Souhrn Ligy národů - čtvrtek 5.9.

05.09., 19:58, aktualizováno 05.09., 22:48
Komentáře a souhrny
Oslavující Cristiano Ronaldo (© AFP)

Nový ročník Ligy národů byl zahájený duelem mezi Ázerbájdžánem a Švédskem, za velkého přispění útočníka Alexandera Isaka zvítězil celek ze severu Evropy. Cristiano Ronaldo svým 900. gólem v kariéře nasměroval Portugalsko k výhře nad Chorvaty. Úřadující mistři Evropy ze Španělska hráli bez branek v Srbsku. Slováci se na tři body v Estonsku dost nadřeli.

Liga A - skupina 1

Portugalsko - Chorvatsko 2:1

05.09.2024 20:45

Góly: 7. Diogo Dalot, 34. Cristiano Ronaldo - 41. Diogo Dalot (vl.)

Portugalsko zvládlo první souboj nového ročníku Ligy národů i přesto, že hned na úvod čelilo velmi náročnému soupeři. Doma ale nakonec Chorvaty přetlačilo a velkou osobností tohoto utkání se stal Diogo Dalot. Jednu branku vstřelil do správné sítě, druhou do té špatné. Body to ale jeho tým nestálo.

Utkání mezi Portugalskem a Chorvatskem mělo nakonec dvě velké postavy. Jednu jsme zmínili v perexu, dát si v jednom utkání vlastní branku a zároveň skórovat, to je na obránce ne tak často vídaný počin. Mnohem častěji však člověk vidí skórovat jinou portugalskou hvězdu, Cristiana Ronalda. Fenomenální přetahovač s Messim nezaváhal ani tentokrát a vstřelil nakonec vítěznou trefu svého týmu. Vzpomínat na ni bude i proto, že se jednalo o jeho devítistý gól v profesionální kariéře!

Portugalci vlétli do utkání lépe než jejich soupeř, první ránu na brankáře Livakoviće vypustil už po šesti minutách záložník Bruno Fernandes. Chorvatský brankář si s ní dokázal poradit a vyrazil ji, jenže to byla jen předzvěst horšího momentu pro jeho defenzivu. Po pouhé minutě se totiž Fernandes vtělil do role asistenta, našel nabíhajícího obránce Dioga Dalota a ten procedil míč Livakovićovi mezi nohama.

Další práci měl Livaković po dvaadvaceti minutách, když se ho z úhlu pokoušel propálit Cristiano Ronaldo. Ani on ve svém prvním pokusu neuspěl, avšak o dvanáct minut později už mu to vyšlo. Po krásně narýsovaném pasu od Mendese totiž prakticky sám před Livakovićem nezaváhal a umístil míč do jeho protipohybu - 2:0.

Nicméně Chorvati vzápětí ukázali, že zbraně rozhodně nesložili. Za další tři minuty totiž pas na zadní tyč vyzvedl Borna Sosa a poslal ho znovu na druhou stranu brankoviště, kde si ho nešťastný Diogo Dalot srazil do vlastní brány.

Postupem času se Chorvatsko nadechovalo k aktivitě, jenže naráželo buď na pozornou obranu, nebo na samotného brankáře Dioga Costu. Střídající Matanović ho nepřekonal, Ivan Perišić ho svým centrem nezaskočil a v samém závěru se z gólu díky Costově umění nemohl radovat ani Andrej Kramarić.

Více informací k zápasu

Skotsko - Polsko 2:3

05.09.2024 20:45

Góly: 46. Billy Gilmour, 76. Scott McTominay - 8. Sebastian Szymański, 44. Robert Lewandowski (pen.), 90+7. Nicola Zalewski (pen.)

Velký večer mladíka Nicoly Zalewského zachránil Poláky, kteří si z Hampden Parku odvezli tři body. V premiérovém utkání tohoto ročníku Ligy národů zajistil hráč AS Řím polskému výběru výhru tím, že dvě penalty sám připravil a jednu z nich v rozhodující chvíli s klidem proměnil.

Hampden Park bouřil už chvíli před začátkem duelu a s napětím očekával, jak si Skotové povedou proti silnému, leč nevyzpytatelnému Polsku. Dobře domácí nezačali, protože brankář Gunn tahal míč ze své sítě už po pouhých osmi minutách. Poláci velmi rychle rozjeli brejk, když vybojovali balon za polovinou soupeře. Následovalo posunutí od Roberta Lewandowského na jmenovce Szymańského a ten předvedl parádní techniku. Jeho rána zakroutila míč k levé tyči brankáře Gunna, který se jen bezmocně ohlédl!

Skotsko nicméně nehodlalo složit zbraně a především záložník Scott McTominay se ve středu hrací plochy činil. Svou energii dokonce po dvaceti minutách proměnil v gól. Z něj se ale neradoval, protože McTominay při zpracování míče evidentně použil horní končetiny místo povolených dolních. Obranu Polska následně zkoušeli jak Christie, tak Dykes, jenže ani jeden z nich neuměl dostat míč do sítě.

A tak se o slovo přihlásila další rána pro Skoty. Dvě minuty před koncem první půle totiž skvělý sprint předvedl Nicola Zalewski a ve vápně byl faulován. To sudího neomylně vedlo k nařízení pokutového kopu a téhle úlohy se zhostilo eso z největších. Robert Lewandowski neměl se střelbou problémy a zvýšil na 2:0.

Jenže pokud si hosté mysleli, že mají zápas v rukou, těžce se mýlili. Pouhých 40 vteřin druhé půle domácím stačilo k tomu, aby utkání zdramatizovali. Billy Gilmour byl ve správný čas na správném místě a tvrdou ranou z hranice šestnáctky dokázal prostřelit chumel hráčů před sebou i s brankářem Bułkou.

S narůstajícím časem byla vidět i větší a větší chuť Skotů srovnat. Dlouho se jim to však nedařilo. Až v 76. minutě Poláci konečně kapitulovali. Ralston vybojoval míč a poslal ho na McTominaye, který číhal zcela nepokrytý ve vápně. Takže jen nastavil nohu a zakončil do středu téměř volné brány. To byla odměna za to, jak moc se Skotsko dralo dopředu a jak se snažilo.

Ale ani to nestačilo, protože tohle drama ještě neskončilo. Rozhodčí za velké nelibosti domácích fandů nastavil dlouhých osm minut a tenhle čas využilo lépe Polsko. Nicola Zalewski totiž, na rozdíl od výkonů v AS Řím, létal po lajně, v 96. minutě dolétl až do vápna a v něm ho nedovoleným způsobem odstavil Hanley. Kopala se proto další penalta a tentokrát vzal odpovědnost na sebe sám faulovaný. Brankář Gunn měl smůlu, neboť odhadl směr Zalewského střely, leč v cestě do sítě jí nezabránil.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Polsko
1
1
0
0
3 : 2
3
2
Portugalsko
1
1
0
0
2 : 1
3
3
Skotsko
1
0
0
1
2 : 3
0
4
Chorvatsko
1
0
0
1
1 : 2
0

Liga A - skupina 4

Dánsko - Švýcarsko 2:0

05.09.2024 20:45

Góly: 82. Patrick Dorgu, 90+2. Pierre-Emile Højbjerg

Kodaňský stadion Parken zažil první oslavné salvy, protože domácí Dánové na úvod své pouti Ligou národů porazili favorizované Švýcary. Ráz i tempo utkání hodně ovlivnil zkrat hostujícího obránce Elvediho, který se nechal předčasně vyloučit.

Dánové a Švýcaři předvedli hodně dramatický zážitek, protože kromě dvou branek jsme v zápase viděli plno žlutých karet a rovnou dvě karty červené, po jedné na každé straně. A přitom nic nenaznačovalo to, že bychom snad měli být svědky nějakého přílišného dramatu. Úvodní minuty se nesly v klidném až pomalém tempu, na první šanci jsme čekali až do 18. minuty. Ricardo Rodríguez našel hlavu kolegy Widmera a ten mohl hlavičkovat, zvolil si však špatné místo v bráně.

Ještě do konce první půle se dvakrát vpřed hnal robustní útočník Kasper Dolberg, jenže neuspěl ani v jednom případě. Nejprve přenechal míč spoluhráči, jenž mířil nepřesně. A poté nedokázal vyzrát na dobře zasahujícího brankáře Gregora Kobela, jenž si poradil i s následnou dorážkou.

Vše změnil až poločas druhý. Hned na jeho začátku totiž Nico Elvedi fauloval unikajícího Kaspera Dolberga. Sudí nejprve ukázal na penaltu, jenže pak výrok odvolal po zásahu VARu. Zákrok se stal totiž před pokutovým územím. Pro Švýcary to ale nebylo zlepšení, protože Elvedi zamezil Dolbergovi v jasné šanci, a dostal proto rovnou červenou kartu! Na dlouhou dobu to ovšem bylo jediné větší vzrušení.

Dánové evidentně nedokázali přesilovku využít. A když už dostali míč za brankovou čáru jako v případě Jonase Winda, sudí pískal ofsajd. A tak nastal čas pro nečekaného hrdinu. V 81. minutě se na plac dostal mladý univerzál Patrick Dorgu, naběhl si do vápna a převzal míč od Skova Olsena. Pak zacílil a po pár vteřinách na hřišti prostřelil brankáře Kobela!

To už bylo moc na Granita Xhaku, začala strkanici a během dalších tří minut dostal rovnou dvě žluté karty! Jen ze šaten tak sledoval, jak v nastaveném čase Pierre-Emile Højbjerg upravil zblízka na konečných 2:0.

Více informací k zápasu

Srbsko - Španělsko 0:0

05.09.2024 20:45

Góly: -

První trochu překvapivý výsledek úvodního programu měli na svědomí Srbové a Španělé. Stadion Majka Mitiće totiž za více než 95 minut hry neviděl ani jednu branku, což je pro Španěly velmi negativní výsledek.

V Bělehradu se představili poslední šampioni Evropy s jasným cílem - odvézt si všechny tři body. Je pravda, že nepřijeli v úplně nejsilnější možné sestavě, ale přesto se výhra očekávala. Domácí ovšem dávali jasně najevo, že nenechají svému soupeři nic zadarmo. Zejména dvojice Lukić a Ilić měla pro strach uděláno a střed hřiště se stal pro Španěly těžko proniknutelným. Španělé sice drželi míč na svých kopačkách, avšak kromě několika rychlejších pohybů s balonem u nohy to nikam nevedlo.

Větší šanci měli po půlhodině hry domácí. Živković se nenechal odstavit od míče a ještě k tomu krásnou diagonálou uvolnil nabíhajícího Luku Joviće. Toho sice nikdo nehlídal a Jović se dostal dokonce až před brankáře Rayu, jenže potvrdil, proč na něj v AC Milán nechtějí spoléhat. Balon totiž poslal nepochopitelně mimo!

Španělé i po změně stran zůstali duchem ještě v šatně. Trochu je probudil svým přímým kopem Ilić, který zamířil těsně vedle. O pár minut později se dostal k míči po Yamalově centru Carvajal, ale zkušený bek volejem mířil nad bránu. Pak Španělsko zase na chvíli upadlo do letargie, z níž ho probudila až akce Grimalda. Dvacet minut před koncem Grimaldovu ránu z přímého kopu musel Rajković s vypětím sil vyrážet před sebe, kde na poslední chvíli zasáhli jeho obránci. Centrovaný míč od Grimalda zase ke konci utkání poslal mimo tři tyče hlavičkující Joselu, a tak se obě jedenáctky rozešly smírně.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Dánsko
1
1
0
0
2 : 0
3
2
Španělsko
1
0
1
0
0 : 0
1
Srbsko
1
0
1
0
0 : 0
1
4
Švýcarsko
1
0
0
1
0 : 2
0

Liga C - skupina 1

Estonsko - Slovensko 0:1

05.09.2024 20:45

Góly: 70. Tomáš Suslov

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Ázerbájdžán - Švédsko 1:3

05.09.2024 18:00

Góly: 82. Renat Dadaşov - 65. Alexander Isak, 71. Alexander Isak, 80. Viktor Gyökeres (pen.)

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Švédsko
1
1
0
0
3 : 1
3
2
Slovensko
1
1
0
0
1 : 0
3
3
Estonsko
1
0
0
1
0 : 1
0
4
Ázerbájdžán
1
0
0
1
1 : 3
0

Liga C - skupina 3

Bělorusko - Bulharsko 0:0

05.09.2024 20:45

Góly: -

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Severní Irsko - Lucembursko 2:0

05.09.2024 20:45

Góly: 11. Paddy McNair, 17. Daniel Ballard

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Severní Irsko
1
1
0
0
2 : 0
3
2
Bulharsko
1
0
1
0
0 : 0
1
Bělorusko
1
0
1
0
0 : 0
1
4
Lucembursko
1
0
0
1
0 : 2
0

Liga D - skupina 1

San Marino - Lichtenštejnsko 1:0

05.09.2024 20:45

Góly: 53. Nicko Sensoli

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
San Marino
1
1
0
0
1 : 0
3
2
Gibraltar
0
0
0
0
0 : 0
0
3
Lichtenštejnsko
1
0
0
1
0 : 1
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (18)

Přidat komentář
Antijazvec

Tak,Haraslínovi tie klučky nejdú ked ich musí robit proti trom,to nie je ako v českej lige.

Reagovat
Sigma Olomouc

Pekarík stále hraje v základu

Reagovat
Greny

Nemáš ani klub ale na repre to staci

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
fabec1222

V repre se chce ukázat klubům Slovan by ho mohl vzít, ne?

Reagovat
Keeper117

Ja si myslím, že ho asi aj nakoniec vezmú. Buď oni alebo Žilina. Ale u nás by som ho chcel, pripravený je stále vynikajúco a určite by pomohol.

Reagovat
janinho

a potom je tu valjent co ma najviac defenzivnych zakrokov celej LL a repre ho nepotrebuje fakt nech zmeni obcianstvo a vyjebe sa na tuto krajinu

Reagovat
O.Giroud

Je to úkaz no, borec naposledy hrával pravidelne tak v sezóne 21/22

Reagovat
Moshe Dajan

SAN MARINO

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
oli9

Reagovat
Neon

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
oli9

Tak slovaci to nakonec zvládli

Vcelku překvapili Poláci. Nečekal jsem že vyhrají ve Skotsku

Reagovat
JarousFCB

Docela darované vítězství... Sledoval jsem to jen jedním okem, ale krom toho prvního gólu (pěkná střela z pěkné dálky) neměli Poláci nic až na ty dvě zbytečné penalty. Hlavně ta na konci byla dost vtipná.

Reagovat
JackBlack

To je paráda, když máš na tiketu zápas bez remízy na Lichtenštejnsko, výhra 7k a San Martino vyhraje zápas po dvaceti letech...

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Antijazvec

Vavro nastúpil a stihol v jedinom súboji faulovat hráča a druhého zložiť od zadu kravatou.

Estonsko ma brankára na slušny europsky klub.A este aj tyče vie dobre postaviť.

Naši hovorili že sú najvačší favorit, ale pritom majú rovno v skupine Svédsko.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele