Sparta zveřejnila nabídku za nový stadion na Strahově. FAČR by během 30 let obdržela 1,7 miliardy korun

30.05., 11:44, aktualizováno 30.05., 12:18
Aktuality

Pražská Sparta nabízí Fotbalové asociaci ČR za to, že bude moci na Strahově postavit místo chátrajícího stadionu Evžena Rošického novou arénu 1,7 miliardy korun formou třicetiletého nájmu. Na sociální síti X to uvedl generální ředitel letenského klubu Tomáš Křivda. Částku 95 milionů korun by úřadující ligový mistr vyplatil ihned po podpisu smlouvy. Spartu jako vítěze soutěže o využití pozemků na Strahově bude dnes schvalovat valná hromada FAČR v Olomouci.

Letenský klub chce na místě stadionu Evžena Rošického na vlastní náklady vybudovat arénu s kapacitou 35 tisíc míst, kde by vedle Sparty hrála zápasy i česká reprezentace. Pražský klub jako jediný podal v mezinárodní soutěži o využití Strahova nabídku, která splňovala veškerá kritéria. Sparta by 30 let platila nájem vlastníkovi pozemků, jímž je FAČR. Ročně by to bylo zhruba 32 milionů korun.

"Fotbalové asociaci nabízíme stavební plat přibližně 1,7 miliardy korun po zohlednění očekávané inflace. Tato částka bude vyplácena průběžně po dobu 30 let, přičemž první část ve výši 95 milionů bude uhrazena ihned po podpisu smlouvy a umožní tak FAČR splatit úvěr, jenž byl použit při nákupu areálu," uvedl Křivda.

"Věřím, že delegáti valné hromady naši nabídku přijmou a budeme moci dokázat, že i v ČR můžeme vybudovat moderní stadion s kapacitou 35 tisíc diváků. Navíc financovaný ze soukromých zdrojů," doplnil generální ředitel Sparty.

FAČR vypsala soutěž v návaznosti na rozhodnutí valné hromady z minulého roku, která se shodla na sportovním využití strahovského areálu. Stadion Evžena Rošického je v havarijním stavu a od loňska už není využíván ani pro tréninky reprezentačních výběrů. Náklady v řádu jednotek milionů korun ročně na jeho údržbu hradí asociace coby vlastník.

FAČR vyhlásila mezinárodní soutěž v únoru, uzávěrka přihlášek byla v dubnu a zájem jako jediná projevila Sparta. Úřadující český mistr bude muset v budoucnu opustit Letnou, neboť tamní stadion s kapacitou necelých 20 tisíc diváků pomalu přestává stačit současným požadavkům.

Výstavba nové arény na místě stadionu Evžena Rošického by podle dřívějších odhadů stála přes čtyři miliardy korun. Po 30 letech, kdy by Letenští platili roční nájem, by jim jako majiteli stadionu připadl i pozemek. Nová aréna by měla být hotova do roku 2035.

Nešlo by o takzvaný národní stadion, protože by nebyl financován ze státních zdrojů. Součástí smlouvy s FAČR by byla povinnost poskytnout arénu nejméně ke třech zápasům reprezentace za rok.

Autor: ČTK

Komentáře (69)

Přidat komentář
Hlahart

hroznej nadpis

Reagovat
Lemond Laws

Reagovat
JeséRodriguez

titulek

Reagovat
Hlahart

Reagovat
Pablos

FAČR bude cálovat

Reagovat
zorz767

A hlavně to ani není cena za nový stadion.

Reagovat
Neon

Reagovat
Mönchengladbach

Na koncerty Taylor Swift moc malé.

Reagovat
Neon

*Iron Maiden

Reagovat
Lemond Laws

Taylor Swift > Iron Maiden

Reagovat
Uwe háže buly

K třeba neznám ani jedno.

Reagovat
Kucka

Reagovat
Lemond Laws

Smutný život

Reagovat
Uwe háže buly

feat od thé dark jsem už slyšel, ale myslel jsem, že je to od jiný skupiny.

Reagovat
Petr325

Reagovat
Lemond Laws

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
janinho

aj na posledny koncert Elanu

Reagovat
vacin

Který?

Reagovat
janinho

stvrty od konca posledny

Reagovat
vacin

Takže ten za 30 let?

Reagovat
janinho

jozo sa da zabalzamovat jak jeho vzor Lenin a nejak to odspieva

Reagovat
Aldeano

Reagovat
saysaymatter

zaplatí novou arénu a pak budou platit 30 let nájem, to bude nějaká křivárna určitě

Reagovat
Pablos

Ani né, zůstane jim pak ten pozemek... vlastně se dá říct, že si ho za 1,7 mld koupili no na splátky

Reagovat
srandamač

Ty hajzle tak ty čteš články jo?

Reagovat
Pablos

a kurva ...jak z toho ven

Reagovat
Pablos

nic jsem nečetl a ten předešlý komentář taky nesouhlasí ....uff

Reagovat
janinho

mohli jste mit fajn diskusi mladenci, o to jste se pripravili

Reagovat
PBLead

už jsem chtěl jít chystat popcorn

Reagovat
Uwe háže buly

Myslím že Witcher to docela dole zachránil

Reagovat
Pablos

Reagovat
Manik...

Reagovat
naheCZ

Když to budeš brát jako nájem, tak mají nájem nezatížen inflací na 30 let. To je celkem dobrej deal

Reagovat
Skleepy

"Fotbalové asociaci nabízíme stavební plat přibližně 1,7 miliardy korun po zohlednění očekávané inflace."

Nabídka obsahuje inflační doložku, s níž by se celková částka vyšplhala na 1 784 000 000. Tedy jeden a tři čtvrtě miliardy korun.

Reagovat
naheCZ

Články nikdo nečte

Reagovat
Maximm9

35 tisic

Kdyz uz z toho chteji udelat narodni stadion pro repre (a ja jsem pro), tak by to melo byt aspon pro 50tisic lidi.

Bylo by to zbytecne velike pro Spartu, ale pokud by to byl i narodni stadion, kde se daji poradat i jine akce, tak proc to neudelat vetsi.

Muze se tam obcas hrat finale nejake evropske souteze (kdyz jsou ted 3), muze se pozadat napriklad o poradani EURA treba s Polakama atd... 35tisic je dost, ale za me malo.

Madarsko, ktere je na obyvatele srovnatelne s nama taky vyproda stadion pro 67tisic lidi bez problemu.

Reagovat
Pablos

Ale to národní stadion právě nebude ...resp. bude a nebude Bude to stadion Sparty s garancí min. 3 zápasů za rok pro repre. Národní stadion by musel jít z veřejných zdrojů. Tudíž Sparta určitě nemá proč stavět stadion pro 50k. Ale jinak souhlas, že by se mi líbil národní stadion pro 50k to je jasný, ale nemá to žádnou souvislost se stadionem Sparty no

Reagovat
Maximm9

Uz vidim, posledni odstavec. Tak daleko jsem to nedal. Tak to je potom blbost no, protoze samotny narodni stadion se postavit nevyplati. Jsem v tom prave videl prilezitost, kdyz chce stadion Sparta a byla by moznost z toho udelat i narodni.

Asi je nepredstavitelne udelat stadion, kde polovinu zaplati Sparta a polovinu stat co ?

Reagovat
Pablos

Hele nejsem si úplně jistej, ale mám za to, že snad prvotně předtím něják se Sparta nabízela na národní stadion a to FAČR zamítlo. A pak vlastně spíš vznikala tahle současná verze.

Reagovat
naheCZ

Nabízela a pokud si dobře pamatuji, tak to mělo být za naprosto nevýhodných podmínek pro FAČR.

Reagovat
kilobyte

Národní stadion pro 50k se nevyplatí, ale Spartě by se 50k stadion vyplatil? Sám říkáš, že pro Spartu by to bylo zbytečně velké.

Reagovat
Maximm9

Ne, myslel jsem to tak, ze pokud by se stavel narodni stadion, ktery by platil ze 100% stat a byl by vyuzit pouze na repre a nejake akce, tak by se nevyplatil, protoze by nebyl celorocne vyuzit.

Ale, kdyby se ten stadion postavil ve spolupraci se Spartou, ktera by tam cely rok hrala ligu a evropu, tak to je uz jina.

Potrebujes, aby na takovem stadionu proste nekdo hral. Jako Arsenal-Wembley, takhle jsem to myslel.

Reagovat
kilobyte

Arsenal hraje ve Wembley? Nebo jak to myslíš?

Reagovat
Maximm9

Tak ted nevim, jestli pisu jak kokot nebo nechapu, kde se ztratila moje pointa

Mozna spatny priklad s Wembley, ktery je Arsenalu. Tak treba stadion West Hamu je tusim narodni, ktery ma West Ham v pronajmu.

Myslenka je takova, ze pokud stat postavi narodni stadion pro 50k lidi a bude se na nem hrat fotbal 5x do roka, tak se to absolutne nevyplati.

Ale pokud by se postavil narodni stadion pro 50k lidi a Sparta by byla hlavni tym, ktery by tam celorocne hral, tak by se to uz dalo.

Reagovat
Maximm9

Proste jde o vyuziti stadionu, ktery by nebyl dostatecne vyuzit, pokud by na nem nehral zadny cesky klub. A co si budeme, tohle by se vyplatilo udelat jen se Spartou nebo Slavii.

A pokud si Sparta postavi stadion pro 35k lidi, tak pochybuji, ze tady nekdy vznikne u nas jeste nejaky jeden narodni stadion. Beru tohle jako prilezitost pro obe strany si nejak pomoct.

Reagovat
kilobyte

Jenže stát ti stadion nepostaví a klub nebude stavět zbytečně velký stadion, aby ho nemusel stavět stát.

Reagovat
kilobyte

Wembley patří Arsenalu?

Reagovat
Maximm9

bavi te to ? Pokud ne, tak me oprav a muzeme si usetrit dlouhe psani...

Reagovat
kilobyte

Tak já mám za to, že Wembley patří FA. Ale v Anglii sleduji jen United a to jen trochu, takže nevím, jestli mi něco neuniklo.

Reagovat
Superme

Jak už tu zaznělo - tohle opravdu nebude národní stadion. Bude to stadion Sparty, ale jako oblbovačku na veřejnost to Křetínský vymyslel velice dobře.

Národní stadion by za mě nakonec měl mít i atletickou dráhu a to hlavně v případě, kdy větší podobný stadion v zemi chybí. Stačí se podívat po Evropě - Finsko, Rakousko, Francie, Belgie, Portugalsko, Ukrajina, Německo, Řecko, Itálie… všude tam mají národní stadiony (nebo ty které lze za národní považovat) s atletickou dráhou.

A tohle by se zřejmě spoustě fotbalových fanoušků nelíbilo. Maďaři mají sice velký národní fotbalový stadion, ale mají i moderní a velký atletický stadion. Stejně tak Poláci nebo Rumuni.

Za mě je teda 35k na naší ligu až, až. Jeden stadion je navíc pro pořádání EURA stejně k prdu. Museli by zde vzniknout minimálně další 2-3 mimo Prahu nad 30k, což je utopie.

Reagovat
ACSeRw!n

Euro? na jednom stadionu??

Reagovat
ratusek

Co se ti nezdá? Denně se tam můžou hrát tři zápasy

Reagovat
kilobyte

Na Strahově úplně v pohodě.

Reagovat
Uwe háže buly

Kdyby se obnovila ta kapacita 250 000 a zachoval se počet hřišť, tak by to byla hodně zajímavá věc

Reagovat
Pozor skluz!!!

35 je i tak moc, nemyslím, že bude pravidelně plný, pořád je to dvakrát tolik než teď.

Reagovat
exse

Snad se do toho aspoň Slavia pustí dřív. Být Sparťan a čekat 10+ let na stadion, kterej bude mít jen o 15k větší kapacitu, tak mě asi mrdne.

Reagovat
doshcz

"jen" jeste nedavno chodilo na Spartu tak 12tis lidi, buh vi co bude za rok

Reagovat
Pablos

jen skoro jednou tolik

Reagovat
exse

Mít nyní stadion pro 40, tak maj letos průměrnou minimálně 30. Tím kam se hýbe trend a jak pracují s budováním báze je šance, že bude za 15 poptávka vyšší, tak 95 %. Proto mi stadion pod 40 nedává smysl.

Reagovat
kilobyte

A před 5 roky bys zase říkal, že 35k je moc.

Reagovat
doshcz

Reagovat
r.mrazik

Za deset může být Sparta dole stejně jako před třemi roky

Reagovat
jsemdement

Jestli nemají i vykonstruovaný plán na budoucí rozšíření kapacity, tak je to amatéřina hadr!

Reagovat
Witcher

To bude dobrá kůlna za 1,7

Reagovat
Lemond Laws

Reagovat
ACSeRw!n

peklo, ze se od odsouhlaseni muze zacit stavet az za pet let v Polsku by zacli v pondeli

Reagovat
Uwe háže buly

V Číně předevčírem.

Reagovat
Pozor skluz!!!

A za rok měli hotovo.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele