Sledovanost u El Clásika se dá srovnávat s finále mistrovství světa, tvrdí Šifta

25.10., 11:58
Rozhovory
Momentka z přátelského utkání mezi Realem Madrid a Barcelonou ze srpna (© Charly TRIBALLEAU / AFP)

V sobotu večer čeká španělskou ligu vrchol podzimu v podobě El Clásika, souboje mezi domácím Realem Madrid a Barcelonou. Katalánci do utkání půjdou z prvního místa a v dobré náladě po výprasku, který v Lize mistrů uštědřili Bayernu. Real ale potřebuje vyhrát, aby mu největší rival neodskočil v čele tabulky už na šestibodový rozdíl.

O El Clásiku ale i o dalších derby, která nás o nadcházejícím víkendu čekají, si v dnešním díle podcastu Livesport Daily popovídáme s Miroslavem Šiftou, spolupracovníkem Livesportu a autorem už dvou knih o slavných derby, přičemž ta druhá se věnuje právě Španělsku.

"Nebál bych se říct, že je to nejvýznamnější utkání na celém světě. Jeho sledovanost se dá srovnávat s finále mistrovství světa, historicky je to taky extrémně důležitý zápas. Pokud se na to díváme z hlediska peněz a zájmu, tak opravdu žádný jiný klubový zápas na světě není víc," tvrdí v dnešní epizodě Šifta a dodává: "Ta rivalita jde dál než jen k hranicím sportu, rivalita obou týmu je spojená se složitou politickou minulostí Španělska, narážím především na diktátorský Francův režim. Katalánci ho nenáviděli, a protože Franco se v určité chvíli rozhodl podporovat Real Madrid, nenávidí Katalánci i tenhle tým."

Zápas začíná v sobotu v devět večer, což je výhodný čas i pro fanoušky obou týmů na jiných kontinentech: "Je to nejsledovanější zápas na světě z hlediska počtu přenosů a počtu stanic, které ho vysílají. Dosah El Clásika je až 3 miliardy diváků ve 200 zemích světa. Často se čas zápasu posouvá tak, aby to vyhovovalo divákům v Asii a Latinské Americe," dodává Šifta.

Ten upozorňuje na to, že nás čeká speciální víkend, během něhož se v Evropě odehraje velké množství dalších vyhrocených derby zápasů: "Bude jich asi třináct, samá zajímavá utkání. Zmínit můžeme souboj Olympique Marseille s PSG nebo Juventusu s Interem. Krom toho bych doporučil i dvě skotská derby mezi Aberdeenem a Dundee United a taky mezi Hearts a Hibernian, což je pravděpodobně nejstarší derby na světě," láká Miroslav Šifta.

V páteční epizodě Livesport Daily jsme také řešili:

Jak bude El Clásico vypadat po sportovní stránce?

Co kdysi donutilo Luise Figa přestoupit z Barcelony do Realu?

Jak složité je vydat si v Česku vlastní fotbalovou knihu?

Všechny díly Livesport Daily najdete také na oblíbených podcastových platformách - Spotify a Apple Podcasts.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (94)

Přidat komentář
LesyJePan

10 rokov dozadu to asi mohla byť pravda, teraz už asi nie. Messi + CR tomu chýbajú a už to asi nikdy nebude také vyburcované ako predtým.

Reagovat
2miguel1

Messi CR bol peek, potom boli roky utlmu hlavne kvoli Barce no teraz ide ta sinusoida zas hore, ak pride Haaland do Barcy, bude to este vyssie

Reagovat
LyEX

čo budeš robiť, keď sa tá tvoja utópia nenaplní?

Reagovat
2miguel1

Haaland? Nič extra by sa nedialo, zoberieme dalsieho wonderkida z la masie. Ale myslim si, že prve husle začnu zas hrať Barca Real.

Reagovat
Hachim Mastour

Aby ste ho po roku nevyhadzovali ako Ibru, že sa vám nehodí do systému, aj keď to bude gólostroj. Ibrahimovičove angažmá v Barcelone je podceňované

Reagovat
2miguel1

Keď sa hodí Guardiolovi, musi sa hodiť aj nam. Pri Ibrovi bol problem ten, že Messi chcel hrať čo najviac zo stredu. Teraz by sa Ibra hodil v peeku ako sa hodi aj Lewandowski

Reagovat
LyEX

To nie je pravda a mám pochybnosti o tvojich vedomostiach ohľadom Barcy, aj po odchode Ibru hral stred David Villa, ktorý práve prišiel, následne aj Alexis hral často stred a nakoniec Suarez, pričom Messi väčšinu svojej kariéry preferoval hrať z kraja a rozbiehal akcie cez stred, ale nie na hrote. Odchod Ibru z Barcy bol jasný a priznali to všetci aktéri. K tomu Haalandovi som sa pýtal, pretože si ho tuším spomínal už viackrát ako hotovú vec z tvojho pohľadu.

Reagovat
2miguel1

Do roku 2009 hral Messi vyslovene z kraja a Eto'o na hrote. Od 2010-2014 sa Messi pohyboval asi najviac v strede vo svojej kariere, Villa bol často na lavom kraji, tak isto Alexis na pravom, samozrejme že Messi nebol uplny hrot, no vtedy dal aj najviac golov za sezony. Po prichode Suareza to uz bolo čisto pod nim, no s nim mali dobru suhru. Suarez ale vedel aj do kombinacie, Ibra bol v tom uplne nepouzitelny. Ibra sa nehodil do vtedajsej Barcy, do tejto by sa hodil ako Lewandowski ci Haaland

Reagovat
sylarko

Ale messi v tych casom hral zo stredu ako falosna 9. Nie hrot. Taze s hrotakmi ho nemozes porovnavat. A od roki 2014 hral zas kridlo

Reagovat
AliDží

Ibra nepoužitelný v kombinaci? To je další blábol. Ibra bylv Barce nepoužitelný max tak kvůli dvěma věcem - mizerný a statický pohyb, hlavně bez balonu + ego.

Reagovat
Moshe Dajan

Mno dle jakéliv logiky neříkáš nic jiného - když máš mizerný pohyb bez balonu a jsi statický, těžko můžeš být dobrý v kombinaci. Ego zase asi znamená sobeckost, takže sólování a nepřihrávání spoluhráčům. To vše je nepoužitelnost v kombinaci Leda, že by se fotbal hrál pouze na přihrávky ze stoje

Reagovat
AliDží

To je potom špatná logika. Ta pohybová část je z velké části bez balonu než s ním, prostě hráč, co v tomhle neudělá ani krok navíc, pro presink absolutně nepoužitelný. V tehdejší Barce klíčový faktor. Další věc je, že pohnout se do prostoru pro přihrávku nikdy nebyl jeho problém, on má balon rád a chce ho, ale do nohy, naopak dělat Messimu neustálé náběhy za obranu, jak to Leo potřeboval, to už ne. V tom naopak vynikali Pedro, Eto'o nebo Villa, stejně jako v presinku. Ibra je a vždy byl kombinačně fantastický hráč, má pro to cit, famózní první dotek i herní inteligenci, ale ten tým tam typologicky potřeboval jiné hráče. A ego je v tomto případě spíš záležitost mimo hřiště, to bych si myslel, že o těch hádkách a vztahu s Pepem ví dneska každý.

Reagovat
Moshe Dajan

Na druhou stranu, v těch letech nikdo po čistých devítkách nechtěl, aby se stahovaly dozadu a zapojovaly do kombinace, určitě ne v takové míře. Dnes to musí dělat i hráči, kteří k tomu nemají původně vlohy, jako třeba Lewa, nemluvě o Kejnovi, který na tom má napůl založenou hru, přestože je to velké kopyto, ne jen čekat na hrotu, až někdo dá přihrávku na podnose. A Messi rozhodně nikdy nepotřeboval neustálé náběhy za obranu, vždyt trademark jeho hry je rychlá narážečka před vápnem, na to nepotřebuješ od spoluhráče žádný náběh, stačí naprosto primitivně klepnout balon zpátky. Ale Ibra chtěl prostě lízat smetanu, ale nepochopil, že nikdy hlavní hvězda nebude.

Reagovat
AliDží

"Messi rozhodně nikdy nepotřeboval neustálé náběhy za obranu" Proč se s tebou vůbec dál bavím. Tak moc to nepotřeboval, že Barca přesně s tímhle systémem byla dost pravděpodobně nejlepší tým v historii, ale ok.

Reagovat
Moshe Dajan

Proč zapojueš do "kombinace" hádky mimo hřiště, které máš buď z bulváru nebo právě od velice důvěryhodného zdroje - přebujelého ega - tomu fakt nerozumím. Spojuješ x různých věcí dohromady, ale leze ti z toho bordel.

Reagovat
AliDží

Bordel v tom máš možná ty. Vztahy mimo hřiště se logicky pak přenáší i na hřiště. Nějak nechápu, co ti uniká. Ibra se do týmu herně nehodil a když pak trenér začal radši upřednostňovat Bojana, tak kvůli egu v kabině vytvářel toxickou atmosféru, tím se tam ještě nehodil ještě víc a byl pro ně doopravdy absolutně nepoužitelný. A na tyhle dvě věci jsem původně reagoval.

Reagovat
los_blancos

Ak ho porovnáš s Haalandom, čo si o nich myslíš? Mne príde Erling pohybovo zdatnejší, tiež čo sa týka presingu. Teraz pod Pepom vyzerá byť dosť limitovaný, ten uprednostňuje mechanický futbal, kde každý jeden hráč má špecifickú úlohu ako a kde sa pohybovať, a keď urobí niečo inak, teda hrá s väčšou voľnosťou, tak je problém. Pep je proste diktátor a aj preto jeho futbal nemusím.

Ibra bol zas statickejší, jak píšeš vyššie, ale s loptou šikovnejší, technickejší.

A ešte jedna otázka - čo si myslíš o jeho prípadnom odchode do Madridu? Mohlo by to fungovať s Viním, Kylym a pod nimi Jude?

Reagovat
AliDží

Tak to porovnání je asi takový, jak píšeš, tam se nic jinýho vymyslet nedá. Pohyb má s Ibrou dost opačný, do nohy moc ne, raději všechno do běhu. Limitovaný mi v City taky přijde rychlostí přechodu do útoku, prostě je to dynamický a brejkový hráč, i mezihře v by pak měl víc prostoru a víc by vynikl, kolikrát se dostane do situací, kdy dělá náběhy za obranu a spoluhráči ho vůbec nehledají a si radši přihrají dozadu a hrají tu svoji házenou. Ale když je za ním de Bruyne, tak je to úplně jiná pohádka. Celkově by potřeboval i tým, co hraje víc na riziko, víc centroval apod. Na druhou stranu ten tým City je tak dominantní a vytvoří mu stejně tolik šancí, že jinde by jen těžko našel lepší servis. To znamená, že jinde by mohl být víc ve hře, ale zase by dával míň gólů, nevím. Jinak se mi k nim vůbec nehodí, místo Mbappého jo, ale takto ne, jenže Kylian se mi nehodí ani k Vinimu, je to divně poskládaná ofenziva. Spíš bych si ho teď dokázal představit v Barceloně místo Lewy v tom systému Flicka vedle Yamala.

Reagovat
los_blancos

Jj, viac sa mi páčil v Dortmunde. Hral na oveľa väčšom priestore a BVB hrali častejšie na protiútoky, čo mu taktiež viac vyhovuje. Preto mi v City príde dosť otrávený, znudený, už ho to tam nebaví...

V Madride by to bolo podobné, je to skôr nemecký štýl futbalu (zmiešaný s talianskym ) a servis by v budúcej sezóne mohol mať tiež dosť slušný, ak sa potvrdí príchod Daviesa a hlavne TAA. Plus Viní s Mbappém napravo a Jude, s ktorým sa dobre pozná.

Pravda, tiež sa mi Kyly k Vinímu moc nehodil, vždy som chcel radšej Haalanda. Ale už je tam vidieť určitý posun, začali spolupracovať hlavne pohybovo a vytvárajú si pre seba priestory. Teraz je čas, aby sa aktivovali s loptou a začali lepšie kombinovať.

Reagovat
AliDží

To nie je pravda a mám pochybnosti o tvojich vedomostiach ohľadom Barcy, aj po odchode Ibru hral stred David , David Villa v Barce jako devítky odehrál tak 3 zápasy.

Reagovat
misinho7

Real prve husle hraje celu dobu , Barca by sa mohla spamätát v Európe mozno tento rok.

Reagovat
2miguel1

Reagovat
kilobyte

Když jako fanoušci Barcelony onanujete nad tím, že Haaland půjde do Barcelony, tak přemýšlíte taky nad tím, proč by k vám měl chtít jít? Nebo si takové drobnosti vůbec nepřipouštíte?

Reagovat
Hachim Mastour

finančná, územná istota a ideálne počasie

Reagovat
2miguel1

Tak je tu moznost ist do Realu samozrejme, čo by bol trochu pruser, ale keď sa bavime z dlhodobeho hladiska, najlepši hrači chceli vždy ist do Barcy a Realu. Mame nastupujucu mladu generaciu, plat by nemal taky ako ma teraz Lewa. ManCity nieje take PR meno, ak odide Guardiola tak odchod Haalanda je istota

Reagovat
kilobyte

No úplně vždycky ne. Navíc taková věc se může velmi rychle změnit.

Reagovat
Uwe háže buly

Vždy ne, ale jsou snad nejdelší dobu na vrchole ze všech

Reagovat
los_blancos

Hlavne City zrejme čaká trest a niektorí stále zabúdate, že rovnako tak vašu Barsitu. Otázka je len kedy. Napríklad taká kauza Soule je na súdoch už 7 rokov a stále nič. Putta España

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
patas92

Protože pokud bude chtít odejít ze City, tak kromě Barcelony reálně nemá kam jít

Reagovat
kilobyte

Že půjde Kane do Bayernu by nikdo taky 2 roky předtím netipoval.

Reagovat
patas92

Úplně jiný případ. Kane mohl jít (teoreticky) skoro kdekoliv v Anglii, do Realu, Barcelony, do Bayernu...Haaland v rámci Anglie nepřestoupí, v Realu je plno, v Bayernu je Kane. Zbývá ti Barcelona.

Reagovat
kilobyte

V Barceloně je Lewandovaski.

Reagovat
sylarko

Ale ten tak do 2 rokov bude koncit, taze to ho potom moze haland kludne nahradit

Reagovat
kilobyte

Kaneovi bude končit smlouva za 2 a půl roku.

Reagovat
sylarko

Ale kane do barcy uz nepojde

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
sylarko

Asi som to zle pochopil, ale neviem preco spominal kejna ked som hovoril o moznom prichode halanda ako nahradu za lewu

Reagovat
fenixLFC

pretoze tvrdis ze okrem barcelony haaland nema kam ist a argumentujes ze bayern pada kvoli kaneovi. lenze dlzka zmluvy lewy v barcelone a kanea v bayerne je skoro rovnaka. takze ked lewu moze haaland kludne nahradit tak rovnako pokojne moze nahradit aj kanea, ergo tych moznosti kam by mohol ist existuje viac

Reagovat
sylarko

tak to reagujes na zleho. ja som netvrdil, ze nikam inam nemoze ist.

Reagovat
fenixLFC

to je uplne fuk. tak ako tak si nepochopil o com hovori takze ta poznamka ze kane nepojde do barcelony je mimo

Reagovat
patas92

Který má 36.

Reagovat
kilobyte

Ale smlouvu má jen o rok kratší než Kane.

Reagovat
patas92

Furt je v jeho případě pravděpodobnější Barcelona než Bayern

Reagovat
kilobyte

Což ale neznamená, že tam půjde.

Reagovat
patas92

Reagovat
los_blancos

Real coño

Reagovat
Kiss Me Polka!

nemohla to byt pravda nikdy, ta cisla jsou uplne vycucane z prstu, neexistuje pro ty nesmysly s miliardami snad zadny ani neposlehlivy zdroj. jedine co se da s 3 miliardami dohledat je to, ze LALIGA mela za celou sezonu 3mld divaku (samozrejme ne tolik jednotlivych lidi ale celkova sledovanost..) a i to je bez jakyckoli dukazu, zdroju..

Reagovat
2miguel1

Tak Premier League bola urcite sledovanejsia aj za čias Messi a Ronalda, no to nič nemeni na tom, že Ronaldo chcel prestupit z United do Realu. Z Barcy a Realu sa uz neprestupuje nikam, z timov premier league este hej, ( hazard, suarez )

Reagovat
Kiss Me Polka!

nevim vubec na co reagujes.

Reagovat
Geordies

Musím přiznat, že zítřejší mač mě, jako fanouška PL, láká snad poprvé od konce éry CR7 vs Leo. Barca má tu nastupující generaci skvělou.

Reagovat
monkej

Reagovat
8lampard8

Reagovat
fantomas10

snad by se mohl hrat i fotbal

Reagovat
Ladas321

Reagovat
Cotton

Reagovat
Rezignuj

Reagovat
Xavivax1

Reagovat
dextroza_m

Válená snad nebude...

Reagovat
Cracker10

Vem si prasek.

Reagovat
misinho7

Ono posledné roky to bolo slabsie aj vinou Barci, tento rok vyzeraju ze su spat cize mega sa tesim na to El Clasico. Ocakavam prestrelku.

Reagovat
YNWA__MSN

To platilo dřív Messi vs Ronaldo a hlavně top El Clásica Guardiola vs Mourinho ...teď už je to tak poloviční...

Reagovat
mayday

To byly neskutečné pekla, Žoze na lavce, na hřišti Puyol, Ramos, žduchačky, sekery zezadu, krásné góly... Messi vs. Ronaldo... Lepší už to nebude

Reagovat
dextroza_m

Proč by nebylo? Tyhle kecy...

Reagovat
mayday

A je? Že to nemá tu jiskru jako za Ronalda a Messiho apod., to snad nelze popřít.

Reagovat
Cracker10

Reagovat
Cracker10

Jo tam byla neskutecna nenavist posledni roky uz je to kamaradstvi, o nicem no.

Reagovat
JuveGrandeAmore <3

El Clásico a Derby d'Italia paradny program na vikend

Reagovat
Csaplárova past

Tohle je obyčejný zápas, poslední pořádné El CLassico bylo za Mourinha. Na trávníku žádní řízci a na lavičce kliďasové. Barcelona má svý problémy a je trochu v ústranní. A chybí tomu hráči jako Ramos nebo Pepe. Zkrátka tam necítím tu rivalitu nebo nenávist

Reagovat
Hachim Mastour

Keď už tak, tak za Ancelottiho

Reagovat
Csaplárova past

Každý to má nastavené jinak, neberu ti to

Reagovat
Hachim Mastour

ja som myslel prve dve Carlove sezony

Reagovat
Csaplárova past

Chápu, ale už tehdy mě El Classico tolik nebralo jako třeba právě za Mourinha a ještě před ním ...

Reagovat
LyEX

Tak za mňa to boli aj zápasy predtým, kedy tie súboje neboli práve o nenávisti čo by za mňa nikdy futbal byť nemal preto týchto psychopatov vo futbale nemám rád, ale obdobie predtým Puyol, Xavi, Iniesta, Ronaldinho vs. Zidane, Beckham, Raul, Ronaldo to bolo radosť pozerať.

Reagovat
Kucka

Reagovat
fantomas10

praveze s tema reznikama se na to nedalo divat

Reagovat
pobody's nerfect

U mě to asi platí. Viděl jsem tolik zápasů EC jako finále MS.

Reagovat
Cotton

Reagovat
Kiss Me Polka!

zdroj pro ty nesmyslna cisla? 3 miliardy lidi? srovnatelne s finale MS? la liga samotna, ktera bude nadsazovat co se da pise, ze el clasice MUZE MIT POTENCIALNE 650mega sledujicich, odhady kllem toho kolik to opravdu sleduje jsou 100mega. finale ms sledovalo 1.5mld

Reagovat
kilobyte

Ty 3 miliardy jsou fakt nesmysl. Když by se nad tím aspoň trochu rozumný člověk zamyslel, tak mu musí dojít, že je to blbost. Určitě ten zápas nesleduje více než každý třetí na planetě. Tolik lidí k tomu zápasu možná nemá ani "přístup".

Reagovat
Skokan 6.

Chtěl jsem napsat, že finále MS je podle mého mnohem přístupnější a proto samo o sobě to srovnání kulhá.

Reagovat
Cotton

Reagovat
Hey_Lancelot

souhlasim, on pouziva nesmyslnou metriku. Pouziva DOSAH, coz je jak kdybych rekl, ze Vietnamska vecerka na vinohradech ma dosah 1 milion lidi.

Skutecna sledovanost:

- Finale MS 1 mld.

- Rekord behem Messi/CR ery je asi 700 mio.

- Posledni roky to bylo dost slaby, letos cekam velky nakop diky nakopnuti Barcy a Galaktikos 2 Realu.

Reagovat
Kiss Me Polka!

no hlavně ale ani ten 3mld reach není nikde k nalezení. nic jsem o tom nenašel .

a teda taky nevím, kde je někde zdokumentováno, že El clasico někdy sledovalo 700mil lidí, pošli mi pls kdes to našel.ja jsem našel jen to o 650mega ale to není reálná sledovanost, jen odhad laligy kolik lidí by to teoreticky mohlo sledovat. (takže reálně nadsazená blbost)

Ms 22 sledovalo podle fify 1.5mld.

Reagovat
fantomas10

V kazdem planeo elektro mas pustenych soucasne 20 televizi, takze to potom cisla naskakuji samy

Reagovat
los_blancos

Jj, je to podobný nezmysel jak tá neustála mantra s Francom...

Reagovat
technecium

https://youtu.be/fVufY4SCoOk?si=udCXnyXrEJvWd0T_

Tohle Classico už asi nic nepřekoná co do kvality, zábavy a legendárních momentů ale taky mám pocit, že poprvé za dlouhou dobu to bude mít letos šťávu.

Reagovat
Kepy_FCB

tak určitě

Reagovat
Salfovic

A co nějaká data pro srovnání ?

Reagovat
fantomas10

Pan Sifta rika 3 miliardy ve 200 zemich, takze to bude pravda

Reagovat
pobody's nerfect

Já bych odhadl 4 miliardy ve 300 zemích a k tomu dalších 25 milionů v sousední galaxii.

Reagovat
dextroza_m

Musíš započítat i astronauty na oběžné dráze, tak znovu...

Reagovat
ACSeRw!n

uplne mimo vyjadreni.. jen hrotici senzaci

Reagovat
los_blancos

Klasický EuroFotbal pod LiveSportom...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele