Serie A - souhrn 9. kola: Udinese stále bez výhry

21.10.2023, 16:59, aktualizováno 23.10.2023, 22:52
Komentáře a souhrny
Sudí promlouvá k Piccolimu (vlevo). (© AFP)

Inter zvítězil v Turíně a vystřídal v čele Serie A městského rivala AC Milán. Juventus totiž nakonec využil přesilovku, vyhrál na půdě I Rossoneri nejtěsnějším možným způsobem a přiblížil se svému soupeři, který přišel o průběžné vedení v tabulce, na dostřel. Udinese vedlo v pondělní dohrávce po proměněnné penaltě, nakonec ale s Lecce jen remizovalo 1:1 a stále čeká na první výhru ročníku.

ACF Fiorentina - Empoli FC 0:2

23.10.2023 20:45

Góly: 21. Francesco Caputo, 81. Emmanuel Gyasi

Fotbalisté Empoli v devátém kole italské Serie A dokázali zaskočit Fiorentinu, kterou na její půdě porazili 2:0. Vítězné, a zároveň teprve druhé týmové branky v sezoně, se ve 21. minutě chopil Francesco Caputo, na nějž v závěru druhé půle navázal i Emmanuel Gyasi. Fialky tak přišly o klubový rekord, případnou výhrou totiž mohly v úvodních devíti kolech nasbírat nejvyšší počet bodů v historii. Český záložník Antonín Barák zápas sledoval pouze z pozice náhradníka.

Kolonka celkově nastřílených branek v podání hostů nabízela jen těžko uvěřitelný pohled. Empoli totiž vstřelilo jen jeden gól, což byl nepřekvapivě nejmenší počet napříč pěti nejlepšími ligami Evropy. Příznivci Fiorentiny si naopak mohli stěžovat leda tak na to, že klubový fotbal přerušila reprezentační přestávka. Viola těsně před ní skolila úřadujícího mistra z Neapole, na čemž se střelecky podílel i uvadající talent chorvatského fotbalu Josip Brekalo, který se od lednového příchodu trefil poprvé.

Gólové sucho Empoli se pokusil již v šesté minutě přerušit Nicoló Cambiaghi, jehož střela z malého vápna byla zastavena špatně postaveným spoluhráčem. Fialky se o chvíli později prezentovaly dobrou akcí, na jejímž konci hlavičkoval ze zadní tyče Nicolás González, ovšem tvrdý pokus a následnou dorážku skvěle vychytal Etrit Berisha. Ve 21. minutě předvedli Azzurri výbornou kombinaci přes pravou stranu hřiště, kterou zakončil svým dloubáčkem z malého vápna Caputo. Cambiaghi se ve své další šanci objevil ve 30. minutě, kdy zvolil v šestnáctce razantní střelu pod břevno, kterou brankář vytěsnil jen špičkami prstů. V nastavení prvního poločasu slavil Caputo svůj druhý gól předčasně, protože si při zakončení pomohl rukou.

Empoli se v druhé půli prezentovalo hrou ze zabezpečené obrany, a tak se Fialky dostaly do střelecké pozice až v 59. minutě. Střídající Riccardo Sottil si míč zasekl na svou pravačku, ale jeho technický pokus byl nepřesný. V 70. minutě zkusil své štěstí z velké vzdálenosti Nikola Milenkovič, ovšem s jeho střelou neměl Berisha žádné větší problémy. O navýšení vedení se postaral v 81. minutě Gyasi, ten jednoduše zakončil krásnou akci počínaje nádhernou přihrávkou Jacopa Fazziniho.

Fiorentina tak po nevhodně načasované reprezentační pauze nezískala na svém hřišti ani bod. V příštím kole se 30. října představí na půdě Lazia, Empoli tentýž den přivítá Atalantu.

Více informací k zápasu

Udinese Calcio - US Lecce 1:1

23.10.2023 18:30

Góly: 49. Florian Thauvin (pen.) - 83. Roberto Piccoli

Hráči Udinese i v devátém kole Serie A potvrdili dosavadní nelichotivou formu, když na domácí půdě pouze remizovali s Lecce 1:1. První branku slavili v úvodu druhé půle domácí, jelikož se z penalty prosadil vůbec poprvé v italské nejvyšší soutěži Florian Thauvin. Giallorossi se ovšem nevzdali a díky ráně Roberta Piccoliho z 83. minuty si došli pro zasloužený bod. Bianconeri tak zaznamenali již šestý nerozhodný duel v sezoně a od startu ročníku nadále čekají na první ligové vítězství.

Prodej elitního kanonýra Beta Udinese zjevně otřásl. Bianconeri v osmi odehraných duelech dali jen čtyři góly a i kvůli tomu stále čekali na vítězství. Slova o bídné ofenzivní bilanci domácích byla hudbou pro uši příznivců Lecce, které v posledních 11 venkovních utkáních Serie A udrželo jen jedno čisté konto. O osudu zápasu mohl výrazně napovědět první přesný zásah, Salentini totiž na hřištích soupeřů otočili skóre naposledy v červenci 2020.

Jako první zahrozili hosté. Gabriel Strefezza se s tím nepáral a tvrdou ranou protáhl brankáře Marca Silvestriho, jeho pumelice se ale vykroutila mimo tři tyče. Ani Udinese nechtělo zůstat pozadu. Za vápnem měl spoustu místa střílející Thauvin, přízemní pokus si však ve 20. minutě pohlídal Wladimir Falcone. Oba týmy stále útočily jen z dálky. Strefezza nejprve o kousek minul pravou tyč. Nadějně si počínal ve 31. minutě i Mohamed Kaba, jenže ani jeho technický obstřel nerozvlnil síť. V nastavení mohl prolomit ofenzivní trápení Bianconeri Hassane Kamara, v dobré příležitosti však mířil doprostřed branky.

Druhý poločas odstartovala nebezpečná hlavička Isaaca Successe, která mířila jen těsně nad břevno. Papriky si pokazily slibně rozjetý zápas, když ve 49. minutě Valentin Gendrey fauloval ve vápně Roberta Pereyru a nařízenou penaltu bez problému proměnil Thauvin. Lecce se snažilo co nejrychleji srovnat skóre, Udinese si však počínalo na výbornou a nepouštělo soupeře ke své brance. Úspěšný nebyl ani střídající Pontus Almqvist, jehož dravý průnik zastavil na poslední chvíli skvělým zákrokem Christian Kabasele. Nakonec domácí obrana neustála nápor hostů a v 83. minutě neuhlídala ve vápně Piccoliho, který akrobaticky procpal míč do sítě.

Udinese se tak premiérové ligové výhry v sezoně opět nedočkalo a získalo jen bod. V příštím kole se 29. října představí v Monze, Lecce o den dříve přivítá Turín FC.

Více informací k zápasu

AC Milán - Juventus FC 0:1

22.10.2023 20:45

Góly: 63. Manuel Locatelli

AC Milán podlehl v devátém kole Seria A na svém hřišti Juventusu 0:1 a ztratil domácí neporazitelnost. V první půli aktivnější Rossoneri přišli před přestávkou o Malicka Thiawa, jenž byl za faul na unikajícího protihráče vyloučen. Miláňané navíc po problémech s gólmany byli nuceni do duelu nastoupit s brankářskou trojkou 40letým Antoniem Mirantem, který do soutěžního utkání v červenočerném dresu zasáhl od úvodních minut poprvé. Veterána v bráně domácích překonal v 63. minutě tečovanou ranou bývalý hráč AC Manuel Locatelli a bodově přiblížil Juve na dosah milánským celkům.

Ve šlágru devátého kola nejvyšší italské soutěže chtěli Rossoneri navázat na výbornou domácí formu, na svém stadionu totiž v Serii A získali dosud plný počet bodů. Jedinou porážku si sice připsali proti městskému rivalovi Interu na San Siru, nicméně v zápise byli bráni jako hosté. Juventusu se navíc proti Milánským v poslední době nedařilo, jelikož kromě přátelského střetnutí už pět klání v řadě nevyhrál. Naději mu ovšem přidával fakt, že se mohl se šesti obdrženými brankami pyšnit druhou nejlepší defenzivou.

Od úvodních minut aktivně hrající domácí si první příležitost vytvořili v závěru první čtvrthodiny, kdy ránu Oliviera Girouda po rychlém uvolnění vytáhl Wojciech Szczesny na roh. Juventus poprvé zahrozil až ve 23. minutě zásluhou Filipa Kostiče, srbský útočník ale skákavým pokusem prostor branky netrefil. I nadále však tempo hry diktovali především domácí hráči, přes skvěle fungující defenzivu Staré dámy se ale do větších šancí nedostávali. Ve 40. minutě navíc Rossoneri oslabil Thiaw, jenž po nedovoleném zastavení Moise Keana uviděl červenou kartu. Sám faulovaný útočník mohl přesilovku ještě v první půli využít, ve velké příležitosti ale zamířil jen mimo tři tyče.

Úvod druhé půle probíhal překvapivě podle režie AC, které Bianconeri do blízkosti vlastní branky nepouštělo. Zebry se přesto z první střelecké příležitosti po změně stran ujaly vedení, když dalekonosnou ránu Locatelliho tečoval nešťastně mimo dosah vlastního gólmana Rade Krunič. Po vstřelení branky převzali herní taktovku hosté a hráče v červenočerných dresech drželi daleko od vlastního pokutového území. V 75. minutě se pokusil vedení Juve navýšit střelou z voleje Federico Gatti, vypálil ale výrazně nad. Naději na bodový zisk udrželi Rossoneri i po ráně Andrey Cambiasa, kterou Mirante pohotově zneškodnil. Příležitost k vyrovnání si ale domácí již vytvořit nedokázali.

Juventus tak překvapil Milán a ze San Sira si odvezl všechny body. V příštím kole se 28. října utká doma s Veronou, Rossoneri se o den později představí v Neapoli.

Více informací k zápasu

Atalanta Bergamo - Janov CFC 2:0

22.10.2023 18:00

Góly: 68. Ademola Lookman, 90+5. Éderson

Hráči Atalanty porazili v devátém kole Serie A FC Janov 2:0 a vrátili se na příčku zaručující účast v pohárové Evropě. Domácí se podobně jako ve dvou předešlých duelech proti Grifone, ve kterých nepadla ani jedna branka, trápili, v 68. minutě však prolomil střelecké trápení týmu z Bergama Ademola Lookman. Jeho gól zároveň odvrátil hrozící pátou remízu mezi oběma celky z posledních šesti vzájemných duelů.

Ačkoliv se dlouhodobě v italské soutěži dařilo výrazně lépe domácímu celku, v utkáních s Janovem se Nerazzurri v minulých letech poměrně trápili. Grifone totiž porazili z posledních pěti zápasů jen jednou, přičemž hned ve třech těchto duelech nedokázali ani jednou skórovat. Přesto i tentokrát Atalanta platila za jasného favorita, neboť v tabulce se před víkendem nacházela o devět pozic výše a připsala si dvakrát více výher než její soupeř z Ligurie.

Dobrou formu Janova proti svému soupeři chtěl potvrdit Ruslan Malinovskij, který dostal šanci v podobě přímého kopu, z dobré pozice však proti svému bývalému chlebodárci neskóroval. Grifone favoritovi zatápěli i nadále. Ze střední vzdálenosti zkusil štěstí Caleb Ekuban, ale jeho tvrdý projektil mířil jen těsně nad břevno. Na druhé straně dal o sobě vědět Gianluca Scamacca. Přízemní ránu italského reprezentanta však fantastickým zákrokem vychytal Nicola Leali.

Hru Orobici oživil v úvodu druhého dějství nově příchozí Aleksej Mirančuk, který se uvolnil přes statického Johana Vásqueze a našel ve vápně Scamaccu, jenž ze své dílny vytáhl ekvilibristické zakončení patičkou, změnu skóre ale tygřím skokem opět odmítl Leali. Ani ne o minutu později hlavičkoval po rohovém kopu Giorgio Scalvini pouze do tyče. Bergamo bylo za svou aktivitu po právu odměněno v 68. minutě. Na pravé straně odvedl dobrou práci Scamacca, zbavil se svého strážce a našel v šestnáctce Lookmana, který byl v souboji tísněn Vásquezem a napodruhé v pádu dokázal dopravit míč na místo určení. Konečnou podobu skóre ještě v nastaveném čase upravil Éderson, a definitivně tak pohřbil naděje Janovanů.

Atalanta tedy na Janov vyzrála a připsala si plný bodový zisk. V příštím kole se 30. října představí na hřišti Empoli, Rossoblu přivítají už o tři dny dříve Salernitanu.

Více informací k zápasu

Salernitana Calcio - Cagliari Calcio 2:2

22.10.2023 15:00

Góly: 86. Boulaye Dia, 90+4. Boulaye Dia (pen.) - 79. Zito Luvumbo, 88. Nicolas Viola

Salernitana remizovala v devátém kole Serie A s Cagliari 2:2. Souboj dvou trápících se týmů dlouho nenabízel fanouškům příliš zajímavou podívanou, v 64. minutě ovšem na trávník nastoupil Jakub Jankto, který o čtvrthodinu později přihrál na branku Zitu Luvombovi. Pro českého záložníka, jenž nedávno v médiích vyjádřil touhu po návratu do reprezentace, šlo o první bodový zápis po přesunu zpět do Itálie. Strhující závěr se třemi dalšími góly však rozhodl o konečné dělbě bodů, kvůli níž Sardiňané zůstali na poslední příčce tabulky.

Odpolední duel v italské Kampánii svedl proti sobě dva trápící se celky, které od startu ročníku nedokázaly ani jednou zvítězit. Domácí Salernitana vstupovala do zápasu s pouhými třemi získanými body a nejhorší obranou v celé soutěži, jež inkasovala už 17 branek. Cagliari na tom ovšem bylo velmi podobně, jelikož nasbíralo jen o bod méně, přičemž mělo druhou nejhorší defenzivu a zároveň druhý nejhorší útok v lize.

Úvod utkání nenasvědčoval tomu, že by si chtěl některý z týmů vylepšit svou negativní bilanci. Dlouho se hrálo bez náznaku větší příležitosti ke skórování. Až ve 28. minutě utekl domácí defenzivě Luvumbo a překonal brankáře střelou mezi nohy. Nicméně gól rozhodčí neuznal kvůli ofsajdu. Následovalo kombinování kolem středu hřiště, což ve 37. minutě přestalo bavit Mattea Pratiho, a tak vypálil z dálky. Benoït Costil musel předvést těžký zákrok.

Trenér Claudio Ranieri přišel do druhé půle s několika změnami v sestavě, protože si přál více než remízu, a tak se v 64. minutě objevil ve hře i Jankto, což nakonec vyšlo jako správný tah. Český záložník ukořistil na soupeřově polovině balon a vyslal jej na osamoceneho Luvumboa, který obstřelem poslal hosty do vedení. Granatu to ovšem nezaskočilo a Boulaye Dia vyrovnal, když se uvolnil a propálil brankáře tvrdou ranou. Vzápětí však s odpovědí přispěchal Nicolas Viola, jenž si výborně naběhl na centr a poslal celek ze Sardinie opět do vedení. Poslední slovo si ale vzali domácí, kteří se nevzdali a po ruce soupeře jim sudí přisoudil penaltu. Pokutový kop s přehledem proměnil Dia.

Dlouhotrvající čekání na vítězství tak nakonec žádný z celků neprolomil. Salernitana se 27. října v dalším ligovém kole střetne s Janovem, Cagliari změří o dva dny později síly s Frosinone.

Více informací k zápasu

Bologna FC - Frosinone Calcio 2:1

22.10.2023 15:00

Góly: 19. Lewis Ferguson, 22. Lorenzo De Silvestri - 63. Matías Soulé (pen.)

Bologna porazila v devátém kole Serie A Frosinone 2:1 a zůstala v kontaktu s týmy na pohárových pozicích. Rossoblu přiblížil v 19. minutě k výhře Lewis Ferguson, na jehož gól záhy navázal fantastickou hlavičkou zpoza vápna zkušený Lorenzo De Silvestri. Na efektní trefu obránce, jenž nastoupil do svého 424. utkání v italské nejvyšší soutěži, hosté zareagovali jediným zásahem, a potřetí v sezoně tak odešli poraženi.

Fotbalisté Bologni vstupovali do domácího utkání proti Frosinone jako tým, který v lize neprohrál sedm zápasů v řadě. Tato série se dala nazvat jako fantastická, jelikož Rossoblu dokázali uhrát bod s Interem, Neapolí i Juventusem. Tentokrát na jejich hřiště přijel papírově slabší soupeř, nováček soutěže ale svými výkony rozhodně nezaostával a s 12 získanými body se dokonce v tabulce nacházel nad svým soupeřem.

Canarini v úvodních minutách potvrzovali, že jejich dosavadní výsledky nebyly pouze souhrou náhod a aktivním presinkem znemožňovali svému soupeři konstruktivní kombinaci. Přesto z první větší příležitosti domácích v 19. minutě inkasovali, když tečovanou ránu Alexise Saelemaekerse nasměroval zblízka do branky Ferguson. O několik okamžiků později byla ztráta hostů již dvougólová, když Stefano Turati vyrazil centrovaný míč pouze kousek za pokutové území, odkud jej pohlednou rybičkou poslal do sítě hlavičkující De Silvestri. Frosinone na tvrdý direkt mohlo odpovědět v závěru úvodní půle, brankář domácích však proti oběma střeleckým pokusům Lucy Mazzitelliho skvěle zasáhl.

Úvod druhého dějství nabídl vyrovnanou podívanou, ani jeden z celků si však příležitosti nevytvářel. To platilo až do 58. minuty, kdy měl na kopačce snížení Mazzitelli, skvělého postavení na hranici vápna ale nevyužil a vypálil pouze nad. O pět minut později se ale již hosté radovali, když nabídnutý pokutový kop po faulu Sama Beukemy proměnil ranou do protipohybu gólmana Matías Soulé. Klid na stranu Rossoblu mohl vzápětí navrátit Riccardo Orsolini, pohlednou akci ale zakončil pouze střelou mimo. Naději na bodový zisk udrželi Canarini i po přímém kopu Saelemaekerse, jehož technický pokus zamířil jen těsně nad břevno. Závěr duelu si Chrti pohlídali a svého soupeře do větší příležitosti nepustili.

Bologna tak na domácí půdě udržela sérii bez porážky a na své konto si připsala tři body. V příštím kole vyzve 28. října na souboj Sassuolo, Frosinone změří o den později síly s Cagliari.

Více informací k zápasu

AS Řím - AC Monza Brianza 1:0

22.10.2023 12:30

Góly: 90. Stephan El Shaarawy

AS Řím porazil v utkání devátého kola Serie A Monzu 1:0, což se mu povedlo i díky vyloučení zkušeného obránce Danila D’Ambrosia. Domácí, kteří se toužili naladit na čtvrteční souboj s pražskou Slavií v rámci Evropské ligy, nesehráli celý druhý poločas trvající početní převahu vůbec ideálně a sami mohli několikrát inkasovat. V 90. minutě však přece jen udeřil po skrumáži ve vápně střídající Stephan El Shaarawy, čímž zároveň připravil hosty o čtvrté čisté konto v řadě.

Římané se vyhrabali z nepovedeného začátku sezony, když před dvoutýdenní pauzou třikrát zvítězili. Vrásky na čele Josého Mourinha se však objevily po zranění Paula Dybaly, jenž minulý zápas opět nedohrál a na duel s Monzou nebyl připravený. Fanouškům Giallorossi naopak dělal radost Romelu Lukaku, který svou skvělou střeleckou formu potvrdil i v národním týmu, kde se ve dvou kláních dvakrát prosadil.

Na Olympijském stadionu se dlouho sváděla spíše taktická bitva a ani jednomu z mužstev se nedařilo překonávat obranu soupeře. Největší šance první půle se tak zrodila až ve 37. minutě, kdy si Houssem Aouar naskočil na skvělý centr ze strany, jeho hlavičku ale vynikajícím zákrokem zneškodnil gólman hostů Michele Di Gregorio. O čtyři minuty později dostal D’Ambrosio bíločervené do velkých problémů, když obdržel po nešetrném zákroku na Andreu Belottiho druhou žlutou kartu a utkání pro něj skončilo. Ještě v nastavení prvního poločasu se Vlci probojovali do druhé obrovské příležitosti, když Belottiho střelu se štěstím vykopl z brankové čáry Di Gregorio.

Oslabení hosté se ke své první větší šanci propracovali pět minut po změně stran, technické zakončení Andrey Colpaniho ale skončilo jen pár centimetrů vedle levé tyče. Giallorossi měli sice mírnou herní převahu, k šancím je ovšem pevná obrana Monzy příliš nepouštěla, a stav duelu tak stále zůstával stejný. Naopak v 66. minutě mohli skórovat právě bíločervení, jenže ránu Samueleho Birindelliho dokázal Rui Patricio vytáhnout na roh. Stejný hráč se následně objevil v další nebezpečné příležitosti, ale brankář AS Řím si s jeho střelou opět dokázal poradit. Domácí se prosadili až v 90. minutě, kdy si odražený balon našel El Shaarawy a propálil gólmana Lombarďanů.

AS Řím tak i s potřebnou dávkou štěstí získal další tři body. V následujícím kole se 29. října střetne v těžkém souboji s Interem Milán, Monza změří ve stejný den síly s Udinese.

Více informací k zápasu

US Sassuolo - SS Lazio 0:2

21.10.2023 20:45

Góly: 28. Felipe Anderson, 35. Luis Alberto

Sassuolo zaplatilo za minely v obraně nejvyšší možnou cenu, když v devátém kole Serie A prohrálo doma s Laziem 0:2. Neroverdi nepotvrdili pověst týmu, který dokáže trápit velkokluby, a už v úvodní půli dvakrát inkasovali. O oba tyto zásahy se postaraly dlouholeté opory Římanů, když se nejprve trefil Felipe Anderson a ve 35. minutě také Luis Alberto. Pohodlný náskok hosté po změně stran bez problémů ustrážili a došli si pro druhou venkovní výhru v ligovém ročníku.

Sobotní večer svedl na severu Itálie k souboji dva tabulkové sousedy, kteří doposud nasbírali stejný počet bodů. To bylo frustrující především pro hostující Lazio, od kterého se v roli vicemistra čekalo mnohem více. Nepovedený vstup do ligového ročníku začali Orli napravovat v posledních dvou zápasech, když nejprve zvítězili v Lize mistrů, na což navázali výhrou proti Atalantě. Naopak Sassuolo si z předchozích dvou klání odneslo pouze jeden bod, přičemž se střetlo s papírovými outsidery.

Andrea Consigli ukázal své fantastické brankářské kvality chvíli po uplynutí úvodní patnáctiminutovky. Nejprve po rapidním protiútoku vyrazil na rohový kop pokus Luise Alberta a z následné standardní situace dokázal zamezit hlavičce Alessia Romagnoliho s pomocí břevna. Po zbytečné chybě v rozehrávce domácího celku potěšil Felipe Anderson kotel fanoušků Biancocelesti. Celek z hlavního města totiž využil situace čtyři na jednoho. Sassuolo opět kapitulovalo po další katastrofální chybě ve 35. minutě. Po zmatku v pokutovém území doskákal míč až v Luisi Albertovi, jenž se z bezprostřední blízkosti nemýlil.

Otřesné úvodní dějství ze strany Neroverdi bylo výstižně shrnuto trojnásobným taktickým střídáním o poločasové přestávce. Přesto se výkon domácích vůbec nezlepšil a po dalším z rapidních protiútoků malém opět inkasovali. Po ráně Danila Cataldiho vibrovala tyčka ještě několik okamžiků. Zvrat nenastal ani chvíli po hodině hry, kdy Ivan Provedel dostal červenou kartu za hru rukou mimo své pokutové území. Tento verdikt hlavního sudího totiž správně anuloval videorozhodčí. Diváci až do trojnásobného hvizdu neviděli žádný přesný zásah.

Lazio tak dokázalo na Sassuolo vyzrát a přeskočilo jej v tabulce. Na vítězství se pokusí navázat 30. října s Fiorentinou, Neroverdi změří o dva dny dříve síly s Turínem FC.

Více informací k zápasu

Turín FC - Inter Milán 0:3

21.10.2023 18:00

Góly: 59. Marcus Thuram, 67. Lautaro Martínez, 90+3. Hakan Çalhanoğlu (pen.)

Inter potvrdil roli favorita a v devátém kole Serie A zvítězil na půdě Turína 3:0. Domácí celek byl nucen využít netradiční obranu, což nebylo proti nejlepší ofenzivě v lize dostačující. Vítězství totiž po hodině hry vystřelil hostům Marcus Thuram, který tak podpořil dobrý výkon svého bývalého parťáka z Mönchengladbachu Yanna Sommera, jenž několika zákroky držel naděje svého týmu. Nerazzurri navíc prodloužili šňůru, při níž ještě venku neztratili ani bod a nedostali ani gól. Na domácí lavičce opět strávil celé utkání český obránce David Zima.

V tabulce italské nejvyšší soutěže koukal Inter na záda milánskému AC s dvoubodovým odstupem, za což mohla dvě domácí klopýtnutí z posledních týdnů. Nerazzurri se nejprve museli sklonit před Sassuolem a těsně před reprezentační přestávkou neudrželi dvougólové vedení a pouze remizovali s Bolognou. Dobré období neprožíval ani Turín, jenž na výhru čekal více než měsíc, na druhou stranu na domácí půdě ještě neprohrál.

Opatrný vstup do duelu byl přerušen až nebezpečnou střelou ze standardní situace Hakana Calhanoglua, která však letěla o metr mimo branku. Samuele Ricci oproti tureckému záložníkovi zařízení trefil, Sommer ovšem neměl s jeho pokusem žádný problém. Švýcarský brankář následně ukázal brilantní zákrok proti obstřelu Demba Secka. A do třetice všeho dobrého musel reagovat na hlavičku Pietra Pellegriho, který mimo jiné krátce působil u milánského AC.

Chvíli po návratu aktérů na hrací plochu se vydal Perr Schuurs do útoku. Nicoló Barella jej však sestřelil tak nešťastně, že Nizozemec špatně došlápl a v procesu si nejspíš vážně poranil vazy v levém koleni. Piemontský celek tak ztratil dalšího stopera. O chvíli později přišla další rána. Simone Inzaghi vytáhl eso z rukávu, když na trávník poslal Denzela Dumfriese.

Obránce se mu po několika málo minutách odvděčil přesnou asistencí, kterou zužitkoval Thuram střelou k tyči. V 67. minutě se prosadil také nejlepší střelec Serie A Lautaro Martínez, pro nějž šlo už o 11. přesný zásah v ročníku. Kosmetickou úpravu výsledku zařídil v nastaveném čase z pokutového kopu Calhanoglu.

Milánský Inter tak zůstal na hřištích soupeřů stoprocentní, když vyhrál i čtvrté venkovní utkání. V příštím kole 29. října přivítá AS Řím, Turín se o den dříve představí v Lecce.

Více informací k zápasu

Hellas Verona - SSC Neapol 1:3

21.10.2023 15:00

Góly: 60. Darko Lazović - 27. Matteo Politano, 43. Chviča Kvaracchelija, 55. Chviča Kvaracchelija

Neapol zvítězila v devátém kole Serie A na hřišti Verony 3:1, a napravila tak dvě soutěžní porážky, které si připsala bezprostředně před reprezentační přestávkou. Skvěle se v utkání prezentoval především Matteo Politano, jenž úvodní gól vstřelil a na další dva nahrál Khvichovi Kvaratskheliovi. Gruzínský talent tedy svými trefami dokonale nahradil absentujícího Victora Osimhena.

Přestože letos Neapol nepředváděla takové výkony jako v minulé sezoně, kdy se po značné dominanci radovala po 33 letech ze zisku Scudetta, v italské nejvyšší soutěži se stále řadila mezi největší kandidáty na přední příčky. To chtěli Partenopei potvrdit i na hřišti Verony, která se po šesti zápasech bez vítězství nacházela ve velké krizi. Navíc měla problém s ofenzivou, jelikož za osm utkání vstřelila pouhých pět branek. Problém v útoku však měli i hosté, protože z důvodu svalového zranění do duelu nenastoupil kanonýr Osimhen.

Úvod utkání vyšel lépe domácím. Dvě nebezpečné hlavičky z rohových kopů si v rozmezí půl minuty připsali Pawel Dawidowicz a Giangiacomo Magnani, v obou případech byl však v bráně připraven Alex Meret. V 15. minutě si do palebné pozice na hranici pokutového území posunul míč Politano, jehož štiplavou ránu levačkou pod břevno vyrazil gólman Lorenzo Montipó na roh.

Hosté v nastoleném tempu nepolevovali a nadále hrozili. Ve 27. minutě už se jejich další šance ujala. Giacomo Raspadori krásně nacentroval na zadní tyč, kde nepokrytý Politano trefil balon po zemi k tyči. Před změnou stran si ještě v šestnáctce zpracoval míč Kvaratskhelia, který jej poté tvrdým projektilem na přední tyč procedil až do sítě.

I ve druhé půli Partenopei ukazovali svou nadvládu. Politano dalším skvělým pasem našel osamoceného Kvaratskheliu, který běžel od půlky hřiště sám na bránu a po ideální zasekávačce poslal míč na zadní tyč. Domácí to ovšem nezabalili a snížili. Defenziva hostů ležérně bránila centrovaný míč ze strany, který se odrazil k Darku Lazovičovi, na jehož tvrdý projektil pod břevno neměl brankář nárok.

Skvělý výkon mohl ještě druhým gólem korunovat Politano, jeho přímý kop zhruba ze 30 metrů však konečky prstů vyrazil Montipó. V závěru ještě domácí zabrali, skákavou střelu Federica Bonazzoliho však nadvákrat chytil Meret, a rovněž proto už Verona nevstřelila branku.

Fotbalisté Neapole tak utkání podle očekávání zvládli a na půdě Verony zvítězili potřetí v řadě. V příštím kole 29. října přivítají na svém hřišti silný AC Milán, Mastini sehrají v Turíně o den dříve zápas s Juventusem.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Inter Milán
9
7
1
1
24 : 5
22
2
AC Milán
9
7
0
2
16 : 9
21
3
Juventus FC
9
6
2
1
15 : 6
20
4
SSC Neapol
9
5
2
2
20 : 10
17
5
ACF Fiorentina
9
5
2
2
18 : 13
17
6
Atalanta Bergamo
9
5
1
3
15 : 8
16
7
AS Řím
9
4
2
3
20 : 12
14
8
Bologna FC
9
3
5
1
10 : 7
14
9
SS Lazio
9
4
1
4
12 : 12
13
10
US Lecce
9
3
4
2
10 : 11
13
11
AC Monza Brianza
9
3
3
3
8 : 8
12
12
Frosinone Calcio
9
3
3
3
12 : 13
12
13
US Sassuolo
9
3
1
5
12 : 16
10
14
Turín FC
9
2
3
4
6 : 12
9
15
Janov CFC
9
2
2
5
10 : 14
8
16
Hellas Verona
9
2
2
5
6 : 11
8
17
Empoli FC
9
2
1
6
3 : 16
7
18
Udinese Calcio
9
0
6
3
5 : 13
6
19
Salernitana Calcio
9
0
4
5
6 : 19
4
20
Cagliari Calcio
9
0
3
6
5 : 18
3

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (43)

Přidat komentář
El Matador

Forza Lazio

Reagovat
doNny

Reagovat
Reggie

Reagovat
Alberto Aquilani

Toto je jedno z najhorších víťazstiev aké sa dajú zažiť. HNOJ

Reagovat
danko10

To sa zasa raz táto partička ukázala. Aspoň, že Mourinho drží svoje štandardy. Celý zápas som čakal, čo urobí, aby ani tentokrát nemusel na San Sire na lavicu. Nesklamal, skurvenec.

Reagovat
FC Porto FC

To je sranda to číst

Reagovat
Largo

Dyt ma pravdu, par minut pred koncem uplne zbytecne provokoval rozhodciho, ktery po vetsinu zapasu viditelne piskal spis pro nas.

Reagovat
10

Reagovat
FC Porto FC

To bylo na rozhodčího ty gesta?

Reagovat
Largo

jj

Reagovat
danko10

Nie, bolo to na niekoho z lavice Monzy, s kým mal, podľa jeho vlastných slov, neuzatvorené účty od posledného zápasu. Je ale úplne jedno, z akého dôvodu sa už asi pomiliónty raz zachoval ako polointeligentný psychopat.

Reagovat
Furia Ceca

Mourinho je takovej portugalskej Milouš Zeman. Za každou cenu se pomstít úplně každýmu, kdo se na něj jen trochu křivě podíval

Reagovat
AngryPrd

dobryyyy.

Reagovat
smazaný uživatel

Vsadit si na kříž po góle by bylo méně debilní.

Reagovat
snuff24

A?

Reagovat
Alberto Aquilani

No dobre, môj psychiater mi odporučil myslieť pozitívne, takže by som vypichol Azmouna, ktorý tam priniesol kvalitný iránsky vietor. Bol krásne priamočiary, drzý, nebál sa to vziať na seba. Dal tyč, bol pri góle. Niečo podobné som si sľuboval od Sorbakkena, ktorý bol ale taký nejaký čajíčkový. Je mi jasné že takto aktívny nebude vždy a najmä je iné hrať od začiatku, ale ako striedajúci hráč je to ďalšia zaujímavá alternatíva, do kádra, ktorý IMO vôbec nie je zlý, len nemá trénera.

Dnes asi najslabší zápas Lukaka. Mal tam asi 3 sľubné situácie a každú zadrbal. Popravde by som bol zvedavý, ako by vzal vystriedanie po hodine. Nie že by hral Belotti dnes o moc lepšie, ale spravil si na ňom obe karty D'Ambrosio. V prvom polčase to posadil na hlavu Aouara, a sám potom dal o minútu skoro gól. Ak by sa počítali takéto srandy nejakými bodmi, tak by bol asi najvyššie z tímu. Ak je na ihrisku a padne gól či je zaujímavá šanca, je takmer vždy u toho on.

Mám slabosť na Boveho, ale dnes bol príšerný. Ale trúfnem si tvrdiť, že Aouar ho v tom tromfol. To bol katastrofický výkon. Dostane loptu a stojí, alebo chodí do úplných pitchovín. Trasie sa tam jak taký zajko, celý je nejaký vyhúkaný. Toto nie je na posadenie capitana. Popravde si vravím, že ak sa uzdraví, mal by ísť do základu.

Jo, a Spina bol dnes nejaký ľahký na nohách. Zato Ndicka zatiaľ pôsobí ako čierny Simo Loria.

DAJTE NAM TITUL!

Reagovat
Largo

Ja bych dneska k tem pozitivum pridal i Ruie, ktery dnes nekazil. A Stephana, jinak docela slabota, jak pises.

Reagovat
smazaný uživatel

Ndicka velké zklamání zatím, ale mají myslím, nedávno narozené malé, docela živě si vybavuji Edina a dalších x hráčů, kteří byli po narození dítěte jako by sami rodili.

I tak přemýšlím nad skutečnou kvalitou Bundesligy.

Reagovat
danko10

Áno, aj ja keď som kojil synov, nenarubal som na šachte dobrého polroka ani hovno.

Reagovat
Largo

Nicmene s nim na hristi mame prumerne 2 body na zapas, bez nej jen 0,30…

Reagovat
Alberto Aquilani

či to nebude skôr Cristantem.... a tým, že z tých prvých zápasov, čo sme hrali bez Ndicku, sa pomaly ani nedá získať menej bodov

Reagovat
smazaný uživatel

Bude to zkreslené.

Za mě jediní difference makers jsou Smalling, Dybala a Lukaku.

Reagovat
AngryPrd

Diky Rade, prisiel si aj si dal gol ale do vlastnej brany. Ak by si netecoval, Mirante by vyrazil ak by vobec isla na branu

Reagovat
AngryPrd

Prehra AC ide na Pioliho triko, zas a znova tam dal Krunica zbytocne. Adli hral ovela lepsie. Aj pri strele Vlahovica ktoru magicky Mirante vyrazil ( Inac Mirante super zapas, chytil 2 goly ) chyboval Krunic, ked sa zbytocne vracal s loptou, ktory debil sa uz pri braneni vracia

Reagovat
M11

!!! FORZA JUVE !!!

Reagovat
Salfovic

Pro AC celkem kruté, prohrát takovým polovlastňákem.

Reagovat
maras93

Nejlepší hráč AC byl Mirante. Co mohl chytit, to chytil.

Thiaw by se měl zamyslet nad temahle situacema. Nebylo to letos poprvé a teď to ještě korunoval rudou. Dovolím si tvrdit, že v 11 bychom neprohrali, ikdyz mi paradoxně Juve přišlo nebezpečnější před naší červenou. Čekal jsem od nich víc.

Hra do útoku zase žádná sláva, ale měli na to jen 35min.

Vysledek zamrzí, ale ještě je dost zápasu do konce.

Gratulace Juve.

FORZA MILAN

Reagovat
Kaka14

Tak po dnešku už vôbec nechápem, prečo predchadzajuce 2 sezony pri absencii Mika nechytal Mirante, ale stale tam bol deravý Rumun

Reagovat
AngryPrd

Asi tak jo

Reagovat
maras93

Taky nechápu. Pravdepodbne by chytil i tu střelu Locatelliho. Bál jsem se a byl super.

Reagovat
AngryPrd

Urcite by ju chytil, este aj komentator na konci zapasu to zhodnotil rovnako. Ked caroval pri tych tutovkach, toto by vychytal. Skoda no.

Reagovat
Furia Ceca

Neviděl jsem, ale bomba Dejte nám soupeře... nebo aspoň titul.

Reagovat
Furia Ceca

Jo tak teď koukám na sestřih a vidím, že AC hrálo od 40. minuty v deseti Tak to beru zpět. Že já se vždycky nechám unést

Reagovat
maras93

Reagovat
Ragazzo d'oro

Ten váš výkon byl nehodnej klubu jako je Juventus.

Reagovat
Raffaello

Soupiska sama o sobě je nehodná klubu jako je Juventus, výkon samotný je vrchol ledovce.

Reagovat
tr1p

Reagovat
Furia Ceca

To mě – bohužel – nepřekvapuje.

Reagovat
snuff24

No nedali jste si víc jak dvě přihrávky proti Milánu co hrál v deseti a nějakým zázrakem jste to ukopali asi neni co slavit .Každopadně pro nás super AC vypadá, že bude klopýtat jen zřídka.

Reagovat
Agnelli

Letos tu LM ukopeme úplně v pohodě.

Reagovat
Juan Román Riquelme

a co potom v LM? skoncit 4 v skupine i za Maccabi Haifa?

Reagovat
Rox

Drželi jsme se proti Juventusu i v 10, nejen výsledkově, ale i herně, bohužel další oslabení a hru v 9 jsme díky Krunicovi nezvládli. Co se týče ty střely, ano, byla to i částečně smůla, jenže to kopyto tohle dělá pořád, že se schovává buď na brankový care nebo metr před stopery a vůbec nedostupuje a když náhodou jo, tak stejně kolem něho projdou. Ofenzivně je Adli 10x lepší, defenzivně být horší ani nemůže.

Reagovat
smazaný uživatel

Celkem smutné, jak tam včera pobíhaly stíny obou klubů… Rozzuřený Allegri za stavu 1:0 pro Juve mluvil za vše.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele