Sparta může udělat další krok k novému stadionu. FAČR ji bude schvalovat jako vítěze soutěže

29.05., 18:46
Aktuality

Ve čtvrtek se v Olomouci uskuteční 26. řádná valná hromada Fotbalové asociace ČR (FAČR). Stejně jako v předchozích dvou letech bude nevolební. Delegáti budou mimo jiné potvrzovat pražskou Spartu jako vítěze soutěže o využití areálu na Strahově, kde by Letenští chtěli postavit nový stadion. Valná hromada bude také schvalovat změnu stanov a způsob rozdělení členských příspěvků. Předseda FAČR Petr Fousek věří, že delegáti hlavní body odsouhlasí, řekl dnes novinářům.

Valná hromada vloni pověřila výkonný výbor, aby rozpracoval varianty sportovního využití chátrajícího areálu na Strahově. Vedení FAČR vyhlásilo v únoru mezinárodní soutěž a Sparta jako jediná podala nabídku, která splňovala veškerá kritéria. Na pozemku, kde stojí chátrající stadion Evžena Rošického, chce na své náklady vybudovat moderní arénu pro 30 až 35 tisíc diváků.

"Máme přání, aby valná hromada schválila to, co tam jako výkonný výbor předložíme. To znamená pokračovat v jednáních se Spartou, která se jako jediná přihlásila do mezinárodní soutěže," řekl Fousek, který vede asociaci od roku 2021.

"Následný proces je takový, že jakmile to valná hromada schválí, Sparta je vítězný zájemce a je tam devět měsíců na přípravu detailů smlouvy. Asociace by měla po dobu 30 let zajištěn trvalý stabilní příjem a zároveň tři reprezentační zápasy ročně," doplnil místopředseda asociace Jiří Šidliák.

Nešlo by o takzvaný národní stadion, protože by nebyl financován ze státních zdrojů. Podle loňských odhadů bývalého generálního ředitele Sparty Františka Čupra by postavení arény stálo asi čtyři miliardy korun. Hotovo by mělo být nejpozději do roku 2035.

Valná hromada bude také schvalovat rozdělení členských příspěvků. Vloni delegáti české komory neodsouhlasili využití 50 procent z nich, na účtu asociace tak zůstalo ležet přes 40 milionů korun. Valná hromada bude schvalovat rozdělení i pro příští rok. "Vedli jsme kolem toho řadu diskuzí. Není v našem zájmu, aby peníze dál zůstávaly na účtě," řekl Šidliák.

Vedení asociace také předloží změnu stanov, FAČR dosud funguje podle těch z roku 2019. Jednou z úprav je zvýšení počtu členů výkonného výboru z 12 na 13, přibyl by jeden zástupce za profesionální fotbal.

"Pro nás je nejdůležitější to brát jako celek. Hlavním smyslem je, aby tak, jako se zjednodušují stanovy, se zjednodušily i další předpisy. Abychom se zabývali hlavně fotbalem," uvedl Šidliák. "Činnost asociace se odvíjí od předpisů. My je potřebujeme zjednodušit a uvést do moderní podoby," podotkl Fousek.

Vedení FAČR věří, že valná hromada bude mít hladký průběh a hlavní body projdou. "Stěžejní věci se teď probraly na české a moravské komoře v minulém týdnu. Tam byly všechny tři nejpodstatnější body diskutovány," uvedl Šidliák.

FAČR jako tradičně také představí zprávu o hospodaření asociace. Delegáti se sejdou v Olomouci v 10:00. Za rok bude valná hromada volební. Fousek zatím neprozradil, zda bude znovu kandidovat. "Několikrát už jsem řekl, že se k této otázce vyjádřím po mistrovství Evropy," uvedl.

Autor: ČTK

Komentáře (2)

Přidat komentář
Tlustej Pedro

Banánová republika S penězi není problém, přesto by mělo být hotovo v roce 2035, není to moc brzy ptám se? Jestli to tak půjde i v Ostravě, kde se to financování bude teprve řešit, tak by nové Bazaly mohly stát kolem roku 2040 a v Brně stadion Zbrojovky tak na začátku 24.století

Reagovat
Lifted

Já ti nevím, ale od projektu po různá stavební povolení až po výstavbu to prostě bude trvat. Však Real už o přestavbě, dokonce s vizualizací mluvil tak v roce 2013 2014.

https://hn.cz/c1-61637160-real-madrid-da-stadionu-za-400-milionu-moderni-kabat-jmeno-proda-sponzorum

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele