Suchopárek chválí dynamický fotbal i brankáře Horníčka. Jeho svěřenci věří v postup

Včera, 22:26
Aktuality
Jan Suchopárek (© AFP)

Česká fotbalová reprezentace do 21 let v posledním utkání ve skupině kvalifikace o mistrovství Evropy 2025 na Slovensku porazila poslední Litvu 3:0 a zajistila si postup do baráže. Skóre zápasu v Hradci Králové otevřel v 53. minutě sparťan Kryštof Daněk, krátce nato zvýšil slávista Matěj Jurásek. Výhru zpečetil nejlepší střelec týmu a kapitán Václav Sejk.

Svěřenci trenéra Jana Suchopárka museli zvítězit, remíza by jim k posunu před Wales na druhé místo tabulky nestačila. První místo ve skupině a přímý postup na turnaj si v předstihu zajistili Dánové.

Na ME přímo postupují vítězové devíti skupin a tři celky s nejlepší bilancí na druhých příčkách. Další šestice mužstev z druhých pozic zamíří do play off, v němž se utká o zbylá tři místa na turnaji. Slovensko má coby pořadatel účast jistou.

"Jsem spokojený. Start kvalifikace nám nevyšel, teď jsme se vrátili z nuly na osmdesát, protože nás čeká ještě baráž," řekl trenér Jan Suchopárek stanici ČT sport. "Dnes byla na hráčích znát tíha odpovědnosti, dlouho to šlo proti nám. Hráli jsme ale dál dynamický fotbal, po prvním gólu to z nich spadlo. Za stavu 0:0 nás podržel brankář Horníček. Kdyby se Litva ujala vedení, kdo ví, jak by zápas dopadl," uvedl kouč.

Domácí mohutně podporovaní vyprodanou Malšovickou arénou si vytvořili velkou územní převahu, celý první poločas však soupeřovu branku dobývali marně. Litevci brzy naznačili, že brejky mají nebezpečné, Kaušinis prudkou střelou trefil boční síť. Další šance už měl český tým. Sejk sice vyskočil nejvýše, hlavou však nezamířil přesně. Chaloupkovu ránu vyrazil Kiriejevas pouze před sebe, jenže nikdo z Čechů nedokázal míč dorazit. Daněk pak připravil slibnou pozici Sejkovi, který pálil jen do brankáře.

Všech pět předchozích vzájemných zápasů "Lvíčata" vyhrála, teď potřebovala zdolat Litevce aspoň o gól. Pět minut po přestávce si však do té doby největší šanci vytvořili hosté a po ráně Remeikise předvedl brankář Horníček klíčový zákrok. Češi pak rozhodli hned dvojitým úderem. Po Sejkově centru otevřel Daněk hlavou skóre. O tři minuty později Daněk vysunul Juráska, který se uvolnil a zakončil přesně k tyči.

"Bylo to hodně náročné, ale plán jsme plnili a šance si vytvářeli. Stále jsem věřil, že gól dáme. Spadl tam trochu se štěstím, pak už byl zápas v našich rukou. Hlavou moc góly nedávám, takže se fakt počítá," řekl Daněk.

Výhru pojistil ještě Sejk. Jeho první trefa neplatila kvůli ofsajdu, pak ale využil přihrávku od Harušťáka a střelou po zemi uzavřel skóre.

"Mužstvo na začátku poztrácelo hodně bodů, takže pak muselo dohánět a cílem byla baráž. Pomohla nám fantastická atmosféra v Hradci. Věřím, že na šampionát nakonec postoupíme, na Slovensku bychom byli jako doma," řekl předseda FAČR Petr Fousek.

"Počítáme s tím, že v baráži narazíme na silného soupeře. Teď jsme však ukázali, že máme velkou kvalitu. Věřím, že na Euro postoupíme," dodal Daněk.

"Pro baráž je samozřejmě víc variant. Určitě bych si nepřál Belgii, ale pokud chceme na Euro, tak musíme porazit kohokoliv. Vyzkoušeli jsme si to dva roky zpátky, je to i o štěstí. Pevně doufám, že tým je dostatečně hladový porvat se o šampionát a dostaneme se tam," uvedl Sejk.

Baráž se losuje ve čtvrtek, hrát se bude mezi 11. a 19. listopadem.

Autor: ČTK

Komentáře (13)

Přidat komentář
ACSeRw!n

dynamicky fotbal aha

Reagovat
Mönchengladbach

Párek si nás namazal na chleba.

Reagovat
Calgary_CZ

Byly tam pasáže, kdy jsme hráli fakt dobře a v tempu. A když se vzadu objevil nějaký průser, Horníček byl jistota a v klidu nás podržel. Celkově s výkonem spokojenost, i když Litevci nebyli nějak silný soupeř.

Reagovat
vitecek15

No, ty pasáže moc extra nebyly. Až do prvního náhodného gólu to Litevci zavírali dobře. Pak šťastný gól a Litevci to museli otevřít. To je jasné, že jeden na jednoho si je naši pak mazali na chleba. Ale pod Suchopárkem to nikdy dobrý fotbal nebude. Přitom kvalitu u mladých prakticky vždycky máme.

Reagovat
Pablos

Zastávat se ho nechci, ale zrovna tenhle zápas by byl z 90% totožnej pod kýmkoliv... však to bylo o tom jednom prvním gólu a rozdíl by byl jen, že by to dobře vyřešili už v prvním poločase a padl by dříve. Herně tam vymyslet moc nešlo, však to bylo jen do bloku... tam už to musela zvládnout individuální kvalita.

Reagovat
KingMaster13

Postavte mu sochu a Fousku tohle musí být smlouva tak na 10 let

Smutné, že zítra bude na EF u jedné ze zpráv přesně tenhle titulek

Reagovat
C-M@ster

Podroužkův tiket

https://x.com/JanPodrouzek/status/1846217618878844937/photo/2

Mu to uteklo o kousek.

Reagovat
Vinci

Na tolik sázek je teda nějak hodně nizky celkový kurz

Reagovat
C-M@ster

Protože se v pravděpodobnosti překrývají ty jednotlivý položky betbuilderu. Pokud tým vyhraje o 3 góly, tak je velká šance, že povede už po poločase. Ale jako málem mu to vyšlo.

Reagovat
kilobyte

Ale aspoň mohl být v klidu, když se mu posrala hned první příležitost.

Reagovat
fantomas10

Kdyby se Litva ujala vedení, kdo ví, jak by zápas dopadl,"

Ocekaval bych, ze by dopadl stejne bez ohledu na vysledek, to znamena aktivni konstruktivni hra smerem dopredu, aby se hraci nebali 1na1 a mohli ukazat, ze jdou svym vyvojem dopredu.

Aha pockat, my hrajeme o postup..na EURO…s Litvou.

Reagovat
Sosi

Stesti si ho nakonec naslo, ted podekovat a dat k U21 konecne nejakyho trenera.

Reagovat
verv

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele