Souhrn kvalifikace o postup na ME 2020 - čtvrtek 10.10.

10.10.2019, 17:52, aktualizováno 10.10.2019, 22:43
Komentáře a souhrny
Belgie rozstřílela San Marino a jako první si zajistila účast na ME. Nizozemsko doma nakonec otočilo zápas se Severním Irskem a posunulo se na dělenou vedoucí pozici. Slováci se rozešli nerozhodně s Walesem a drží se na průběžném druhém místě skupiny E za Chorvatskem, které zdolalo Maďarsko...
Skupina C

Nizozemsko - Severní Irsko 3:1

10.10.2019 20:45

Góly: 80. Memphis Depay, 90. Luuk de Jong, 90+4. Memphis Depay - 75. Josh Magennis

Nizozemsko nakonec zvládlo klíčovou bitvu o postup se Severním Irskem a díky fantastickému závěru otočilo nepříznivý vývoj, svého protivníka zdolalo po výsledku 3:1. V tabulce skupiny C se posunulo na vedoucí příčku s dvanácti body o skóre před Německo i čtvrtečního rivala. Hosté předvedli houževnatý výkon, ale vinou selhání v posledních patnácti minutách prohráli podruhé za sebou, navíc se jim výrazně vzdálil postup na EURO 2020.

Zápas probíhal v opatrném duchu, svěřenci trenéra Michaela O'Neilla spoléhali na skvělou defenzivní práci a protivníka prakticky k ničemu nepouštěli. První velká příležitost byla k vidění až v 69. minutě. Na krásnou kolmici za obranu soupeře si naběhl Bergwijn, jenomže v hodně těžké pozici úspěšně zakončit nedokázal a mířil jen do rukavic připraveného gólmana Peacocka-Farrella. Oranjes znovu zahrozili o čtyři minuty později.

Po závaru v pokutovém území Severního Irska se dostal k ráně z velmi nadějné pozice Wijnaldum, avšak jeho pokus dokázal na poslední chvíli odvrátit do bezpečí vracející se Evans. Hosté z ničeho nic prorazili v 75. minutě a dostali se do senzačního vedení. Dallas odvedl výbornou práci na pravé straně a pak odcentroval před hranici brankového území, kde nejvýše do vzduchu vyskočil Josh Magennis a svou hlavičku usměrnil do levého spodního rohu.

Domácí od tohoto okamžiku výrazně přidali a kýženého vyrovnání se dočkali za dalších pět minut. Útočník francouzského Lyonu Memphis Depay si zpracoval přihrávku od Malena a pak z deseti metrů zavěsil přímo k pravé tyči, Peacock-Farrell se natahoval marně. Vzápětí se mohl prosadit také Malen, ale z osmi metrů hlavičkoval vedle. Když už se zdálo, že Severní Irsko vybojuje nesmírně cennou remízu, tak v první nastavené minutě rozhodl Luuk de Jong.

Střídající kanonýr španělské Sevilly se ani ne po čtvrthodině strávené na trávníku zjevil u vzdálenější tyče a po tečovaném pasu Bergwijna z levého křídla dopravil balón nadvakrát do sítě, ležící Peacock-Farrell neměl nárok. Severní Irově začali hrát od tohoto momentu na obrovské riziko a doplatili na to ve čtvrté minutě nastavení. Podruhé do černého se trefil aktivní Depay, jenž po kolmici de Jonga vystřelil z mírného úhlu přesně k zadní tyči.

Více informací k zápasu

Bělorusko - Estonsko 0:0

10.10.2019 18:00

Góly: -

Bělorusko nedokázalo navázat na nedávnou výhru v Estonsku (2:1) a tentokráte se stejným soupeřem jen remizovalo v Minsku po bezbrankovém výsledku. Domácí byli ve všech ohledech lepším výběrem a vyprodukovali i mnohem více střeleckých pokusů, avšak gól se jim vsítit nepovedlo. Hosté za celých devadesát minut nevystřelili ani jednou mezi tři tyče, i přesto získali svůj první bod v kvalifikaci. V tabulce skupiny C zůstávají poslední pátí.

Svěřenci trenéra Markhela po nečekané remíze definitivně přišli o naději na dvě postupová místa a se čtyřmi body jsou čtvrtí. První obrovská příležitost se zrodila krátce po odehrané čtvrthodině a dostali se do ní hosté, poté si už nic nebezpečnějšího nevypracovali. Vassiljev po skvělé kolmici vypálil z první a orazítkoval vzdálenější konstrukci. Pak se ke stejnému hráči odrazil míč zpátky, ovšem Vassiljev při dorážce trestuhodně selhal a mířil příliš vysoko.

Ve 20. minutě hlavičkoval na opačné straně Drahun, ale ze tří metrů nevyzrál na připraveného gólmana Lepmetse, jenž na poslední chvíli zasahoval na brankové čáře. Pak se až do konce úvodního dějství nic nestalo, domácí mohli otevřít skóre čtvrtečního duelu pět minut po přestávce. Aktivní Drahun obdržel kolmici od Savického, kličkou se zbavil Tenisteho, nicméně zblízka si vylámal zuby na fantastickém Lepmetsovi a napálil jeho pravou nohu.

V 57. minutě odcentroval z levého křídla Savicki a našel Majevského, jenž zakončoval nad horní tyčku. O pět minut později se musel s dalším neskutečným zákrokem vytáhnout Lepmets. Tentokráte přečetl úmysl Drahuna a jeho bombu z pěti metrů odvrátil do strany. Za další tři minuty vypálil z necelých pětadvaceti metrů Jablonski a hostujícímu strážci vypadl balón z rukavic, nakonec z toho byl rohový kop.

Zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem se pověsil do vzduchu nejaktivnější muž na hřišti Drahun a hlavou minul břevno o necelý půl metr. Poslední velká možnost se urodila v 87. minutě. Střídající Lapcew po pasu z pravé strany využil lajdáckého podskočení od Lepmetse, jenomže poté před prázdnou brankou hlavičkoval o centimetry vedle bližší tyče a nezbývalo mu nic jiného, než schovat smutnou tvář do dlaní.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Nizozemsko540117:612
 Německo540117:612
3.Severní Irsko64028:712
4.Bělorusko61143:104
5.Estonsko60152:181
Skupina E

Chorvatsko - Maďarsko 3:0

10.10.2019 20:45

Góly: 5. Luka Modrić, 24. Bruno Petković, 42. Bruno Petković

Chorvatsko potvrdilo jasnou úlohu favorita proti sousednímu Maďarsku a především díky skvělému prvnímu poločasu zvítězilo hladce v poměru 3:0, po změně stran navíc neproměnilo pokutový kop. Domácí výběr tak odčinil předchozí zaváhání v Ázerbájdžánu (1:1) a v tabulce zůstává na vedoucí pozici se třinácti body, díky tomu udělal důležitý krok k postupu na EURO 2020. Hostům momentálně patří třetí místo s devíti body.

Favorizovaný domácí celek vstoupil do tohoto duelu naprosto skvěle a od samého začátku ukazoval, kdo je na trávníku pánem. Všechny tři své góly vsítil v první půli a výtečným výkonem tak protivníka dokonale zaskočil. Už po pěti minutách hry přeměnil první vážnější příležitost ve vedoucí gól hvězdný Luka Modrič, který obral o míč hrubě chybujícího Kádára a svůj samostatný únik zakončil přesnou přízemní střelou mezi nohama brankáře Gulácsiho.

Stříbrný medailista z posledního MS zvýšil svůj náskok v polovině úvodního dějství. Po ztrátě Lovrencsicse ve středu hrací plochy získal míč Rebič, zatáhl jej po levém křídle a pak přihrál do předbrankového prostoru. Tam se zjevil Bruno Petković a elegantní patičkou přelstil vyběhnutého Gulácsiho. Ve 40. minutě mohl stejný hráč skórovat podruhé, ale tentokráte po krkolomném zpracování trefil z pěti metrů jen nohu hostujícího strážce.

Nicméně Petkovič se přeci jen dočkal svého druhého zásahu o dvě minuty později. Pětadvacetiletý útočník Dinama Záhřeb po Perišičově skákavém pasu z pravé strany a promáchnutí mizerně hrajícího Kádára zasáhl balón špičkou kopačky a s velkým štěstím ho nasměroval do prostoru tří tyčí, Gulácsi i přes obětavý zákrok už třetí inkasované brance nezabránil. Domácí vstoupili aktivněji také do druhého poločasu.

László Kleinheisler podrazil v 54. minutě unikajícího Rebiče a o penaltě nemohlo být žádných pochyb. Míč si postavil Perišič a neuspěl, Gulácsi totiž vystihl směr střely a míč odvrátil do strany. Ihned na to si Kleinheisler neodpustil poznámku směrem k italskému rozhodčímu Orsatovi a po druhé žluté kartě zamířil předčasně do kabin. Pak se zápas již spíše dohrával, v 85. minutě minul vzdálenější konstrukci jen o centimetry aktivní Rebič.

Více informací k zápasu

Slovensko - Wales 1:1

10.10.2019 20:45

Góly: 53. Juraj Kucka - 25. Kieffer Moore

Velmi zamotaná je prozatím skupina E kvalifikace o mistrovství Evropy a nic na tom nezměnilo ani její sedmé kolo. V něm se Slováci střetli s Walesem a přestože kvůli brance Moorea prohrávali, po pauze srovnal Kucka.

V jedenácté minutě se do vedení mohl dostat domácí celek. Mak si navedl míč okolo obránců na pravačku a zakončil, na poslední chvíli však jeho střele ve skluzu zabránil Ampadu. Na druhé straně hlavičkoval do břevna Bale.

Krátce poté se už ale Velšani prosadili, Jamesovi se povedlo nacentrovat na Kiefera Moorea, který skákal zcela sám a hlavou rozvlnil síť za Dúbravkou. Za Slováky mohl kontrovat další akcí Mak, jenže tentokráte jej vychytal gólman.

Vyrovnání se naši východní sousedé dočkali ve třiapadesáté minutě. Roberts odvrátil míč na velké vápno kam z druhé vlny dobíhal Juraj Kucka a parádním volejem poslal balón do za Hennesseyho záda. To sem málem povedlo i Rusnákovi, brankář se proti němu ale vytáhl.

Hra se přelévala z jedné strany na druhou, opět nebezpečně pálil Kucka, jehož rána prosvištěla těsně vedle tyče. Předvést svůj um musel i Dúbravka, který vychytal Mooreovu střelu.

A jelikož se po Gyömbérově vyloučení neprosadil ani nůžkami Rodon, ani přízemní střelou James, skončilo utkání nerozhodně. Slováci jsou v tabulce na druhém místě tři body za Chorvaty, čtvrtí Velšani ztrácí jedno vítězství na svého soupeře z tohoto utkání, ale mají zápas k dobru.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Chorvatsko641113:513
2.Slovensko631210:810
3.Maďarsko63037:99
4.Wales52125:57
5.Ázerbájdžán50145:131
Skupina G

Rakousko - Izrael 3:1

10.10.2019 20:45

Góly: 41. Valentino Lazaro, 56. Martin Hinteregger, 88. Marcel Sabitzer - 34. Eran Zahavi

Na druhém postupovém místě střídá Slovince rakouský národní výběr, který doma přehrál v naprosto klíčovém zápase Izrael 3:1. Rakušanům se dokonale povedl revanš za porážku v Haife a i díky zaváhání Slovinců teď mají situaci ve svých rukou. Výhru Rakousku vystříleli Lazaro, Hinteregger a Sabitzer. Vše ale odstartoval vedoucím gólem Zahavi.

Eran Zahavi byl první hvězdou zápasu v Haifě, který svým hattrickem rozhodl a i tentokrát hodlal deprimovat domácí obránce. Začátek byl v podání Rakouska poměrně nervózní, přeci jenom muselo Izraelce porazit a moc dobře si pamatovalo výsledek z minulého zápasu.

Na první příležitost se čekalo a po půlhodině hry zcela paralyzoval vídeňský stadion Ernsta Happela Eran Zahavi. "Rakouský” kat vypálil ze střední vzdálenosti nechytatelně do šibenice, navíc s pomocí tyčky, takže brankář neměl žádný nárok. Rakousko okamžitě přepnulo na vyšší obrátky a Marko Arnautović po centru z pravé strany donutil Marciana k těžkému zákroku. Domácím se zvýšená aktivita vyplatila a ještě do přestávky zařídil vyrovnání Valentino Lazaro. Záložník Interu Milán dostal přihrávku od Arnautoviće a přízemní střelou překonal Marciana. Izrael byl v té chvíli pod velkým tlakem a klidně mohl odcházet do šaten jako horší z celků, kdyby Marciano nepředvedl další skvělý zákrok proti Arnautovićovi.

Poločasová remíza byla pro Rakousko málo a po změně stran to netrvalo dlouho a stav se přelil na jejich stranu. Centr Laimera dopadl přesně k nohám Martina Hintereggera, jenž pohotově a především přesně vypálil. Rakousko vedlo, ale dlouho se muselo o výsledek strachovat. Definitivní jistotu dal třem bodům až Marcel Sabitzer dvě minuty před koncem, na jehož tečovanou ránu Marciano nezareagoval. Svěřenci Franca Fody vyhráli 3:1 a nahradili na druhé pozici Slovince.

Více informací k zápasu

Severní Makedonie - Slovinsko 2:1

10.10.2019 20:45

Góly: 50. Eljif Elmas, 68. Eljif Elmas - 90+5. Josip Iličić (pen.)

Kvalifikace pochopitelně ztracená není, ale Slovinci si jí porážkou v Severní Makedonii zkomplikovali, protože tři kola před koncem cyklu je na druhém postupovém místě vystřídali Rakušané. Slovince po změně stran dvakrát pokořil Eljif Elmas a Josip Iličić stihl v páté minutě nastavení už jen zkorigovat.

Makedonci doma toužili ukázat svojí sílu a už v prvním poločase dokázali být o dost nebezpečnější než soupeř. V 18. minutě na sebe poprvé upozornil Eljif Elmas střelou z hranice šestnáctky, kterou Oblak snadno zpacifikoval. Na druhé straně se neúspěšně dral do zakončení Verbić. Bohužel následně utkání mnoho nenabízelo a až před koncem prvního poločasu sudí Makkelie neuznal domácím gól kvůli ofsajdovému postavení.

To nejdůležitější přinesl až druhý poločas. Pět minut po přestávce vysunul zkušený Panděv Elmase a ten lehkým lobem překonal Oblaka. Slovinsko bylo v problémech a domácí navíc hráli dál s velkým nadšením.

V 67. minutě spálil nadějnou příležitost Josip Iličić a hned vzápětí na druhé straně udeřilo. Ademi z rychlého protiútoku vyslal do samostatného úniku Elmase, který si znovu skvěle poradil a zvýšil už na 2:0 pro domácí. Opaření Slovinci nedokázali reagovat a Makedonci si to dál užívali. Ilja Néstorovski z dobré příležitosti netrefil branku a nevyužity zůstali i další šance. V nastaveném čase si hosté vytvořili velký nápor, který nejprve vyústil v další zmařené gólovky a posléze v pokutový kop. Zajko se provinil faulem a penaltu s klidem proměnil Josip Iličić. Naneštěstí pro Slovince však příliš pozdě.

Více informací k zápasu

Lotyšsko - Polsko 0:3

10.10.2019 20:45

Góly: 9. Robert Lewandowski, 13. Robert Lewandowski, 76. Robert Lewandowski

Zase o něco blíže jsou postupu na závěrečný šampionát Poláci. Svěřenci Jerzyho Brzęczka zvládli povinné utkání na půdě beznadějně posledního Lotyšska a tři kola před koncem kvalifikace mají na čele tříbodový náskok před Rakouskem. Krom vlastního výsledku je jistě potěšila i porážka Slovinců v Severní Makedonii, protože to znamená, že mezi prvním a třetím místem ční pětibodová propast. Všechny góly zkompletoval v hattricku Robert Lewandowski.

Poláci potřebovali zápas s Lotyšskem nutně zvládnout a měli k tomu všechny předpoklady. Lotyšsko v kvalifikaci neuhrálo ani bod a s nulou na kontě budou i po tomto utkání.

Pro vývoj utkání byl jeho začátek zcela klíčový. Polsku se totiž povedlo skórovat už po devíti minutách, kdy Szymański prostrčil balón na Roberta Lewandowskiho a největší hvězda červenobílého výběru chladnokrevně zakončila. Za další čtyři minuty přišla do vápna další přihrávka, tentokrát v podání Grosickiho a kanonýr Bayernu Mnichov umístěnou ranou zvýšil na 2:0. Lotyšsko se chtělo doma vytáhnout, ale začátek se mu hrubě nevyvedl a utkání pak dohánělo marně. Polsko se uklidnilo a i když se nehnalo za každou cenu dopředu, mohlo ještě do poločasu zvýšit. Grosicki si s Lewandowskim tentokrát vyměnili pozice a prvně jmenovaný netrefil branku.

Druhý poločas na ten první plynule navázal, to znamená, že hosté kontrolovali hru a udržovali pohodlný dvoubrankový náskok. Lotyšsko prakticky nemělo žádnou větší šanci a když už se něco dělo, tak výhradně před Vaninsem. Střelu Piąteka po hodině hry reflexivně vyrazil.

Poláci uzavřeli střelecký účet čtvrthodinu před koncem, tedy přesněji řečeno ho uzavřel Robert Lewandoski, když na malém vápně jen nastavil kopačku po střele Grosickiho a trefil prázdnou branku. Polsko zvítězilo v Rize 3:0 a postupu na EURO 2020 už je velmi blízko. Lotyšsko na svůj první bod stále čeká.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Polsko751111:216
2.Rakousko741216:713
3.Slovinsko732213:711
4.Severní Makedonie732210:911
5.Izrael722312:148
6.Lotyšsko70071:240
Skupina I

Belgie - San Marino 9:0

10.10.2019 20:45

Góly: 28. Romelu Lukaku, 31. Nacer Chadli, 35. Cristian Brolli (vl.), 41. Romelu Lukaku, 43. Andrea Grandoni (vl.), 45. Youri Tielemans, 79. Christian Benteke, 84. Yari Verschaeren (pen.), 90. Timothy Castagne

Ještě jednoznačnější oproti očekávání byl duel prvního s posledním v kvalifikační skupině I. Belgie nasázela San Marinu hned devět gólů. Dvěma trefami se prosadil Lukaku, žádný z dalších hráčů se více než jedenkrát neprosadil.

Začátek utkání se Rudým ďáblům příliš nevyvedl. V úvodních pětadvaceti minutách výrazně zahrozil jen Romelu Lukaku, nadvakrát však gólmana nepřekonal. To se mu však povedlo o něco později, kdy jej Tielemans vyslal na zteč a kanonýr Interu Milán si se situací již poradil.

Tím se spustila gólová smršť. Tři minuty poté si Lukaku ve vápně bravurně pokryl míč a sklepl jej na Nacera Chadliho, který sice byl pod tlakem, i tak však dokázal zakroutit balón na vzdálenější tyč. Jihoevropané se poté srazili vlastencem. Mertensův centr zakončil Lukaku, proti jehož střele se blýskl Benedettini. Ránu ale vyrazil jen do Christiana Brolliho, od nějž se míč odrazil za brankovou čáru.

V závěrečené pětiminutovce první půle přišly další tři zářezy. Romelu Lukaku si navedl míč na střed hřiště a slabší pravou nohou i zásluhou teče navýšil vedení svého týmu. "Bůra" završil Toby Alderweireld, který se i jako stoper zapojil do ofenzivy a po Castagneho pasu z vápna vypálil. I jeho střela škrtla o bránícího hráče a zapadla mezi tři tyče.

Jako poslední se před pauzou prosadil Youri Tielemans gólem z kategorie pohledných. Využil přihrávky Hazarda a bez přípravy vypálil na zadní tyče, proti čemuž byl brankář bezmocný. Po návratu ze šaten se domácí opět odmlčeli a během pětatřiceti minut vyděsil gólmana jen Mertens.

Na konci osmé desetiminutovky o sobě dal vědět čerstvý Benteke podobným gólem jako předtím Lukaku. Ve vzdálenosti pětadvaceti metrů si nachystal míč na pravačku a poslal jej přesně k tyči. Yariho Verschaerena poté podrazil ve vápně a faulovaný sám nařízenou penaltu proměnil.

Poslední hřebíček do rakve zatloukl Timothy Castagne, jenž využil centr zastavený obráncem a pohodlně kopl míč za gólmanova záda. Belgie tak nadále opanuje tabulku bez ztráty s jediným obdrženým gólem, San Marino je naopak bez bodu i branky.

Více informací k zápasu

Rusko - Skotsko 4:0

10.10.2019 20:45

Góly: 57. Artjom Dzjuba, 60. Magomed Ozdojev, 70. Artjom Dzjuba, 84. Aleksandr Golovin

Přestože v první půli to i přes herní převahu Rusů vypadalo na napínavé utkání, v té druhé Skotové hned čtyřikrát kapitulovali a bodům zůstali velmi vzdálení. Brankami se o to zasloužili dvakrát Dzjuba a jednou Ozdojev s Golovinem.

Domácí byli od začátku jednoznačně lepším týmem a ostrovany do ničeho nepouštěli. V prvním poločase byl však blízko gólu pouze Golovin, jehož podařený přímák z dvaceti metrů skončil jen těsně nad břevnem skotské brány.

První radost vysokého počtu příznivců přišla v sedmapadesáté minutě. Z rohu hřiště odcentroval Golovin na Arťoma Dzjubu, který sice zakončoval ve velmi krkolomné pozici, přesto se mu podařilo vstřelit výstavní trefu.

Už o několik desítek vteřin později vedli Rusové o dvě branky. Nákop do vápna sice hosté zpacifikovali, avšak odhlavičkovali jej jen za vápno. Golovin jej tam přenechal Magomedu Ozdojevovi a ten výstavní trefou uklidnil své spoluhráče.

Arťoma Dzjubu poté při jeho centru zastavilo břevno, druhé trefy se přesto dočkal. Golovinův centr vracel od vzdálenější tyče Fernandes, Dzjuba obstál v souboji se dvěma bránícími hráči a zpracoval si míč, který poté kopnul za Marshallova záda.

Kreativní Alexandr Golovin se po rozdávání pasů spoluhráčům dočkal i zasloužené gólové odměny. Dzjuba k němu procpal míč a ruský středopolař jej poslal na vzdálenější tyč. Jeho spoluhráči tak v tabulce nadále stíhají Belgii s pouze tříbodovou, Skotsko je předposlední už bez naděje na postup.

Více informací k zápasu

Kazachstán - Kypr 1:2

10.10.2019 16:00

Góly: 34. Temirlan Jerlanov - 73. Pieros Sotiriou, 84. Nicolas Ioannou

Kypr částečně odčinil poslední dva neuspokojivé výsledky s Kazachstánem i Ruskem a tentokráte si domů odváží nesmírně cenné tři body, když otočil duel v Astaně a právě konkurenční Kazachstán zdolal nejtěsnějším poměrem 2:1. Přitom ještě zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem prohrával, nicméně pak zmobilizoval síly a vybojoval důležitou výhru, díky které zůstává ve hře o postup na evropský šampionát.

Zhruba před měsícem skončil duel na kyperské půdě nerozhodně v poměru 1:1 a ani teď nic nenapovídalo tomu, že by hosté mohli zvítězit. V tabulce se osamostatnili na třetím místě s deseti body a za druhým Ruskem zaostávají o bodů pět. Svěřenci českého kouče Michala Bílka jsou čtvrtí se sedmi body a po sedmém kole se ještě mohou propadnout o příčku níže. Přitom do utkání vstoupili aktivněji a především v úvodním poločase dominovali.

Už po deseti minutách byli blízko k vedení, kdy po šikovné nahrávce od Sujumbajeva pálil z první Kuat a bližší tyč minul o několik decimetrů. Po necelé půlhodině hry napřáhl z dvanácti metrů Zhangylyšbaj a mířil těsně nad horní tyčku. Ve 34. minutě po rohovém kopu z pravé strany hlavičkoval Malyj a orazítkoval přední tyč, míč se pak odrazil do volného prostoru k Temirlanu Erlanovovi a ten ve skluzu se štěstím rozvlnil síť.

Ještě do přestávky mohl pojistit náskok domácího celku Kuat, ale svůj samostatný únik gólem nezakončil a vylámal si zuby na vyběhnutém brankáři Panayiovi. Po změně stran tempo hry opadlo a Kypr se dlouho nemohl dostat do nebezpečné situace, hodně mu pomohla vyrovnávací trefa ze 73. minuty. Pieros Soteriou si naběhl před hranici brankového území na precizní centr od Špoljariće z levého křídla a hlavou zavěsil k pravé tyči mimo dosah gólmana Nepogodova.

Ihned na to musel domácí strážce zasahovat proti přízemnímu pokusu Nicolase Ioannoua, pak na opačné straně mohl vrátit Kazachstánu vedení Vorogovskij, jenomže i s přispěním spoluhráče pouze trefil tyč. Rozhodující okamžik nastal v 84. minutě. Aktivní Ioannou obdržel nádhernou vodorovnou přihrávku od Kostiho a před zcela odkrytou brankou nezaváhal, balón s přehledem usměrnil pod břevno.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Belgie770028:121
2.Rusko760122:418
3.Kypr731313:710
4.Kazachstán72149:117
5.Skotsko72055:176
6.San Marino70070:370

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (84)

Přidat komentář
Kincl

Bílek, po Brúcknerovi náš nejlepší trenér

Reagovat
smazaný uživatel

Bílek? Český Scolari.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty máš rád konečný skóre zápasu 0:0 žejo?

Reagovat
smazaný uživatel

Určitě, jinak by nefandil Nantes.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Hafna

Pokusím se rozvést svoji myšlenku k tomuto nekonečnému tématu... Bílek je výborný trenér, ale zjevně mu vyhovuje být víc v ústraní. Neznám jej, neznám jeho povahu, ale holt všichni nemají rádi, když mají za zadkem neustále novináře a fanoušky a za každých okolností se musí tvářit "optimálně" a dávat rozhovory.

To je podle mě případ Bílka, který ale vždy, když vedl tým, od kterého se tolik neočekávalo, tak z něj vyždímal maximum a předčil často očekávání. Není to jen o Bílkovi, napadá mě i třeba Rada. Dále si myslím, že v Česku se neřeší moc rozdíl mezi pozicemi "klubový" a "repre" trenér, ale zamyslete se nad tím, ty práce jsou uplně, ale uplně odlišné. To je za mě třeba případ Vrba. On prostě rád pracuje v klidu tam kde to zná, kde má slovo a v týmu 20 lidí, které zná. Když si to tak vezmete, tak oba (Bílek i Vrba) byli u repre úspěšní, což bohužel český fanoušek málokdy přizná. Navíc za nima stála zřejmě i kabina, žádné průsery nebyly.

Dále je mi i trochu líto Šilhavého, ten je podle mě repre coach jako dělaný, vyhráváme nad o fous horšíma týmama 3:0, hrajeme aktivně, nominace podle mě jsou taky OK. Bohužel i u něj si čtu názory jako "Šilhavý ven" apod když třeba prohrajeme jeden zápas nebo jeden poločas nedáme gól a nebo si dovolí na lavičku povolat nějakého hráče v neoptimální formě.

Závěrem jsem zvědavý na Trpišovského, bojím se, že on je taky vyloženě "klubový" trenér a u repre by taky shořel. Jen ať zůstane kde je a dělá dobré jméno klubovému fotbalu, od toho se to vše odvíjí.

Jo a ať jen nechválím tak nesnášel jsem Jarolíma, to byl mega ulet u repre, jsem rád, že už je pryč a můžu se konečně těšit i na mé ne tolik oblíbené repre přestávky

Reagovat
Beči

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Selänne

Bílek určitě výborný trenér není. Stejně jako se nedá jeho působení u repre nazvat úspěšným. Pořád totiž zapomínáš, že pokazil kvaldu na MS 2014. Jasně, epizodní úspěch měl - postup ze skupiny ME. Ten mu koneckonců nikdo brát nebude. Ovšem trochu se zapomínáš, jak k němu vůbec přišel.

A jen tak mimochodem, maximum z týmu dokázal vymáčknout jen Vrba, kterej dokázal dvakrát porazit bronzový tým z MS a k tomu vyhrát skupinu. Bílek fakt nic nevymáčkl. Kvalifikace na EURO byla fraška, kterou zachránil nafilmovaným pádem Rezek. Nebýt Rezkovo pádu, vůbec se tu o Bílkovi dneska nebavíme. Druhá jeho záchrana byla plzeňská trojka - Pilař, Jiráček a Limberský.

Já fakt nechápu, jak se může glorifikovat jeho čas strávený u repre. Kvalita hry byla strašná, za x let žádnej systém hry. V zásadě spoléhal jen na to, zda je Rosický k dispozici.

Reagovat
Salfovic

A to se úplně zapomíná na baráž, ve které jsme dostali poBílkovsku nejlehčího soupeře, a i ten nás oba zápasy přehrával a postoupili jsme jen díky Čechovi.

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlehčí byli tehdy Estonci a 3:0 celkem není jen o gólmanovi plus Černá Hora tehdy prohrála v kvalifikaci doma jen s náma.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Hafna

Kdyby Alisson nechytl tutovku Neapoli tak jsme nevyhráli LM... To stejne by ji Real nevyhrál kdyby za nás nechytal Karina... nebo bychom loni vyhráli PL kdyby se Kompany neukopl Já ty “kdyby” fakt nemám rad, je to fotbal a ne basket, rozhodují ho 1-2 situace, takže kdyby budou vždy... I kdyby nenafilmoval Rezek pentlu tak jsme klidně třeba mohli vyhrát....

Ale chápu, ze ohledně vnímání Bílka můžeš mít jiný názor, přiznávám, ze kvalda o MS byla i z jeho strany pruser... Měl odejít po Euru a byl by vnímán veřejnosti úplně jinak. Avšak ho chápu, ze se mu po úspěchu a po tom, co zavřel pusy kritikům odcházet nechtělo, zvlášť pokud za nim stala kabina. Bohužel tlak po tom sílil a jak jsem psal zřejmě nema povahu ho ustát.

A ze se pod nim hrál hnusny fotbal? Hrál... Jenže pod nim se nikdy nebudou hrát zápasy 4:3, 5:5 s aktivním fotbalem, on je defenzivní trenér. Proto mu svědčí menší týmy, kde nejsou taková očekávání na super hru, ale jako plus přinese výsledky.

Ono i Brücknera se kritizovalo, ze neumí střídat, nezapracovava mladé atd. Asi nebude tak jednoduché najít trenéra co by se u nás nominaci vždy trefil do názoru všech fanoušků, to stejne se sestavou, zapracovaval i mladé, hrál krásný útočný fotbal a vyhraval

Reagovat
Hafna

*Karius

Reagovat
Spalovač šancí

Jenže proti Skotsku nejprve Rezek nafilmoval penaltu a na druhé straně naopak byla Skotsku oprávněná penalta upřena byla. Tam to byla z prdeleklika. Přitom v nejlehčí skupině, ze které se mělo postoupit přímo z druhého místa. A následně byl Čech vyhlášen nejlepším hráčem baráže, což je - vzhledem k soupeři - taky hodně vypovídající.

Na druhou stranu dva zápasy na EURO vyhrál, tomu se mu upřít opravdu nedá

Reagovat
smazaný uživatel

Skoti žádnou oprávněnou penaltu neměli kopat to sami po zápase uznali.

Nepřehánět.

Reagovat
Spalovač šancí

protože nejsou ubrečení

Reagovat
smazaný uživatel

Ne. Protože to penalta nebyla.

Reagovat
smazaný uživatel

Vrba určitě maximum nevymačkal. Jinak bychom porazili Turky a postoupili ze skupiny dál.

Reagovat
fantomas

Reagovat
mistr129

Reagovat
naheCZ

Jeden zápas

Reagovat
smazaný uživatel

Viz reakce dole.

Reagovat
Selänne

Jasně, celkově nepovedený EURO jde pouze za ním. Počínaje nesmyslnou nominací a konče samotným vystoupením. Přesto všechno se to mohlo v posledním zápase zlomit, ale naše šance byly nevyužitý. To je prostě fotbal. Ale dokážeš si představit, že by se najednou mluvilo o povedeným šampionátu jenom díky jednomu povedenýmu výsledku?

Reagovat
smazaný uživatel

Je to fotbal, kdyby tehdy poslední zápas vyhrál, tak je za hrdinu. Já mu to zase až tolik nevyčítám, ale tvrdit, že vymačkal z týmu maximum? To určitě ne. Na Turky jsme měli. Porazili jsme je jednou v kvalifikaci.

Reagovat
Kucka

Reagovat
naheCZ

Reagovat
Andis

Je vidět že absolutně nemáš přehled, my sice vyhráváme 3:0, ale pouze nad ČH, která rozhodně nemá momentálně kvůli politickým problémům promítaným do fotbalu, na ten ani pomyšlení. To fakt není měříko. Bulharsko sme zdolali tak tak 2:1...a Kosovo radši ani nezmíníš Zrovna naše skupina patří k těm nejlehčím z toho nepostoupit z 2. místa to by nedokázal ani fakt nikdo

Reagovat
PaYaB

No zatím jediná (a to velká) kaňka je ta prohra v Kosovu, jinak to Bulharsko v Praze bylo neškodné a mohlo tam klidně dostat 5-1. Škoda, stačila neprohra z Kosova a dívalo by se na to jinak...

Reagovat
Andis

Bílek ven

Reagovat
Hokaido

Golovin se nádherně rozehrál, v dobrý pohodě je to úžasnej hráč. On se Slimanim ještě vytáhnou Monaco do pohárů.

Reagovat
smazaný uživatel

ja som ho od ms nevidel hrat ale vtedy som si myslel ze to bude superstar

Reagovat
Modroočko

Hráme v zásade dobre, ukazuje sa, že generácia dvadsaťjednotiek vytiahla do repre veľa technicky šikovných hráčov a to môže byť v ďalšej dekáde obrovská devíza slovenskej reprezentácie, ale tím je ešte mladý a v mnohých herných činnostiach absolútne nezohraný. Tak slabú a krehkú obranu som za posledných 11 rokov ešte nevidel. Treba pravidelne stavať Valjenta, na stopérovi prakticky jediná voľba, a veľmi by sa mi páčilo, keby do širšieho základu vytiahol tréner Bénesa a Bernáta. Máme dobré vyhliadky, ale ten tím sa musí zohrať a nabrať skúsenosti.

Reagovat
frezi

Skriniar valjent je podla mna stoperska dvojica, ktora by mala fungovat. Vavro ma absolutne nepresvedcil. Hancko mak na lavo strasna slabota tiez.

Reagovat
smazaný uživatel

Gyober na stoperi vyhraval vsetky súboje, takže dobra volba.Určite lepšia ako Vavro, na budúce musí postavit Valjenta.Ale je to už v podstate jedno.

Reagovat
twelwer

Som zvedavy ci ho da na Paraguay a uvidíme ako na tom bude

Reagovat
havrys99

Handicap 0:1 na Nizozemsko, easy money

Reagovat
smazaný uživatel

fúúú to bolo close :D gratz

Reagovat
smazaný uživatel

pěkně

Reagovat
Pharrell

Reagovat
smazaný uživatel

To bol ale hnusný výkon. Som rád že nepostupia, zase by tam len museli murovať a všetci by sa z nás smiali. Co to bola vlastne za taktika, vyprázniť stred pola? Ako vždy prvý polčas boli celkom pokakaní. To tak tak hrajú aj v kluboch?Clovek by cakal ze podla mien budú v zálohe dominovať, ale koplet vyprázdnili stred pola a ked už tam občas boli tak sa nehýbali. Vyhodte toho dilina z Ceska. Kvalifikácia je zase stratená, nakoniec sú to len ME.

Reagovat
Beči

Jste druzí a postup máte ve svých rukou, tak jaká ztracená kvalifikace?

Reagovat
smazaný uživatel

Wales má zápas k dobru-hrá doma s chorvátskom. Ako môžeš teraz tvrdiť, že to máme vo svojich rukách?

Reagovat
ronaldik

S Chorvatskem. S CHORVATSKEM. Barák na to, že Chorvatsko neprohraje.

Reagovat
flamengo

Ale s Chorvátskom hráme aj my. Je dosť možné, že sa rozhodne v priamom súboji o druhé miesto v poslednom kole Wales vs. Maďarsko.

Reagovat
smazaný uživatel

S tým Chorvátskom, ktoré remizovalo v Baku?

Reagovat
smazaný uživatel

Kedy doma Chorvátsko prehralo, môžeš mi osviežiť pamäť? To Chorvátsko ktoré naši pokakaním hráčom mohlo dať 0:10?

Reagovat
smazaný uživatel

Chorvátsko hrá ale vo Walese...

Reagovat
janinho

napriklad presne pred 4 mesiacmi

https://www.livesport.cz/zapas/4MYqBniQ/#prehled-zapasu

aj ked len v pripravnom zapase, ale okrem modrica tam skoro nikto nechybal. predtym doma wales 2:1 a este sa vytrapili doma s azerbajdzanom, takze klidek. radsej zober slabikar do ruk ty "pokakanim". staci ze si robis hanbu po obsahovej stranke, nemusis prezentovat este aj negramotnost.

Reagovat
janinho

a pripomeniem dalsie domace vysledky z minulej kvalifikacie na MS:

Chorvatsko-Finsko 1:1

Chorvatsko-Kosovo 1:0

Reagovat
smazaný uživatel

Postup je reálny len v prípade že Wales-Madarsko skončí nerozhodne. Pri akomkoľvek inom výsledku je treba aby naši vyhrali v Chorvátsku. Matematika je jasná, každý z týchto súperov hrá s Azerbajdžanom. Ak Madari vyhrajú v Cardiffe + doma s Azerbajdžanom majú 16 bodov. Ak vyhrá Wales doma s Madarmi a s Azerjbajdžanom tak má 13 bodov a lepšie vzájomné zápasy a našimi. Chce snád niekto tvrdiť že uhráme v Chovátsku aspon bod?

Reagovat
DrQQ

Maďari už v žiadnom prípade 16 bodov mať nemôžu.

Reagovat
Beči

Wales Chorvaty neporazí, vidím to maximálně na bod, ale spíš ani to ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Takže tvoje tvrdenie vychádzaj z tvojho tipu

Reagovat
Beči

I kdyby Wales vyhrál, pořád na tom budete shodně: Tedy stále máte postup ve svých rukou.

Reagovat
smazaný uživatel

Wales má lepšie vzájomné zápasy + hrá ešte doma s Madarskom. Fakt niekto verí že budeme bodovať u vicemajstra sveta?

Reagovat
smazaný uživatel

Nebudeme, pretože ak Wales všetko vyhrá, má lepší vzájomný zápas. Takže stále si mimo.

Reagovat
janinho

pokial vyhras svoje zvysne zapasy tak sa na ziadne dalsie vysledky nemusis vobec pozerat. tomu sa hovori "mat postup vo svojich rukach"/

Reagovat
BílíAndelDrcKo

takže to ma vo svojich rukach Wales

Reagovat
Raul=Real

presne tak

Reagovat
janinho

matematika ti asi vela nehovori, co? skus mi povedat nejaky vzorec na zaklade ktoreho by sme so 16timi bodmi nepostupili...

to ze to ma viacero timov vo svojich rukach sa predsa (detto v skupine kde priamo postupuju dvaja) nevylucuje. to len niektori chlapci co chcete mat za kazdu cenu pravdu sa tu radi natahujete o slovicka.

ak vyhrame zvysne 2 zapasy tak postupujeme na ME, takze to mame vo svojich rukach. takisto ako aj chorvati aj wales. nechce sa mi ratat ale mozno aj madari.

Reagovat
flamengo

Máš pravdu. Ja som v inej téme písal, že okrem Chorvátska to má vo svojich rukách iba Wales, ale pomýlil som sa, lebo som z počtov viac-menej vylúčil Chorvátov a to bol omyl. Aj oni potrebujú ešte bodovať. Takže okrem Maďarov to majú tri tímy vo vlastných rukách.

Reagovat
smazaný uživatel

Slovensko to ale vo svojich rukách nemá iba Chorvátsko a Wales.

Reagovat
janinho

kks, ty si marny. napis mi tu kombinaciu vysledkov po ktorej by sme so 16.bodmi skoncili v tabulke mimo prvej 2jky.

Reagovat
smazaný uživatel

Máš pravdu

Reagovat
janinho

Reagovat
DrQQ

Slováci to vo svojich rukách nemajú, aj keby bodovali naplno, nemusí im to stačiť.

Reagovat
DrQQ

Ospravedlňujem sa, pomýll som sa, Slováci to vo svojich rukách a nohách prípadne hlavách predsa len majú.

Reagovat
flamengo

AK SK dvakrát vyhrá, má 16 bodov, Maďari môžu mať max 15. Tými dvomi našimi výhrami by mohlo mať Chorvátsko po výhre vo Walese tiež 16 bodov a lepšie vzájomné zápasy s nami. Ale tým pádom by Wales pri prehre s CRO získali max. 13 bodov. Ak by Wales vyhral, tak zas CRO by zostala na 13 b., resp. pri ich remíze by malo Chorvátsko 14 a Wales 14 b.

Reagovat
smazaný uživatel

Vlastne matrmaticky má, ale to je scifi

Reagovat
smazaný uživatel

nechcel som dnes písať, pretože protest, ale tebe musím napísať, že si obr tĺk. Čo to trepeš? Aký hnusný výkon? Už viackrát si tu trepal ohľadom našej repre...

Reagovat
smazaný uživatel

Napr. čo? Ze som povedal že Gyombér je lepší ako Vavro? Včera sa to 100% ukázalo ako vyhrával súboje jeden na jedného, to že sa nechal 3 minúty pred koncom vylúčiť nehralo už žiadnu rolu. Ze mal nechať pomalého Rusnáka na lavici a dať tam rýchleho Haraslína? ZE sú vždy minimálne prvý polčas pokakaní? Na začiatku Wales zaliezol a s prekvapeným zisitil že môže pokojne útočiť, naši boli neškodní.

Reagovat
janinho

si si isty ze si vcera nepozeral omylom nejaky iny zapas? snad mi nejdes tvrdit ze wales si za tu hru zasluzi postup viac nez my...

to tvoje hodnotenie je tak na urovni 3-4 promile.

Reagovat
Nikikrew

Reagovat
smazaný uživatel

Ty asi vlastne aký zápas pozeral? Wales je v zálohe slabučký a predsa mal v zálohe viac loptu ako my. Wales si nezaslúži postup ale ani my.Koľko šancí sme vlastne mali? Dve.

Reagovat
Nikikrew
Reagovat
smazaný uživatel

Koľko máš rokov? Odkedy sa výkon meria podla držania lopty? Obrancovia si vymenili 10 prihrávok než sa odvážili dať pas dopredu.

Reagovat
Nikikrew

paneboze. Este raz, napisal si ze v zalohe sme mali menej loptu ako super, tak som ti hodit odkaz na statistiky zapasu kde si to (snad) vies najst.

Neviem preco sa pytas na moj vek, ci tu ides machrovat pritom nemas asi ani sajnu o futbale (janinho to pekne zhrnul). Mali sme samozrejme vyssie percento drzania lopty a neda sa hrat vkuse v strede zalohy kde to mal Wales dobre pokryte. Pozeras ten vykon z velmi zvlastneho a vseobecneho hladiska, treba sa pozriet aj na detaily.

Reagovat
janinho

kamosko, bud si vcera vypil viac nez si mal alebo si pozeral nejaky iny zapas. v zalohe mali viac loptu nez my? ved 80% ich akcii bol nakop hennessyho alebo niekoho z obrany na moorea a ten to sklepaval na spoluhracov. ty si nie ze v zivote ocividne nekopol do lopty ale ani v televizii si toho vela nenapozeral a o medzihre nemas ani sajnu. kazdym jednym komentom to dokazujes viac a viac, takze len pokracuj...

Reagovat
smazaný uživatel

Nebýt toho vlastňáku co si dalo San Marino tak by to bylo ještě drama.

Reagovat
Nikikrew

Vcera som bol priamo na stadione a musim povedat, ze som odchadzal spokojny. Jasne, neboli to 3 body ale predvedena hra najma v 2 polcase bola vyborna, Wales sme dobre tocili ale skoda tej finalnej fazi. Hostia mali tiez dobre sance takze v konecnom dosledku asi spravodliva remiza aj ed z hry sme mali viac.

Lobotka MOTM, dirigoval stred pola a hral asi najlepsi zapas v kvalifikacii, Kucka v 2 polcase perfektny, Hamsik tiez dobry. Mak vcera nic moc, od Rusnaka tiez cakam viac. Atmosfera bola perkeftna, Walesania aj my sme zvucne podporovali reprezentantov len rozhodca mi prisiel slaby. Bale mal dostat zltu kartu na konci a mal byt predcasne v sprchach.

Skoda, vitazstvo by znamenalo velku pravdepodobnost kvalifkacie, takto sa musime spoliehat na Madarov. Uvidime

Reagovat
smazaný uživatel

tiež som bol a mám podobné pocity. Atmosféra o triedu-dve lepšia ako proti CRO.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele