Španělé byli nejlepším týmem na turnaji, uznal po finálové prohře trenér Anglie

15.07., 09:47
Aktuality
Gareth Southgate (© AFP)

Trenér Anglie Gareth Southgate po porážce 1:2 od Španělska ve finále mistrovství Evropy v Německu připustil, že soupeř byl nejlepším týmem turnaje a zvítězil zaslouženě. Třiapadesátiletý někdejší obránce zároveň ocenil, že jeho svěřenci podruhé za sebou došli až do utkání o zlato, byť ani tentokrát v něm neuspěli. Southgate na tiskové konferenci nechtěl mluvit o své pozici, je však přesvědčen, že tým Albionu má nadále před sebou úspěšnou budoucnost.

"Prohrát finále je neuvěřitelně těžké. Myslím, že Španělsko bylo nejlepším týmem na turnaji a lepší bylo i dnes večer ve finále. Zaslouženě získali zlato. Naši hráči ale byli neuvěřitelní, nemohli odevzdat více. Pro mě bylo ve finále klíčové držení míče, neměli jsme nad ním dostatečnou kontrolu," prohlásil Southgate.

Jeho svěřenci dokázali v druhé půli odpovědět na vedoucí branku Španělů, v 86. minutě ale rozhodl střídající Mikel Oyarzabal. "Po vyrovnání bylo momentum trochu na naší straně, v závěru jsme pak měli velkou šanci na vyrovnání. Ale když se na to podívám z pohledu celých 90 minut, asi jsme nebyli dostatečně dobří. Nedokázali jsme podržet balon, přesto jsme až do posledních minut byli ve hře," uvedl Southgate.

Angličany dovedl podruhé za sebou do finále Eura, na premiérové zlato z kontinentálního mistrovství s nimi ale znovu nedosáhl. Před třemi lety výběr Albionu v souboji o celkové prvenství podlehl na penalty Itálii. Jeho jediným zlatem z velkého turnaje tak zůstává triumf na domácím mistrovství světa z roku 1966.

"Je těžké to hodnotit tak brzy po porážce, jako je tato. Myslím, že tým udělal celou zemi hrdou, hráči ukázali obrovskou odolnost a charakter. Nikdy se až do samého konce nevzdali, bojovali až do posledních minut," připomněl Southgate, že Angličané na turnaji několikrát až v samém závěru vstřelili branku.

"Na dvou Eurech po sobě se dostat do finále, to je něco neuvěřitelného. To se Anglii ještě nikdy nepodařilo. Ale na ničem z toho nezáleží. Přijeli jsme sem vyhrát, měli jsme na to příležitost, ale nepodařilo se," litoval Southgate.

Navzdory postupu do finále byl jeho tým za herní projev velkou část turnaje pod palbou kritiky. Trenérovi, který vede Albion od roku 2016, vyprší smlouva na konci prosince. "Teď není čas na to, abych diskutoval o (mé) budoucnosti. Té otázce samozřejmě rozumím, musíte ji položit. Ale potřebuji hovořit s těmi správnými lidmi v zákulisí. Každopádně to byla úžasná zkušenost vést tým do finále, ale v tuto chvíli je to zkrátka velmi bolestivé," řekl Southgate.

Tým má podle něj před sebou nadále zářnou budoucnost. "Anglie má bezpochyby několik skvělých hráčů a zkušenosti s těmito turnaji. Mnoho hráčů z tohoto týmu bude na šampionátech za dva, čtyři, šest nebo osm let. Neustále jsme se dokázali vracet do zápasů, na kterých záleží. Jen ten poslední krok se nám nepodařilo udělat," dodal.

Autor: ČTK

Komentáře (32)

Přidat komentář
VersaceChain

S jinym trenerem maji back-to-back zlata, unlucky no

Reagovat
Pablos

Kokoti... když přepli tak mohli vždy vyrovnat (resp. vyrovnali a hrát se třeba ještě 10 min tak věřím, že vyrovnají i podruhé) ...proto dobře jim tak, chtěli hrát na to nedostávat, než dávat. Ale jako jo druhej poločas bavil Nastavení minut byl výsměch, ještě když jde o finále... už to chtěli všichni začít balit a čus

Reagovat
Firkraag

Jo, vůbec to nechápu. Anglie když zapla, tak se na to dalo dívat. Pak zas jen čekali na prohru, nebo na zase nějakou vymyšlenou penaltu?

Reagovat
kilobyte

Nejvíce vidět to bylo asi na Walkerovi. S těmi jeho centry mohl hrát klidně nalevo a nic by se nestalo. Místo toho tam většinu zápasů trápil Tripiera. Z pravý strany pak snad nepřišel centr. Kanea drží od brány asi, aby náhodou nedal góla.

Reagovat
El Cid z City

Tripiera by nico roztrhal už v prvním poločase, navíc Walker je extrémně důležitej při brejcích soupeře.

Reagovat
kilobyte

Včera se to dalo ještě pochopit. Ale Southgate to takhle stavěl celý turnaj.

Reagovat
GjøvikFF

Docela střízlivé hodnocení.

Co je pro mě nepochopitelné, byl ten herní projev. Ve všech zápasech PO prohrávali a vždy dokázali zapnout a vyrovnat. Bylo vidět, že ta kvalita tam je obrovská a byly fáze zápasů, kdy soupeře přehrávali, za celý turnaj se ale nepoučili a celé PO byly pořád v problémech.

Myslím, že Southgateovi odzvonilo.

Reagovat
mayday

Souhlasím, a to jde jednoznačně na vrub trenéra. Jestli mají všech pět pohromadě, tak musí letět. Ten Španelskej trenér by s nima hrál úplně jinej fotbal.

Reagovat
icka

Když prohrávali, tak se ukázalo, že to umí i směrem dopředu. Škoda, že to takhle nejde od začátku. A největším zklamáním je Kane/Foden. Od těch jsem čekal daleko více.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
hyllos

Kane je v tom z velké části nevinně. Anglii neexistovala ofensivní záloha a Kane si tak pro balony musel chodit strašně hluboko, pak logicky chyběl ve vápně kde je jeho největší síla. Bellingham byl někde na pomezí neviditelnej/k hovnu, u Fodena byla občas aspoň snaha vidět a ty balony přes něj chodili ale spíš jen posouval než že by něco dokázal vymyslet. Saka zas potřebuje podporu po lajně, to se ukazuje i v arsenalu kde roste a padá podle toho kdo za ním hraje beka, ale Walker byl úplně v lese

Reagovat
kilobyte

https://x.com/SportakCZ/status/1812763801365717025

Na analýzách se stále pracuje.

Reagovat
Pablos

ME v alibismu

Reagovat
ratusek

Reagovat
SunFells

Nejlepší možnosti měl ale právě on a už od nominace až po poslední výběry sestav jednal dost nelogicky. Největším bizárem je pak vidět Henryho Wintera psát, že FA dělá vše proto, aby zůstal. Pověsit je i s ním, ještě v Německu.

Reagovat
eder

Jižní Bránu i s Pigfordem by měli pověsit na Trafalgar Square pro výstrahu!

Reagovat
Benedict

Winter is coming...home

Reagovat
kilobyte

To mi přijde přehnané. Southgate není žádný extra trenér. Sice Anglie neudělala zlato, ale má pod ním nejlepší výsledky. A to měli v minulosti možná i lepší hráče než mají teď.

Reagovat
SunFells

To opravdu neměli a jak výsledky tak hlavně hra jsou pod jejich možnostmi.

Reagovat
kilobyte

Hra pod jejich možnosti je. Ale výsledky spíše ne. 2 druhá místa z ME a 4. místo a ČF z MS není špatný. Kádr mají silný, ale určitě nejsou od ostatních odskočení. Navíc mi přijde, že ten kádr mají dost nevyrovaný.

Výsledky by mohli mít lepší, ale na věšení na náměstí to není.

Reagovat
SunFells

Spíše jo, musíš se dívat konkrétně jak těžkou cestu měli a brát ohled na jejich kvalitu.

Ta hra na věšení úplně stačí, ta hra je výsledek jeho neuvěřitelné debility nejednat v téměř ničem logicky.

Reagovat
Csaplárova past

Lepší tým Anglie teda nepamatuju. A takhle dobrou ofenzívu neměli nikdy

Reagovat
kilobyte

Tým kolem Scholese byl podle mě lepší. I když tenhle tým je dost mladý, takže můžou ještě dozrát.

Reagovat
El Cid z City

Tým kolem Scholese z jakého turnaje?

Reagovat
kilobyte

Třeba MS06.

Reagovat
El Cid z City

Tam Scholes ani nebyl.

Reagovat
kilobyte

Ok. Tak ME04.

Reagovat
Talker

Vždyť přehrál jednoho silného soupeře ve vyřazovací fázi za těch 5 velkých turnajů, co tomu šéfuje a to bylo Německo, které bylo v prdeli.

To je vše.

Reagovat
kilobyte

Měli i štěstí na los, ale to k tomu patří. Před jeho příchodem přehráli koho? A Southgate je tam 4 turnaje.

Reagovat
SunFells

Taky koho nepřehrál, všechny ty USA a Švýcarska, Islandy před turnajem

Reagovat
eder

Trénovat tenhle výběr Anglie Ancelotti nebo Klopp, tak vyhrávají všechny turnaje o parník...

Reagovat
kilobyte

Určitě by byli lepší, ale pochybuji, že by vyhráli všechno.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele