Sparta vyhrála soutěž, stadion na Strahově má postavit do roku 2035

30.05., 17:35, aktualizováno 30.05., 21:29
Aktuality

Sparta Praha může na Strahově postavit novou arénu s kapacitou 35 tisíc míst. Valná hromada Fotbalové asociace ČR dnes v Olomouci schválila letenský prvoligový klub jako vítěze mezinárodní soutěže o využití areálu chátrajícího stadionu Evžena Rošického, jehož vlastníkem je FAČR. Zároveň pověřila výkonný výbor, aby se Spartou zahájila jednání o uzavření smlouvy o budoucí realizační smlouvě. Hromada schválila hlavní bod dnešního programu drtivou většinou, nikdo nebyl proti a jen čtyři delegáti se zdrželi hlasování.

Letenští se jako jediní přihlásili do soutěže o využití strahovského stadionu, kterou FAČR vypsala v únoru, a splnili všechna potřebná kritéria. Asociaci coby vlastníkovi pozemku nabídli za možnost vybudovat novou arénu téměř 1,8 miliardy korun. Součástí smlouvy s FAČR bude povinnost poskytnout stadion nejméně ke třech zápasům reprezentace za rok.

"Musím vám poděkovat za státotvornost," řekl předseda FAČR Petr Fousek delegátům poté, co návrh usnesení od výkonného výboru na valné hromadě drtivě prošel. "Pro nás ve výkonném výboru to bude představovat další etapu práce, vstoupíme do další fáze celé záležitosti. Chci ocenit Spartu, přihlásili se jako jediní. Jde nám i o výnos, z něhož by mohli těžit i naši následovníci," doplnil Fousek.

Aréna, která by se stala největší v republice, by se měla začít stavět do roku 2030 a hotová by měl být nejpozději o pět let později. Částku v podobě stavebního platu bude Sparta vyplácet postupně po dobu 30 let, kdy bude na pozemku v nájmu. Sumu 95 milionů korun hodlá úřadující ligový mistr asociaci vyplatit do měsíce po podpisu smlouvy jako poplatek za exkluzivitu. Roční stavební plat bude činit přes 32 milionů korun, v celkové částce 1,784 miliardy korun je zahrnuta předpokládaná inflace i úspora za pořádání reprezentačních utkání.

FAČR vypsala soutěž v návaznosti na rozhodnutí valné hromady z minulého roku, která se shodla na sportovním využití strahovského areálu. Stadion Evžena Rošického je v havarijním stavu a od loňska už není využíván ani pro tréninky reprezentačních výběrů. Náklady v řádu jednotek milionů korun ročně na jeho údržbu hradí asociace coby vlastník.

Nová aréna nebude takzvaným národním stadionem, protože nebude financována ze státních zdrojů. Místopředseda představenstva Sparty František Čupr dnes delegátům valné hromady řekl, že výstavba vyjde zhruba na čtyři a půl miliardy korun. "Jsou to bezpochyby nemalé peníze. Jsme rádi, že se nám podnikatelsky daří a můžeme si dovolit takovou investici," řekl Čupr.

Úřadující český mistr bude muset v budoucnu opustit Letnou, neboť tamní stadion s kapacitou 18.349 míst pomalu přestává stačit současným požadavkům. Největší fotbalová aréna v Česku dosud stojí v Edenu, domovský "stánek" Slavie pojme 19.370 diváků. Sparta už využívá jinou část strahovského areálu, na ploše bývalého spartakiádního stadionu má své tréninkové centrum.

"Zcela jednoznačná podpora ze strany delegátů je pro nás velkým povzbuzením do další práce na moderním stadionu pro náš klub i celý český fotbal. Dnešním rozhodnutím však paradoxně cesta k novému stadionu teprve začíná. Další neméně důležité kroky nás čekají už v nadcházejících týdnech. Naším cílem je odehrát první utkání na novém stadionu dříve než v avizovaném roce 2035," uvedl na sociální síti X generální ředitel Sparty Tomáš Křivda.

Na valné hromadě prošly i další dva ze tří hlavních bodů. Delegáti po delší diskuzi schválili změnu stanov, kterou zamítli před dvěma lety. Novelizace upravuje například počet členů výkonného výboru, který se zvýší ze stávajících 12 na 13. Přibude jeden zástupce za profesionální fotbal.

Suverénně prošlo také rozdělení 50 procent členských příspěvků pro letošní rok, které delegáti neschválili vloni. Na účtu asociace zůstalo ležet 45,5 milionu korun. Polovina poputuje okresním svazům. Valná hromada pak schválila i rozdělení příspěvků na příští rok. "Odvalením tohoto balvanu z cesty český fotbal ukázal, že na tom není tak špatně. Chtěli jsme schválit tři hlavní body, což se povedlo. Je to velké vítězství českého fotbalu," podotkl Fousek.

"Klíčový byl výsledek, všechny tři podstatné body byly schválené. Je pravda, že předvedená hra mohla být trochu lepší, ale podstatné jsou tyhle tři body. Doufám, že to přispěje k tomu, aby se český fotbal zase někam posunul," připodobnil místopředseda FAČR Jiří Šidliák dění na valné hromadě k fotbalovému zápasu.

Autor: ČTK

Komentáře (107)

Přidat komentář
Pablos

Aby do té doby nemuseli hrát LM v azylu v Edenu

Reagovat
Tlustej Pedro

Peníze nejsou problém, tak proč to chcou začít stavět až v roce 2030 a stavět to 5 let?

Reagovat
saysaymatter

hlavně nechápu na co budou Křétovi pozemky za 30 let, on snad vyvinul sérum mládí? celé to smrdí

Reagovat
10adam

Co konkrétně ti na tom smrdí?

Reagovat
saysaymatter

ty by sis snad postavil barák, do kterýho by ses mohl nasthovat za víc než 10 let, pak ho dal kámošovi a platil mu nájem? a ještě si k němu pravděpodobně postavit příjezdovou cestu nebo myslíš, že mu tam budou lidi chodit pěšky

Reagovat
Pablos

Když ho chci mít hned vedle, co už mám i kůlnu, bazén a garáž, tak klidně podstoupím to, že si ten pozemek budu splácet... koukáš na to moc smradlavým pohledem

Reagovat
10adam

Tak chceme stadion, blízko TC, FAČR dal podmínky a Sparta to splnila. Takže asi jsou spokojení všichni

Reagovat
kilobyte

Obrovská hrobka?

Reagovat
doshcz

dyl se budou vyrizovat papiry nez se to stavet

Reagovat
Mass

Tak to už je klasika v ČR.

Reagovat
didosh

Reagovat
didosh

Reagovat
exot12

Neviem v akom je to stave, ale ty si myslíš, že pripravíš projekt za mesiac alebo rok?

Ďalšou fázou je výber dodávateľov, získanie povolení, príprava pozemku.

Ak nechceš, aby to bola sága ako hradecký štadión, tak mne to príde celkom realistický termín.

Reagovat
Pablos

Tak např. v hokeji máš na to 5 let, když vyberou tvou kandidaturu a musíš stavět novej stadion jako předtím Praha… mně příjde teda 10 let taky hodně, viděl bych to na 5-7 ideál

Reagovat
exot12

EURO 2032 bolo zvolené v 2023, takže 9 rokov na stavbu

Reagovat
Pablos

A stadiony na Euro např. v Polsku taky asi netrvaly 10 let. I když nevím jestli byl nějákej fungl novej.

Reagovat
fenixLFC

tam boli tri nove a stvrty bol rekonstruovany. takze vsetky

Reagovat
didosh

Reagovat
Tlustej Pedro

Většinou je problém financování, což tady není, takže nevidím důvod, proč by ten stadion neměl do 3 let stát. A samotná stavba zmiňovaného hradeckého stadionu trvala asi rok a půl, ty problémy předtím byly o něčem jiném, ne se samotnou stavbou. Btw...Allianz Arena v Mnichově se stavěla 2 a půl roku.

Reagovat
exot12

Ja si myslím, že je rozdiel samotná stavba a sprocesovať celý projekt.

Už len nakresliť samotný projekt ti bude trvať rok?

Skús si vybaviť samotné povolenie ku stavbe, kto všetko sa k tomu musí vyjadriť a musia dúfať, že sa tam nenájdu nejaké historické veci, pretože by sa to mohlo celé posunúť…

Reagovat
bobis21

Ale ono nejde o samotnou stavbu. Vždyť se ještě vůbec ani neví, jaký stadion se má stavět. Teď běží teprve soutěž na to, aby někdo udělal návrh stadionu.

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
LyEX

Ale tak v dnešnej dobe? Kde máš stovky štadiónov aj v okolitých krajinách, kde napríklad v Dortmunde počas rekonśtrukcie postavili na rýchlo nejaký štadión pre tuším 30 tisíc ľudí aby mali kde hrať. Ani náhodou príprava podkladov, projektov a dohodnutie spolupráce medzi napríklad viacerými dodávateľmi netrvá 5 rokov. Ako možno natiahli čas čo najdlhšie aby zas nedochádzalo k nejakým žiadostiam o predĺžovanie lehoty a pod. a postavia to nakoniec v predstihu, to by som potom bral ako rozumné vyhlásenie.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Tlustej Pedro

Tak jestli ti připadá úplně v pohodě, že i když už mají pozemek, tak stadion by měl stát v roce 2035, tak ok no. Jako nám asi problémy Sparty žíly netrhají, i když pořádné stadiony u nás chybí a ve většině, i menších, i chudších zemí takové stadiony mají, ale jestli je v pohodě 11 let v Praze, kde mají vyřízené financování, tak jaký termín bys bral v případě, že se rozhodne o stavbě nových Bazalů? 20 let? To už si tam ,,Banik pičo" asi moc nezaskáču.

Reagovat
bobis21

Ale chápeš že Sparta zatím ještě sama netuší, co tam vlastně chce stavět? I kdyby měla všechny povolení zítra, tak prostě stavět nezačne, protože ještě netuší co.

Až bude vědět přesně co chce stavět a bude mít vše připravené a najednou řekne, že to bude stát za 8 let, tak to bude problém. Ale pokud sami počítají, že tohle budou sami vědět až za několik let a tak daleko prostě nejsou, je jasné že nezačnou stavět zítra.

Reagovat
r.mrazik

Až?? Jestli žádnou do pěti let, tak klobouk dolů

Reagovat
r.mrazik

*začnou

Reagovat
dave30

Myslím, že toto nejvíc sere Berbra. Toto měl být jeho zlatý padák. Prodat Strahov a zmizet někam do tepla...

Jinak co je to za údaj - nejméně 3 utkání ročně. To jako když se na svazu rozhodnou, tak tam budou hrát třeba 20 zápasů ročně?

Reagovat
zorz767

to zas nějaký pisálek chtěl být kreativní.

Reagovat
zorz767

Ale spíš to bude tak, že Sparta má povinnost přijmout 3 zápasy ročně a cokoliv navíc je na dohodě.

Reagovat
doshcz

Reagovat
Cotton

To dává smysl. Top zápasy budou tam a nějaké San Marina a Malty můžou házet do menších měst.

Reagovat
Salfovic

Akorát, že ten top zápas hrajeme v průměru tak jednou ročně.

Reagovat
kilobyte

Na větší stadion bude snazší zvát na přáteláky lepší repre.

Reagovat
Kucka

a na zbytek tam bude poloprázdno

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
Mass

Reagovat
icemike

Česko velký krásný stadion potřebuje možná ho neuzivi, ale potrebuje

Reagovat
pobody's nerfect

Tento nebude ani tak velký a jestli bude krásný, to nikdo netuší

Reagovat
zorz767

Já bych si přál, aby byl trošku originální a stylový, ne nějaká šedá krabice.

Reagovat
rufus

Reagovat
Salfovic

Já nějak pořád nechápu, co z toho svaz bude mít. Přijít o lukrativní pozemek jen díky omezenému počtu zápasů repre. Předpokládám, že když si svaz pronajímá stadiony pro zápasy repre, tak to pro něj není ztrátová záležitost.

Přišlo by mi lepší to rovnou prodat a získané prachy dát do mládeže, třeba na platy kvalitních mládežnických trenérů, které si neprofesionální kluby nemohou dovolit.

Reagovat
kilobyte

Budou mít zadarmo pronájem a ještě se jim zvýší příjem z lístků.

Kdyby to prodali, tak půlku na svazu rozkradou mezi sebou a druhou půlku by nasypali do "projektů" typu Osvětinami.

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
Raffaello

Pokud by to někdo koupil, žádný stadion by nebyl. Sparta by to nemohla koupit celé jen tak, už tohle je pro ně velké sousto, ale ohromně jim fandím. Věřím, že to pomůže klubu i celému českému fotbalu. Nikdo jiný o pozemky, v souvislosti s fotbalem, neměl zájem. I z toho důvodu byl FAČR v pasti. Buď to nechat dál chátrat, nebo to udělat cestou Sparty. Pro rekultivaci celého prostředí stadionu a i prostředí kolem je to krok kupředu.

Jinak je dobře naivní si myslet, že získané peníze by šly do mládeže nebo do mládežnických trenérů.

Reagovat
Mouser

Stadion pro 35k dobry, ale ta doprava bude pruser, si pak budou vsichni drbat hlavu

Reagovat
ACSMan

Plánuje se lanovka jako na Petřín

Reagovat
Mouser

O zadny lanovce nevim, dyztak dej link. Planuje se tramvaj, ale ani to nebude funkcni reseni

Reagovat
Kincl

Článek jsem nečetl, ale chápu dobře. Že mají prachy na to postavit nový stadion, ale bude se to papírově řešit šest let a stavět pět let?

Reagovat
Kryptos_

Česko...

Reagovat
exot12

Skús sa trošku zamyslieť pred písaním komentárov

1) Nájsť niekoho kto ti vypracuje projek

2) Vypracovanie projektu + odsúhlasenie

3) Výber dodávateľov stavby

4) Získanie potrebných povolení

5) Príprava na stavbu?

Ty si myslíš, že toto zvládneš rýchlejšie?

Reagovat
Witcher

Ale co ni vo tom mluví několik let tak někde obrázek už mohli mít.

Reagovat
Manik...

Ten "obrázek" bude stát tak mega

Reagovat
bobis21

Mluví ano, ale soutěž na návrh stadionu začala nedávno.

Reagovat
Pablos

Jo myslím.

Reagovat
exot12

Som presvedčený, že Křéťa tvoju pomoc ocení, už si sa prihlásil, že to zvládneš rýchlejšie?

Reagovat
Kryptos_

Samozřejmě... Proto třeba stadion Freiburgu:

1) Lidé jeho výstavbu odsouhlasili v roce 2015.

2) Stavební povolení bylo vydané v roce 2018.

3) V roce 2020 byla stavba dokončena (o půl roku později, než bylo v plánu - kvůli covidu).

Kapacita zhruba stejná, cena 80 milionů eur...

Reagovat
Kryptos_

A ano... Řešili i okolí stadionu, dopravní dostupnost, cyklostezky a podobně.

Reagovat
exot12

A kde si nechal prípravu?

Freiburg:

Začiatok stavby 2018

Otvorenie 2021

Sparta:

Začiatok stavby 2030

Otvorenie 2035

Mne to teda nejaký zásadný rozdiel nepríde a hlavne v čom je problém? Stavia to súkromný investor za svoje peniaze.

Reagovat
bobis21

Celý proces tam začal v roce 2012, takže 8 let před otevřením.

Reagovat
r.mrazik

Ano. A i tak to bude šest let povolovaciho psycha

Reagovat
Greny

Tvrdíku ty ses fakt čurák sorry Slavistum dopredu

Reagovat
kilobyte

Co zas udělal?

Reagovat
Greny

Výjimečně nic hroznyho ale jako fakt ne, jen řekl Fouskovi že kdyby jsme nebyli na euro tak že by skončil...

S tím jsem ok kdyby to neříkal on jako jeden z mrdek v době Grossa, Zemana atd .. mě vadí prostě jeho politická minulost a něco zde bude vyčítat on ....

Reagovat
kilobyte

Zmrdík, no.

Reagovat
C-M@ster

Reagovat
Mass

zmrdek, čurák

Smlouva se Sport Investem v pohodě?

Reagovat
kilobyte

Tak Tvrdík by byl první, kdo by takovou smlouvu podepsal.

Reagovat
Mass

No ale tu smlouvu podepsal Fousek a ne Tvrdík, takže od Grenyho klasickej suchej hajzl.

Reagovat
kilobyte

A Tvrdík ho tam dotlačil a teď mu jde jen k to si tam dotlačit někoho jiného. Nebo proč mu 3 roky Fousek nevadil? Tvrdík jede klasicky na oranžovou.

Reagovat
Mass

Tvrdík ale nemá takový pravomoci, aby mohl "dotlačit" předsedu svazu. Na oranžovou ne-li na červenou tady jede Fousek, to vám asi nedochází. Budete pořád psát o Tvrdíkovi.

Reagovat
bobis21

A Fouska tam dotlačil Tvrdík a obouval se do každého, kdo proti Fouskovi nějak vystoupil.

Reagovat
Lemond Laws

klasickej prospěchář a píčus no.

Reagovat
doshcz

Reagovat
xjert02

Reagovat
Mass

A chápeš proč? Nebo ti ta smlouva se Sport Investem přijde košer?

Reagovat
Greny

Ano chápu, ale že on má zrovna co komu kázat on s jeho minulosti politika, třeba Bílek mu lítá v odposlesich a to je v pořádku ještě ho Slavia podrží...

Reagovat
Witcher

Tam byl nejvetsi stadion na svetě a nevedla tam cesta ktera by obsloužila 30k lidí ok

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Salfovic

Tak dřív to lidé brali jinak, jim nevadilo strávit dopoledne výšlapem na Strahov.

Reagovat
Witcher

Tak to bude národní stadion kam budou jezdit lidé z celé ČR takže procházka Prahou je vítané zpestření.

Reagovat
Luka3enko

To jako máš pravdu, ale je rozdíl tam pořádat akci jednou za čas, kdy tomu můžeš uzpůsobit dopravu celého města nebo pravidelné akce 2x týdně.

Reagovat
r.mrazik

Šest let na povolení.

Když se má řešit i okolí? Tak to držím palce

Reagovat
Elliasson

Tohle Spartě fakt závidím.

Reagovat
jsemdement

Jděte do prdele to už nebudu tak mladej ale jenom trochu to mrdám máte to mít postavený za dva roky.

Reagovat
Lemond Laws

2 roky stavíš barák vole

Reagovat
r.mrazik

A rok ti zabere povolení

Když to jde průměrně.

Reagovat
Luka3enko

Chápete, že tyhle termíny si stanovila Sparta, jako předpokládané nejpozdější, jak na přípravné, tak i na stavební práce? Podle mě si tam trochu dali rezervu, aby je nikdo nepeskoval, proč to ještě nestojí. Samozřejmě, že když bude přípravná fáze hotová dřív, třeba za 2 roky, tak budou hned stavět a né čekat další 3 a když se to stihne postavit před termínem, tak to i dřív otevřou. Plus tam bude jednat Sparta s Prahou, což je vždycky peklo.

Reagovat
Lemond Laws

To by mě tam mohl vzít můj syn jako starýho tátu o holích na slavnostní otevření....

(nemám syna a je mi 30)

Reagovat
Lemond Laws

Škoda, že tohle asi oddálí o hodně hodně let stavbu nějakého fakt krásného národního stadionu pro 50k a víc...

Stát z toho hezky vyklouzl díky Spartě.

Reagovat
kilobyte

Reálně to žádný vliv mít nebude. Protože po národním stadionu 50k tady není reálná poptávka.

Reagovat
PL28

Přesně tak, žádný by nikdy nebyl. Možná kdyby bylo u vesla ANO, tak by něco neslibovalo, ale než by někdo zadal projekt, tak už by tam nikdo z nich zas nebyl

Reagovat
bobis21

Samozřejmě, nikdo nepostaví tolik, kolik vám ANO naslibuje postavit.

Ale dobře jsem si zabruslil včera v té hale na rychlobruslení.

Reagovat
kilobyte
Reagovat
Lemond Laws

Ode mě jo

Reagovat
r.mrazik

Národní stadion nebude

Reagovat
Lemond Laws

asi bohužel ne... ale pro mě to je trochu "ostuda"...

Reagovat
r.mrazik

trochu asi jo

Reagovat
zorz767

Za mě teda díky bohu. Podle mě by stát měl podobné investice osekávat a ne rozšiřovat. Stát by měl peníze využívat úplně jinak. Žiju v Brně a pěkně mě štve, že se tady staví Zábranskýmu hala za naše prachy, protože si to umí ošéfovat. Strahov je naopak krok správným směrem.

Reagovat
sokar

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
ACSMan

Sparta zase vyhrála.. treble!!

Reagovat
Lemond Laws

a tady doslova platí: Dejte nám soupeře

Reagovat
kvido17

Reagovat
ACSMan

Reagovat
Losinho

11 let

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele