Suchopárek věří, že jednadvacítka prožije klidnější postup než před 12 lety

27.06.2023, 21:24
Aktuality
Jan Suchopárek (© AFP)

Trenér Jan Suchopárek věří, že česká jednadvacítka ve středu v závěrečném třetím utkání skupiny na mistrovství Evropy proti Izraeli nezažije takové nervy jako při posledním postupu do vyřazovací fáze před 12 lety. "Lvíčatům" tehdy proti Anglii rovněž stačila remíza a mužstvo až v závěrečných minutách otočilo nepříznivé skóre 0:1 na 2:1. Suchopárek tehdy dělal asistenta hlavnímu kouči Jakubu Dovalilovi.

"Už je to 12 let, to jsem ani netušil. Bylo to v době, kdy jsem začínal jako asistent. Tehdy to byl postup na poslední chvíli. Vím, že jsme prohrávali, ale v závěru jsme výsledek otočili, i když jsme prohrávali až do 89. minuty," vzpomínal Suchopárek na tiskové konferenci před středečním duelem.

"Měli jsme tenkrát výhodu v tom, že nám stačila remíza, to je podobné jako nyní. Ale rozhodně to tentokrát nechceme nechávat na posledních pět minut a mít takové nervy jako tenkrát," doplnil bývalý reprezentační obránce.

Jeho svěřenci na letošním šampionátu nejprve prohráli s favorizovanou Anglií 0:2, ale pak překvapivě zvítězili 2:1 nad obhájcem zlata Německem. Izrael po remíze 1:1 s Německem podlehl výběru Albionu rovněž 0:2.

"Je to opravdu talentovaný tým, který je schopný hrát v několika rozestaveních. Má vynikajícího brankáře. Velkou psychickou odolnost ukázalo izraelské mužstvo jak v baráži s Irskem, tak v prvním zápase s Německem, v němž hrálo v oslabení, ale částečně i proti Anglii. Je to nadstandardní mužstvo, které umí potrestat každou chybu, takže musíme být připraveni na vše," varoval Suchopárek.

"Čeká nás jiné rozestavení. Máme určité taktické varianty, se kterými jsme počítali pro zápasy ve skupině. Věřím, že i v zápase s Izraelem dokážeme na vše dobře reagovat a budeme opět aktivní jako v předchozích zápasech. Ale určitě nás čeká jiný zápas. Budeme jistě muset hrát i více kombinačně, nečekat jen na brejkové situace a být efektivnější v koncovce," doplnil Suchopárek.

Na rozdíl od soupeře se český tým musel po dvou utkáních přesunout z Batumi do Kutaisi. "Zápasy se hrají každý třetí den, tak se připravujeme hlavně prostřednictvím regenerace. Kluci jsou v péči masérů i fyzioterapeutů a využívají všechny možné relaxační pomůcky. Snažíme se navodit hlavně uvolněnou atmosféru. Udělali jsme hodně práce během tréninkového kempu v Praze, takže nyní jsou to hlavně maličkosti, které řešíme před každým utkáním," přiblížil Suchopárek.

Autor: ČTK

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele