Souhrn Ligy národů - pátek 6.9.

06.09., 17:51, aktualizováno 06.09., 22:50
Komentáře a souhrny
Giacomo Raspadori (© AFP)

Páteční šlágr možná trochu překvapivě skončil výhrou Itálie, ve Francii dala tři góly a domů si veze všechny body za triumf 3:1. Belgie si poradila s Izraelem, další zklamání vstřebává Norsko.

Liga A - skupina 2

Belgie - Izrael 3:1

06.09.2024 20:45

Góly: 21. Kevin De Bruyne, 48. Youri Tielemans, 52. Kevin De Bruyne (pen.) - 36. Timothy Castagne (vl.)

Trenér Domenico Tedesco si užil první duel svých svěřenců v Lize národů a za dobrý výsledek děkuje zejména umění hlavního playmakera Belgie. Kevin De Bruyne si v zápase připsal dvě branky a měl lví podíl na porážce Izraele 3:1.

Zápas v Debrecínu měl jasného favorita, i když se Belgičané nemohli spolehnout na domácí prostředí. Favoritem byli a hodlali to dokázat na hřišti. Trenér Tedesco poslal na plac to nejlepší, co měl k dispozici, což znamenalo i hvězdného De Bruyneho, Tielemanse nebo Dokua s Opendou. Což jsou velmi rychlí hráči, kteří měli dělat obraně Izraele značné problémy. Hosté se spoléhali především na kreativní možnosti mladíka Gloukha.

Od prvních momentů patřilo hřiště Belgičanům, ať už se o průniky snažil Lukebakio, Castagne nebo Doku. Domácí tlačili svého soka u jeho brány, ale zatím se jim nedařilo definitivně zlomit jeho obranu. To se povedlo až po jednadvaceti minutách. Jérémy Doku opět využil své rychlosti, prosvištěl do vápna z pravé strany a přízemním centrem našel svého kapitána, tedy Kevina De Bruyneho. Ten už si s tak snadným úkolem poradil a bezpečně poslal míč do sítě - 1:0 pro Belgičany.

Jenže Tedescovi svěřenci ještě neměli vyhráno. Deset minut před koncem první půle totiž Izrael dokázal překvapivě srovnat. Rychlé napadání nedělalo Belgii dobře, De Bruyne ztratil míč a rychlým centrem se balon dostal na hlavu Anana Khalailyho. Ten možná ještě hledal své kolegy, nicméně jeho pokus si do vlastní sítě nešťastně srazil obránce Timothy Castagne.

Ještě v nastaveném čase málem přišla další rána, neboť Koen Casteels byl překonán Solomonem. Ten však stál v jasném ofsajdu a jeho branka platit nemohla. Belgičané zapnuli na vyšší rychlostní stupeň a tři minuty po změně stran se prosadili. Loïs Openda sklepl míč po krásném centru na nohu Youriho Tielemanse a ten propálil vše před sebou.

Odpor Izraele se Belgii podařilo definitivně zlomit jen o tři minuty později, když byl Openda faulován ve vápně. To byl jasný povel pro De Bruyneho, který nezaváhal a poslal brankáře Gerafiho na opačnou stranu brány. A to nemusel být poslední gól, neboť jen o čtyři minuty později byl Openda znovu faulován a znovu se kopala penalta. Teď se vyměnil exekutor, jenže sám Openda tíhu okamžiku nezvládl a nechal vyniknout brankáře Gerafiho.

Více informací k zápasu

Francie - Itálie 1:3

06.09.2024 20:45

Góly: 1. Bradley Barcola - 30. Federico Dimarco, 50. Davide Frattesi, 74. Giacomo Raspadori

Přestože francouzští fotbalisté vstřelili díky Bradleymu Barcolovi ve 12. sekundě zápasu s Itálií nejrychlejší gól ve své historii, podlehli v úvodním zápase v rámci Ligy národů A doma svému rivalovi 1:3 a do skupiny 2 si tak připsali první tři body Italové. Ti totiž ještě v prvním poločase srovnali a ve druhé půli skóre dvěma góly otočili. Italové tak Francouze porazili po třech předchozích prohrách ve vzájemných zápasech.

Hned po výkopu Italů sebral Barcola míč Giovannimu Di Lorenzovi a překonal gólmana Gianliugiho Donnarummu. Zanedlouho mohli Italové vyrovnat, Andrea Cambiaso poslal míč z pravé strany před bránu, Davide Frattesi však ze šesti metrů hlavičkoval pouze do břevna. Ve 30. minutě však už bylo srovnáno, po přihrávce Sandra Tonaliho se opřel za pokutovým územím do míče Federico Dimarco a trefil se přesně do horního rohu brány.

Hned po přestávce navíc Italové otočili skóre, když Mateo Retegui poslal míč na zadní tyč pro Frattesiho, který ve skluzu pohodlně překonal brankáře Mikea Maignana. Záložník Interu Milán navíc vzápětí mohl zvýšit skóre, po centru Dimarca však jeho hlavičku vyrazil Maignan. O zvýšení skóre se postarali v 74. minutě dva střídající hráči Itálie. Destiny Udogie z levé strany připravil ideální přihrávku pro Giacoma Raspadoriho, který nedal střelou k tyči Maignanovi šanci.

Francie tak v Lize národů pokračuje v neradostné bilanci - vyhrála jediný z posledních sedmi zápasů. Italové se v příštím zápase skupiny 2 utkají v pondělí v Budapešti na neutrální půdě s Izraelem, který v prvním utkání na stejném místě podlehl 1:3 Belgii. Ta změří v pondělí síly v Lyonu s Francií.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Itálie
1
1
0
0
3 : 1
3
Belgie
1
1
0
0
3 : 1
3
3
Francie
1
0
0
1
1 : 3
0
Izrael
1
0
0
1
1 : 3
0

Liga B - skupina 3

Slovinsko - Rakousko 1:1

06.09.2024 20:45

Góly: 16. Benjamin Šeško (pen.) - 28. Konrad Laimer

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Kazachstán - Norsko 0:0

06.09.2024 16:00

Góly: -

Norsko si připsalo hned na úvod Ligy národů jednu překvapivou ztrátu, protože z Kazachstánu veze jen bod. Ani několik jeho ofenzivních hvězd nestačilo na to, aby Norové splnili roli favorita a vyhráli. Diváci se na Almaty Central Stadium nedočkali ani jedné branky.

A přitom se Norové opravdu snažili. V celém utkání kopali 12 rohových kopů, vyslali celkem 11 střel (byť přímo na bránu jen dvě!) a jasně vedli i na držení míče (64 % ku 36 %). Ale na body to stejně nestačilo. O první šanci utkání se postaral obránce hostí David Wolfe, který napálil míč bez rozpakování směrem na domácí bránu. Minul o kousek. Doposud mlčel i kanonýr Erling Haaland. Velkou šanci první půle si Norové připravili po půlhodině hry. Útočník Atlétika Madrid Alexander Sørloth se ve vápně skvěle zorientoval a nahrál lépe postavenému Felixovi Myhremu, jenže jeho ránu tečovalo mimo bránu břevno.

Hned po změně stran na sebe upozornil mladíček Antonio Nusa, jemuž je předpovídána velká budoucnost. Zdálky sice mířil odvážně, ale opět nepřesně. Po dalším centru právě od Nusy o sobě opět dal vědět Haaland, jenže ke smůle celého Norska mířil jen do tyče.

Martin Ødegaard to o chvíli později zkoušel technicky, ale ani jeho sólo mezi dvěma protihráči neslavilo úspěch. Nusa ke konci utkání sice obraně Kazachů utekl, ale opět pálil nepřesně. A Haalanda v samém konci zápasu zradilo při slibné šanci zpracování hrudí.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Rakousko
1
0
1
0
1 : 1
1
Slovinsko
1
0
1
0
1 : 1
1
3
Norsko
1
0
1
0
0 : 0
1
Kazachstán
1
0
1
0
0 : 0
1

Liga B - skupina 4

Island - Černá Hora 2:0

06.09.2024 20:45

Góly: 39. Jón Dagur Thorsteinsson, 58. Orri Steinn Óskarsson

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Wales - Turecko 0:0

06.09.2024 20:45

Góly: -

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Island
1
1
0
0
2 : 0
3
2
Wales
1
0
1
0
0 : 0
1
Turecko
1
0
1
0
0 : 0
1
4
Černá Hora
1
0
0
1
0 : 2
0

Liga C - skupina 2

Kosovo - Rumunsko 0:3

06.09.2024 20:45

Góly: 40. Dennis Man, 51. Răzvan Marin (pen.), 82. Denis Drăguş

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Litva - Kypr 0:1

06.09.2024 18:00

Góly: 34. Ioannis Pittas

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Rumunsko
1
1
0
0
3 : 0
3
2
Kypr
1
1
0
0
1 : 0
3
3
Litva
1
0
0
1
0 : 1
0
4
Kosovo
1
0
0
1
0 : 3
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (6)

Přidat komentář
Ichbin Kobalt

return Italia

Reagovat
FORZAMILAN

Italia

Reagovat
oli9
Reagovat
Kily

Reagovat
mrtvej ofsajd

Reagovat
Nuno čomes

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele