Souhrn Ligy národů - úterý 10.9.

10.09., 19:51, aktualizováno 10.09., 22:45
Komentáře a souhrny
Hlavičkující Denzel Dumfries v utkání proti Německu (© AFP)

Lotyšsko napravilo úvodní debakl z Ligy národů na půdě Arménie, doma nejtěsnějším možným způsobem zvítězilo nad Faerskými ostrovy. Česko po výprasku v Gruzii potěšilo a zvítězilo doma nad Ukrajinou. Anglický útočník Harry Kane oslavil 100. start za reprezentaci dvěma góly do sítě Finska. Nizozemsko se rozešlo smírně s Německem.

Liga A - skupina 3

Maďarsko - Bosna a Hercegovina 0:0

10.09.2024 20:45

Góly: -

Puskás Aréna v Budapešti se gólu nedočkala, domácí Maďarsko se rozešlo s Bosnou a Hercegovinou jen s bodem. Domácí sice byli jasně lepší a neustále hrozili, jenže nenašli recept na vynikajícího brankáře hostí Nikolu Vasilje.

Tahle skupina je pro Maďary i Bosnu především o tom, kdo se udrží na třetím místě, a kdo spadne o level níž. Protože když máte jako menší fotbalový národ ve skupině Němce a Nizozemce, jiné vyhlídky se asi moc čekat nedají. Maďaři potřebovali napravit úvodní selhání, to samé se ale dalo říct i o Bosně. A domácí začali velmi dobře. Od začátku napadali, diktovali tempo hry a nenechávali Bosnu dostat se do zakončení.

V 17. minutě domácí poprvé zaujali povedenou akcí, když se po rohovém kopu pověsil do vzduchu Barnabás Varga a jeho perfektní hlavičku opřenou o odraz od země zlikvidoval brankář Vasilj na poslední chvíli perfektním skokem. Skvělý zákrok musel 28letý brankář vytáhnout i po půlhodině hry, když ho pořádně protáhl Zsolt Nagy jedovatou ranou k tyči.

I po změně stran byli nadále aktivnější domácí hráči, kteří uměli rychle kombinovat s míčem na vlastní polovině a především na polovině Bosny. Dokonce se musel zkušený kanonýr Edin Džeko zapojovat do obranných prací a často se vracel pro míč na vlastní polovinu. Někdejší střelec Manchesteru City nebo AS Řím na sebe upozornil v 67. minutě, kdy rovnou z voleje pálil po centru ze strany, jenže brankář Dénes Dibusz byl na zemi včas. Asi největší šanci utkání měl na svědomí záložník Liverpoolu Dominik Szoboszlai. Postavil se k zahrávání rohového kopu a nádhernou technickou ranou otřel míč o břevno.

Více informací k zápasu

Nizozemsko - Německo 2:2

10.09.2024 20:45

Góly: 2. Tijjani Reijnders, 51. Denzel Dumfries - 38. Deniz Undav, 45+3. Joshua Kimmich

Ve druhém kole skupiny A3 Ligy národů se mezi domácím Nizozemskem a Německem zrodila remíza 2:2. To mimo jiné znamenalo, že Oranjes skórovali už ve 27. po sobě jdoucím duelu na vlastní půdě.

Solidní představení Němců na domácím Euru bylo po období špatných výsledků vítanou změnou a sobotní vítězství 5:0 nad Maďarskem bylo dalším důkazem, že svěřenci Juliana Nagelsmanna jsou připraveni vrátit se na vrchol mezinárodní scény. Cesta do Amsterdamu představovala pro Německo první skutečnou zkoušku v této nové éře, zejména proto, že Oranjes v posledním zápase porazili Bosnu a Hercegovinu 5:2. Ve formě hrající domácí nejevili žádné známky únavy a ve 2. minutě udeřili i proti Němcům. Ryan Gravenberch přihrál Tijjanimu Reijndersovi, který měl dostatek času a prostoru, aby prostřelil mezi nohama Marca-André ter Stegena.

Svěřenci Ronalda Koemana mohli vést o dva góly, kdyby Denzel Dumfries usměrnil svou hlavičku po volném přímém kopu Xaviho Simonse mezi tři tyče. V dalším průběhu poločasu však Německo získávalo stále větší převahu a do přestávky otočilo vývoj zápasu. Nejprve Deniz Undav vstřelil svůj první gól za Německu poté, co dorazil Wirtzovu střelu, a poté se Joshua Kimmich poprvé prosadil jako kapitán, když zakončil bleskovou akci, do níž se zapojili Robert Andrich, David Raum a Undav.

Nizozemci v poločase prohrávali možná trochu nešťastně, ale trvalo jim jen několik minut, než po návratu na trávník znovu srovnali. Brobbey v pokutovém území předložil míč Dumfriesovi a ten hlavou skóroval. V pohledné druhé půli pak mohl vrátit Němcům vedení Kai Havertz, neuspěl však ani on, ani na druhé straně Gravenberch, jenž k dobrému zákroku přinutil Ter Stegena.

Nakonec se oba týmy musely spokojit s remízou. V čele skupiny tak mají shodně po čtyřech bodech, ačkoli Německo je díky lepšímu rozdílu ve skóre první. Nagelsmann a spol. se v říjnu utkají s Bosnou, zatímco Nizozemsko se střetne s Maďarskem.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Německo
2
1
1
0
7 : 2
4
2
Nizozemsko
2
1
1
0
7 : 4
4
3
Bosna a Hercegovina
2
0
1
1
2 : 5
1
4
Maďarsko
2
0
1
1
0 : 5
1

Liga B - skupina 1

Albánie - Gruzie 0:1

10.09.2024 20:45

Góly: 71. Giorgi Kočorašvili

Z Gruzie se stává jasný lídr české skupiny Ligy národů, což potvrdil i její poslední zápas. V něm si Gruzie opět připsala všechny tři body, tentokrát jí za oběť padla Albánie. Utkání rozhodla jediná přesná trefa, o níž se postaral Giorgi Kočorašvili.

Belgický sudí Erik Lambrechts jistě doufal, že duel dvou horkokrevných národů se obejde bez incidentů a přílišného vzrušení. A měl pravdu, protože úvodní minuty se opravdu spíš vlekly a ani jeden z týmů nikam výrazně nespěchal. První vážnou situaci měli na svědomí domácí, konkrétně Arbër Hoxha, jehož rána ale prosvištěla nad břevnem gruzínské branky. Stejně dopadl na opačné straně pokus Otara Kiteišviliho.

To byl ostatně dost aktivní hráč, možná nejlepší na trávníku v rozmezí prvních pětačtyřiceti minut. I druhá polovina utkání se nesla převážně v klidném tempu. Občas se někdo z obou jedenáctek rozhodl provětrat rukavice jednoho z brankářů, ale tomu vždy scházela jak razance, tak přesnost. Asaniho ránu tečoval Dvali těsně vedle, Kvaracchelija také nebyl úspěšný.

Krátce poté už se ale skóre konečně změnilo. A byla to výstavní rána, kterou vymyslel a provedl Giorgi Kočorašvili. Seběhl si z levé strany na střed a vypálil dělovku, která se otřela o břevno a zapadla do sítě. Albánci se na odpověď nezmohli a kdyby mířil v 88. minutě Zuriko Ditaišvili trochu lépe, mohli Gruzínci vyhrát ještě vyšším rozdílem.

Více informací k zápasu

Česko - Ukrajina 3:2

10.09.2024 20:45

Góly: 21. Pavel Šulc, 45+2. Pavel Šulc, 80. Tomáš Souček (pen.) - 37. Vladyslav Vanat, 84. Heorhij Sudakov

I když to podle divácké podpory vypadalo spíše na zápas na Ukrajině, čeští fotbalisté v Praze zvládli vzájemný duel v rámci Ligy národů a vyhráli 3:2, čímž zmírnili dopady sobotního debaklu v Gruzii. Dvěma góly přispěl k prvním třem bodům do tabulky skupiny B1 Pavel Šulc, a nejspíš tak zařídil setrvání kritizovaného trenéra Ivana Haška u týmu.

Úvodní český duel se proměnil v noční můru a výprask 1:4 od Gruzie. Před domácí premiérou se tak trenér Hašek rozhodl ke změně stylu hry na čtyři obránce a hned k šestinásobné personální obměně. Do žlutomodra zbarvené ochozy pražského Edenu ovšem naznačovaly, že to jeho družina nebude mít v honbě za prvními body jednoduché.

Česko nicméně do duelu nevstoupilo vůbec zle. Do první nebezpečné situace se na konci úvodní desetiminutovky dostal po přízemním centru Václava Černého na malém vápně Jaroslav Zelený, jeho možnost ale včasným vyběhnutím zneškodnil Anatolij Trubin. Hned vzápětí se nepovedla malá domů Ladislavu Krejčímu, v obrovské šanci se objevil Vladyslav Vanat, na poslední chvíli však ve skluzu jeho pokus zablokoval Martin Vitík. Zelený pak o několik minut později zvládl na hranici šestnáctky souboj jeden na jednoho a předložil balon Lukáši Provodovi, jeho tečovanou ránu ale skryl v náručí Trubin.

Aktivita hráčů v červeném se přece jen vyplatila ve 21. minutě. Vladimír Coufal s vypětím všech sil stihl míč u autové čáry a poslal jej do vápna, kde ho po nepovedeném odkopu Ukrajinců vybojoval Černý. Ten si navedl míč na střelu, kterou ve skluzu poslal Šulc za Trubinova záda. Následně poprvé zahrozili také hosté, po rohovém kopu se k hlavičce dostal Ilja Zabarnij, naštěstí pro Česko se však jeho pokus snesl pouze na břevno. O několik chvil později se ale po centru Mykoly Šaparenka z levé strany dostal ke stejnému zakončení Vladyslav Vanat a z bezprostřední blízkosti překonal Matěje Kováře. Těsně před koncem úvodního dějství se však po odvráceném centru dostal k míči Šulc a nádherným pokusem z první k tyči vrátil vedení zpět na českou stranu.

Návrat na trávník přinesl o něco skromnější podívanou a na první větší příležitost si museli diváci počkat až do 64. minuty. Autor vyrovnávací branky Vanat se položil do centru Oleksandra Zinčenka, k nelibosti tisíců Ukrajinců v Edenu ovšem zamířil jen těsně vedle brány. Zkraje závěrečné dvacetiminutovky se v českém pokutovém území uvolnil Mychajlo Mudryk, svou ránu na zadní tyč však poslal rovněž těsně vedle. Ačkoliv se domácímu týmu druhá půle herně příliš nevyvedla, 10 minut před koncem přidali pojistku. Po ruce Mykoly Matvijenka, kterou odhalil až VAR, se exekuce penalty ujal kapitán Tomáš Souček a bezpečně zvýšil na 3:1. Tento stav ale trval jen několik desítek sekund. Chvíli po českém gólu totiž vykouzlil skvělý centr Viktor Cyhankov a Georgij Sudakov hlavičkou do protipohybu Kováře snížil. Záložník Šachtaru Doněck mohl v nastavení dokonce senzačně srovnat, jeho tvrdou střelu ale vychytal Kovář.

Češi tak výhru 3:2 do konce zápasu udrželi a získali cenné tři body. V tabulce skupiny B1 se bodově dotáhli na druhou Albánii, která ve druhém zápase skupiny doma podlehla 0:1 Gruzii. Ta je se šesti body stoprocentní a skupinu vede, Ukrajina je poslední bez bodu. V příštím zápase se Češi utkají za měsíc s Albánií, hned poté je čeká v polské Vratislavi odveta s Ukrajinou.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Gruzie
2
2
0
0
5 : 1
6
2
Albánie
2
1
0
1
2 : 2
3
3
Česko
2
1
0
1
4 : 6
3
4
Ukrajina
2
0
0
2
3 : 5
0

Liga B - skupina 2

Anglie - Finsko 2:0

10.09.2024 20:45

Góly: 57. Harry Kane, 76. Harry Kane

Trenér Anglie Lee Carsley pokračuje v dobré práci a jeho svěřenci zopakovali úvodní úspěch s Irskem i doma ve Wembley. Za oběť jim tentokrát padlo Finsko, které poslal domů s prázdnou zejména střelec Harry Kane. Ten se postaral o obě branky svého týmu a dál ukazuje svůj velký přínos anglické reprezentaci.

Sedmdesát tisícovek nadšených fanoušků očekávalo tři body a také je po právu dostalo. K tomu také důraz v osobních soubojích, nekončící aktivitu a množství šancí. Anglie nepouštěla Finy do zakončení, naopak sama kontrolovala utkání a v prvních minutách jsme se dočkali zcela vypovídající statistiky na držení míče ve prospěch Anglie - 80 procent ku 20. Ve 20. minutě se o první zajímavou střelu postaral Kane, ale Lukáš Hradecký si poradil. Neporadil si sice o tři minuty později, kdy se Kane prosadil, jenže tentokrát mu pomohl pomezní sudí a jeho zdvižený praporek.

Angličané dál působili jako hladový tým překypující nápady, sebevědomím a kvalitou. Grealish, Kane ani Saka se ale prosadit nedokázali. Blízko ke změně skóre byl Trent Alexander-Arnold, jehož rána prosvištěla jen těsně kolem tyče Finů.

I po změně stran pokračoval duel mezi Kanem a Hradeckým. Nejprve si anglický šutér dovolil krásný obstřel ze standardní situace, který Hradecký famózně zlikvidoval. V 57. minutě už ale jeho kouzlo bylo pryč, Harry Kane prudkou ranou nedal Hradeckému šanci a ve svém jubilejním stém startu skóroval.

Hned o minutu později mohli Angličané vést už o dvě branky, jenže to by musel Lewis pálit trochu lépe. Neprosadil se ani Trent Alexander-Arnold, jehož ránu vykryla hostující obrana. A tak to byl opět Harry Kane, který přidal ještě pojišťující druhý gól. Psala se 76. minuta, když ve vápně uklidil do brány krásnou nahrávku od Maduekeho - 2:0.

Více informací k zápasu

Irsko - Řecko 0:2

10.09.2024 20:45

Góly: 50. Fotis Ioannidis, 87. Christos Tzolis

Fanoušci na Aviva Stadium další radost nezažili, protože domácí Irové nestačili v posledním klání tohoto bloku Ligy národů na Řeky. Po bezbrankové první půli se hostující celek zlepšil a zásluhou dvojice Ioannidis - Tzolis si připsal tři body.

První minuty mnoho zajímavého nenabídly, úvodní šanci měli až v jedenácté minutě Řekové. Domácí obrana nechala vyskočit nehlídaného Konstantinose Koulierakise, který zakončil centr od Chatzigiovanise jen těsně nad bránu, jež strážil brankář Kelleher. Ten musel zasahovat i po pětadvaceti minutách, když ho k zákroku donutila přízemní rána z kopačky Bakasetase. Kelleher ale svoji úlohu zvládl a míč odrazil mimo.

Domácí sice skórovali, když nádhernou ranou poslal míč pod břevno Ogbene, jenže ten si přebíral balon v ofsajdu a gól platit nemohl. Platila až trefa Řeků ze začátku druhé půle. Fotis Ioannidis totiž dostal u vápna Irů plno prostoru, rozhlédl se a technickou střelou překonal překvapeného brankáře Kellehera.

Tahle branka sice domácí trochu probudila, ale Řekové velmi dobře bránili a své soupeře dostupovali. Nenechávali jim moc prostoru pro kombinaci a střely Irů se nesetkávaly s úspěchem. Ten neměla ani rána Robinsona mířící do tyče. Úspěch se naopak dostavil na opačné straně po akci Tasose Bakasetase. Ten v 87. minutě nahrál do běhu Christosi Tzolisovi a zkušený útočník si poradil jak s klouzajícím obráncem Collinsem, tak následně i s brankářem Kelleherem - 2:0 pro Řeky.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Řecko
2
2
0
0
5 : 0
6
2
Anglie
2
2
0
0
4 : 0
6
3
Irsko
2
0
0
2
0 : 4
0
4
Finsko
2
0
0
2
0 : 5
0

Liga C - skupina 4

Severní Makedonie - Arménie 2:0

10.09.2024 20:45

Góly: 70. Enis Bardhi, 79. Bojan Miovski

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Lotyšsko - Faerské ostrovy 1:0

10.09.2024 18:00

Góly: 64. Renars Varslavans

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Severní Makedonie
2
1
1
0
3 : 1
4
2
Arménie
2
1
0
1
4 : 3
3
3
Lotyšsko
2
1
0
1
2 : 4
3
4
Faerské ostrovy
2
0
1
1
1 : 2
1

Liga D - skupina 2

Andorra - Malta 0:1

10.09.2024 20:45

Góly: 45. Ryan Camenzuli

Reportáž z utkání připravujeme.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Moldavsko
1
1
0
0
2 : 0
3
2
Malta
2
1
0
1
1 : 2
3
3
Andorra
1
0
0
1
0 : 1
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele