Southgate: Anglii jsem chtěl posunout kupředu, dovolte mi radovat se

07.07., 09:57
Aktuality
Gareth Southgate (© AFP)

Trenér Anglie Gareth Southgate (53) prohlásil, že si zaslouží právo oslavovat postup týmu do semifinále Eura poté, co se na něj během turnaje snesla vlna kritiky za údajně špatnou taktiku.

Albionu stačily k vítězství nad Švýcarskem v Düsseldorfu pokutové kopy poté, co bylo skóre po 120 minutách vyrovnané 1:1. Podruhé během dvou zápasů byla Anglie poměrně blízko k vyřazení, když v 75. minutě inkasovala po gólu Breela Embola. Bukayo Saka však rychle vyrovnal vůbec prvním přesným zásahem na turnaji a favorizovaní Angličané nakonec v pentaltovém rozstřelu dokonali obrat a tím i postup do semifinále.

"Čas od času se člověk zamyslí nad tím, že v téhle práci určitě musí být radost. Pokud si nedokážu užít tento okamžik, je to všechno ztráta času," řekl Southgate k pozápasovému tanci před anglickými fanoušky.

"Vzal jsem tuto práci, abych se pokusil posunout anglický fotbal kupředu. Chtěl jsem, abychom znovu získali důvěryhodnost na světové scéně. Nemohu popřít, že je to (kritika) stejně osobní jako v posledních týdnech, na lidské úrovni to bylo nesmírně těžké. Nepřestaneme bojovat, jsme v dalším semifinále a uvidíme, kam se dostaneme," nechal se po utkání slyšet Southgate.

Anglie tak postoupila do další fáze turnaje navzdory sérii podprůměrných výkonů země, která byla před turnajem pasována na jednoho z favoritů. V boji o finále ji čeká soupeř v podobě Nizozemska.

Statistiky zápasu. (©Opta by Stats Perform)

Southgateovi svěřenci v pěti střetnutích v základní hrací době triumfovali pouze jednou, ale podle něj ve snaze poprvé vyhrát Euro prokazují další atributy šampionů. "Abyste vyhráli turnaj, musíte ukázat i jiné kvality. Tito hráči ukazují neuvěřitelný charakter a odolnost. Nejde jen o to, aby hráli dobře," pokračoval anglický kouč.

"Není to vždy čistě fotbal, jsou to i jiné vlastnosti. Ukazujeme více zkušeností. Nikdy jsme nehráli finále mimo Anglii, nikdy jsme nevyhráli Euro. To jsou dva kousky historie, které bychom rádi zapsali," dodal Southgate.

Ze šesti semifinálových účastí Anglie na velkých turnajích se polovina odehrála za Southgateova působení. Podařilo se mu také zvrátit trápení s penaltami, ačkoli ve finále Eura 2020 Angličané prohráli s Itálií na pokutové kopy srdcervoucím způsobem. Anglie jinak vyhrála tři ze čtyř rozstřelů, kdy ji vedl jako trenér. Albion proměnil všech pět penalt a postoupil díky zákroku Jordana Pickforda, který pokryl střelu Manuela Akanjiho.

"V penaltovém rozstřelu byl jejich klid bezchybný. Nic z toho není snadné, ale jsme ve třetím semifinále na čtyřech turnajích. To je docela dobrý úspěch, ale není to místo, kde bychom chtěli skončit," uzavřel Southgate.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / AFP

Komentáře (55)

Přidat komentář
vceradnesazitra

Od minule se posunul dopředu - s ještě více nabitým kádrem hraje ještě větší sračku

Reagovat
Rudy

Vyborne, zatim vse podle planu. Konfrontace se Spanelskem musi byt

Reagovat
BaggioRoberto

Porazili Srbsko 1:0 vlastnakem, pak remizy s Danskem, Slovinskem, Slovenskem a Svycatskem, kdy za ty remizy jeste byli stastni. No dosli daleko ale vsichni vime, ze nevyhrajou a divat se na ne nemuze bavit nikoho.

Reagovat
GjøvikFF

Já jsem přesvědčen, že tentokrát už to dotáhnou. Zlomili penaltové prokletí, zlomí i tohle.

Bude to pro tento turnaj takové symbolické.

Reagovat
Uwe háže buly

Taky se toho obávám.

Reagovat
Benfica

Reagovat
Top5scout

Keď bude chytať Pickford penalty ako včera, tak nie.

Reagovat
Damis

Jak chytal Costa první a druhé penalty? Co to je za srajdu? Každý zápas a rozstřel je jiny

Reagovat
El Cid z City

Penaltové prokletí zlomili už na mundialu 2018 s Kolumbií.

Reagovat
masly008

Reagovat
GjøvikFF

Ja měl na mysli Euro, kde neuspěli od 96., ale to je fuk.

Myslím si, že to opravdu vyhrají. Ten čas už přišel a prestože hrají ještě hůř než na MS a posledním ME, tentokrát jim to vyjde.

Reagovat
El Cid z City

Těch faktorů proč ne je taky ale dost, obrana Francie je prostě o level výš než Anglie, Španělsko zase hraje nad očekávání dobře, ani zdaleka na ně není tlak jako kdysi. Včera se mi jejich první poločas konečně líbil, druhej a prodloužení zase spadli dolů.

Reagovat
Kop do titulků

Tak já ke sice taky nesnáším ale hráli na MS fakt špatně? Ok 0:0 s USA ale jinak 3:0 Wales a Senegal, 6:2 Írán a 1:2 Francie

Reagovat
smazaný uživatel

Navíc dvakrát otočili zápas kde prohrávali

Reagovat
BaggioRoberto

Kravina.

Reagovat
Benfica

* remízy v playoff nie sú

Reagovat
fabec1222

Mám obavu, že to letos fakt klidně daj. V podstatě jim vždycky stačilo zapnout v zápase na pár minut, aby dokázali zvrátit nepostup, potažmo klidně i otočit celej zápas. S Francií to bude nejspíš absolutní hnus finále, ale u Anglie vidím větší šanci na to, že dají ten jeden gol, co to finále nejspíš rozhodne.

Reagovat
GjøvikFF

Se Slováky měli z prdele kliku, tam to byl gól z niceho. To stejný včera se Švýcary, ten závěr prodloužení se jenom bránili, přežili šance i ten Xerdanův roh...tam to bylo tak o 5 cm, Pickford by neměl nárok.

Ale to jsou přesně věci, který ti ten titul udělají.

Reagovat
smazaný uživatel

To je právě takové mistrovské štěstí, které každý tým potřebuje

Reagovat
$dolar$

Je pravda, že když se podíváš na potenciální zapas Francie - Anglie, tak Francie bude mít víc sanci, ale má víc palicu - Dembele, Thuram, Kolo, Griez.. všichni se do těch sanci dostanou a většinou to konce v poslední řadě na tribuně. Kdežto Bellingham, Saka, Foden.. jsou schopni dát gola z min sanci i polosanci.

Reagovat
BaggioRoberto

Koho meli za soupere? Abi jeden kvalit Nizozemsko, Spanelsko, Francie. Prvni setkani s kvalitou a bali. Nereste pitchoviny.

Reagovat
PISTOLERO

Reagovat
Witcher

To je jedno na ten titul se rychle zapomene díky předváděne hre

Reagovat
pobody's nerfect

Přesně naopak. Dojem ze hry vyprcha, výsledky zůstávají.

Reagovat
Ritchie

Tak na Řecko zatím každý asi určitě vzpomíná ne zrovna s láskou

Reagovat
BaggioRoberto

Ja teda na Recko vzpominam jako na zazrak, ze trpaslik muze skolit obry. Tym, ktery nikdo neznal, prekvapeni, ze se tam vubec dostali a cele to vyhrat? Wau! Mne ty jehich zapasy i bavili, byli dobre organizovani a vepredu si dokazali vytvorit dva, tri brejky nebo trestnaky za zapas a promenit. To mi teda mnohem vic vadilo proremizovane mistrovstvi Portugalska a na to jsem prakticky zapomnel, z te jejich cesty si nepamatuju nic a nejdyl vzdy lovim viteze 2016, kdyz se rekne jen rok. .Jmena jako Charisteas, Zagorakis, Delas si pamatuji doted. Celkove od zavedeni noveho formatu je Euro podle me sjacka, byt Italie to udelala 2021 snesitelnejsim. Letos jeste porad muzou vyhrat Holandani a udelat z toho turnaj, kde si budes pamatovat jejich zivelnost a oranzovou vlnu fanousku.

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
GjøvikFF

Vůbec ne. Na odpornou hru Řeků i Portugalců se vzpomíná doteď

Reagovat
pobody's nerfect

A na betonarku ČR v Anglii se vzpomíná jak?

Reagovat
GjøvikFF

U nás stejně,v zahraničí nijak, protože jsme to nevyhráli.

Reagovat
Smejkyfans

Takové štěstí co mají celý turnaj je už musí jednou opustit. Podle předváděné hry by si zasloužilo být Finále: Španělsko - Nizozemsko. Anglie s Francií

Reagovat
Di Stéfano

Reagovat
Beči

Tak jestli jsi jí herně chtěl posunout do ještě větších sraček, než loni, tak to se ti 100% povedlo. Nesympatický, arogantní tým, který ještě navíc hraje nechutný fotbal a v každém zápase má ne že jen z prdele kliku, oni si vyloženě vybírají všechno štěstí na světě. Jestli bude nakonec finále Anglie - Francie, bude to oslava nejnudnějšího fotbalu v historii. Moje přání na finále: Španělsko - Nizozemsko.

Reagovat
Talker

On je problém, že Southgate prostě dostal brutální generaci a k tomu má štěstí na los. Ten tým je tak nabušený, že to vyhrává/remizuje vyloženě tím rozdílem v kvalitě. Takže pokud potká slabší tým, tak to umlátí tou kvalitou a výsledek zakryje jeho trenérskou a taktickou nekvalitu.

Zatímco jejich soupeři mají třeba 5 TOP hráčů a každým střídáním oslabují, on jich má k dispozici 20 a ta kvalita zůstává na podobné úrovni i po střídáních.

On je potom problém, když potká tým na podobné úrovni, kdy ho ta kvalita prostě nezachrání, protože ten rozdíl není tak veliký.

Jediný tým, který měl kvalitu a šířku kádru, který porazili ve vyřazovací části byli Němci 2020. Jinak to byly týmy, které prostě kvalitou byly pod nimi. Na MS Senegal, Kolumbie, Švédsko. Na EURO Ukrajina-Dánsko a teď Slováci-Švýcaři. Teď je čekají Holandani, což taky není úplně TOP.

Reagovat
Talker

Druhou věcí, proč mají takový úspěch je ta změna formátu, kdy tam je jedno vyřazovací kolo, což přidá průměrné týmy. Dříve rovnou po skupinách tam bylo třeba 6 nejsilnějších týmů+2 outsideři, takže je čekali rovnou 2 zápasy proti TOP týmům.

Teď je tam 6 nejsilnějších týmů a 10 outsiderů, tudíž při troše štěstí ti stačí prokousat se přes pár menších týmů do semifinále/finále.

Takže nechci ty jeho úspěchy zmenšovat, ale prostě naskočil v éře, kdy je ten repre fotbal jednodušší.

Reagovat
GjøvikFF

I ti Němci byli tehdy rozložení a byli rádi, ze jsou rádi. První TOP týmy v pohodě byly Chorvatsko, Belgie, Itálie, Francie - vše prohráli.

Reagovat
Talker

Myslím tím vyloženě individuální kvalitu a tu Němci měli. Druhou věci je forma, souhra atd.

Reagovat
Pinturicchio

Snad vás, vy kriplove dreveni, rozdrtí Oranjes na prach.

Reagovat
PISTOLERO

Reagovat
Me2win

Dostat pořádnej tým až ve finále je brutální.

Reagovat
mistr129

Pokud za pořádný tým považuješ 4 týmy, tak to nic zas tak divného není. Pokud za ně považuješ top 8 týmů na mistrovství, tak na ně narazili v ČF i SF

Reagovat
Me2win

Měli to lehký, co si budem.

Reagovat
Talker

Tak na druhou stranu Anglie prostě má cestu do finále přes jeden tým z TOP8 v semifinále, jeden tým dejme tomu kolem TOP10 a pak jeden možná TOP20?

Ve chvíli, kdy se dostaneš do finále, aniž bys potkal alespoň jeden špičkový tým je fakt brutální, v tomhle je to rozšíření fakt na hovno.

Reagovat
mistr129

Reagovat
mistr129

To sice jo, ale to ti mistři Evropy mají běžně…

Švýcaři tedy letos podle mě patřili do TOP 8 zaslouženě, Nizozemcům se nepovedl jeden zapas s Rakouskem, jinak bych řekl že lepší než oni jsou jen ESP a GER… a pak těžko soudit mezi nimi, POR, ENG a FRA

Portugalci meli ještě lepší los v podobě Chorvatska, Polska a Walesu, Itálie měla Rakousko, Belgie a Španělsko, což mi přijde srovnatelný

Reagovat
John Obi Mikel

Pseudoexperti se tu během skupinových zápasů vysmáli všem, kdo považovali Anglii za favorita a přitom jsou v semi, mají schůdného soupeře a ve finále se pak taky může stát cokoli.

Reagovat
mistr129

Reagovat
Di Stéfano

V semi sú a tam aj skončia , tá ich kopaná ledva stačí na priemerné mužstvá . Holanďania ich pošlú naspäť na ten škaredý ostrov , ale však povieme si v stredu večer

Reagovat
Miguel19

Pokud to daji, tak budou všichni nasrani. Fans Anglie, ze Southgate zůstane a zbytek, ze to vyhrála Anglie

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
fenixLFC

pochybujem ze zostane aj keby to vyhrali

Reagovat
Kucka

Reagovat
Ctenar

Dělá nejlepší výsledky, co já Anglii pamatuji, hraje pragmaticky, ale tak to prostě je. Sand bude finale repríza ms 2010, protože tam je šance na lepší fotbal než jakékoliv jiné.

Reagovat
Kejza

S tim pragmatismem to je stejný jak Deschamps, tam jde taky úroveň předváděný hry pořád níž, ale na výsledky to stačí. Akorát Francouzi pod Deschampsem byli mistři světa a další dvě velký turnajový finále hráli. Kdyby Southgate to EURO minule udělal, měl by s touhle bramboračkou asi úplně jinou podporu a důvěru.

Reagovat
Witcher

Zatím panuje zklamání i z fanoušků anglie.ty zrzavý fešáci vylity tam čumí jak roury a moc nefandi.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele