Liverpoolu. Egyptský "faraon" zároveň vytvořil rekord v počtu branek v 1. kole Premier League.

Pozornost fanoušků i expertů ale vzbudil zejména šlágr na Stamford Bridge, z něhož si úřadující šampioni odvezli vítězství 2:0. Nejlepší střelec posledních dvou sezon Haaland otevřel skóre už v 18. minutě a ve svém 100. startu za Citizens dal 91. branku. Po závěrečném hvizdu byl i proto v dobrém rozmaru a vyjádřil se mimo jiné k písni, kterou o něm během oslav titulu na evropském šampionátu zpíval španělský reprezentant Marc Cucurella.

Právě obránce Chelsea, který ve zmíněném songu pěl o tom, že se Haaland chvěje, když Cucurella nastupuje, stínoval norského snajpra při gólové střele. A pochopitelně to nezůstalo bez odezvy jak Haalanda, tak příznivců na sociálních sítích. "Je to vážně vtipálek. Loni mě po zápase prosil o dres, letos o mně zpívá píseň," smál se fenomenální útočník z Manchesteru.

Výhrou 2:0 odstartoval nový ročník i Arsenal, který se loni podruhé v řadě musel spokojit s druhým místem. Ve 25. minutě poslal Kai Havertz do sítě Sakův centr a po změně stran si oba fotbalisté role vyměnili.

"Bukayo opět předvedl úžasnou akci, což změnilo hru," pochvaloval si trenér severolondýnského klubu Mikel Arteta, jenž na tiskové konferenci ocenil mentalitu navrátilců z Eura v čele se Sakou a Havertzem. "Hned po posledním utkání mi řekli, že budou připraveni na první zápas. Chtěli se z dovolené vrátit co nejdřív. To je mentalita, kterou potřebujeme," doplnil rodák ze San Sebastianu.

Liverpool se veze na vítězné vlně

Spokojen, zejména s výkonem svých svěřenců ve druhé půli v sobotním poledním měření sil v Ipswichi, byl také Arne Slot. Nizozemského trenéra Liverpoolu, který po loňské sezoně nahradil v klubu z města Beatles legendárního Jürgena Kloppa, potěšil pochopitelně i výsledek 2:0. V součtu s letní přípravou šlo o pátý skalp soupeře z šesti střetnutí.

"Zdědil jsem velmi dobrý tým s množstvím skvělých hráčů, ale i oni musí pochopit, že k úspěchu nestačí to, co ukázali v první půli," hodnotil Slot. "Pokud předvedou maximum svých schopností, můžeme hrát opravdu velmi dobře, což nastalo po změně stran," dodal bývalý kouč Feyenoordu, jehož debut v Premier League ozdobil gólem a asistencí Salah.

V úvodním kole anglické nejvyšší soutěže si hvězdný Egypťan radostně zapumpoval už podeváté a překonal rekord, o který se do uplynulého víkendu dělil s Alanem Shearerem, Frankem Lampardem a Waynem Rooneym. Bilancí 1+1 zároveň rozesmutnil zpěváka Eda Sheerana, velkého fanouška Ipswiche, v němž nedávno získal minoritní podíl.

Až na Tottenham, který v pondělní dohrávce navzdory herní převaze remizoval v Leicesteru 1:1, ustáli roli favoritů také další kandidáti na pozice zaručující místenku v Lize mistrů. Aston Villa loupila na stadionu West Hamu (2:1), Newcastle i přes dlouhé oslabení udolal Southampton (1:0) a Manchester United trefou střídajícího Joshuy Zirkzeeho skolil srdnatě vzdorující Fulham.

Domácí příznivce potěšil i Brentford, jenž bez absentujícího Ivana Toneyho porazil v malém londýnském derby Crystal Palace 2:1. Nottingham se s Bournemouthem rozešel smírně 1:1 a Everton, který se bude po sezoně stěhovat na nový stadion, kousal nečekanou "facku" v Goodison Parku. Jednoznačné vítězství 3:0 si z něj odvezl Brighton s jednatřicetiletým Fabianem Hürzelerem na lavičce, nejmladším trenérem v historii Premier League.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:

1. Mohamed Salah (Liverpool) - 14 bodů.

2. Bukayo Saka, Kai Havertz (oba Arsenal), Danny Welbeck (Brighton) - všichni 12 bodů.

3. Mateo Kovačič (Manchester City), Yoane Wissa (Brentford), Joelinton (Newcastle) - všichni 11 bodů.

Sestava 1. kola dle Aliho Pollocka z Livesportu:

(©Livesport)

Brankář: Neto (Bournemouth) - Brazilec mezi tyčemi exceloval při remíze Bournemouthu s Nottinghamem 1:1. Sedmi zákroky výrazně přispěl k tomu, že jeho tým v těžkém úvodním zápase získal bod. Ten Cherries zajistil vyrovnávacím gólem v závěru Antoine Semenyo.

Pravý obránce: Pedro Porro (Tottenham) - Spurs vstoupili do sezony remízou 1:1 se staronovým účastníkem Premier League Leicesterem, což je pro ně bezesporu zklamání. Španěl Porro ale patřil k nejlepším, hlavou dal úvodní gól, vyslal čtyři klíčové přihrávky a pro spoluhráče vypracoval řadu šancí.

Stoper: Nathan Collins (Brentford) - Irský zadák předvedl skvělý výkon a pomohl Brentfordu k domácímu vítězství 2:1 nad Crystalem Palace. Collins vyhrál osm soubojů, odvrátil šest balonů, zablokoval dvě střely a jednu na soupeřovu bránu sám vyslal.

Levý obránce: Noussair Mazraoui (Manchester United) - Jen pár dnů po přestupu z Bayernu byl nasazen do základní sestavy Rudých ďáblů. Při výhře 1:0 nad Fulhamem byl marocký obránce hrozbou na pravé straně a jistý byl i směrem dozadu, když zachytil tři přihrávky a vyhrál šest osobních soubojů.

Pravý záložník: Savinho (Manchester City) - Při vítězství Manchesteru City 2:0 v očekávaném šlágru na hřišti Chelsea odehrál pouze první poločas, ale skvělým výkonem dokázal, že v začínající sezoně by měl mít v týmu obhájce titulu velkou roli. Brazilský záložník vyslal tři klíčové přihrávky a pětkrát soupeři odebral balon.

Střední záložník: Mateo Kovačič (Manchester City) - Na Stamford Bridge, kde strávil pět sezon, byl nejlépe hodnoceným hráčem City. Přestože mu ve středu pole scházel parťák Rodri, předvedl Kovačič spolehlivý výkon korunovaný gólem, kterým v 84. minutě pojistil výhru.

Střední záložník: Alex Scott (Bournemouth) - Při remíze Bournemouthu s Nottinghamem byl anglický záložník znát na obou stranách hřiště. V úspěšnosti přihrávek se dostal přes hodnotu 90 procent, přičemž jedna z nich byla klíčová. Také vyhrál 13 soubojů a osmkrát vybojoval balon.

Střední záložník: Amadou Onana (Aston Villa) - Po přestupu z Evertonu si proti West Hamu odbyl sladký debut, když už ve 4. minutě poslal hostující tým hlavou po rohu do vedení. Onana dominoval středu hřiště, poskytoval obraně Villans pomyslný štít a zároveň dirigoval přechod do ofenzivy. Výrazně pomohl k vítězství 2:1.

Levý záložník: Joelinton (Newcastle) - Střetnutí proti Southamptonu se mohlo pro Newcastle rychle zvrtnout poté, co byl v prvním poločase vyloučen Fabian Schär. Jenže Joelinton i v oslabení zařídil tři body. O skalpu soupeře rozhodl Brazilec před přestávkou, když mu přihrál Alexander Isak po chybě v rozehrávce brankáře Alexe McCarthyho.

Útočník: Bukayo Saka (Arsenal) - Pod výhru Arsenalu nad Wolves 2:0 se podepsal bilancí 1+1, když nejprve připravil gól pro Havertze a poté sám úspěšně zakončil. Vytvořil si řadu dalších šancí a předtím, než byl v 80. minutě střídán, si připsal pět klíčových přihrávek. Saka je nejlépe hodnoceným hráčem úvodního kola soutěže.

Útočník: Kai Havertz (Arsenal) - Ideální jedenáctku kompletuje německý forvard, který při výhře Kanonýrů rovněž jeden gól dal a na jeden přihrál. Svůj střelecký účet v nové sezoně otevřel razantní hlavičkou po přihrávce Saky a ve druhé půli našel pro změnu Havertz zakončujícího Saku.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Brighton & Hove Albion
1
1
0
0
3 : 0
3
2
Arsenal FC
1
1
0
0
2 : 0
3
Manchester City
1
1
0
0
2 : 0
3
Liverpool FC
1
1
0
0
2 : 0
3
5
Aston Villa
1
1
0
0
2 : 1
3
Brentford FC
1
1
0
0
2 : 1
3
7
Manchester United
1
1
0
0
1 : 0
3
Newcastle United
1
1
0
0
1 : 0
3
9
Tottenham Hotspur
1
0
1
0
1 : 1
1
Leicester City
1
0
1
0
1 : 1
1
AFC Bournemouth
1
0
1
0
1 : 1
1
Nottingham Forest
1
0
1
0
1 : 1
1
13
West Ham United
1
0
0
1
1 : 2
0
Crystal Palace
1
0
0
1
1 : 2
0
15
Fulham FC
1
0
0
1
0 : 1
0
Southampton FC
1
0
0
1
0 : 1
0
17
Ipswich Town
1
0
0
1
0 : 2
0
Wolverhampton Wanderers
1
0
0
1
0 : 2
0
Chelsea FC
1
0
0
1
0 : 2
0
20
Everton FC
1
0
0
1
0 : 3
0

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (26)

Přidat komentář
pobody's nerfect

U levého obránce je buď blbě popis nebo jméno.

Reagovat
Kily

Reagovat
Rezan

nebo je to celé omyl

Reagovat
eder

Mo Salah The Legend!

Reagovat
LFCreds

Reagovat
VTID94

Ten pocit keď kúpiš hráča s menom Onana ale nieje to drevený kkt

Reagovat
Wazza228

Ten známe.

Reagovat
iamek

Eddie Nketiah is NOT willing to take a pay cut from his £120,000 p/w wage to move to Nottingham Forest.

Reagovat
mr.Silver

Dát mu 120k byla hrozná pitomost.

Reagovat
Jesfey

Celkově máte hodně vysoké platy. To se pak zbavuje hráčů těžko.

Reagovat
SunFells

Reagovat
SunFells

Nemá

Reagovat
Gunner14

Reagovat
772jozef

To je v pl priemerný plat

Reagovat
Mastný Chobot

Paradne odzdrojovane, ako byva zvykom

Reagovat
Čenda

Reagovat
J0EL

Reagovat
lofin9

ale je to po anglicky takže to musí byť pravda

Reagovat
Gedofrey

Musíme si věřit

Reagovat
smazaný uživatel

Andre Onana has been renting from Alexis Sanchez since joining Manchester United.

But he is ready to move out and buy his own house as a mark of his long term commitment to United. #MUFC [@MailSport]

A to piano tam je taky?

Reagovat
Salfovic

Premier League v kostce

Tady nedojde k nějakému dalšímu strašně humornému přejmenování ?

Reagovat
Moshe Dajan

Libra není zločin

Reagovat
Nieuwendyk

Šmejd arabskej více Sergia Ramose, každý den Sergio Ramos!!

Reagovat
Bandita_Harry

Chudáčik

Reagovat
Witcher

Jak chytal Venca?

Reagovat
eder

Neviděl jsem to sice, ale podle statistik asi dobře - čtyři úspěšné zákroky a vychytaná nula.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele