Se všemi skvěle vycházel a nikdy se neunavil, veřejnost se loučí s legendárním Neeskensem

Dnes, 13:33
Aktuality
Johan Neeskens (© CESAR RANGEL / AFP)

S velkou ztrátou se od přelomu týdne vyrovnává především nizozemská fotbalová veřejnost. Ve věku 73 let náhle zemřel Johan Neeskens, o smrti někdejšího skvělého záložníka a jedné z hlavních tváří takzvaného totálního fotbalu informoval nizozemský svaz.

Životopis Johana Neeskense je k dispozici zde.

Totální fotbal z lavičky režíroval legendární trenér Rinus Michels a na hřišti vše dirigoval Johan Cruyff, vedle něhož zářil právě Johan Neeskens. Oba dlouhodobě patřili mezi klíčové články nizozemské reprezentace a společně putovali i po klubových angažmá, vyhrávali trofeje s Ajaxem a čtyři roky bojovali za Barcelonu.

"V Johanu Neeskensovi odešel Johan II., jeden z největších mýtů v historii nizozemského fotbalu a jeden z nejoblíbenějších zahraničních fotbalistů v historii FC Barcelona," rozloučil se s hráčem například deník Mundo Deportivo.

"S dlouhými vlasy, kotletami a nezaměnitelnými ozdobami na kotnících vyhrál jenom jednou Copa del Rey, i tak se nesmazatelně zapsal do historie," pokračoval deník.

"Zpráva o smrti jednoho z nejlepších hráčů sedmdesátých let minulého století nás hluboce zasáhla. Jako prezident FC Barcelona bych rád vyjádřil upřímnou soustrast celé rodině. Vždycky ze sebe vydával maximum a ovlivnil životy všech fanoušků Barcelony. Byl zosobněním celé Barcelony. Za jeho působení zde dostávala konkrétní podobu identita klubu a velkou zásluhu na tom měli právě fotbalisté jako Neeskens, kteří reprezentovali hodnoty klubu a zasloužili se o vynikající propagaci," vzpomíná současný prezident katalánského klubu Joan Laporta.

Neeskens v letech 1970 - 1974 oblékal dres Ajaxu, s nímž vybojoval dva nizozemské tituly a především s ním třikrát v řadě triumfoval v Poháru mistrů evropských zemí. Následujících pět sezon strávil v Barceloně, zahrál si i v USA a Švýcarsku a kopačky na hřebík pověsil v létě 1991. Za národní tým nastoupil ke 49 zápasům, dal 17 branek a dvakrát marně útočil na zlato z mistrovství světa, na světových šampionátech 1974 a 1978 zůstali Oranjes těsně pod vrcholem a skončili druzí.

"Se všemi okamžitě skvěle vycházel, jak s hráči, tak i s trenéry. Byl přesně tím typem, které trenéři milují, na hřišti běhal za všechny ostatní. Moc dobře si pamatuji, jak jsme na něho během tréninků křičeli, aby se konečně zastavil. Neustále byl v pohybu a nikdy nebyl unavený, díky tomu byl zlatým pokladem pro tým i trenéry. Odpočívej v pokoji, kamaráde," rozloučil se s Neeskem jeho bývalý spoluhráč z Barcelony Carles Rexach.

Po konci hráčské dráhy Neeskens působil jako hlavní trenér ve Švýcarsku, v Jihoafrické republice a naposledy v Alžírsku, kde také zemřel. Roli asistenta zastával u nizozemské a australské reprezentace nebo v Barceloně či Galatasarayi. V Katalánsku a Turecku býval pravou rukou Franka Rijkaarda.

"Z téhle zprávy jsem velmi smutný. Mám spoustu vzpomínek na řadu skvělých momentů, které jsme spolu zažili. Teď je správný čas si ho připomenout a pomodlit se za něho. Měl by odpočívat v pokoji," nechal se slyšet Rijkaard.

Životopis Johana Neeskense je k dispozici zde.

Autor: Tomáš Pavlík / vi.nl

Komentáře (8)

Přidat komentář
Csaplárova past

Neznám, ale RIP

Reagovat
Novak.Usykovic

Ten titul v roce 1974 či 1978 by jim slušel.

Velice zábavné sledovat Oranjes na archivních záznamech z tohle období.

RIP

Reagovat
Puskas

A pusť si, jak je tehdy znemožnili Poláci 4:1, to byla jízda.

Reagovat
Effenberg

Co to bylo za zápas? Negooglim, ale hádám, že ani MS ani ME?

Jinak snad mám ještě na půdě Stadion z MS 74, kde na titulní straně střílí z penalty gol Maierovi - bomba doprostřed.

Reagovat
Effenberg

No jo, koukám nato. Ale za měsíc jim to oplatili 3-0 a postoupili na skore. Ale ty skupiny - všechny po 4 a v téhle Posko, Holandsko a Itálie, to byly časy.

Reagovat
trywii & TOTTENHAM

Neznal jsem, ale Rest in RIP

Reagovat
Sigma Olomouc

Neznal jsem, ale RIP

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele