Saúdská Arábie na přestupovém poli nepolevuje. Které další hvězdy vyslyšely volání exotiky?

26.07., 10:16
Aktuality
Nacho podepsal dvouletou smlouvu s Al Qadisiya. (© Nacho Fernández)

Na Arabský poloostrov se i nadále stěhují další a další fotbalové hvězdy. Prozatím nejpřekvapivějším přestupem do Saudské Arábie je odchod Moussy Diabyho (25) z Aston Villy. Kromě něj se na exotickou cestu vydali i Houssem Aouar (26), Nacho Fernández (34), Pierre-Emerick Aubameyang (35) a blízko k novému angažmá v této destinaci má i brankář Ederson (30) z Manchesteru City.

Velké přestupy do Saudi Pro League znovu ožívají. Nejvíce aktivním mužstvem na evropském trhu je zatím z arabských týmů Al Ittihad. Ten sice už má ve svých službách věhlasná jména jako jsou Karim Benzema, N'golo Kanté, Jota nebo Fabinho, ale snaží se přivést další...

Moussa Diaby

Překvapivým a prozatím i nejdražším přestupem se stal Diaby, který se rozhodl po jedné sezoně opustit Aston Villu. Za anglický klub si připsal 54 startů, vstřelil 10 branek a přidal devět asistencí napříč všemi soutěžemi. Na klubové úrovni získal pouze francouzský Superpohár a ligový titul s PSG.

V reprezentaci zvedl nad hlavu pohár pro vítěze Ligy národů UEFA. Bývalý hráč Bayeru Leverkusen podepsal smlouvu na pět let. Villians jako odškodnění obdrží částku od Al Ittihadu pohybující se okolo 60 milionů eur. 

Houssem Aouar 

Francouzský záložník s alžírskými kořeny většinu své fotbalové kariéry strávil v Olympique Lyon. Za OL debutoval v roce 2017 v zápase proti AZ Alkmaar v Evropské lize. Od té doby si stihl za francouzský klub připsat 179 startů a vstřelit 30 branek.

V roce 2023 se jako volný hráč stěhoval do AS Řím, kde si za jednu sezonu připsal 25 zápasů, v nichž vstřelil čtyři branky. Šestadvacetiletý záložník minulý týden přijal nabídku Al Ittihadu a s arabským klubem podepsal smlouvu do roku 2028. AS Řím za přestup inkasovalo 12 milionů eur. 

Nacho Fernández

Legenda Realu Madrid se ve středu oficiálně rozloučila se svým klubem. "Tohle je můj domov. Chodil jsem sem každý den, abych byl se svojí druhou rodinou, Realem Madrid. Budu váš fanoušek číslo jedna, věřte mi," loučil se Nacho se slzami v očích.

Debut v A-týmu královského klubu si odbyl v roce 2011. Během působení v týmu nasbíral přes 300 soutěžních startů a vstřelil 12 gólů. Na svém kontě má 26 trofejí, včetně rekordních šesti titulů z Ligy mistrů. Španělský stoper odešel jako volný hráč do Al Qadisiya, kde podepsal smlouvu na dva roky. 

Pierre-Emerick Aubameyang

Z Francie se do arabského fotbalu stěhuje i gabonský útočník Aubameyang. Bývalý hráč Arsenalu, Barcelony, Dortmundu nebo Chelsea odchází z Marseille za devět milionů eur a podepsal smlouvu v Al Qadisiya na dva roky.

Pětatřicetiletý útočník získal za kariéru spoustu trofejí. V roce 2015 byl vyhlášen africkým fotbalistou roku, vyhrál španělský titul s Blaugranas, s BVB ovládl dvakrát německý Superpohár a s Gunners zvedl nad hlavu Community Shield a FA Cup. 

Ederson 

Brankářská jednička Manchesteru City má nakročeno do Al Ittihadu. Citizens požadují za Brazilce částku pohybující se mezi 50 a 60 miliony eur. Sám hráč se přestupu nebrání a nechává kluby, aby se dohodly. V případě odchodu Edersona by se prozatím brankářskou jedničkou anglického klubu stal Stefan Ortega. "Nevím jestli Ederson zůstane, musí se rozhodnout," komentoval přestup trenér Pep Guardiola.

Třicetiletá opora City začínala v Rio Ave, kde odehrála dvě sezony. Poté o její služby projevila zájem Benfica, kde brazilský brankář strávil také jen dvě sezony. V roce 2017 portugalský klub neodolal nabídce z Premier League a za 40 milionů eur se Ederson stěhoval na Britské ostrovy. Prozatím si za Citizens připsal 333 soutěžních startů a smlouvu má platnou do roku 2026.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Ondřej Klesal

Komentáře (57)

Přidat komentář
Jkb

Tomu Edersonovi asi nedokážu pochopit, jednička v jednom ze dvou sportovně nejúspěšnějších klubů současnosti a měl by jít někam kam chodí průměrně 17 000 fanoušků na zápas.

Ze sportovního hlediska to nedává absolutně žádný smysl. V jeho věku ještě v pohodě může 4 roky chytat v City, vyhrát ještě nějaké trofeje.

Reagovat
Devil

Tak v Citybank už vyhrál téměř vše a on tam určitě nešel ze sportovního hlediska

Reagovat
Seydou Doumbia

byl v city dlouho, vyhrál všechno, do realu nepůjde, žádný jiný tým pro něj sportovně nemá moc smysl...ztráta motivace, nechce už chytat pod tlakem a chce si užít trochu klidu a pohody s menším tlakem...to ví jen ederson, říct může do médii cokoli, ale jen on sám ví pravdu...to co někam pak řekne není rozhodující, čili se to ani nedozvíme

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
oli9

Reagovat
MarcoBanco

Rovnako aj pre mňa je ťažké pochopiť, ak Ederson pojde. V City určite neživorí, takže ktovie, či by to bolo fakt za peňáz, no ako píše Seydou Doumbia, neviem či by to bolo zrovna kvoli zmene prostredia a tlaku.. To mohol isť niekam do Talianska/Španielska/Domov, kde to prostredie je o inom

Reagovat
Seydou Doumbia

tak pořád by šel do horšího týmu v lize, kde by na sobě měl maximální tlak a očekavání druhých a všude by ho poznávali a prostě šilený stres...v arábii hádám bude mít větší klid od všeho a všech...vyhrál vše co se dalo, není důvod pokračovat...laura dahlmeier taky v biatlonu jako mladá vyhrala vše co se dalo, tak s tím skončila a věnuje se jiným věcem proč by taky pokračovala, ve 25 měla 7 zlat z MS a 2 z OH, pokud umí čas využít jinak a ví jak si na sebe vydělat a nemuset každý rok tak dřít tak why not

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
MarcoBanco

Reagovat
Front hell

Reagovat
zorz767

Asi je mu v Anglii zima.

Reagovat
Neutron

toto maximalisticke uvazovanie fans je velmi mile.

Reagovat
mayday

Po x letech v Británii s hnusným počasí ve 30 letech se přemístit do Arábie, kde si to odtrénuješ a odehraješ v plážovým tempu a jinak budeš ležet někde po bazénech pod palmama s drinkem a dostaneš za to x stovek milionů + Brazilec. Třeba uvažuje právě takhle. Plus v City vyhrál co šlo.

Reagovat
Neutron

Tak zeby tie 40 tky u arabasov boli zrovna pocasie, v ktorom chcem zit

Reagovat
mayday

Já asi taky ne, ale za ty stovky milionů na jeho místě bych to asi ty cca dva roky vydržel

Reagovat
Neutron

Tak tie peniaze hraju isto vacsiu rolu ako pocasie anglicke pocasie je preslavene, ale mne take pocasie napriklad nevadi vobec.

Reagovat
nani92

Rodák

Reagovat
janinho

jebnuty je, na to sa neda nic ine povedat

Reagovat
EaP

Práve naopak. Má rozum. Dostal podľa info 4,5 mega ročne. Toľko nezarobil za 11 rokov vo Fulhame. Čoskoro má 28 rokov. Nepatrí medzi absolútnu svetovú elitu , takže by skončil kdesi v Hellase , Salernitane či podobnom mužstve. Takto si za 4 sezóny zarobí majland a v 33 rokoch sa s kľudom vráti domov do Košíc odchytať koniec kariéry. Treba si uvedomiť , že naši nemajú takú kvalitu na pár výnimiek , aby si zarobili milióny. Preto je to naopak celkom pochopiteľné

Reagovat
janinho

pokial viem tak mu skoncila zmluva, teraz mal skoro 800k GBP rocne a 28 hrac s jeho skusenostami (2 krat fulham pomohol dostat do PL) by inde teraz urcite nezarabal menej. on ma 28, nie 36! brankar v jeho veku moze mat pred sebou kludne 6-7 sezon na vrchole takze hned teraz sa isto nemusel ulakomit a vobec sa neboj ze by skoncil na socialke. mohol este par rokov skusit v europe a keby to nevyslo tak potom sa odjebat niekam do puste robit zo seba sasa. prave v najlepsom futbalovom veku si takto de facto ukonci karieru...

Reagovat
Neutron

tu istotu buduceho kontraktu v SA priemerny hrac na sklonku kariery mat nemusi, preto to asi zobral.

Reagovat
janinho

to je uz jedno a hlavne sa to uz nedozvieme.ale za seba hovorim, ze dufam ze do repre uz nepride.

Reagovat
Neutron

Keby tam bol slovensky trener tak nepochybujem, ze povolavany bude. Takto tazko povedat, hoci Weiss bol povolavany, ked hraval u arabasov, akurat na jeho poziciu vtedy nebola lepsia alternativa, za Rodaka mame hracov.

Reagovat
mayday

Uvědomte si, že to je furt jen nějaký Rodák, žádná hvězda evropskýho kalibru a za rok si tam vydělá to, co tady někde po ligách za 5-6 sezon.

Reagovat
janinho

od chlapca v idealnom futbalovom veku ktory je poslednych X rokov 2jkou v repre by som cakal aj nejake sportove ambicie. vzdy sa niekde bude dat zarobit viac, ale zahodit kvoli tomu najlepsie roky kariery je proste blbost.

Reagovat
mayday

Rozumím, co myslíš. Na druhou stranu ty peníze jsou prostě na prvním místě a jestli dostane roční výplatu co v Evropě za 5 sezona, tak co. Půjde tam na dvě sezony a ještě pak může v Evropě čtyři pět sezon něco dělat.

Reagovat
janinho

pochybujem ze po 2 sezonach vypraskov v SA este v europe dostane ponuku od niekoho ineho nez je slovan. ja nevravim, ze si tam nema ist zarobit ale nech tam ide v 32 rokoch, ked este nieco ukaze v poriadnej lige. 2 roky som tu na EF schytaval vysmech za to ze som sa ho zastaval ze sa mi nepacilo ako s nim fulham 2 krat vyjebal a on sa uprace ako free agent do SA ked by si mohol vybrat klub uplne podla seba. skoda, co uz. budem velmi prekvapeny ak toto pre jeho karieru nebude konecna (tak ako dufam, pre jeho noveho trenera).

Reagovat
Txapeldun

A možná Vitor Roque Comedy Club Barcelona

Reagovat
MarcoBanco

Tiež ma to najprv dostalo, no keď si to tak zoberieš, dostať balík za chlapika ktorý zatial nič nedokázal, nemusí byť zlé, keď škrabeš každé euro na Nica

Reagovat
Jordi Alba

Někdo ty fanoušky na sociálních sítích co psyhicky extrémně natlačují Nica do přestupu, platit přece musí.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
JacoBee

Jasný, neměl zas tolik šancí. Ale oni ho vidí na tréninku stále + těch pár zápasů a jestli jim fakt nabízí 60, tak okamžitě prodat je chytré.

Reagovat
Kluivert9

Tak pokud odejde ještě za víc, než v zimě přišel, tak to bude dobrej obchod, žádná komedie

Reagovat
r.mrazik

co takovy Casemiro? ten by se nelibil??

Reagovat
Seydou Doumbia

Prasemiro by se tam taky hodil

Reagovat
Seydou Doumbia

Jak hrál vlastně Aouar v AS? Lidi to byli nadšení že přichází zadarmo do AS, jak se mu vedlo?

Reagovat
formic81

co vim z italske sekce, tak pruser.

Reagovat
gunkskunk

Na zacatku sezony jeste v kempech se nanho pely ody od Joseho. Pak prisla omezena herni praxe kdy mel vzdy vlazne vykony plus on nikdy herne nezapadl do nasi sestavy a taktiky. Chapu ze prisel jen protoze byl v te dobe zadarmo, to ze saudi za nho davaji 12m je ale silenost, jeden z nejlepsich prodeju AS za posledni roky

Reagovat
Seydou Doumbia

oka u něj jsme to prosrali, měli jsme ho prodat v době kdy měl hodnotu 40-60

Reagovat
raduinho

Jediná hvězda v tom seznamu je Ederson.

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
Di Stéfano

Jediný kto sa tam dá považovať za hviezdu je Ederson ak teda pôjde , ostatní sú hráči na ktorých miesto čaká x dalších minimálne rovnako kvalitných a mladších hráčov . Takže myslím , že ta bublina snáď pomaly a postupne spľasne.

Reagovat
LyEX

Ederson nechápem, ale tak čo už, tá 30tka pri brazilčanoch je naozaj kritická už aj u brankárov alebo neviem mňa osobne by asi najviac štvalo ísť do ligy, v ktorej 1 majiteľ vlastní koľko 4, či 5 klubov? Asi aj keby som po motivácii si poriadne zarobiť našiel trochu aj tej súťaživosti na konci sezóny by ma to prešlo

Reagovat
Hachim Mastour

Smejem sa na blbečkoch čo hovorili, že už do Arabie hráči chodiť nebudú

Reagovat
Di Stéfano

Však aj do Turecka isli v lete ďaleko lepší hráči ….

Reagovat
Muffi

Když někdo nechápe, je to holt těžký.

Podle zastánců tam měli chodit hráči, o které je zájem v lepších evropských klubech. Z tohoto seznamu to platí jen pro Edersona a částečně Diabyho. Zbytek je buď stary, nebo na výše zmíněné nemá - klasický místní hype Aouar.

Reagovat
Kuba408

Pořád jsou to starší hráči, kteří nejsou v primu a to nejlepší už mají za sebou, takže pořád pohoda a můžou si kupovat koho chtějí. Kvalitních je tam 5-6 týmů zbytek na úrovni druhé naši ligy :D

Reagovat
king23

S tou druhou naší ligou sis trochu zaprehanel zase

Reagovat
Seydou Doumbia

chtěl bych vidět duel Al Hazem - Vyškov, hádám černých by bylo stejně v obou týmech

Reagovat
Seydou Doumbia

*Al Wehda spíš, Hazem spadl

Reagovat
king23

Dobře, ale to zase srovnáváš nejlepší tým druhé ligy s nejhorším v Saudi Pokud chceš trvdit, že je někdo na úrovni druhé ligy, tak by bylo fér porovnávat nějaký průměr s nějakým průměrem.

Reagovat
Seydou Doumbia

to je jasný, byl to jen příklad...ale mě by to porovnání zajímalo v ostrém duelu ne v nějaké debatě na ef

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Salfovic

Takže pořád důchoďák. Navíc to nepolevování by se dalo úspěšně rozporovat.

Reagovat
sensei25

To co za sezonu zarobi v SA nezarobi v Anglicku za 10sezon.V SA sa neplatia dane tusim,tak ten plat je v podstate netto.V anglicku kazdy vidi 10mega rocne a pritom ti stat polovicu vezme.Zebracke platy oproti tym v SA.Sa im ani necudujem ze tam chcu ist.5 sezon sa tam poprechadzas a mas penez na 10zivotov

Reagovat
janinho

vladko weiss, si to ty?

Reagovat
Kaka14

Tak hádam podoja arabov aj AC …. Chceme tam streliť Bennacera a Adliho

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele