Salcburk chrlí talenty a vydělává miliardy. Akademie rakouského týmu zásobuje přední týmy světa

Včera, 09:04
Aktuality
Dominik Szoboszlai prošel akademií Salcburku. (© AFP)

Dodnes někteří fanoušci nemohou Red Bullu přijít na jméno. Vadí jim, jakým způsobem firma převrátila v Salcburku věci vzhůru nohama. Dnes již zesnulý miliardář Dietrich Mateschitz však zanechal u hranic s Německem stavbu, která ve střední Evropě nemá obdoby. Tamní Akademie generuje spoustu talentovaných fotbalistů a tím pádem i obrovské finanční příjmy, které se dají srovnávat s nejlepšími továrnami na talenty po celém světě.

Dominik Szoboszlai, Konrad Laimer, Benjamin Šeško, Dayot Upamecano a spousta dalších mladých hvězd, jejichž jména velmi dobře znáte z elitních lig, nebo se o nich mluví ve spojitosti s top kluby. To je možná zdaleka nejlepší vizitka salcburské akademie.

Letos v létě oslavila unikátní fabrika, kde se pracuje také s hokejovými nadějemi, 10 let od otevření. Celou dekádu jezdí sportovní ředitelé, trenéři, skauti ale i novináři k řece Salzach, aby nasáli cenné informace o tom, jak se vyvíjí fotbalisté, o které je často ještě v teenagerském věku zájem v elitních evropských soutěžích.

Salcburská akademie místy působí skoro jako fotbalový Disneyland. "Když jsem poprvé přijel na stáž do Red Bullu, koukal jsem na všechno s otevřenou pusou a nevěděl, co se to děje," vzpomíná Viktor Schejbal, šéfskaut agentury Sport Invest.

Vybavení je na špičkové úrovni. K dispozici je několik hracích ploch, kluziště, regenerační či fitness linka a nechybí ani prostory pro výuku. Právě vzdělání je pro vedení akademie mantrou. Pokud chcete uspět, musíte si plnit školní povinnosti. V příručce najdete, že 51 procent je vzdělání a 49 procent sport. Platí to pro fotbalisty i hokejisty. Jakmile zanedbáváte školu či neprospíváte, nehrajete zápasy, vypadáváte z tréninku.

"Stále patří k nejlepším na světě," neváhá český absolvent Adam Stejskal, který v klubu působil a dnes chytá rakouskou ligu za Tirol. Salcburk na něj má však stále předkupní právo. Společně s ním barvy Red Bullu oblékal i Antonín Svoboda, jenž trénoval po boku Erlinga Haalanda.

Když Fotbalová observatoř CIES v lednu přinesla přehled nejlepších akademií na světě, továrna za více než dvě miliardy korun atakovala věhlasné kluby na starém kontinentu. Pouze 10 z nich zaznamenalo od roku 2014 do 2023 větší příjmy za vychované hráče než Salcburk. Během této periody činí zisk Red Bull Akademie 249 milionů eur, což je v přepočtu 6,3 miliardy korun. A to se bavíme pouze o hráčích, kteří prošli akademií.

Ovšem i evropští giganti už pochopili, že musí investovat masivní finanční prostředky do výchovy. I proto je v žebříčku akademií před Salcburkem už i Manchester City. Stejně jako například Real Madrid či Chelsea. Na samotném vrcholu, odskočena od všech konkurentů, je pak Benfica Lisabon, jejíž profit mezi lety 2014 až 2023 za hráče z akademie čítá 13 miliard korun.

"Hledat mladé hráče a přivádět je do naší akademie je čím dál složitější, protože vody, ve kterých se pohybujeme, sondují také Bayern, Dortmund, Benfica, City Football Group a v posledních letech do toho šlápl také Leverkusen a přední italské kluby," líčil šéf fotbalové sekce Manfred Pamminger v rozhovoru pro Krone Zeitung.

A jak funguje hledání talentů v praxi? "V kategoriích U15 a U16 si Red Bull stahuje hráče z Rakouska, do U17 a U18 chodí kluci ze zahraničí - jako jsem byl já, jako jsou kluci z Chorvatska, do Lieferingu se pak snaží skautovat a přivádět hráče z afrických akademií, se kterými spolupracují," líčí Stejskal ověřené postupy.

Čím se však v Salcburku odlišují, je typologie fotbalistů, o které klub usiluje. "Zcela zásadní je chování hráčů na hřišti i mimo něj a jeho atletická připravenost. Technická zdatnost je až na třetím místě. Oni zjednodušeně tvrdí: Fotbal je hrát už naučíme, ale musí mít dobrou fyzickou připravenost. Je to zajímavé, protože když se bavíme s jinými evropskými skauty, tak k dispozici je spousta kreativních kluků, takových typických špílmachrů, ale ty Salcburk nezajímají," tvrdí Schejbal.

Skauting je po akademii další silnou složkou klubu. Často do Salcburku míří hráči, kteří vydrží sezonu dvě a odchází za velké peníze pryč. Takový osud potkal například Haalanda. Z Molde přišel za osm milionů eur, do Dortmundu odcházel za 20 a do Manchesteru City putoval za trojnásobek. Brenden Aaronson přišel do klubu z Philadelphie Union 13 milionů eur a do Leedsu zamířil za 32 milionů. Karim Adeyemi vyšel na 10 milionů eur a klub na něm při odchodu do Dortmundu vydělal 20 milionů.

Naprostou trefou byl Patson Daka, jenž prošel i Lieferingem, který hraje druhou nejvyšší rakouskou soutěž a funguje jako rezerva Salcburku. Zambijský útočník byl pořízený za 250 tisíc eur a odešel do Leicesteru za 30 milionů eur.

Takových investic udělal Salcburk spousty. Nahrává mu k tomu i propojení s německým Lipskem, který spadá do rodiny RB. Na této trase putovali Szoboszlai (36 milionů eur), Naby Keita (30 milionů eur), Šeško (24 milionů eur), Nicolas Seiwald (20 milionů eur) či Upamecano (18,5 milionu eur).

Od odchodů těchto jmen se v prvním týmu protočilo již několik trenérů A-týmu, přesto klub dál chrlí talenty. Dnes s tou nálepkou za klub hrají Karim Konaté, Oscar Gloukh či Maurits Kjaergaard. Všichni tři mají potenciál odejít za 25 až 30 milionů eur. A není pochyb, že je budou následovat další.

"Spíš než trenéři by do akademie Red Bullu měli z Česka jezdit sportovní ředitelé a šéfové výchovy mládeže," navrhuje Schejbal. Důvod je zřejmý - právě oni mají moc něco změnit. "Když se do Rakouska vydá jeden trenér a vrátí se zpátky, sám tu nic nezmůže," dodává.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Jakub Dvořák

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny

Komentáře (54)

Přidat komentář
Rudnevs

Je mi jasné, že tu budú nad akadémiu RBS všetci jásať, ale jedna vec ma trochu zarazila:

"Zcela zásadní je chování hráčů na hřišti i mimo něj a jeho atletická připravenost. Technická zdatnost je až na třetím místě. Oni zjednodušeně tvrdí: Fotbal je hrát už naučíme, ale musí mít dobrou fyzickou připravenost. Je to zajímavé, protože když se bavíme s jinými evropskými skauty, tak k dispozici je spousta kreativních kluků, takových typických špílmachrů, ale ty Salcburk nezajímají," tvrdí Schejbal.

Takto podľa mňa zmýšla viacero akadémii momentálne a podľa mňa je to trošku škoda. Futbal by mal byť práve o tom talente a o tom, aby to tí hráči vedeli s loptou. To by malo byť základné.

Chápem, že v Salzburgu to pomáhal rozbiehať Rangnick - otec gegenpressingu, a do tejto taktiky, ktorá je momentálne v trende, proste potrebuješ nabuchanych fyzicky zdatných bežcov, ale keď to robia všetci, tak to ten pôžitok z hry podľa mňa trochu kazí. Napriek tomu, že im to prináša zisk.

Potom sa ti stane že hráč ako Undav sa presadí až pomaly na sklonku kariéry, keďže ako útočník s 1,79 m zrejme v akadémiách nebol žiadaný, napriek tomu, že na ihrisku má čo ponúknuť.

Snáď bude znova raz futbalové umenie s loptou na prvom mieste. To, že nie je, je podľa mňa dôvod, prečo dnes mnohých ľudí futbal nebaví, resp. baví menej než predtým.

Reagovat
Y.N.W.A

chápu kam míříš, fotbal je o větší rychlosti a atletické připravenosti, na technické finesy kreativních špílmachrů, kdy měl Maradona s míčem u nohy před šestnáctkou čas prohlédnout si jásající davy, není čas. Na druhou stranu je důležitá i rychlost práce s míčem, což už o technice je. A pomalu se blížíme do doby, kdy atletickými roboty už jsou prakticky všichni a z nich vyčnívají ti, kteří nabídnou kreativitu - v rozehrávce, ve středu pole, v zakončení.

Reagovat
veikko

Všiml jsem si toho samého. Jak říkáš, je to celosvětový trend s několika výjimkami.

Reagovat
ACSeRw!n

fotbal uz davno neni o fotbale, to si zjistil brzo

Reagovat
Rudnevs

Kokos tak to je zas taky nazor no To tu potom nemusime diskutovat vôbec, zavrime celu stranku a prestanme si platit TV.

Reagovat
Seydou Doumbia

Plusy :

Zakládají si na chování hráčů na hřišti i mimo něj, díky tomu by nemuseli vychovavat pičuse fotbalu jako ostatní týmy.

Díky tomu že všichni fotbalisti jsou silné černé korby a nebo běhaví roboti typu Seiwald a všichni jsou stejní člověk alespon ztrácí chut fotbal sledovat a má čas se věnovat důležitějším věcem.

Úhel pohledu

Reagovat
Rudnevs

To, ze si zakladaju na spravani, to je samozrejme urcite plus a na to som vôbec nenarazal. Jasne, ze je fajn, ked tam na ihrisku nebehaju vytupeni dementi. A za mna je teda strasne moc super, ze dbaju aj na to vzdelanie. Aspon potom ti chalani maju v zivote aj plan B, kebyze to s futbalom nevyjde a nie su uplne v pici.

Reagovat
Tomanatura

Neni to az tak uplne pravda. Pokud hrajes rychly ofenzivni fotbal, tak je pozitek ze hry super a pro ten potrebujes tyto rychle silne hrace, co dokazou rychleji uvazovat. Problem je, ze jde o prachy a treneri a reditele se boji hrat fotbal, ktery muze vest k chybam, protoze potrebuji predevsim body. Proto vidis zapas, kdy obranci misto prihravky voli nakop a zaloznik misto klicky a narszecky voli prihravku zpet, protoze nesmi prijit o balon.

Reagovat
Rudnevs

S tym suhlasim, ja nevravim, ze ten futbal je zas uplne na picu. Pokial niekto ma dobrych hracov do systemu a plan, co chce hrat, tak to aj s tym gegenpressingom moze vyzerat dobre, vid zrovna Salzburg alebo Liverpool pod Kloppom atp. Len vo vseobecnosti mi pride, ze sa z futbalu niektore tie ciste futbalove prvky vytratili, co je trochu skoda a ludia, ktori na to boli zvyknuti, tak tu zmenu asi nenesu dobre.

Reagovat
Tomanatura

Tak to je no, nikdo nechce hrace, co nebehaji a hrac, conztraci balony, nehraje. Pokud je nekdo extra technik, jako Luka Sucic nebo Oskar Glouhk, tak se samozrejme prosadi tak jako tak. Ale vetsina tech techniku konci v regionalnich ligach, protoze nemaji postavu na profi fotbal.

Reagovat
kilobyte

Podle mě to trochu přehání.

Reagovat
aramaki

Tak ono to je asi nevyhnutný proces, že sa celkovo šport (nielen futbal) posunul týmto smerom. Tým smerom myslím, že väčšina hráčov už dokáže byť atleticky pripravených a rozdiel robí práve detail v taktike, správaní (alebo v mindsete, preto ten dôraz na správanie aj mimo športu). Futbal je už šachovnica a tréneri sú dnes väčšie hviezdy ako samotní hráči (trochu s nadsázkou). Kedysi keď vo futbale nebolo toľko profesionálnych hráčov, tak jeden šikovný hráč, driblér, dokázal robiť rozdiel. Taktické pokyny neboli tak detailne rozpracované a častokrát a hralo sa živelnejšie. Súťaživosť posunula šport smerom k vede, tvrdým dátam, pretože dôležitý je výsledok, nie pôžitok z hry. Samozrejme, tá krása tam je, ale už možno nie v tom, že niekto individuálne obíde 4 hráčov a zavesí, ale skôr v rýchlych kombináciách, vyšachovaní obrany a pod. Týmto smerom sa btw. posunul aj hokej.

Reagovat
Nihilister

Reagovat
Talker

Tak o ty hráče zájem je, jen musí jít jinudy. Ono pokud se hráč chce prosadit brzy do TOP fotbalu, tak musí mít nějaké fyzické předpoklady. Nemusí to být nabušený robocop, ale musí být na nějaké rozumné úrovni.

Ten hráč musí být o to rozdílovější technicky, což obvykle prostě nejde, protože drtivá většina i těch nabušených hráčů je na tom díky výchově a treninku hodně slušně.

Ve výsledku máš potom hráče jako je třeba Enzo, kdy Enzo má potenciál být špička, technicky je skvělej, ale v intenzivní lize je prostě průser, že hoří ve všech aspektech kromě hry na míči. Na pivotu je problém s balancem týmu dozadu, když je výše, tak nepřidává tou nadstavbu.

Potřebuje hromadu zkušeností, aby ty slabiny zakryl, zlepšil poziční hru defenzivně.

Reagovat
$dolar$

Ukazkove to bylo videt na ME, kde se na ten fotbal nedalo divat. Pomaly, bez napadu, bez kreativity.

Co je pozitivni, tak Euro vyhral snad ten jeden z minima kreativnejsich tymu.

Reagovat
Talker

Tak repre fotbal je o hovně dlouhodobě.

Jedním z důvodů je, že tam nechtějí kvalitní trenéři, které to nebaví, takže nakonec skončíš s tím, že ty nejlepší repre trénují manažeři, které by vzal možná někdo ze středu tabulky v lize (a nejspíš během roku vyrazil).

K tomu se hraje více na jistotu, protože když prohraješ, tak jsi out. Souhra je horší než v klubech, tempo a nasazení o 2 úrovně níže, než v TOP ligách.

Reagovat
janinho

tak ono to netreba brat uplne doslova, nie je to tak ze by nechceli technickych hracov, ale proste priorita je pre nich mat hracov, ktori dnesny futbal ustoja fyzicky. je super, ked mas hracika ktory dokaze za sezony dat 3 goly rabonou, ale ak sa necha pretlacit v 80% subojov, tak je ti to naprd. futbal je dnes ovela narocnejsi na silu a vybusnost ako pred 15 rokmi a oni sa len prisposobuju trendom a tie cisla potvrdzuju ze im to vychadza.

taka benfica napr. moze viac lovit technickych hracov v juz. amerike, lebo keby mal brazilcan na vyber ci pojde hrat portugalsku alebo rakusku ligu, tak asi nie je o com (jazyk, prostredie, mentalita, atd.)

hlavne je dolezite ze beru hracov, ktori su schopni ustat to aj mentalne. taki weiss a stoch mali potencial vyletiet velmi velmi vysoko, ale asi by sa na nich po par rozhovoroch vykaslali. naproti tomu vsetci ktorych tak dobre predali to maju v hlave usporiadane velmi dobre (akurat skoda toho ako mane ukonci karieru)

Reagovat
Keboto

Reagovat
ACSeRw!n

Red Bull

Reagovat
Txapeldun

Tohle je výbornej obchodní model pro tým z menší středoevropský ligy. Red Bull prostě umí dělat business...až na ten hnusnej drink

Reagovat
pistacik11

ten hnusnej drink im to vsetko plati, takze aj ten drink musia vediet robit

Reagovat
Freedo

Tak je to marketing. Jsem zvědav, jak to ovlivní prodeje, až budou energeťáky od 18 let.

Chápu, když si ho dá někdo třeba na noční nebo při dlouhé cestě autem, ale docela jsem se divil, když si to děti kupovaly na stadiónu Salzburgu. K čemu potřebuješ nakopnout, když jen sedíš a sleduješ zápas.

Reagovat
Rudnevs

Decka piju tie energetaky na litre. U nas na VS je kava / energetak uz asi povinna vybava a pamätam si, ze uz na strednej cajky ranajkovali red bull zero a cigu k tomu Je to proste viac menej zivotny styl a vidis to vsade. Na stadione v Salzburgu by ma to teda rozhodne neprekvapilo Za mna je ten Red Bull este asi najlepsi z nich, ci uz chutovo alebo kvalitou. Ked niekoho vidim pit Hell, Semtex alebo nieco podobne, tak mi to pride este horsie.

Reagovat
O.Giroud

Ja by som pil Monster, páči sa mi obal ale našťastie nepotrebujem a ani nejak ma nikdy nelakali energetaky.

Reagovat
insane

Vtipný na tom je, že tyhle "energy" drinky člověku ve skutečnosti žádnou energii skoro nedají, jenom v nich ta hromada kofeinu na nějakej čas vypne pocit únavy. A ten cukr člověka pocitově nakopne na 20-30 minut, ale o to horší je pak ten crash, kterýmu se pak ty lidi logicky brání tím, že si otevřou další plechovku.

Reagovat
kilobyte

Mě to na začátku vždycky spíše uspí.

Reagovat
ratusek

Máš to míchat s vodkou

Reagovat
Firkraag

Reagovat
oli9

joo mladé časy..rebull s vodkou ..ale mohl jsem si ho dovolit jen někde v létě na festaku jelikož přes rok by mi to bylo líto a radši jsem si dal pivko a startky

Reagovat
ratusek

já chlemtal Fernet 8000 se Spritem. To bylo luxusní pití. 8000 byla tehdy novinka ani nevím, jestli se ještě vůbec prodává

Reagovat
kilobyte

Nám chodili na střední občas rozdávat energiťáky zdarma. Jak dealeři.

Reagovat
pistacik11

Mne zas RedBull veľmi nechuti, je mi z neho občas aj zle, najviac mi chuti práve Hell a niektoré “odrody” monsteru

Reagovat
naheCZ

Energeťáky jely teda už za nás na základce (je mi 30). Já to teda přestal úplně pít někdy ve 20 (možná nějaká výjimka ještě byla), do té doby jsem to pil s vodkou, což bych si dnes už nedal ani náhodou Limit od 18 rozhodně podporuji, je to hnus.

Reagovat
Firkraag

A kdybys to srovnal třeba s coca colou, nevyjde ti skoro nastejno?

Reagovat
Freedo

Nejsem expert, ale myslím, že problém je taurin a jeho kombinace s kofeinem a dalšími látkami. Ten v cole nenajdeš

Reagovat
Firkraag

Rozumím. Je fakt, že já to nepiju téměř vůbec. A taky nepiju kafe. Měl jsem Redbull poprvé před maturitou a připadal jsem si jak bůh na drogách

Reagovat
Freedo

Já začal pít kafe na doporučení lékařky. V asi 17 letech mi řekla, že mám nízký tlak a mám s ním začít. Poslední dobou si dávám jedno denně v tenhle čas, když začínám usínat po obědě.

Dřív jsem pil ráno, ale pak jsem četl, že je lepší tak 3 hodiny po probuzení kafe nepít, aby se nastartovaly procesy v těle, které člověka nakopnou i bez té kávy.

Určitě všeho moc škodí. Každý to má ale trochu jinak. Třeba nechápu lidi, co si dají kafe večer a hned usnou.

Reagovat
Firkraag

Já kafe nepiju, protože mi prostě nechutná. Red Bull jo. Ale ten si dám jen výjimečně.

Reagovat
naheCZ

Přijde na to. Coly často vypije člověk víc, jak toho energeťáku, takže minimálně do sebe naženeš daleko víc cukru. Pokud myslíš s tím chlastem, tak to pak toho vypiješ cca stejně a to pak si troufnu říct, že ten energy drink je horší.

Každopádně se snažím vyhýbát i té Cole už Drink si dám většinou Gin Tonic a když si dám rum a chci něco na zapití, tak si dám vodu. Samozřejmě vždy se najdou výjimky

Reagovat
Freedo

Jo, je mi podobně jak tobě a potvrzuju. Já jsem tomu nikdy neholdoval, nemám rád tu chuť. Akorát si pamatuju, že jsem si občas ve věku kolem 15 let koupil limetkovej crazy wolf, radši nevědět, co v tom bylo za sračky A s vodkou asi i později a to už bych si nedal taky.

Poslední zkušenost před pár lety - na štafetovém běhu, kde jsme hodně jedli energetický tyčinky a gely, jsem si dal navíc trochu Red Bullu a bylo mi nějak divně, nevím jestli se to vynásobilo. Od tý doby se tomu vyhýbám i při sportu.

Reagovat
oli9

já naopak energetaky začal pít nedávno a to je mi 34 , do nějakých 30 jsem měl max 1 za rok a to jetě když jsem řídil... záleží na uhlu pohledu... když jsem v práci, pak kolo, léto celý den v pohybu tak si jeden vychlazený sem tam dám a fakt mi to tu energii dodá...

nebo mi to aspon přijde ..protože zase nepiju kafe

něco jiného je když s tím vidím jít děcka ze školy cca 12 let atd a pak to chlemstají doma u pc a hledí na jutub... prostě je to jak se vším.. příjem a výdej...

to samé mám s colou ..celý rok ji nepiju a jak prijde léto tak mám vždycky 1 studenou v ledniččce a když přijdu rozpalený z venku tak mám na ni chut ..a pak zas 10 mesicu ji nepiju

Reagovat
lofin9

Iba taky Vardy im musi kazdorocne spravit polku trzieb s jeho splavkom

Reagovat
skteel

Tak a máte to zase blbě. Patson Daka není rozhodně nigerijský hráč, ale zambijský. S Nigérií nemá nic společného. Jde vidět, že vaše geografické znalosti končí někde u italských hor, a to vám ještě fandím. Vytáhněte si hlavu ze zadku, Česko a Evropa není středobod světa. No prostě žumpa, nemá cenu to dál rozepisovat.

Reagovat
ACSeRw!n

nepise to EF

Reagovat
Freedo

Někdo z Orlové-Lutyně bude psát, že Česko není středobod světa

Reagovat
Rudnevs

Tak a co sa ma prestahovat do New Yorku, aby to mohol tvrdit? Ved je prave fajn, ze aj typek z ruralnej oblasti je uvedomely a ma nejaky prehlad o svete.

Reagovat
Freedo

To máš pravdu, jen jsem reagoval na ten zbytečně útočný komentář.

Reagovat
Frank Lampard 8

Reagovat
Lemond Laws

Redbull s vodkou láska

Reagovat
ACSeRw!n

+ kokes a uz te vezou na sal

Reagovat
Lemond Laws

ještě naštěstí ne...

Reagovat
ACSeRw!n

taky se drzim no

Reagovat
Profesor Ikebara

To ovšem dost vysvětluje..

Reagovat
Lemond Laws

copak profesore

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele