Slovan Liberec změní majitele, Kania získal opci na koupi 75 procent akcií

21.12.2023, 10:53, aktualizováno 21.12.2023, 11:46
Aktuality

Fotbalový Liberec bude mít nového většinového majitele. Podnikatel Ondřej Kania získal opci na koupi 75 procent akcií. Slovan o tom informoval na svých webových stránkách. Severočeský klub od roku 1996 vlastní sklářská společnost Preciosa a jeden z nejbohatších Čechů Ludvík Karl.

Jednatřicetiletý Kania, výkonný ředitel společnosti JK Education/Consilium, která se zabývá vzděláváním a provozuje mimo jiné síť soukromých škol, může opci uplatnit do 15. května příštího roku. Preciosa se bude i nadále podílet na řízení a dalším rozvoji libereckého klubu. Kania se zavázal, že do Slovanu vloží formou příplatku mimo základní kapitál významný finanční obnos.

"Mým jednoznačným cílem je ve střednědobém horizontu navázat na úspěchy, kterých Slovan konzistentně dosahoval v nedávné minulosti - tedy boj o nejvyšší příčky ve FORTUNA:LIZE a účast v evropských pohárech. Zároveň se chci osobně angažovat v rozvoji mládežnického a ženského fotbalu v rámci klubu," uvedl Kania.

Podle dřívějších informací webu inFotbal.cz chce podnikatel do Liberce znovu přivést Jana Nezmara, jenž nyní pracuje pro hokejové Bílé Tygry. Nezmar byl dlouholetým útočníkem Slovanu a následně úspěšně působil jako sportovní ředitel v Liberci a poté v pražské Slavii.

Sedmasedmdesátiletý Karl do Slovanu vstoupil v polovině 90. let, kdy klubu pomohl z finančních problémů. Za jeho éry získal Liberec tři mistrovské tituly v letech 2002, 2006 a 2012. Rovněž se několikrát dostal do pohárové Evropy, v roce 2002 došel až do čtvrtfinále Poháru UEFA.

Vlastníka mohou v nejbližší době změnit i další tři prvoligové kluby. Pražskou Slavii má od čínské společnosti CITIC Group koupit miliardář Pavel Tykač, majitel energetické a uhelné společnosti Sev.en Energy. Podle médií je ve hře také prodej klubů z Teplic a Českých Budějovic.

Od loňského června má nového majitele Viktoria Plzeň. Rakousko-švýcarská podnikatelská skupina FCVP GmbH získala majoritní podíl od Adolfa Šádka, jenž ve vedení klubu zůstal.

Autor: ČTK

Komentáře (144)

Přidat komentář
Imos

Skvělá zpráva! Nemůžu si pomoct být optimistický. Vyjádření ohledně ambic bez okolků, že chce jet na poháry je super znamení. SLOVAN

Reagovat
Strakosha

Pro Slovan dobrá zpráva. Snad jen nevezme toho Nezmara. Kupování jízdenek, jízda na oranžovou,to fakt už ne

Reagovat
Imos

Nezmar je jedna z největších věcí na který se těším, ti fakt kašlu na nějaký ježdění na oranžovou ve slávii v době kdy úplně každej kromě Teplic jel na oranžovou a některé týmy na červenou, ve Slovanu dělal bravurní práci a to je jediný co mě zajímá

Reagovat
Strakosha

Co si za člověka, podporovat tuhle špínu ve fotbale

Reagovat
Imos

úplně normální řekl bych, nedělej tady jako bych glorifikoval Romana, fakt se tady netvař, jako by byl Nezmar největší špína po těhlech, není

Reagovat
Strakosha

Takže podporuješ to, že kromě kádru bude řešit,kdo bude na listině rozhodčích, každý týden bude řešit obsazení rozhodčích, nějaký to všimný,aby byla rovina a další a další svinstvo?

Reagovat
Imos

no ne nebude nic takovýho řešit

Reagovat
Imos

kde ty ses vůbec vyloupnul, jediné příspěvky co si od tebe za ty dva měsíce vybavuju je píčování do všeho a do všech a cokoliv je špatně občas máš názory jako by jsme stále byli na tom samém jako před třemi roky ve fotbale a úplně všechno co píšeš ve velkým přeháníš, o co ti jako jde? klidně přiznej že rád trollíš, k tomu máme pochopení

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Freedo

A co je na tom vlastně divnýho, že se kluby zajímají o to, kdo je bude pískat? Je snad v jejich zájmu, aby to nebyly nějaký svině, co po nich půjdou.

Reagovat
Imos

jak se opovažuješ říkat zjevně logickou věc a pravdu

Reagovat
kilobyte

Přesně. Chtěl jen zajistit rovinu.

Reagovat
Remt

To je prdel, že v době kdy vyšla kauza s Berbrem, tak začali různí lidé z fotbalového prostředí říkat, že "člověka na rozhodčí" má snad krom Teplic každý tým v lize.

Reagovat
Lemond Laws

Dělali to všichni, tak to budu dělat taky.. Super přístup

Reagovat
Imos

a to tam píšu? možná ti to tuhle konotaci dá, podle sebe ..., ale já reálně nevidím důvod se nad tím pohoršovat v tuhle dobu, pohoršovat se nad tím mělo v době kdy se to dělo a zjistilo, teďka už to může být jedno

Reagovat
Greny

Tak on Liberec už jednou ještě předtím schytal u nějakej odpočet bodů ne..??? Tam jsou zvyklý

Reagovat
Imos

Mysliveček no

Reagovat
didosh

Reagovat
mistr129

Já jsem tedy jen rád že jsme se ho zbavili. Doufám že ho nevezmete, celkove vás jako klub mám rad a když se konečně zbavite zmrdského majitele za sympatického, tak byste vzali tuhle špínu

Reagovat
vestinustarychdubu

Já mám z Nezmiče smíšený pocity. Samozřejmě, je to legenda klubu, srdcař a to jak na hřišti tak mimo něj (úspěšná éra s Trpišem), ale tenhle jeho škraloup mi taky uplně nevoní a nerad bych, aby se Slovan prezentoval nějakýma levárnama.

Nicméně, fakt seš tak naivní a myslíš si, že to byla sólo akce Nezmara, že si tam jako šíbr ve Slavii dělal, co chce a nikdo ostatní o tom nevěděl/nepodporoval to nebo to nedělal na základě něčího rozhodnutí/příkazu?

Reagovat
mistr129

Ne, to si nemyslím, ale když nemám tušení ani žádné sebemenší důkazy, že v tom s ním jel někdo další, tak nemůžu ukazovat prstem a říkat "snad vypadne tenhle z klubu". Bude mi stačit držet se daleko od Nezmara a zbavit se Bílka (Číňany, byť z jiných důvodů, si naštěstí mohu odškrnout), stejně tak Spartě přestanu předhazovat loňské jaro, až tam nebudou Křetínský a Krula

Reagovat
Imos

Reagovat
esmuellert

Reagovat
delfin

Reagovat
Zofka

Nebuď tak velký optimista. Jsou to klišé řeči jako každé jiné. Tohle říkal i nový majitel Budějovic a už se chce pakovat pryč.

Ale jedno velké plus v tom je. Kdyby Karl umřel bez prodeje klubu, o který se snaží již nejméně dekádu, tak bude Liberec v čudu. Stejně jako všechny ostatní kluby, co mají takto výrazného a jediného majitele. Jeho děti to moc nebaví. Tohle je dobrá vlaštovka na pokračování klubu v nejvyšší soutěži. Jak se bude dařit a řečem o návratu do pohárů bych velkou váhu nepřikládat, to se uvidí časem a jsou to jen líbivé povídačky.

Reagovat
Imos

jasný, ale zas nebudu z principu skeptik jen abych pak řekl já vám to říkal, to je pro blbečky

A ono my nejsme daleko od poháru ani teď, takže by reálně stačil ten impuls a shoda náhod aby to klaplo

Reagovat
didosh

Reagovat
KingMaster13

Jako vše lepší než Karl, který to tak 5 let táhl do sraček. Navíc těch peněz co z toho klubu vysosal za posily. Teď ta kombinace Kania - Nezmar - Kováč(?) může být hodně silná. Si představme že najednou Liberec si bude moci dovolit třeba Hlavatého a Slončíka (za Karla nemožné)

Reagovat
Imos

+ čekám, že se konečně klub bude věnovat PR, který Ludva cíleně bojkotoval. Věřím, že s tímhle triumvirátem a kdyby se třeba povedlo dostat do Evropy, tak by ani netrvalo tak dlouho, abychom se vrátili k našemu starému průměru čtyři a půl tisíce na zápas.

Reagovat
KingMaster13

Přeju Vám to, sice ty zápasy u vás budou opět oser ale tak pro ligu dobře

Reagovat
Imos

to byly oser i předtím, teď to budeme mít ještě horší (doufám)

Reagovat
KingMaster13

Alespoň to dělejte pořádně a seřežte i Spartu, pak když budeme mít oba dva z vašich zápasů 0 bodů tak to tak nevadí

Reagovat
Imos

to by mi taky nevadilo teda

Reagovat
lampas

Snad se ale nepůjde po žádných nesmyslech jako v Baníku. Teď si každý bude myslet, že máme prachy, tak i za takovýho Hlavatýho si řeknou třeba 20 mega... Kádr máme slušný už teď, takže bych se v první řadě zaměřil na udržení toho co máme (včetně Červa a Tupty). Naštěstí Nezmar v tomhle umí chodit.

Reagovat
Imos

udržet opory, vzít Pavelku, stopera a Peška na doplnění + teda beka za Fukalu a už na jaře můžeme zlobit v boji o Evropu

Reagovat
VersaceChain

Reagovat
Imos

a co má fanda MANU a ničeho jiného na tohle?

Reagovat
kilobyte

Ostatní vás budou dojit, jako vy jste dojili nás.

Reagovat
Lemond Laws

No já si myslím, že úplně zase tolik mega peněz mít nebudete... jak si asi každej myslí

Reagovat
Imos

nebudeme, ono to bude v podobným režimu, jen se bude víc dbát na PR a nebudeme prodávat za každou cenu

Reagovat
mistr129

Jako mě ten nákup docela překvapil, Kaniu jsem nějak znal, ale měl jsem představu že to je takový “trochu bohatší” člověk, který si ve fotbale může dovolit koupit max reklamu na rukávu

Reagovat
Lemond Laws

Tak to zase ne... Ale spíš jsem nečekal, že má "volné prostředky".

Hodnota jeho majetku jde už přes miliardu...

Reagovat
didosh

Reagovat
Strakosha

S Nezmarem hlavně v zákulisí

Reagovat
KingMaster13

Měli by to i s bonusem Jako blbé, že není úplně košér, super pro Liberec že by měli někoho kdo v tom navíc i umí chodit

Reagovat
Axelrose

To mi jako chceš říct, že by si Liberec nemohl dovolit Hlavatého?

To bych se divil.

Reagovat
Kily

prodej Hlavatého by byl definitivním odpálením se ze strany pardubického vedení, po kterém by na ten fotbal chodilo maximálně pár set důchodců

takže to případné kývnutí na nabídku vlastně není vůbec nereálné, navíc by to dávalo smysl i z pohledu hráče

Reagovat
monty25

"Zároveň se chci osobně angažovat v rozvoji mládežnického a ženského fotbalu v rámci klubu."

Reagovat
Imos

ženský tým se hrozně zvedl i teď za poslední roky, kdyby do toho reálně investoval, tak bychom to Slovácko už mohli dát a mít v Evropě jak ženské tak chlapy tak by to byla mega pecka

Reagovat
monty25

Teď už půjdou do Ligy mistryň nejspíš jenom dva týmy, to byste museli dát i Spartu. Ale chystá se ženská EL, tam bych to viděl docela reálně.

Reagovat
Imos

aha, tvl.... tak snad ta EL aspoň

Reagovat
Axelrose

Já si nejdřív myslel, že jsi to ty - ale ty by jsi asi investoval spíš do Tepláků, nebo Žižkova, co?

Reagovat
monty25

Tak určitě, ale zatím to teda nehrozí.

Reagovat
Axelrose

Paráda, tak to Pce ještě žijou

Reagovat
Lemond Laws

Hm, 31 let (předevčíem). Gratulace

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Kozel nebo Kováč?

Reagovat
Imos

Prej Kováč, sice je to vůči kozlovi docela hnusný, druhou půlku podzimu už měl dobrou

Reagovat
20DollarsInMyPocket

No já si právě říkal, že když to do sebe začalo zapadat teď ke konci, tak mi to přijde docela riskantní. Já furt nejsem o Kováčovi přesvědčen.

Reagovat
Imos

já bych taky byl spíš pro to, aby Kozel dojel aspoň sezonu a pak se uvidělo

Reagovat
Strakosha

Ani jeden. Kozel s tím kádrem hrál spíše podprůměrně, není tam progres prostě. Kováč, tak jeho výsledky v Opavě, Táborsku i Pardubicích mluví za všechno

Reagovat
Axelrose

Tak pokud vím, Kováč má stále dlouhodobou smlouvu v Pcích.

Jako že by ho Liberec vyplatil? Vždyť tu někdo psal, že nemá ani na Hlavatého

Reagovat
Kaspar

Tak jeste Budejky a Teplice

Reagovat
KingMaster13

Za Teplice bych byl hodně vděčný, to je klub co si to zaslouží. V Budějovicích ta změna (prý dokonce k horšímu) bude jen labutí písní toho klubu v 1. lize

Reagovat
kilobyte

Ono to jde ještě horší?

Reagovat
KingMaster13

Já o tom nic nevím, spíš jen interpretuju co se říká či píše. A u těch Budějovic jsem viděl už několik zmínek, že ten nový majitel má být ještě větší dement jak Koubek. Nyní se spekuluje že najmou Karla Jarolíma, což by byl 1. pěkně dementní krok nového vedení

Reagovat
kilobyte

Pochybuji, že by se našel větší dement. Vždyť on na vlastní klub prásknul/vymyslel, že padělají podpisy.

Reagovat
Kaspar

Davida Jarolima ne?

Reagovat
3M

To ma fakt tolik penez, ze muze utahnout klub v prvni lize?

Jinak jen a jen dobre, snad ta liga pujde uz jen nahoru

Reagovat
Imos

to je asi jediný otazník, co nikdo neví myslím, že většina z nás neměla tušení, že někdo takový existuje

Reagovat
3M

No prave. Jestli to ve finale neni vetsi risk nez za toho komouse

Reagovat
Imos

máme tu nějakýho znalce, co by byl schopný říct, jak na tom reálně je v tom jeho podnikání?

Reagovat
Lemond Laws

Na jeho věk určitě super úspěný. Specializuje se na školství a vzdělávání. A jeho firmy jsou ohodnoceny na cca 1,5 miliardy.

Ale myslím si, že čistého cashu tolik mít nebude a rozhodně to nebude Boss Matějka, který najednou napumpuje stovky milionu do klubu, to určitě ne

Reagovat
Imos

díky

no já právě četl, že buď část nebo celou jeho firmu už přeprodal dál a rozjíždí další projekty a i díky tomu má na slovan

Reagovat
Lemond Laws

Dávalo by to smysl. Něco jsem koukal do závěrek nějakých jeho firem.

Ale zase nějak detailně jsem to taky nezkoumal

Reagovat
Axelrose

Jako že nekoupí mladýmu ani Roteiro, jo?

Reagovat
Blasphemer

Má soukromé školy, kde se platí školné 300k ročně.

Reagovat
Imos

ideální a vůbec bych se nedivil, kdyby otevřel školu i v Liberci, si představ úplně jiné podmínky pro mládež, když pro ně máš i školu, která ti může jít na ruku

Reagovat
Blasphemer

Třeba dostanou mládežníci Slovanu slevu.

Reagovat
Imos

to si právě představuju, nebo vyloženě, že by to měli jako jediní buď zdarma nebo za symbolickou cenu

Reagovat
Strakosha

Už se nedivím, že podporuješ Nezmara. Normální děti plaťte 300k ročně, fotbalista s třetinovým IQ zadarmo a ještě mu zařídíme, aby školu úspěšně dokončil. WTF

Reagovat
Imos

jaký wtf prosimtě? ty zrovna zníš jak typ, co by mohl pochopit sportovní stýpka, tak mi chytráku řekni jak si cokoliv představuješ ty, zatím jsi jak opozice, všechno špatně, všichni špatně a já jediný vám řeknu že ten druhý je zlo

Reagovat
Lemond Laws

Což pro bohatší vrstvu 25 měsíčně zase není tolik podle mě ...

Reagovat
Blasphemer

Však v pohodě, každý ať si platí co chce. Ale třeba takový PORG, který považuju asi za nejprestižnější školu tady a který má reálné výsledky, je snad o víc než o polovinu levnější.

Ale když chce někdo svoje dítě strčit na školu, která kopíruje US high school a platit za to tolik, tak je to jeho volba.

Reagovat
Lemond Laws

Jojo, na školství asi expert nejsem

Ale pokud dokáží jednotlivé ročníky nějak naplnit i za tu cenu, tak pro ně jedině dobře a Liberec si koupí útočníka

Reagovat
Imos

win win

Reagovat
Jordi Alba

Jako pro Spartu a Slavii, až ho budou po roce kupovat ?

Reagovat
Imos

vlastně taky, takže triple win

Reagovat
Muffi

cca 300 litru je v Brne, v Praze 390-550.

Vzhledem ke spouste kvalitnich skol v obou mestech a mizernych SVP, kdyz jeli driv podle ceskeho kurikula spis luxusne zabalene nic.

Reagovat
Imos

tak on má snad nějaký ten american style high school ne?

Reagovat
Muffi

On ma ty americke a prvni co mel bylo nejake humanitni gymnazium v Praze fungujici normalne v ceskem skolstvi. Nevim, zda mu to jeste patri ale ty dokumenty odtam jsou spatne.

Reagovat
Imos

okok

Reagovat
kilobyte

Nemá, musel jsem mu půjčit.

Reagovat
Axelrose

Tak Dědek do Dynama taky nesype vlastní peníze.

Jestli se jedná o drahou školu, může mít poměrně dost kontaktů na různé majitele firem.

A jestli je tak dobrý v podnikání, jak se tu píše, určitě to není nějaký hurá krok a může už mít domluvené sponzory na pár let dopředu.

Uvidíme, ono to nějak dozraje, každopádně dobře, když tu bude další klub, který nebude mít problémy s financemi.

Reagovat
vestinustarychdubu

Slovan nikdy problémy s financemi neměl, což je v lize rarita. Ano, někdy to bylo na úkor sportovních výsledků, ale obecně je Slovan známý tím, že se tam vždycky a všechno platilo včas a nikdy se nestalo např. že by klub hráčům dlužil peníze, což bych rád, aby v klubu zůstalo.

Reagovat
didosh

Reagovat
Axelrose

Tak ať to takhle šlape dál

Reagovat
ACSeRw!n

a KJVCD do CB

Reagovat
KingMaster13

Sestup. To není dobrej trenér do rozesranýho týmu + mu navíc teď docela i ujel vlak. Jarolím vynikal v týmech kde měl ideální vlastnickou strukturu a podmínky (Slavia první roky, Bolka)

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Když už nic jinýho, tak je aspoň naučí pít vodu.

Reagovat
KingMaster13

+ Soustředění v Krkonoších na běžkách

Reagovat
srandamač

Reagovat
Kang & Kodos

Jarolím feat. ty agenti, co tam jsou, to bude jazda

Reagovat
Greny

17 odchodu a 20 posil Droppa už se beztak hlásí do pripravy

Reagovat
Kang & Kodos

Tak Droppovi nikde neplatili, to ještě ušetří

Reagovat
Mass

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
PJ

koukni pls na mail

Reagovat
$dolar$

A Podry je už oficiálně out?

Reagovat
ACSeRw!n

myslim ze bohuzel je no

Reagovat
Kaspar

Uz se tesim zase na ty haluzacky postupy proti favoritum ve stylu Udine

Reagovat
Y.N.W.A

To jsou ty kečupy?

Reagovat
Lemond Laws

Nee, to byla firma jeho táty, kterou prodal a veškerý majetek zdědil právě tento syn a ten poračuje v byznysu, ale v úplně jiné sféře

Reagovat
Lemond Laws

Měl by vložit částku 200mega se teď píše....

Reagovat
Imos

já čekal max polovinu

Reagovat
Lemond Laws

SKS taky ofiko podepsáno

Reagovat
Lemond Laws

Jaroslav zůstává, protože to vlastně celý upekl

Reagovat
žrout

Jestli do toho dá kromě koupě těch 200 mega, tak dost slušná injekce za mě

Reagovat
Lemond Laws

Myslím, že 200M hodnota za těch 75%...

Reagovat
žrout

„Kania přes svou společnost nabyl opci k 75 % akcií klubu, kterou může uplatnit do 15. května 2024. Součástí transakce je i závazek nabyvatele vložit do Slovanu Liberec formou příplatku mimo základní kapitál významný finanční obnos,“ uvedl klub v tiskové zprávě.

Podle zdrojů inFotbalu se jedná zhruba o dvojnásobek ročního rozpočtu Slovanu, tudíž suma přesahuje zcela jistě 200 milionů korun.

Reagovat
Lemond Laws

Reagovat
didosh

Reagovat
Muffi
Reagovat
0:1

Snad se pokusí něco udělat s obrovskou ostudou Liberce a to je prakticky neexistence vlastních odchovanců v ligových klubech.

Reagovat
didosh

Reagovat
kecipep

Karl měl sedět až zčerná, takže za mě pozitivní zpráva. Stejně tak odčíňanění Slavie.

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
Mass

Baník, Liberec, Slovácko, kdo bude ten 4. silnej českej tým do pohárů?

Reagovat
Lemond Laws

Každou sezonu někdo jinej.

Na nějakou větší dominanci bys potřeboval podle mě o hodně věší kapitál. Vem si, že to trvalo nějakou dobu než SKS a ACS mají opět takovou dominanci doma.

Reagovat
kecipep

Když si vytáhnou hlavu z prdele, mělo by to dlouhodobě být Brno a Baník

Reagovat
Imos

*Slovan, Brno ani Baník do týhle sorty co jsou schopni hrát i Evropu nepatří

Reagovat
zorz767

Kania je sice extrémně šikovnej podnikatel, ale tady myslím, že pohoří. Dělat v Česku fotbal je něco trošku jinýho než založit start-up

Reagovat
vestinustarychdubu

Já na to jsem zvědavej no, je fakt, že fotbalovým prostředím (těžko říct, s kým se zná a nezná) je nepolíbenej, ale zase by to mohla být na jednu stranu jeho výhoda.

Na druhou stranu, pokud chce Nezmara jako GM, tak to alespoň s jeho zkušenostma a vztahem ke klubu dává smysl a neni to úplně pitomej pokus jako ČB s Podroužkem.

Reagovat
smazaný uživatel

Vzhledem k tomu, že on tam jen bude sypat prachy a řídit to bude Nezmič, tak rozhodně nepohoří.

Reagovat
delfin

Proto asi chce toho Nezmara.

Reagovat
papanegra

Česky koeficient jde nahoru a čeští podnikatelé kupuji týmy z ligy s vidinou lehkých peněz z evropských pohárů…

Reagovat
didosh

Reagovat
FCSL

Parádní Jsem nohama na zemi, ale Ludva už je prostě starej a muselo to přijít, takže super, že to dopadlo tekhle. Ted by to chtělo toho Nezmiče ještě. Sice si posral pověst, ale neexistuje pro nás lepší člověk. Klub zná ze všech úhlů a dodal by obrovský zkušenosti, který bude novej majitel potřebovat. Tak snad ho to zláká

Reagovat
Imos

Reagovat
delfin

Reagovat
mayday

Brzo vystřízliví.

Reagovat
Bex5

Zavidim

Reagovat
cr7sux

Reagovat
delfin

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele