Španělky přepsaly historii, poprvé se staly mistryněmi světa

20.08.2023, 14:39, aktualizováno 20.08.2023, 15:30
Aktuality
Olga Carmona Garcia (© AFP)

Španělské reprezentantky se staly poprvé mistryněmi světa. Ve finále turnaje v Austrálii a na Novém Zélandu zdolaly 1:0 evropské šampionky z Anglie. Zápas na Olympijském stadionu v Sydney rozhodla jedinou branku v 29. minutě kapitánka Olga Carmonaová. Zlatý míč pro nejlepší hráčku šampionátu obdržela španělská záložnice Aitana Bonmatíová.

Na předchozích osmi mistrovstvích světa uspěly pouze čtyři reprezentace, Španělky jsou pátými vítězkami. Spojené státy, které mají čtyři triumfy, letos na zlatý hattrick nedosáhly a vypadly v osmifinále s nakonec bronzovým Švédskem. Dvakrát ovládly MS Němky a po jednom triumfu mají Norky a Japonky.

"Je to výjimečný úspěch, na který dosáhnou jen ti nejlepší. Na celý tým jsem nesmírně hrdý. Teď nás čekají oslavy, které rozhodně jen tak neskončí," řekl televizní stanici RTVE španělský kouč Jorge Vilda. "Nemám slov. Anglie má skvělý tým, ale byly jsme si jisté, že finále zvládneme. Šly jsme si pro trofej a máme ji," líčila Carmonaová.

První šanci zápasu dvou nováčků ve finále MS měla po čtvrthodině Angličanka Dalyová, která trefila břevno. V 29. minutě otevřela skóre křižnou střelou Carmonaová. Třiadvacetiletá obránkyně navázala na vítězný zásah ze semifinále proti Švédsku (2:1). Na konci prvního poločasu nastřelila Paralluelová tyč.

V 70. minutě měla ještě větší šanci na přidání pojistky Hermosová, která se ujala pokutového kopu po ruce Walshové. Brankářka Earpsová ale vystihla směr střely a pokus zkušené kanonýrky vyrazila.

Angličanky nicméně stejně jako v osmifinále s Nigérií ze hry neskórovaly a nenavázaly na loňský triumf na Euru, kde ve čtvrtfinále zdolaly dnešní soupeřky. Výběr Albionu poprvé prohrál soutěžní zápas pod vedením nizozemské trenérky Sariny Wiegmanové. Série bez porážky se zastavila na 29 utkáních.

"První poločas nebyl podle našich představ, po změně stran jsme se zvedly, ale nestačilo to. Ani za nepříznivého stavu jsme se nevzdaly, stále jsme věřily, že zápas otočíme. Je to hodně těžká prohra, ale nemáme si co vyčítat, daly jsme do toho všechno," řekla anglická kapitánka Millie Brightová.

Španělsko je po Německu druhou zemí, které vyhrálo ženské i mužské mistrovství světa. Španělští reprezentanti uspěli v roce 2010.

Přehled vítězů mistrovství světa žen (v závorce pořadatel):

1991 (Čína) - USA,

1995 (Švédsko) - Norsko,

1999 (USA) - USA,

2003 (USA) - Německo,

2007 (Čína) - Německo,

2011 (Německo) - Japonsko,

2015 (Kanada) - USA,

2019 (Francie) - USA,

2023 (Austrálie a Nový Zéland) - Španělsko.

Počet titulů:

4 - USA,

2 - Německo,

1 - Norsko, Japonsko, Španělsko.

Autor: ČTK

Komentáře (12)

Přidat komentář
Alons0

Zaslouženě.

A musím říct, že jak začínám být čím dál víc znechucený mužským fotbalem, díky všem Katarům, Arábiím, simulacím apod., tak tenhle turnaj mě celkem bavil a asi začnu ženský fotbal sledovat víc. Sice je tam pořád plno wtf situací, ale už to není nuda jako pár let zpátky a neserou se do toho šejci.

Reagovat
monty25

Sláva vítězům, čest poraženým. Bylo to dramatické finále až do konce, ale výhra Španělek je rozhodně zasloužená, protože byly lepším týmem a navíc ještě Jenni Hermoso nedala penaltu. Zároveň se taky Španělsku proti Anglii povedla odveta za loňské čtvrtfinále Eura, kdy Angličanky daly vyrovnávací gól po neodpískaném útočném faulu, takže tak trochu zafungovala i spravedlnost. Jinak v 1. půli se hrál podle mě skvělý fotbal, ta druhá už byla bohužel i vinou rozhodčí dost rozkouskovaná...

Co se týče celého turnaje, tak mě to prostě bavilo ještě víc než před 4 lety, byť můj oblíbený tým se tentokrát nedostal tak daleko. Je vidět, že ženský fotbal jde v mnoha ohledech pořád dopředu a nezbývá než se těšit na další velké turnaje, pevně věřím, že už i s českou účastí.

Reagovat
mimi_united

Španielky technicky o triedu vyššie ako angličanky, zaslúžené víťazstvo

Reagovat
torcida

Stačila expresska...

Reagovat
0:1

Už byly v jejich repre ty holky co v mládežnických kategoriích za Barcelonu drtily stejně starý kluky a dávaly jim hrozný nakládačky? Samozřejmě se nejednalo o nej. klučičí týmy, ale i tak. Určitě jim to dost pomohlo. Hlavně v sebevědomí.

Reagovat
Al Capone

Tohle bylo první MS kdy jsem viděl více zápasů než na MS mužů

Reagovat
monty25

Reagovat
Kucka

Reagovat
Pharrell

Reagovat
Jason_

super turnaj len škoda švédska mohli byť vyššie , anglicko strašne lahký žreb nehrali dobre

Reagovat
Shevchenko

To mi připomíná MS 2018 a ME 2020

Reagovat
Seydou Doumbia

Co ten Španěl, který při udělování medaili a trofejí líbal španělskou hráčku na rty? Ten asi skončil co? Už jsem slyšel hejt na něj.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele