Španělé právem vyhráli, ukázali, že patří k nejlepším na světě, řekli experti

15.07., 12:59
Aktuality
Karel Krejčí (© FC Viktoria Plzeň)

Španělští fotbalisté ovládli mistrovství Evropy v Německu zcela zaslouženě a ukázali, že patří ke světové špičce. V rozhovoru s ČTK to uvedli trenéři Günter Bittengel a Karel Krejčí. Turnaj podle nich ukázal, kam se fotbal vyvíjí a v čem Česko zaostává. Myslí si, že kvalitu šampionátu ovlivnilo dlouhodobé vytížení hráčů. Krejčí si z Eura bude nejvíce pamatovat výkony mladých hráčů v čele se Španělem Laminem Yamalem.

"Jsem miláčkem španělského fotbalu, rád na něj koukám. Mistrovství ukázalo, že Španělé v dovednostech, kreativitě a vybavenosti hráčů byli nejdál, a proto po právu vyhráli. Jejich fotbal byl zábavný, uměli to namixovat jak se zónovou obranou, tak i s vysunutým presinkem. Měli nápadité věci, i včera ve finále (s Anglií). Ukázali, že jsou po právu jedni z nejlepších na světě. Patří ke světovému mužstvu s tímto vývojem fotbalu," prohlásil osmapadesátiletý Bittengel.

Titul Španělů považuje za zasloužený i Krejčí, podle něhož je pro fotbal dobře, že se prosadili ofenzivní hrou. "Je to dlouhodobější turnaj, termín není vždycky úplně vhodný. Záleží na aktuální formě hráčů. Myslím si, že hlavně Španělé prokazovali, že formu si přivezli nejlepší. Nejenom výsledky, ale i atraktivitou hry zaujali a prosadili se svým ofenzivním pojetím. Některé týmy nebyly chváleny za herní projev, přesto postoupily do závěrečných kol, i když se od nich čekalo mnohem víc," řekl pětapadesátiletý Krejčí.

Eura se zúčastnilo 24 týmů, které odehrály 51 zápasů. "Z hlediska konzumního diváka to bylo trošičku divné mistrovství, protože tam nebylo tolik zápasů, které by diváka vyloženě pobavily. Nicméně z hlediska odborného to bylo velmi kvalitní a ukázalo, kam se fotbal vyvíjí a kam se posouvají individuální schopnosti hráčů," mínil Bittengel.

"Jednoznačně se potvrdily individuální schopnosti, práce s prostorem, kam se posouvá rychlost práce s míčem, rozhodovací procesy. Hlavně bych poukázal na to, a to je pro nás největší ukazatel, že individuální činnosti hráčů se neustále posouvají. V momentě, kdy hráč dostává míč, už ví, co má dělat, ví, kam si má zpracovávat balon, ví, kam chce nahrávat, kde se pohybovat. To nám pomalinku utíká a tam se fotbal posouvá," uvedl někdejší hráč a kouč pražské Dukly či Blšan.

Česku podle něj chybějí základní dovednosti k tomu, aby se dlouhodobě pohybovalo na úrovni, která byla na ME k vidění. "Zaostáváme v kvalitě přihrávky, převzetí míče, vyhodnocení prostoru, dynamice a v základní individuální technice a vybavenosti hráče. V jakých prostorech jsou schopní hráči hrát, v jaké rychlosti a s jakou přesností. To je směr, kam bychom měli zacílit ve výchově naší mládeže, abychom se tomuto fotbalu aspoň přiblížili," podotkl Bittengel.

Podle oslovených expertů se na některých hráčích projevila únava. "Pomalu se rozjíždějí předkola evropských pohárů, začnou mistrovské soutěže. Jednotlivé kluby prakticky reprezentanty v přípravě nemají. Hlavně u starších hráčů byla vidět patrná únava. Není to jednoduché," prohlásil Krejčí.

Sám to zažil z pozice asistenta Pavla Vrby na ME 2016 ve Francii. "Bylo to obdobné. Někteří hráči toho tehdy měli plné zuby. Vždycky rozhodne momentální forma. U některých hráčů i týmů se čekalo mnohem víc, ale bohužel nepřijeli v optimální formě," konstatoval bývalý hráč a kouč Plzně.

Proto ho zejména zaujali mladíci Yamal, Nico Williams nebo Turek Arda Güler. "Když mi někdo řekne Euro 2024, první, co mě napadne, jsou tihle mladíci, kteří zaujali. Yamalovy výkony v 17 letech byly fantastické, měl bilanci 1+4. Smekám klobouk před tím, co umí ve svém věku a že hraje stabilně v Barceloně. Fotbal v jeho podání je nádhera," řekl Krejčí.

Autor: ČTK

Komentáře (19)

Přidat komentář
Xaviercreus

"Jsem miláčkem španělského fotbalu" prohlásil osmapadesátiletý Bittengel.

Reagovat
Kejza

takzvaně "na Bidena"

Reagovat
kilobyte

Reagovat
JeséRodriguez

Reagovat
PBLead

Reagovat
Pablos

Ale jo když už si tu přijít pro BAN za čtení článku, tak aspoň zábavně

Reagovat
mistr129

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
delfin

Reagovat
Csaplárova past

Nikde nevidím ty experty

Reagovat
JeséRodriguez

Günter Bittengel - muž, jehož miluje celý španělský fotbal, ti jako nestačí?

Reagovat
Grupma

Vždycky mě uklidní, když experti potvrdí to, co vidí každý. Třeba "experti potvrdili, že ráno venku opravdu napadl sníh."

Reagovat
Mateo16

BREAKING: FINAL Ballon d'Or power rankings by @goal

1: Rodri

2: VINÍCIUS JR.

3: JUDE BELLINGHAM

4: DANI CARVAJAL

5: Lautaro Martinez

6: TONI KROOS

7: KYLIAN MBAPPÉ

8: Harry Kane

9: Phil Foden

10: Nico Williams

Reagovat
letitfly

Co je na tom vtipnýho?

Reagovat
JeséRodriguez

Taky by mě zajímalo.

Reagovat
mistr129

Prohodit Mbappého s Judem, Kanea s Carvajalem a Fodena s Lautarem a jsem s tím v pohodě

Reagovat
Well

Je to v pohodě i teď.

Reagovat
Modi6

Na rozdíl od časů Xaviho a Iniesty hráli koukatelný fotbal. Ta tehdejší odporná "barcelonská" házená mi lezla krkem. Nedalo se na to dívat. Nyní jsem jim snad poprvé dokázal i fandit. Tehdy ani náhodou!!!

Reagovat
drussbarb

Příště doplň “podle mě”.

Mě to postupné utahování šroubů bavilo, ale pravda, spíš v klubu než v repre

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele