Serie A - souhrn 7. kola: Inter tlačí na Neapol

04.10., 20:27, aktualizováno včera, 22:45
Komentáře a souhrny
Marcus Thuram hattrickem rozhodl o výhře Interu. (© Piero CRUCIATTI / AFP)

Inter díky hattricku Marcuse Thurama porazil Turín FC a drží se dva body za vedoucí Neapolí, které nepřipustila zaváhání s Comem. Po dvou porážkách zabralo Udinese, které si poradilo s Lecce. Atalanta zase rozstřílela Janov.

Inter Milán - Turín FC 3:2

05.10.2024 20:45

Góly: 25. Marcus Thuram, 35. Marcus Thuram, 60. Marcus Thuram - 36. Duván Zapata, 86. Nikola Vlašić (pen.)

Inter si připsal třetí vítězství ve všech soutěžích v řadě, když v sedmém kole Serie A porazil Turín FC 3:2. Utkání ovlivnila červená karta z 20. minuty, kterou obdržel hostující obránce Guillermo Maripán. Domácím pak zařídil vítězství hattrickem Marcus Thuram. Francouz tak odpověděl na výkon Matea Reteguie z Atalanty, v čele tabulky střelců se tedy nachází oba forvardi se sedmi góly. Nerazzurri nyní ztrácí na vedoucí Neapol dva body.

Inter a Turín v tabulce po sedmi kolech nic nedělilo, o to více se od tohoto utkání očekávalo. Samuele Ricci byl nejblíže tomu, aby dostal Turín do vedení, jeho raketa z 30 metrů totiž donutila Yanna Sommera k těžkému zákroku. Herní plán hostů se však v polovině prvního poločasu rozplynul, když Maripán nepřiměřeným skluzem fauloval Thurama, za což po zásahu videorozhodčího obdržel červenou kartu.

Nakonec to byl právě Thuram, kdo se smál jako poslední, když se brzy poté oklepal a hlavičkoval po přesném centru Alessandra Bastoniho nechytatelně k tyči. I druhý gól padl téměř jako přes kopírák. Opět to byl středový hráč, kdo se postaral o přesný centr, když Francesco Acerbi posadil míč na hlavu Thurama, který se prosadil podruhé za večer. Nerazzurri však neměli vše ve svých rukou a Býci v 10 lidech okamžitě snížili, když Gvidas Gineitis přihrál Duvánovi Zapatovi, který rázem zdramatizoval utkání.

Thuram se ukázal být klíčovým mužem utkání a v úvodu druhé půle završil svůj hattrick. Po dalším centru hlavičkoval Lautaro Martínez přesně do míst, kde stál Vanja Milinkovič-Savič, srbský gólman však míč pouze vyrazil a Thuram už si s danou příležitostí poradil po svém. V tu chvíli už Inter věděl, že má body téměř jisté, i když vítězství mohlo být určitě krásnější, kdyby Acerbi z dvanácti metrů nepřestřelil branku.

Inter musel v závěrečných fázích přežít několik krušných chvil, když Turín v závěru z pokutového kopu snížil zásluhou Nikoly Vlašiče, ale dokázal se udržet a završit perfektní týden tří vítězství ze tří.

Více informací k zápasu

Atalanta Bergamo - Janov CFC 5:1

05.10.2024 18:00

Góly: 24. Mateo Retegui, 50. Mateo Retegui, 60. Éderson, 74. Mateo Retegui (pen.), 80. Marten de Roon - 83. Jeff Ekhator

Atalanta se vyšplhala do horní poloviny tabulky Serie A, když na Gewiss Stadium dosáhla na dominantní vítězství 5:1 nad Janovem. Připsala si tak teprve druhou výhru v pěti ligových zápasech. Klíčovým hráčem zápasu byl Mateo Retegui, bývalý hráč Janova, jenž v létě přestoupil do Atalanty. Nastřílel hattrick a výrazně se podílel na vysoké výhře domácích.

Janov vstoupil do zápasu po velmi neúspěšném začátku sezony, když z úvodních šesti ligových utkání získal pouhých pět bodů. i toto střetnutí do značné míry odpovídalo jeho špatné formě. Atalanta se totiž ujala vedení v polovině prvního poločasu. Ademola Lookman našel Reteguiho fantastickou křížnou přihrávkou a italský útočník z bezprostřední blízkosti skóroval.

Hráčům La Dea poté vzrostlo sebevědomí a Lookman byl blízko k tomu, aby sám našel síť po půl hodině hry. Brilantní přihrávka od Charlese De Ketelaerea prošla až na nigerijského reprezentanta, ale ten trefil pouze ruce Pierluigiho Golliniho uvnitř pokutového území.

Atalanta si dobře hlídala náskok, který si vybojovala, a během pěti minut po přestávce se dostala do dvoubrankového vedení. Druhý gól přišel poté, co Éderson vypálil z hranice pokutového území a Gollini jeho pokus vyrazil pouze k Reteguimu, který zblízka zvýšil skóre. Éderson se přeci jen dokázal zapsat do střelecké listiny po necelé hodině hry, když z dálky prostřelil Golliniho a trefil šibenici.

Další hřebíček do rakve zasadili domácí poté, co byla nařízena penalta po ruce Alessandra Vogliacca. K trestnému kopu se postavil Retegui a zkompletoval svůj hattrick, když poslal Golliniho špatným směrem. Ani tím však domácí neskončili a deset minut před koncem skórovali znovu, když se krásným volejem prosadil Marten de Roon.

Janov se dočkal pozdní útěchy zásluhou Jeffa Ekhatora, mladý útočník překonal Marca Carnesecchiho. Svěřenci Gian Piera Gasperina však nakonec zápas pohodlně dohráli, a připsali si tak na své konto další vítězství. Noční můra Janova mezitím pokračuje a v důsledku toho zůstávají Il Grifone v sestupovém pásmu.

Více informací k zápasu

Udinese Calcio - US Lecce 1:0

05.10.2024 15:00

Góly: 75. Jordan Zemura

Udinese v utkání sedmého kola Serie A zvítězilo v domácím prostředí nad Lecce 1:0, když se z přímého kopu trefil Jordan Zemura. Domácí se tak minimáĺně dočasně posunuli na průběžnou druhou příčku italské nejvyšší soutěže.

Historie vzájemných utkání mnoho zábavy pro diváky neslibovala, z posledních šesti duelů pouze v jednom padly více než dvě branky. Přesto se v úvodu utkání objevily nadějné záblesky šancí, když pokus domácího Christina Kabaseleho z bezprostřední blízkosti zlikvidoval Wladimiro Falcone a Lorenzo Lucca z dorážky střílel vedle. Na druhé straně proti voleji Ylbera Ramadaniho vytáhl pohodový zákrok Maduka Okoye a Patrick Dorgu z ostrého úhlu přestřelil.

Udinese bylo velmi blízko k vedení, ale hlavička Christiana Kabaseleho skončila na břevně a Zemura po přihrávce Jespera Karlströma střílel vedle. Svěřenci Kosty Runjaiče zakončili první poločas důrazně a opět je zastavilo břevno, když se dalekonosný pokus Oiera Zarragy předtím, než trefil tyč, odrazil od Federica Baschirotta. Lecce však také zahrozilo, když po brejku střílel z dálky Antonino Gallo, jeho pokus však mířil těsně vedle vzdálenější tyče.

Runjaič o přestávce osvěžil útok příchodem Keinana Davise a Angličan se téměř okamžitě mohl prosadit, avšak jeho pokus uvnitř pokutového území po Zemurově přihrávce zablokoval Baschirotto. Zimbabwský reprezentant byl jedním z klíčových protagonistů Udinese směrem dopředu a odměnou mu bylo otevření skóre. V 76. minutě skvěle zakroutil volný přímý kop kolem nehybného Falconeho.

Výsledek navázal na skvělou bilanci Udinese na domácí půdě, kde nyní Bianconeri vyhráli pět z posledních šesti soutěžních zápasů a vyšplhali se na průběžné druhé místo. Giallorossi naopak v této sezóně dokázali vstřelit pouhé tři ligové góly, což je nejnižší počet branek v TOP pěti velkých evropských soutěžích.

Více informací k zápasu

Hellas Verona - Venezia FC 2:1

04.10.2024 20:45

Góly: 9. Casper Tengstedt, 81. Jesse Joronen (vl.) - 2. Gaetano Oristanio

Verona zvítězila v sedmém kole Serie A 2:1 na vlastním hřišti poté, co otočila utkání proti Benátkám. Domácí inkasovali již ve třetí minutě, první zásah sezony si připsal Gaetano Oristanio. I Mastini však krátce nato vyrovnali, tři body jim pak v závěru utkání zařídila nešťastná teč brankáře celku z Benátek Jesseho Joronena.

V úvodu utkání na Stadio Marc'Antonio Bentegodi poslal Oristanio po rohovém kopu Benátky do vedení, což znamenalo osmý gól v prvním poločase, který Verona inkasovala v úvodních sedmi zápasech. Domácí však pohotově odpověděli o šest minut později, kdy Casper Tengstedt po chytré přihrávce Daniela Mosquery z voleje vyrovnal.

Hosté, kteří v nezvládnutém závěru s AS Řím přišly v minulém kole o šanci na bodový zisk, čelili dalšímu zahození nadějně rozehraného duelu po rychlém vyrovnání Verony. Svěřenci Eusebia Di Francesca však odolali tlaku domácích a udrželi vyrovnaný stav i navzdory šancím Mosquery a Ondreje Dudy před odchodem do kabin.

Po výměně stran záložník celku z Benátek Hans Nicolussi Caviglia zpoza šestnáctky napálil břevno, načež na druhé straně Reda Belahyane poslal svou hlavičku z bezprostřední blízkosti těsně vedle levé tyče. S přibývajícím časem se Verona stávala aktivnějším týmem a její vytrvalost se vyplatila devět minut před koncem zápasu, kdy Grigoris Kastanos hlavičkoval ke vzdálenější tyči a i díky teči brankáře poslal domácí do vedení.

Svěřenci Paola Zanettiho díky vítězství zvrátili sérii tří porážek a připsali si teprve třetí výhru v této sezoně a první od začátku září, kdy porazili Janov. Benátky utrpěly druhou porážku 2:1 v řadě a prohrály popáté ze sedmi zápasů venku. Z posledních pěti venkovních ligových duelů se tak vrátily s pouhým jedním bodem.

Více informací k zápasu

SSC Neapol - Como 1907 3:1

04.10.2024 18:30

Góly: 1. Scott McTominay, 53. Romelu Lukaku (pen.), 86. David Neres - 43. Gabriel Strefezza

Neapol zvítězila v sedmém kole Serie A proti nováčkovi z Coma 3:1. Utkání hrané na Stadio Diego Armando Maradona si podmanil Romelu Lukaku, za jehož akvizici silně loboval kouč Antonio Conte. Belgičan mu důvěru splatil dalším gólem a dvěma asistencemi proti svěřencům Cesca Fábregase, díky čemuž Azzurri obhájili průběžnou první příčku.

Svěřenci Conteho, kteří se díky vydařené formě nacházeli na čele tabulky Serie A, neztráceli proti nováčkovi čas. Pozici na vrcholu italské nejvyšší soutěže si upevnili po neuvěřitelných 25 sekundách. Scott McTominay, který se již stal miláčkem fanoušků v Neapoli, obdržel míč od Lukaka, otočil se kolem stopera Alberta Dosseny a poté zamířil přesně k tyči. Přestože Como inkasovalo dosud nejrychlejší gól sezony, nezanevřelo na svůj původní herní plán. Razantní pokusy z dílny Gabriela Strefezzy a Nica Paze však mířily těsně vedle.

Poté, co si Paz prvním pokusem seřídil mířidla, měl obrovskou smůlu, že se jeho další dalekonosná střela odrazila od tyče. Neapol sice od srpna v žádné soutěži neinkasovala, nedokázala ovšem odolat tlaku, který na ni Como vyvíjelo v úvodu utkání. Máximo Perrone posunul míč na Strefezzu na hranici pokutového území a Brazilec zakončil mimo dosah Elia Caprileho, který byl poprvé v neapolských barvách překonán.

Conte musel mít pro své hráče o přestávce několik ostrých slov, protože do druhého dějství vtrhli odhodlaní a brzy za to byli odměněni. Po nepřesné přihrávce Marca Olivera Kempfa se domácí dostali do útoku a Mathías Olivera byl Sergim Robertem zastaven jen za cenu faulu, což Lukaku potrestal z penalty. Poté se na hřišti rozlévala vášeň a Como mělo štěstí, že byl Strefezza ušetřen červené karty a Neapol nekopala další penaltu poté, co Alberto Moreno strčil do Chvičy Kvaraccheliji.

Navzdory celkově dobrému výkonu Como neudělalo dost pro to, aby si v závěrečné fázi zasloužilo vyrovnat, branku tak vstřelila znovu Neapol. Belgický útočník si připsal další asistenci, když vyzrál nad Kempfem a přihrál střídajícímu Davidu Neresovi, který svou střelu umístil pod gólmana Emila Audera. Šesté vítězství ze sedmi zápasů upevnilo Neapol v čele Serie A, čímž dali svěřenci Conteho zapomenout na hrůznou prohru 0:3 s Veronou v prvním kole. Na druhé straně slušný výkon nepřinesl týmu od malebného jezera kýžené body, fanoušci Coma si však mohou všímat pokroků v osobitém stylu hry.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
SSC Neapol
7
5
1
1
14 : 5
16
2
Inter Milán
7
4
2
1
16 : 9
14
3
Udinese Calcio
7
4
1
2
10 : 10
13
4
Juventus FC
6
3
3
0
9 : 0
12
5
AC Milán
6
3
2
1
14 : 7
11
6
Turín FC
7
3
2
2
12 : 11
11
7
Atalanta Bergamo
7
3
1
3
16 : 13
10
8
Empoli FC
6
2
4
0
5 : 2
10
9
SS Lazio
6
3
1
2
12 : 10
10
10
AS Řím
6
2
3
1
7 : 4
9
11
Hellas Verona
7
3
0
4
12 : 12
9
12
Como 1907
7
2
2
3
10 : 14
8
13
ACF Fiorentina
6
1
4
1
7 : 7
7
14
Bologna FC
6
1
4
1
7 : 9
7
15
Parma Calcio
6
1
2
3
10 : 12
5
16
Cagliari Calcio
6
1
2
3
4 : 10
5
17
US Lecce
7
1
2
4
3 : 12
5
18
Janov CFC
7
1
2
4
5 : 15
5
19
Venezia FC
7
1
1
5
5 : 12
4
20
AC Monza Brianza
6
0
3
3
4 : 8
3

Zbývající zápasy

06.10. 12:30
Juventus FC - Cagliari Calcio
06.10. 15:00
SS Lazio - Empoli FC
06.10. 15:00
Bologna FC - Parma Calcio
06.10. 18:00
AC Monza Brianza - AS Řím
06.10. 20:45
ACF Fiorentina - AC Milán

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (4)

Přidat komentář
Mönchengladbach

Conte

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
Pharrell

Reagovat
stuff

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele