Souhrn Ligy národů - sobota 7.9.

07.09., 19:59, aktualizováno 07.09., 22:47
Komentáře a souhrny
Declan Rice (© AFP)

Německo doma deklasovalo Maďarsko 5:0, před vlastními fanoušky si poradilo i Nizozemsko. Anglie zvládla ostrovní derby a vyhrála v Irsku, o svém triumfu 2:0 rozhodla hned v úvodu. Tři body slaví i Arménie, Gruzie a Moldavsko.

Liga A - skupina 3

Německo - Maďarsko 5:0

07.09.2024 20:45

Góly: 27. Niclas Füllkrug, 57. Jamal Musiala, 66. Florian Wirtz, 77. Aleksandar Pavlović, 81. Kai Havertz (pen.)

Popáté za poslední tři roky se proti sobě postavily národní týmy Německa a Maďarska a tentokráte se jednalo o jednostrannou záležitost. Domácí v Düsseldorfu dominovali, soupeře nešetřili a nastříleli mu pět branek.

Kádr německé reprezentace během léta doznal podstatných změn. Po evropském šampionátu se s kariérou rozloučil Toni Kroos, působení v národním týmu následně uzavřeli i Manuel Neuer, Ilkay Gündogan a Thomas Müller. Už bez dlouhodobých opor se pak Německo do Maďarska zakouslo a od začátku mělo jasně navrch.

Poprvé se mohlo skóre měnit už po dvaceti minutách. Akci rozjel Florian Wirtz, od Musialy se míč dostal k Füllkrugovi a ten měl obrovskou možnost, kterou skvělým zákrokem zneškodnil Gulácsi.

Útočník West Hamu United ovšem nemusel smutnit dlouho. O sedm minut později předvedla hostující obrana další kolaps, na malém vápně se zcela sám ocitl Musiala, místo zakončení volil přihrávku na ještě volnějšího Füllkruga a ten měl už snadnou úlohu - 1:0.

V základní sestavě Německa se znovu objevil i Kai Havertz a ofenzivní fotbalista Arsenalu měl dlouho smůlu. Poprvé se ho držela ve 33. minutě, když po centru Pascala Große hlavičkoval jen do břevna. I proto si favorit do kabiny odnášel jen jednobrankový náskok, po změně stran se ale vše změnilo.

A opětovně se pod to podepisovala děravá maďarská defenzíva. V 58. minutě vyslal kolmici Wirtz, Musiala pláchl všem obráncům, ve vápně si míč v klidu zasekl a následně ho uklidil za záda brankáře - 2:0.

V 66. minutě si oba aktéři druhé gólové situace role prohodili, Musiala tentokráte posunul na Wirtze a ten rychlou střelou z hranice pokutového území rozvlnil síť potřetí. O chvíli později zkoušel znovu neúspěšně štěstí Kai Havertz, který podruhé v zápase rozezvučel jen břevno.

O vítězi bylo rozhodnuto a řešila se jen výše skóre. V 77. minutě znovu sklapla naprázdno ofsajdová past Maďarska, Musiala poslal do šance Pavloviće a i když jeho zakončení nebylo ideální, na překonání Gulácsiho to stačilo - 4:0.

Až deset minut před koncem se o slovo konečně přihlásili i hosté a po střele Kevina Csobotha se musel vyznamenat Ter Stegen. Maďarsko se čestné trefy nedočkalo, naopak ještě jednou inkasovalo. Kai Havertz vybojoval pokutový kop, když ho nedovoleně zastavil Willi Orbán, sám si vzal míč a s přehledem dal výsledku konečnou podobu - 5:0.

Více informací k zápasu

Nizozemsko - Bosna a Hercegovina 5:2

07.09.2024 20:45

Góly: 13. Joshua Zirkzee, 45+2. Tijjani Reijnders, 56. Cody Gakpo, 88. Wout Weghorst, 90+2. Xavi Simons - 27. Ermedin Demirović, 73. Edin Džeko

Nizozemci si z evropského šampionátu v Německu přivezli bronzové medaile a úspěšně zahájili i další reprezentační cyklus. Oranjes doma nakonec rozstříleli Bosnu a Hercegovinu, diváci viděli celkem sedm branek.

V základní sestavě nizozemského národního týmu se vůbec poprvé objevil Joshua Zirkzee a byl hodně vidět. Útočník Manchesteru United se stal teprve čtvrtým fotbalistou v historie své země, který při prvním startu od úvodní minuty jeden gól dal a na jeden další nahrál. Podobným počinem se v minulosti prezentovali už jen Klaas Jan Huntelaar v roce 2006 (2 góly, 2 asistence), Bas Dost (2015, 1+1) a Vincent Janssen (2016, 1+1).

Zirkzee se do dějin utkání poprvé výrazně zapsal už ve třinácté minutě, kdy využil nepozornosti bosenské obrany. Pokus Simonse z hranice pokutového území nadrazil jeden z bránících hráčů, Zirkzee na to zareagoval jako jediný a hlavou otevřel skóre - 1:0.

Hostující obrana měla s rychlými akcemi Nizozemců velké problémy, o to překvapivější bylo vyrovnání z 27. minuty. Tentokráte zaspali domácí hráči, Huseinbašić vysunul Ermedina Demiroviće a ten s přehledem překonal Barta Verbruggena - 1:1.

Jinak se ovšem musel činit především gólman Nikola Vasilj a platilo to i ve zbytku prvního poločasu. Po půlhodině hry se vyznamenal proti zakončení Gakpa, o deset minut později mu pro změnu pomohla branková konstrukce, Zirkzee svou přihrávkou oslovil Reijnderse a ten orazítkoval spojnici.

Stav 1:1 si hosté přesto do kabin neodnesli, a to kvůli situaci ze druhé minuty nastavení. Hodně ulehčené to po přiťuknutí od Zirkzeeho měl Tijjani Reijnders, před nímž se rozestoupila obrana, záložník v klidu doběhl až do pokutového území a vrátil svému týmu vedení - 2:1.

Poločasová pauza žádnou výraznou změnu nepřinesla, po návratu z kabin nadále diktovali tempo Oranjes a brzy se dočkali třetí odměny. Na konci povedené kombinace byl Reijnders, který se ovšem neukvapil, před prázdnou svatyni předložil míč Gakpovi a ten se už nemohl mýlit - 3:1.

Bosna následně přežila několik šancí a v 73. minutě opět šokovala nizozemské publikum. Centr do pokutového území poslal mladíček Bajraktarević, mezi obránci a brankářem "vyplaval" osamocený Edin Džeko a poradil si ve velkém stylu - 3:2.

Drama se ale nekonalo, Nizozemsko mělo duel pod kontrolou a svou převahu přetavilo ve výsledek, který podstatně více odpovídal tomu, co se dělo na trávníku. Dvě minuty před koncem střílel Quinten Timber a Nikola Vasilj dokázal jeho tečovaný pokus zastavit, jenže se nedočkal pomoci spoluhráčů a volný Wout Weghorst rozvlnil síť počtvrté.

Nešťastný Vasilj si nakonec pohár hořkosti vypil až do dna a inkasoval i pátou branku. Znovu mu nepomohli spoluhráči, Malen měl spoustu času a prostoru na kombinaci se Simonsem a ten přidal pátý zásah do balkánské svatyně - 5:2.

Svěřenci Ronalda Koemana mají první tři body a mohou se v klidu koncentrovat na úterní šlágr proti Německu. Bosna a Hercegovina si reputaci pojede napravit do Maďarska, rovněž to na úvod inkasovalo pět branek.

Do duelu nastoupili v domácím dresu Jurriën Timber a Quinten Timber. Když naposledy za Oranje vyrukovali dva bratři, psal se duben roku 2003, tehdy se na jednom hřišti prezentovali Ronald de Boer a Frank de Boer.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Německo
1
1
0
0
5 : 0
3
2
Nizozemsko
1
1
0
0
5 : 2
3
3
Bosna a Hercegovina
1
0
0
1
2 : 5
0
4
Maďarsko
1
0
0
1
0 : 5
0

Liga B - skupina 1

Ukrajina - Albánie 1:2

07.09.2024 20:45

Góly: 49. Juchym Konoplja - 54. Ardian Ismajli, 66. Jasir Asani

Ukrajinci v prvním utkání na pražské půdě nestačili na Albánii, byť ji trochu potrápili. Svěřenci trenéra Rebrova sice díky trefě Konopljy šli do vedení, jenže během chvíle o něj přišli. Rozhodující trefu pro Albánce pak zařídil Asani.

Ukrajinci sice šli do utkání po tomto srazu trochu oslabení, když největší hvězda a střelec Artem Dovbyk musel zůstat v Římě, aby doléčil svalové zranění, ale i tak si věřili. Proti Albánii ale nezačali v moc dobrém rozpoložení. Už v deváté minutě jejich obrana propadla při hlídání rychlonohého šikuly Maria Mitaje, který pak ve vápně našel nehlídaného Qazima Laciho, jehož rána z první zamířila těsně vedle tyče.

Ukrajinský prapor se rozhodl nést Cyhankov, který se stal hrozbou a díky své rychlosti dělal albánské obraně nemalé potíže. Když už se ale dostal do zakončení, byl včas na místě brankář Thomas Strakoša. Na druhé straně si počíhal na nahrávku od Bajramiho Kristjan Asllani a dobře vypálil, takže do akce musel narychlo brankář Trubin. Svůj part ale zvládl a míč vyrazil.

Vstup do druhého poločasu ale zvládli lépe Ukrajinci. Pouhé čtyři minuty potřebovali na to, aby se ujali vedení. Mykolenko totiž poslal z levé strany centr do vápna, tam si ho zpracoval Juchym Konoplja a krásnou ranou k tyči nedal Strakošovi šanci zasáhnout.

Nicméně radost Ukrajinců neměla dlouhého trvání, neboť za pět minut bylo vyrovnáno. Bylo to nešťastné, protože centr od rohu propadl přes několik ukrajinských dotyků k Ardianovi Ismajlimu a ten se zblízka nemýlil. Nakonec ale Ukrajincům nebyl souzen ani bod. V 66. minutě totiž obrana nechala procedit centr na volného Jasira Asaniho a ten uklidil míč k tyči, čímž dokonal albánský obrat.

Více informací k zápasu

Gruzie - Česko 4:1

07.09.2024 18:00

Góly: 33. Chviča Kvaracchelija (pen.), 53. Giorgi Čakvetadze, 63. Georges Mikautadze, 66. Giorgi Kočorašvili - 80. Lukáš Kalvach

Česká reprezentace prohrála v úvodním duelu skupiny B1 Ligy národů po zcela nepovedeném výkonu v Gruzii 1:4. Mdlý výkon předvedli hosté především po přestávce, kdy hráči ze Zakavkazska během 13 minut vstřelili tři branky. Pod vedením Ivana Haška Češi nezvládli ani čtvrtý soutěžní zápas, zatím uhráli jen remízu na Euru právě proti Gruzii.

Trenér Hašek v prvním zápase českého týmu po Euru vsadil na rozestavení 3-4-3. Na levé straně obrany si premiéru v reprezentaci odbyl Matěj Ryneš, poprvé od Haškova lednového příchodu dostali příležitost i střední záložník Alex Král a útočník Tomáš Čvančara. Už v sedmé minutě odcentroval z pravé strany Vladimír Coufal na přední tyč na hlavu Patrika Schicka, tygřím skokem však jeho pokus vyrazil Giorgi Mamardašvili. Ve 14. minutě o sobě poprvé nechal znát Chviča Kvaracchelija, který poslal centr za obranu na Otara Kabakadzeho, jeho zpětnou přihrávku ale chytil do rukavic Matěj Kovář, jenž se objevil v reprezentační brance od úvodního hvizdu vůbec poprvé.

Ve 32. minutě prošel po brejku Kvaracchelija na pravé straně do pokutového území, Ladislav Krejčí se mu nesmyslně pokusil ve skluzu vypíchnout míč, ale trefil ho jen do nohou a izraelský sudí Orel Grinfeld ukázal na penaltu. K té se postavil sám Kvaracchelija a střelou do protipohybu nedal Kovářovi šanci. V závěru první půle utekl české obraně po pravé straně tentokrát Georges Mikautadze, ranou z hranice pokutového území však těsně minul levou tyč Kovářovy brány. Haškovi svěřenci tak prohráli první poločas už popáté v řadě.

Češi měli v úvodu druhé půle na hřišti už tři střídající hráče, jeden z nich Lukáš Kalvach však hned ve 47. minutě udělal při rozehrávce hrubku, míč vystihl Mikautadze, který vnikl do pokutového území, jeho střelu však pokryl Kovář. O šest minut později však už Gruzínci udeřili podruhé. Kvaracchelija získal u vlastního pokutového území míč, vybídl k brejku Giorgiho Čakvetadzeho, který nikým neobtěžován přesprintoval s míčem 50 metrů a po průniku do pokutového území střelou k tyči překonal Kováře.

V 63. minutě už Češi prohrávali o tři branky. Po dalším rychlém kontru odcentroval z levé strany Luka Lochošvili, v pokutovém území se dostal k míči neobsazený Mikautadze a koníčkem se trefil do protipohybu Kováře. O další tři minuty později už byli Češi zralí na ručník, neobsazený Čakvetadze měl za pokutovým územím spoustu času na to, aby si počkal na nabíhajícího Giorgiho Kočorašviliho, který nikým nehlídaný usměrnil hlavičkou míč do sítě počtvrté.

Alespoň čestný gól Čechů vstřelil v 80. minutě Kalvach, jenž využil kombinace dalších dvou střídajících hráčů Adama Hložka a Ondřeje Lingra a odražený míč poslal parádní ranou zpoza pokutového území pod břevno. Češi však odjíždějí z Tbilisi s ostudou, pod předchozím trenérem Jaroslavem Šilhavým dostali čtyři a více gólů jen od hegemonů z Anglie, Itálie a Portugalska.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Gruzie
1
1
0
0
4 : 1
3
2
Albánie
1
1
0
0
2 : 1
3
3
Ukrajina
1
0
0
1
1 : 2
0
4
Česko
1
0
0
1
1 : 4
0

Liga B - skupina 2

Řecko - Finsko 3:0

07.09.2024 20:45

Góly: 23. Fotis Ioannidis, 37. Benjamin Källman (vl.), 76. Fotis Ioannidis

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Irsko - Anglie 0:2

07.09.2024 18:00

Góly: 11. Declan Rice, 26. Jack Grealish

Trenérská premiéra v minisouboji dvou nováčků dopadla lépe pro anglického kouče Lee Carsleyho, jehož svěřenci se z Irska vrací se třemi body. Ty jim zajistilo duo hráčů, kteří dřív reprezentovali právě Irsko - Declan Rice a Jack Grealish.

Irští fandové byli od začátku hodně slyšet, povedlo se jim přehlušit i anglickou hymnu. Ani to ale Angličany nevyvedlo z rovnováhy, neboť v klidu kontrolovali vývoj utkání a kombinovali na vlastní polovině. Zároveň se nedá říct, že působili nějakým zataženým nebo příliš takticky svázaným dojmem, což byla oproti předchozí éře Garetha Southgatea docela příjemná změna. Ani tak nemuseli na první branku čekat moc dlouho.

Angličanům stačilo jen 12 minut na to, aby se poprvé v utkání prosadili. Po akci z pravé strany vápna se balon dostal do skrumáže tří těl, od nich se odrazil k Declanu Riceovi a 25letý záložník propálil všechno, co měl před sebou. Ze slušnosti pak Rice gól neslavil, byť negativním komentářům a ohromujícímu pískotu se stejně nevyhnul.

Takže Jack Grealish si asi řekl, že je jedno, jestli slavit branku bude, nebo ne. Takže když Declan Rice rozjel rychlou akci a kombinoval se Sakou, naběhl si do vápna. Počkal na nahrávku od Rice a uklidil ji přesnou ranou k tyči, kam se brankář Kelleher natahoval marně - 2:0.

Irům se nedala upřít snaha, ale velmi často hloupě přicházeli o míč. Přesnost přihrávek byla dalším faktorem, který vedl k dominanci Anglie nad Iry. A to jak v prvním, tak i druhém poločase, neboť i v něm Irové projevovali příliš velký sklon k chybám. Velkou šancí na zdramatizování pohrdl po hodině hry Knight, jenž pálil mimo tři tyče. A poslední pokus Saky zlikvidoval hodně efektním zákrokem Pickford, takže se skóre už neměnilo.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Řecko
1
1
0
0
3 : 0
3
2
Anglie
1
1
0
0
2 : 0
3
3
Irsko
1
0
0
1
0 : 2
0
4
Finsko
1
0
0
1
0 : 3
0

Liga C - skupina 4

Arménie - Lotyšsko 4:1

07.09.2024 18:00

Góly: 6. Vahan Bičachčjan, 35. Kaspars Dubra (vl.), 48. Lucas Zelarayán, 86. Eduard Spercjan - 9. Georgi Harutjunjan (vl.)

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Faerské ostrovy - Severní Makedonie 1:1

07.09.2024 15:00

Góly: 9. Viljornur Davidsen (pen.) - 49. Enis Bardhi (pen.)

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Arménie
1
1
0
0
4 : 1
3
2
Faerské ostrovy
1
0
1
0
1 : 1
1
Severní Makedonie
1
0
1
0
1 : 1
1
4
Lotyšsko
1
0
0
1
1 : 4
0

Liga D - skupina 2

Moldavsko - Malta 2:0

07.09.2024 18:00

Góly: 32. Mihail Caimacov, 45+4. Ion Nicolaescu (pen.)

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Moldavsko
1
1
0
0
2 : 0
3
2
Andorra
0
0
0
0
0 : 0
0
3
Malta
1
0
0
1
0 : 2
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele