Španělé ve finále OH přemohli Francouze, rozhodl žolík Camello

09.08., 21:02
Aktuality
Španělé oslavují triumf na OH (© Profimedia)

Španělé ve finále na olympijských hrách v Paříži porazili domácí Francii 5:3 po prodloužení a po letošním Euru v Německu získali další zlatou medaili, pod pěti kruhy už druhou. Zápas se hrál přesně měsíc poté, co Španělsko vyřadilo Francii v semifinále mistrovství Evropy (2:1). Po dvou gólech dali druhý nejlepší střelec turnaje Fermín López a střídající Sergio Camello.

Španělsko v půlce července ovládlo evropský šampionát. Ze "zlatého" týmu mělo na OH sice pouze Lópeze, jenž v Německu odehrál jen 29 minut, právě záložník z Barcelony ale mužstvo táhl. Se šesti brankami na turnaji zaostal o dva góly za králem střelců Sufjánem Rahimím, který dovedl Maroko k bronzu. Camello se dvakrát zaskvěl v prodloužení, do kterého šlo olympijské finále za stavu 3:3.

Od triumfu domácího Španělska v roce 1992 v Barceloně pod pěti kruhy sedmkrát po sobě kraloval tým mimo Evropu. Sérii ukončili zase až Španělé, kteří na poslední olympiádě v Tokiu podlehli ve finále Brazílii. Triumfem v pařížském Parku princů si zlepšili bilanci na dvě zlaté a tři stříbrné medaile z OH. Francie získala dosud jediné zlato z olympijského turnaje před 40 lety, stříbro již má druhé.

"Tak strastiplný zápas si zasloužil slzy radosti. Pracovali jsme 40 dní jako rodina," řekl trenér Santi Denia španělské televizi TVE. "Bylo to velmi vyrovnané. Francie vás dokáže zatlačit, hraje velmi dobře. Vyhráli jsme také zásluhou malých detailů. Finále jsme zvládli i s velkým týmovým duchem," dodal.

"Jsme ty nejšťastnější děti na světě," uvedl Camello, který nastoupil jako náhradník v 83. minutě.

Vstup do utkání se vydařil domácímu týmu kouče Thierryho Henryho. Již ve 12. minutě vypálil Enzo Millot a po nejistém zákroku brankáře Tenase skončil míč v síti. Španělé ale odpověděli údernou desetiminutovkou, od 18. do 28. minuty nasázeli tři góly. Dvakrát se trefil López, nejprve po rychlé kombinaci a poté snadnou dorážkou. Třetí branku přidal Álex Baena precizně provedeným přímým kopem.

Les Bleus nesložili zbraně, před přestávkou a především ve druhém poločase měli řadu slibných šancí. Ke konci řádné hrací doby si vytvořili velký tlak. Nejprve Maghnes Akliouche snížil a ve třetí minutě nastavení se po intervenci videorozhodčího kopala penalta, kterou Jean-Philippe Mateta proměnil a poslal finále do prodloužení.

V něm už Francie nedokázala odplatu za Euro završit. Ve 100. minutě Camello skvěle zakončil rychlou akci, když technickým obloučkem přehodil brankáře Restese. Třiadvacetiletý útočník Vallecana se pak v samém závěru trefil ještě jednou, když korunoval sólo po dlouhém výhozu gólmana Tenase.

"Bylo to šílené finále, na jeho konci jsme získali medaili," řekl Henry pro France 2. "Bohužel nejsme olympijští vítězové, ale tomuto týmu nemůžete nic vyčítat."

Autor: ČTK

Komentáře (33)

Přidat komentář
CHONG

Španělsko vládne

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Kluivert9

Reagovat
EaP

Yamal, Fermin, Cubarsi, Olmo, Garcia, …. do toho Balde, Pedri, Gavi … tá budúcnosť nevyzerá pre Barcelonu vôbec katastrofálne.

Reagovat
Novak.Usykovic

Ti kluci se rozutečou do profesionálně vedených týmů. Barca nebude mít na výplaty. Ten klub je v rozkladu.

Reagovat
-R2D2-

Teď nic proti tobě, ale vždycky si za těmahle „hyhy” komentama představím ríšu, kterýmu se přestal točit bejblejd a proto je tak nejapný..

Reagovat
Kluivert9

To už tady čteme několik sezón a realita je taková, že neustále přibývají další a další

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Messiáš

Krásné finále. Fermin MVP turnaje, ale obecně Španělsko ukazuje, že s mládeží je na tom hodně dobře. Nikdo vyloženě nezklamal. Francie ukázala taky srdce. Hlavně Doue to strašně zvedl a Olise byl skoro nezastavitelnej.

Reagovat
fabec1222

Super finále

Reagovat
Pharrell

Úplně boží to bylo

Reagovat
ignor24

Reagovat
DidusIneptus

Přál jsem výjimečně Francii protože je na OH domácí. Ti Afričané ve službách Francie... Ale Španělská kopaná vládne Evropě. Byl to perfektní fotbal.

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Pharrell

Vamos vamos campeones España olééé

Reagovat
smazaný uživatel

Oblíbené reprezentace

Francie

Reagovat
Pharrell

Oblíbené repre vedlejší tam mám i Španělsko . Vlastně obě tyhle repre FRA/ESP. mám hodně rád a v oblibě . Ale teď se více celkově daří Španělsku tak to trochu více přeji fandím jim no .

Reagovat
Raul=Real

Viva España

Reagovat
hematop

Jebat olympiádu! Nebudeme podporovat nepinďikové manipulanty!!! Váš Tomio

Reagovat
Sigma Olomouc

po EURU jim docela fandím. Na olympiádě sleduji všechno kromě fotbalu (a golfu)

Reagovat
Novak.Usykovic

Absolutní nezájem. Ještě jsem neviděl ani highlighty a neplánují to. Sledovat fotbal pochybné úrovně na OH je jako sledovat nekompletní poloprofesioANÁLní MS v hokeji v Praze.

Reagovat
Kejza

děkujeme za názor, posíláme klíčenku

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Crustyq

Španělsko

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Witcher

Si mažou ty hvězdy typu óland,Messi a penaldo na chleba s oh medajli na krku. cry more

Reagovat
Xavivax1

Messi ji má taky

Reagovat
Witcher

ok takže proč ty věčný diskuse Messi x Ronaldo

Reagovat
Xavivax1

Ty věčný diskuze vytahují Ronaldovci.

Reagovat
DidusIneptus

USA vyhrálo Olympiádu.

ALE, když se to vezme v přepočtu na obyvatele jednotlivých zemí, vyhrál Nový Zéland, druhé Nizozemí, 3. Austrálie

Reagovat
DrQQ

Ale v tom prípade vyhrala Dominika pred Svätou Luciou.

Reagovat
DrQQ

Ak to počítame v počte zlatých medailí na obyvateľa.

V prípade počtu medailí na obyvateľa sa ešte medzi ne dostane Grenada.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele